Kinderboekenmuseum Den-Haag
Zuid-Holland
Mireille Steegmans
Zuid-Holland
05/15/2021
6 min

Meet Kikker en friends @ Kinderboekenmuseum Den Haag

05/15/2021
6 min

Met onze Museumkaart op zak maken wij de laatste tijd steeds meer uitjes die een combinatie zijn van een stedentrip en een museumbezoek. Ideaal met een 5-jarige vinden wij zelf. Een perfecte combinatie is een dagje Den Haag en een bezoek aan het Kinderboekenmuseum.

Auto of trein naar het Kinderboekenmuseum?

Omdat er werkzaamheden aan het spoor zijn, moeten we noodgedwongen met de auto naar Den Haag toe rijden. Op zich niet erg, maar midden in de stad parkeren is gewoon niet heel handig hoewel op sommige plekken in het weekend wel gratis. Even onthouden dat laatste. Het Kinderboekenmuseum ligt op nog geen 5 minuten lopen van Den Haag Centraal Station en ligt naast Het Literatuurmuseum dat in het Koninklijke Bibliotheekcomplex van Den Haag ligt.

Van ABC naar Kikker en Eend

Het Kinderboekenmuseum heeft wel wat wisselende elementen en richt zich sowieso op verschillende leeftijden. Aan de kassa worden onze ABC-route en de wereld van Kikker aangeraden met een kind van 5 jaar. Beneden is er bovendien nog een workshopruimte waar kinderen iets kunnen knutselen. In ons geval een kroon voor Koningsdag of een zwaard. Natuurlijk werd er gekozen voor het zwaard door onze kleuter. De workshopruimte is heel compleet en een lekker rustmomentje. Het zwaard wordt nog steeds gebruikt om mee te spelen!

Schaatsen met eend

Spuit Elf

Lars de ijsbeer

Eten als rupsje Nooitgenoeg en springen met Lars de ijsbeer

We beginnen onze tour door het museum bij het ABC met de dieren mee. Als je regelmatig voorleest dan is dit gedeelte van het museum voor je kind en ook voor jezelf zeker een feest der herkenning. Rupsje Nooitgenoeg, Lars de ijsbeer, Nijntje, Spuit Elf en ga zo nog maar even door. Kinderen lopen door een ABC van verhalen heen en eindigen bij de dinertafel waar alle figuren samen aan het tafelen zijn. Hier kan gestoeid worden met letters en pannenkoeken.

Onze kleuter springt over de ijsblokken bij Lars de ijsbeer en probeert woorden te maken. Nijntje is voor hem toch wel over, maar het leuke is dat kleine kinderen hier gewoon ook hun hartje kunnen ophalen. We trekken de brandweerkleding aan, zetten de helm op en doen alsof we samen met de mannen van Spuit Elf naar de volgende brand rijden. Superleuk!

ABC route Kindboekenmuseum

Kikkerbroek aan en gaan!

Als we de ABC-route hebben gelopen komen we automatisch al in de wereld van Kikker, Eend en hun vriendjes terecht. Kinderen trekken hun schoenen uit en een kikkerbroek aan. Voor ouders liggen er van die plastic slofjes om om je schoenen te trekken. Op die manier blijft het mooi schoon en dat is absoluut een toegevoegde waarde. Hier kruipen namelijk ook kleine kinderen rond dus dan is hygiëne wel belangrijk. Voor kinderen die dol zijn op de boeken is het zeker weten leuk om hier naartoe te gaan. Met gemak vermaak je je hier een uur als je alles wilt zien en doen.

Interactief en herkenbaar

Wat opvalt is dat het Kinderboekenmuseum interactief is. Onze kleuter vindt het maar wat leuk om te schilderen en timmeren op een groot scherm en ook het zagen valt in de smaak. Mijn inschatting is dat deze ruimte tot ongeveer 7 jaar leuk is om te bezoeken. Daarna wordt het in mijn ogen te simpel of kinderachtig. Niet meer stoer genoeg. Vanaf het moment dat kinderen kunnen lopen is dit een geweldige ontdekkingsruimte voor kleintjes.

Wat ontzettend leuk is, is dat de thema’s uit de boeken van Max Velthuijs echt zijn doorgetrokken in het museum. Emoties van kinderen komen echt aan bod en daardoor is er echt een groot educatief stukje op een leuke manier. Liefde, angst en blijdschap komen bijvoorbeeld terug en doordat kinderen gestimuleerd worden om bijvoorbeeld zelf een poppenkast na te spelen stappen ze over drempels heen in een wereld die voor hen veilig voelt.

Interactief Kinderboekenmuseum

Workshopruimte Kinderboekenmuseum

Extra activiteiten tijdens vakanties

Het is zeker een aanrader om tijdens vakanties naar het Kinderboekenmuseum te gaan. Er is net iets meer te doen. Tijdens ons bezoek stond het museum in het teken van koningen, keizers, prinsen en prinsessen. Kijk even naar de specifieke datum waarop je gaat, want er zijn tijdens vakanties vaak een aantal voorleesvoorstellingen, zeker leuk om naartoe te gaan!

Als dakdekker aan het werk

op een dag was varkentje aan het koken. ze was onvoorzichtig en de vlam sloeg in de pan. nu had varkentje geen dak meer boven zijn hoofd. maar geen nood, daar was rat al

De teksten uit de boeken van Kikker zijn een introductie op de verschillende activiteiten in het ‘dorpje’ waar kikker, eend, varkentje en de andere vrienden wonen. Zo kunnen kinderen dus aan het werk als dakdekker, schilder, visser of entertainer. Je loopt gewoon echt het dorp in dat je ziet in de bekende boeken en dat spreekt echt enorm tot de verbeelding van onze kleuter.

Kikker en eend in Kinderboekenmuseum

Kikken en Eend dorp

Maak een kikkersprong

Het is gewoon echt gaaf hoe de teksten en thema’s uit de boeken terugkomen in het Kinderboekenmuseum. Herinner jij je de reuzensprong die een verliefde kikker wil maken om indruk te maken? Kinderen kunnen in het museum een eigen reuzensprong maken op een mini trampoline. Als het hier echt druk wordt dan is de ruimte wel echt heel klein. Wij waren op een zaterdagmiddag in de voorjaarsvakantie in het museum en dat was prima. Wat wij zeker een pré vinden is dat het Kinderboekenmuseum ook voor de internationale bezoeker alle teksten in het Engels beschikbaar heeft.

Speciaal voor 7+

Zoals gezegd is de ABC-route en het dorp gebaseerd op de boeken van Max Velthuijs tot ongeveer 7 jaar leuk. Maar niet getreurd, ook voor kinderen van 7+ is er wat te beleven in het Kinderboekenmuseum. Start bij de film de Filmtoren – die overigens korter duur dan dat je zit te wachten. Vervolgens kun je in het Verhalenlab je eigen verhaal maken. Je gaat eigenlijk op avontuur met onder andere Papiria, Dolfje Weerwolfje, Minoes en Pippi Langkous. We hebben dit zelf niet echt kunnen testen, maar het zag er zeker leuk uit en we zagen een aantal hele enthousiaste kids rondlopen. Er is naast Papiria nog een wisselende tentoonstelling.

Kinderboekenmuseum Den Haag

Na een bezoekje lekker de stad in

Als we het museum uit komen rollen duiken wij lekker Den Haag in. Beetje shoppen, rondstruinen, ritje in de tram maken en lekker even wat drinken. We worden verliefd op de leuke en ouderwetse bar Rootz. Speciaalbiertjes zijn hun specialiteit net als gezelligheid. Kinderen krijgen hier een compleet kleurboek en vermaken zich gegarandeerd. Wel even lekker na een paar uur interactief museum.

Rootz Café Den Haag

Praktische informatie over het Kinderboekenmuseum

Wij lopen uiteindelijk ongeveer 2,5 uur rond in het Kinderboekenmuseum en dan hebben we alles wel gezien, gedaan en beleefd. Het was niet druk waardoor we overal goed bij konden. Als het wel druk is dan krioelt iedereen wel echt door elkaar op een relatief kleine ruimte en dat lijkt ons minder.

Een minpuntje vonden wij dat het Kinderboekenmuseum pas om 12.00 uur geopend is in het weekend. Wij waren graag al wat eerder gegaan. Kinderen tot en met 1 jaar betalen geen entree voor het museum en dat is logisch, want zij kunnen nog niet heel veel doen.

Wij vinden het wel erg jammer dat we als ouder voor het hele museum betalen. Als je als ouders met een kind gaat dan zie je uiteindelijk natuurlijk niets van de rest van het museum en betaal je eigenlijk best een flink bedrag om te wachten. Onze kleuter had het na ongeveer 2,5 uur wel gezien, dan is de spanningsboog gewoon wel op na al die nieuwe indrukken.