Praagse Burch met kinderen bezoeken
Praag
Mireille Steegmans
Praag
02/08/2018
3 min

Ronddwalen bij de Praagse Burcht

02/08/2018
3 min

De Praagse Burcht of in het Tsjechisch Pražský hrad is een geweldig complex om te bezoeken met kinderen. De wisseling van de wacht, uitzicht over Praag, mooie gebouwen: er is meer dan genoeg te zien! Gelukkig zijn de openingstijden ruim, zodat je meer dan genoeg tijd hebt om er rond te lopen. Daarvoor hoef je overigens geen entree te betalen, natuurlijk wel als je ergens in wilt gaan.

Praagse Burcht bezoeken met kinderen

Bij een stedentrip Praag mag een bezoek aan de Praagse Burcht natuurlijk niet ontbreken. Begin je tour in dit complex van prachtige gebouwen, binnenplaatsen en monumenten op het plein voor de Burcht. Dagelijks vindt hier bij de hoofdingang om 12 uur ’s middags de wisseling van de wacht plaats, een leuk fotomoment met de kinderen! Loop vervolgens door de hoofdingang en poorten naar de Gotische Sint Vitus Kathedraal (Katedrála svatého Víta). Na 297 trappen in de toren van de kathedraal beklommen te hebben kun je de grootste klok van Oost-Europa bekijken en wordt je klim ook nog eens beloond met een prachtig uitzicht over Praag. Zorg ervoor dat je hier met de kinderen ook de kapel van Sint Wenceslas – die is ingelegd met halfedelstenen –  een bezoekje brengt. En natuurlijk mogen ook de kroonjuwelen en de Koninklijke Crypte eronder niet ontbreken. Een beetje educatie en geschiedenis tijdens jullie stedentrip mag niet ontbreken 😉

Beklim de trappen van de Sint Vitus Kathedraal en wordt beloond met een prachtig uitzicht

Gouden straatje van de goudsmeden

Ga vervolgens naar het oude Koninklijk Paleis (Starý Královský Palác) en het populaire Gouden Straatje (Zlatá ulička), een klein pittoresk steegje met kleurrijke huisjes. Volgens de legende probeerden alchemisten hier metalen in goud om te vormen, maar in realiteit leefden de alchemisten ergens anders in de burcht. Het waren de goudsmeden die hier in de 17e eeuw woonden die het straatje haar fascinerende naam gaf. Er bevinden zich in dit steegje diverse souvenir- en boekwinkeltjes. Over boeken gesproken, er leefden vroeger enkele schrijvers in de kleine huisjes waarvan de meest bekende Franz Kafka is, die hier van 1916 tot 1917 in het huis van zijn zus woonde. Iedereen gaat natuurlijk op zoek naar dit huisje, weet dan dat het huisje nummer 22 is.

Het blauwe huisje van Kafka in het Gouden Straatje

Geschiedenis van marteling en intriges

Het voorjaar is het beste moment om met de jongste kinderen in Praag de mooie Koninklijke Tuinen (Královská zahrada) met het Zomerpaleis Belvedere (Letohrádek Kralony Anny) te verkennen. Het Belvedere is het meest authentieke Italiaanse Renaissance gebouw buiten Italië en herbergt tijdelijke moderne kunsttentoonstellingen voor liefhebbers, het gebouw is bijzonder. In de tuinen had Keizer Rudolf II ooit zijn eigen kleine dierentuin. Er is ook een bronzen Zingende Fontein en de azalea- en tulpentuin waar de tulpen eerst acclimatiseerden aan het Europese klimaat alvorens ze naar Nederland werden getransporteerd. Tieners zullen meer worden gefascineerd door de geschiedenis van marteling en intriges van de Witte Toren.

Genieten van het uitzicht

Na zoveel indrukken is het even tijd om je van de drukte van de burcht te onttrekken en van het magnifieke uitzicht over de stad te genieten op het terras van het café-restaurant in het Lobkowicz Paleis, dat ligt vlakbij het Gouden Straatje. Fijne bediening, schoon sanitair, redelijke prijzen voor goed eten en dat alles onder het genot van een overheerlijk – door Lobkowicz zelf gebrouwen – biertje (pivo): Lobkowicz Premium. Proost! Heb je hierna nog energie, dan kun je, afhankelijk of je met kleine of grotere kinderen bent ook nog een bezoek brengen aan Lobkowicz Paleis

Lobkowicz Paleis (Lobkowiczký Palác)

Het Lobkowicz paleis met bijbehorend museum in het complex van de Praagse Burcht is ook zeker zijn geld waard. Bij de entreeprijs is een audiogids inbegrepen en deze loont zeker de moeite, vooral vanwege de getuigenissen van de huidige eigenaar William Lobkowicz, zijn vrouw en vader. Maak hier dus vooral gebruik van! De prinselijke titels van heel de familie Lobkowicz werden geschrapt in de Tsjechische Republiek en de hele families moest vluchten voor de communisten. Na de fluwelen revolutie heeft de familie Lobkowicz weer een deel van hun oude kunstschatten en kastelen teruggekregen en daardoor zie je in het tegenwoordige Praag nog veel terug van de familie Lobkowicz.