Heb jij specifieke reisvragen?
Stel ze in onze community

Page content

Noord Portugal, volop leuke mogelijkheden

article content

Noord Portugal, volop leuke mogelijkheden

UNESCO Werelderfgoed, wij zijn er dol op! Dat wil niet zeggen dat we alles van UNESCO per definitie mooi en de moeite waard vinden. Met kinderen is het sowieso ook een ander verhaal. We vragen ons ook wel eens af waarom iets niet op de lijst van Werelderfgoed staat en daarom zijn we zo vrij geweest om zelf een stad toe te voegen aan de originele UNESCO lijst voor Noord Portugal. Doen, doen, doen en doen met kinderen deze vier plekken die wat ons betreft allemaal onder het Werelderfgoed van UNESCO moeten vallen.

Guimarães, terug naar de Middeleeuwen

Guimarães had in de Middeleeuwen een belangrijke functie, het lag aan een belangrijke verbindingsroute. Guimarães is een soort museum waar alle oude gebouwen goed bewaard zijn gebleven, terwijl het aan de andere kant een moderne stad is. Je vindt er ontzettend veel verschillende bouwstijlen.

Ga met kinderen zeker naar het kasteel van Guimarães en kijk rond in de vele zalen die zeker tot de verbeelding spreken bij kinderen als je er een aantal verhalen bij vertelt. Je moet helaas binnenkort entree gaan betalen om het kasteel te beklimmen en het uitzicht van bovenaf te zien. We weten niet wat de entreeprijs gaat worden, het uitzicht is niet heel bijzonder en Lucas had niet eens zin om in de hitte te klimmen. Wij waren overigens bij het kasteel tijdens een speciale dag, dus het kasteel was extra aangekleed en versierd, ben dus niet teleurgesteld als het er wat anders uitziet dan op onze foto's!

De andere gebouwen in het Paço Dos Duques mag je eigenlijk ook niet missen als je in Guimarães bent, het lijkt wel of je aan het tijdreizen bent als je hier binnen bent. Even ontspannen? Ga dan naar het stadspark met veel groen, water, een speeltuin en pic-nic tafels.

Het Kasteel van Guimarães spreekt tot de verbeelding van kinderen
Het Kasteel van Guimarães spreekt tot de verbeelding van kinderen

Duoro Vallei ontdekken met kinderen

Vanuit Porto worden er dagexcursies naar de Duoro Vallei georganiseerd. Ons advies? Doe het niet, want vooral met kinderen is er weinig aan om uren op een boot te zitten. Vaak is het ook nog zo dat deze boottrips eindigen waar nou jou het UNESCO Werelderfgoed van de Duoro Valley begint. Beetje jammer, ben je vlakbij en kom je er nog niet. De trein is ook niet echt de snelste manier om in de Duoro Vallei te komen, maar wel fun!

Blijf sowieso meerdere dagen in de Vallei en beleef de unieke sfeer op een relaxte manier in deze omgeving. Veel fijner met een kind vonden wij.Je kunt ’s ochtends een wandeling maken door de wijnvelden en unieke vogels spotten, hebt tijd om lekker aan het zwembad te liggen met zicht op de vallei en voor de ouders kan er ook nog lekker Port geproefd worden als de kinderen ’s avonds op bed liggen. Zorg er dan wel voor dat je een bed & breakfast boekt bij een porthuis, vonden Quinta do Tedo een uniek plekje waar we graag terug zouden komen.

Alles wat nodig is om druiven te plukken en fijn te stampen
Alles wat nodig is om druiven te plukken en fijn te stampen

Fortaleza Valença, geen UNESCO?!

Wij snappen eigenlijk niet zo goed waarom het oude stadje met het gelijknamige fort van Valença  – dat ook aan de Ecopista fietsroute ligt – niet op de lijst met Werelderfgoed staat. Vanuit plaatsen zoals Vila Nova de Cerveira, Moncao, Lapela en Ganfei kun je perfect naar Valença fietsen via de Ecopista, een mooie route. In anderhalf tot twee uur kun je een perfecte indruk krijgen van de stad Valença en haar oude fort. Je hebt vanaf de ruïnes zicht op Spanje, de weilanden en de rivier. Klimmen op de kanonnen, onder poorten doorlopen en de grote stadsmuur zien in dit fort met Nederlandse invloeden, erg leuk voor kinderen.

In het stadje zijn veel winkels en ben je hier in het weekend, zorg dat dat je hier zo vroeg mogelijk in de ochtend bent. Na ongeveer 11.00 uur komen de Spanjaarden in Valença shoppen en kun je hier letterlijk over de koppen lopen. Niet fijn en al helemaal niet met een buggy. In de leuke smalle straatjes vind je volop entertainment en het museum in het oude militaire hospitaal is leuk met kinderen.

Valença een oude stad tegen de grens van Spanje
Valença een oude stad tegen de grens van Spanje

Porto

Porto is geweldig met kinderen en als je daar bent dan moet je natuurlijk ook even sfeer en port proeven in Vila Nova de Gaia, waar alle porthuizen zitten. Omdat wij eerst naar de Duoro Vallei waren geweest, snapte Lucas heel goed het verhaal over druiven laten groeien, plukken, stampen, in een fles doen en verkopen. Oké de korte versie, maar voor een kind van drie jaar was dit prima en begrijpelijk. Ondertussen konden papa en mama even port proeven en de portkelders zien. In Porto zullen ze je vertellen dat de naam Portugal zijn oorsprong kent, in andere delen van Portugal vertellen ze een ander verhaal. Feit is dat Porto met kinderen echt geweldig is. Wat ons betreft zelfs leuker dan Lissabon. De oude tram, de sfeer van de stad en een aantal meer leuke bezienswaardigheden voor kids maken de stad echt zeer geschikt voor een 3- of 4-daags bezoek met kinderen.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Colour and Life. Wij delen echter altijd onze eerlijke mening en ervaringen zoals je van ons gewend bent.