Belevingspad Hoogersmilde, tof pad met speelattributen
16 februari 2021 
3 min. leestijd

Belevingspad Hoogersmilde, tof pad met speelattributen

Belevingspad Hoogersmilde is een onwijs tof belevingspad van ca. 2,5 km met verschillende speelattributen. De wandeling is niet alleen afwisselend, maar ook nog eens vrij toegankelijk. 

Parkeren bij Belevingspad Hoogersmilde

Er zijn twee parkeerplaatsen P1 is het officiële begin van de route. P2 bevindt zich bij de entree van Camping de Reeënwissel. Deze camping ligt trouwens op de grens van de Oerprovincie Drenthe en het bosrijke gedeelte van  Friesland bij Nationaal park Drents Friese Wold. Op rijafstand van de camping liggen ook nog de nationale parken Weerribben-Wieden en de Alde Feanen dus natuurliefhebbers kunnen hier sowieso hun hartje ophalen.

Wij parkeren op P2, zodat we ook nog even een plaspauze kunnen houden voordat we met de wandelroute beginnen. We lopen richting de ingang en al snel spotten we de eerste bordjes van het belevingspad. Je loopt een klein stukje over de camping met een leuke speeltuin voor de eerste klim- en klauterfun! Vanaf daar is het een kleine 300 meter lopen naar het belevingspad. De route wordt aangegeven met kleine paaltjes met een bruin pijltje. Vanaf een grindpaadje moet je in het bos linksaf slaan – hier liepen wij bijna te ver, dus let even goed op.

Een neergestort vliegtuig

Ben je op het belevingspad aangekomen dan spot je al snel een neergestort vliegtuig. Dit is gelijk het meest gave speelobject onderweg! Kijk vooral ook even boven het vliegtuig. De plek is zo in scene gezet dat het lijkt alsof het vliegtuig een noodlanding heeft gemaakt. Ook leuk is het informatiebordje, daarop lees ik dat het gaat om een Spitfire. Met veel plezier klimt Tess op de vleugel en vervolgens in de cockpit. De fantasie wordt heerlijk geprikkeld, ze stijgen op en vliegen vervolgens de hele wereld over!

Volg de rode paaltjes met belevingspad

Als er andere gezinnen bij komen besluiten wij door te lopen. De route van Belevingspad Hoogersmilde is in principe vrij simpel te lopen dus het kan niet fout gaan. Houd het rode paaltje met belevingspad altijd aan de rechterkant en je kunt (haast) niet verkeerd lopen. Onderweg komen we verschillende speelattributen tegen, allen voorzien van een informatiebord. We passeren stapstronken, een sporenpad, waterpomp en nog veel meer.

Veelzijdige route

Niet alleen de belevenis onderweg voor de kinderen is leuk, de route is ook afwisselend. Het ene moment lopen we door een gemengd eiken-dennenbos en als we met onze ogen knipperen lopen we plotseling over een bloeiende paarse heide. Erg leuk is ook het stenenpad dat ze hier hebben aangelegd. Tess klimt – met enige moeite – over de enorme keien. Iets verderop slaan we een smal paadje in en zien een huisje op ‘poten’. Vanuit het huisje heb je een mooi uitzicht over de heide.

Als we bijna op het einde zijn spotten we links een bomentrap waarmee je naar de bovenkant van de heuvel kan klimmen. Boven op de heuvel heeft voorheen een televisietoren gestaan. De betonpoeren zitten nog in de grond. Ook hier staat weer een informatiebord met wat interessante weetjes. Niet veel later lopen we weer langs het vliegtuig. Wat een leuke kinderroute! Ook fijn; het parkeren en de route zijn vrij toegankelijk.

Startpunt Belevingspad Hoogersmilde

Belevingspad Hoogersmilde, P1 (8 parkeerplaatsen) en P2 (100 parkeerplaatsen) aan de Bosweg in Hoogersmilde. P1 ligt bij de hoofdingang van het belevingspad. P2 heeft een oplaadpunt voor elektrische auto’s en fietsen.

Ook leuk om te lezen:

Leuke Roompot met kinderen
KINDVRIENDELIJK OVERNACHTEN

GLAMPING IN NEDERLAND

Tips voor een vakantie in Nederland met kinderen

OVERZICHT ALLE PROVINCIES

Tips en uitjes in Nederland met kinderen reisgids

Online reisgids Nederland

Ga op pad met Kleine Wereldreiziger en ontdek de mooie plekjes van Nederland! Deze unieke online reisgids is véél meer dan alleen een e-book.


✅ Mobile proof, één overzicht met uitjes per provincie

✅ Inclusief fijne plekjes om te overnachten in eigen land

arrow_drop_up arrow_drop_down