arrow_drop_up arrow_drop_down
Campanië, de Amalfikust en Napels met kinderen ontdekken

Campanië, de Amalfikust en Napels met kinderen ontdekken

Campanië Positano met kinderen

Campanië met kinderen

Veel families gaan jaarlijks naar het noorden van Italië. Het Gardameer, Toscane, Lago Maggiore en het Comomeer zijn toeristische trekpleisters. Voor de wat meer avontuurlijke ouders met kinderen is het zuiden van Italië echter ook een ontdekkingsreis. Campanië met kinderen is werkelijk een stukje om te ontdekken in Zuid-Italië, Suzanne ging er met haar gezin naartoe en heeft volop tips!

Bezoek de Amalfikust, Napels en Romeinse oudheden zeker met je kinderen. Wist je dat de Amalfikust op de lijst van UNESCO Wereldergoed staat? De Amalfi  Drive (SS163) is één van de mooiste wegen van Europa en gaat van Sorrento naar Amalfi via onder andere de plaatsen Positano en Ravello.

De Vesuvius beklimmen met kinderen

De beroemde Vesuvius vulkaan ligt 20 minuten rijden van Napels. Wij maakten een pittige wandeling naar de enorme krater van deze vulkaan. Zeker indrukwekkend om te zien, maar is het met kinderen een aanrader?Je moet er absoluut rekening mee houden dat de klim pittig is en dat je echt in de volle zon loopt, in het hoogseizoen in onze ogen een no go area met kinderen. Voor Vesuvius National Park betaal je een fee van € 10,00 (prijspeil 2019) bij de ingang. Je kunt gemakkelijk zelf naar de Vesuvius rijden en je auto parkeren op één van de lager gelegen parkeerplaatsen. Er rijdt dan een busje vanuit de parkeerplaats voor auto's naar het startpunt van de klim. Een retourtje kost€ 2,00 p.p. en je parkeerticket € 5,00. Een bezoek aan de krater duurt in totaal ongeveer 1,5 tot 2 uur met kinderen.


TIP! Vooral in het hoogseizoen is het aan te raden om niet te ver te willen doorrijden met je auto. Parkeer op een lager parkeerterrein en ga verder met de shuttlebus. Dat scheelt je een heleboel frustratie.

Een paar feiten over de Vesuvius

Wil je je kinderen wat voorbereiden op jullie trip naar de Vesuvius en de omgeving? Slim! De Vesuvius neemt namelijk een hele belangrijke plek in in deze omgeving en de historie. Wist je dit bijvoorbeeld?


  • De uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus duurde in totaal 24 uur.
  • Meer dan 1,5 miljoen ton steen per seconden kwam vrij tijdens deze uitbarsting.
  • De Romeinen wisten niet dat de Vesuvius een vulkaan was, het was al meer dan 1.800 jaar geleden dat de vulkaan uitbarstte.
  • De Vesuvius is de enige vulkaan op het Europese vasteland.
Pompeii met kinderen

Pompeii met kinderen...of Herculaneum?

Als je denkt dat Romeinse ruïnes en kinderen niet matchen, ga dan met je kinderen naar het indrukwekkende Pompeii met haar aangrijpende historie. Welke kinderen houden niet van het springen van steen naar steen? In de oude straten van Pompeii kan dit volop. Het verlaten dorp is een klein doolhof dat kinderen zeker zullen waarderen. Combineer dit met een stukje historie en je hebt een leuke en leerzame dag met je kinderen. Het verhaal van de vulkaanuitbarsting die de hele stad heeft bedolven onder een laag met lava. De omgeving. De persoonlijke verhalen. De kans om geprepareerde lichamen te zien van de inwoners die wilden vluchten voor deze natuurramp: het zal zeker indruk maken op kinderen. de geschiedenis komt op deze manier heel dichtbij en dat maakt het interessant voor kinderen. Wij raden aan om met een gids door Pompeii te lopen die ervaring heeft met kinderen, het is dan vele malen interessanter weten wij uit eigen ervaring.

Napels stad met kinderen

Napels met kinderen

Napels met kinderen heeft zoveel te bieden. Ga bijvoorbeeld ontdekken wat er onder Napels ligt en bezoek de Catacomben van San Gennaro. Napels heeft een goede metrolijn en dat is erg fijn voor gezinnen. Met de drukte en de straten van Napels is het absoluut geen aanrader om een buggy mee te nemen, een rugdrager zal je meer comfort en plezier bieden. Een aantal highlights en things to see:


  • Museo Archeologico Nazionale di Napoli
  • Castel Sant’Elmo met 360 graden view over Napels
  • Antica Pizzeria Port’Alba in Centro Anti, de allereerste pizzeria ter wereld!
  • Castel Nuovo (Maschio Angioino)

Vanuit Napels kun je overigens ook heel goed met de ferry naar Capri en dat is zeker leuk om te doen met kinderen als je wat meer tijd hebt.

Ontspannen in Sorrento

Na een bezoek aan Pompeii zul je jezelf vooral in de zomermaanden erg stoffig voelen. Omdat Pompeii een heleboel indruk kan maken, is het heerlijk om de dag erna naar het water te gaan. Sorrento is een geweldige plaats om heerlijk aan het strand te liggen. Sorrento ligt direct aan de kust. Het is bovendien een aanrader om de boot naar Capri te pakken vanuit de haven van Sorrento. Een andere leuke bijkomstigheid is dat je in Sorrento heerlijke pizza kunt eten. Dat komt omdat de kazen uit de regio goed zijn en ook de lokale ham is een delicatesse. In de haven van Sorrento liggen luxe jachten en het is ook mogelijk om zelf een boot te huren. Ontdek de rotsachtige kustlijn en beleef de omgeving vanaf het water.

Veel gestelde vragen over de Amalfikust

Wat kost een vakantie in Zuid-Italië in het hoogseizoen ongeveer?

Een vlucht naar Napels is zelfs in het hoogseizoen niet echt duur. Er gaan diverse keren per dag en vanaf verschillende luchthavens vluchten naar Napels. Amsterdam, Eindhoven, Düsseldorf en Brussel zijn allemaal opties. Wij kiezen voor een vlucht met Easyjet. Deze is vliegtickets zijn  prima geprijsd in het hoogseizoen, we betalen zo’n € 50,00 p.p. (inclusief tax) met 2 x 23 kilo ruimbagage erbij. We vliegen terug vanaf Catania met Alitalia via Rome. Deze vlucht is wel wat duurder, zo’n € 125,00 p.p.

Als je dit vergelijkt met een rit naar Noord-Italië met de auto dan is het verschil niet zo heel groot. Je bent dan aan tol, benzine en vignetten voor Oostenrijk of Zwitserland ook al snel € 500,00 retour kwijt. En dan is een eventuele overnachting onderweg nog niet meegerekend.

Is het druk aan de Amalfikust ’s zomers?

We besluiten de kustweg af te rijden richting Amalfi met het idee dat we wel zien hoe ver we komen. Het is immers toch augustus en veel Italianen hebben ook vakantie. We verwachten eigenlijk wel wat file zoals we eerder bij het Gardameer hebben meegemaakt. Maar het valt reuze mee. Alleen bij het binnenrijden van de plaatsjes zoals Minori en Maiori is het wat drukker. Verder rijdt het verkeer lekker door en we stoppen her en der om te genieten van het prachtige uitzicht over de zee. We rijden van Vietri Sul Mare tot aan Amalfi en doen hier ongeveer een uur over. Een nadeel is dat je nauwelijks ergens kunt parkeren. Dus we besluiten om te keren en een stop te maken in een ander plaatsje. Uiteindelijk vinden we een plekje langs de boulevard in Minori en lopen we het stadje even in om onze eerste pizza te eten bij restaurant Giardiniello.

Hoe werkt het met parkeren aan de Amalfikust?

Qua parkeren moet je goed opletten in Italië. Bij witte parkeervakken kun je gewoon parkeren, bij blauwe parkeervakken moet je betalen. Soms staat er een nummer in het parkeervak dat je moet intoetsen bij de parkeerautomaat. Ook kan het zijn dat je het kenteken moet invoeren. Handig om even een foto van het kenteken van je huurauto te maken, dat scheelt je heen en weer lopen. Bij de wat grotere parkeerterreinen wordt vaak een bedrag van € 3,00 - €  6,00  gevraagd voor een dagdeel parkeren. Zorg dus voor wat kleingeld in de auto. Handig om te weten is dat het verboden is om tegen de rijrichting in te parkeren in Italië, ook in parkeervakken aan de linkerkant van de weg! Let op bij zones waar je maar beperkte tijd mag parkeren, ze zijn hier dol op in Italië is onze ervaring. Bovendien mag je historische centra vaak niet zomaar inrijden. Je bent gewaarschuwd!

Amalfikust met kinderen

Stel je vragen over de Amalfikust met kinderen direct in onze community