Page content

Chengdu heeft meer te bieden dan alleen de reuzenpanda

article content

Chengdu heeft meer te bieden dan alleen de reuzenpanda

Onze eerste dag in Chengdu: tijd om de stad te gaan ontdekken. We pakken bij het ontbijt de map van Chengdu erbij en kruisen alles aan wat we interessant vinden. Let’s discover Chengdu!

Sim’s Cozy Garden hostel Chengdu

Het moet even gezegd worden dat het ontbijt bij Sim’s Cozy Garden hostel Chengdu het beste is wat we tot nu toe hebben gehad. De beef, egg/bacon en tuna sandwiches zijn echt the best en met wat lekker fruit erbij geserveerd een absolute topper! Sim’s heeft alles tot in detail op orde. Jullie merken waarschijnlijk al wel dat er aardig wat Engelse woorden door alle blogs heen worden gegooid. We zijn hier de hele dag internationaal bezig en praten dus heel veel Engels en wat woordjes Chinees natuurlijk. Er komen niet meer zoveel woordjes bij dan in het begin, dat komt vooral omdat hier meer Engels wordt gepraat.

Jinli street, WuHou Temple en shoppen in Chengdu

Op de to do list staan in ieder geval Jinli street, WuHou Temple, TianFu square, Tibetan Quarter en hoe kan het ook anders Zong Fu Lu: het shopping area in Chengdu (which is huge!). Op de reservelijst staan de tea market, WenShu monastery en eventueel wat musea. Het weer is top vandaag, zonnebril op dus en lopen maar! We starten met de WuHou Temple (entree=RMB60) en al lijkt de entree veel voor Chinese begrippen (the Forbidden City vraagt dezelfde entree): dit is absoluut de moeite waard. Het park rondom deze tempel is groot, mooi onderhouden en prachtig aangelegd. We lopen hier zeker 1,5 uur rond om vervolgens de exit te nemen op Jinli Street. Het is een toeristisch straatje met lokale souvenirs waar de prijzen zijn zoals ze zijn en er zijn veel mooie barretjes en local food. Aan het eind van de straat de Starbucks, dus dat geeft een beetje aan hoe commercieel het is. Maar toch wel de moeite waard om even een kijkje te nemen. We zien wat leuke knuffels, maar besluiten nog even rond te kijken en niet meteen de hoofdprijs te betalen.

Vanuit Jinli lopen we richting het Tibetan Quarter. Het valt op dat hier vrij veel zwervers zitten, we zien ook wat monniken en vooral ook veel beelden, bekleed met goud. Erg mooi allemaal! Ik laat nog even mijn nagels French manicure-en voor 30 yuan (which is still overrated!) en daarna laten we ons chauffeuren naar een shopping area, dat achteraf MEGA blijkt te zijn.

Typisch Chinees: hotpot

Tegen een uurtje of 8 wordt het tijd om wat te eten te scoren, we gaan ‘hotpot’ eten. Hotpot is een lokaal gerecht, een beetje als steamboat in Maleisië, maar dan wel met veel meer smaak. Je krijgt zeg maar een pan met kokende soep voor je met een binnen en een buitenring. De binnenring is voor buitenlanders in het leven geroepen en is veel minder spicy, in de buitenring zweven ontelbare pepers, dus dat is HOT. Maar daar hebben ze iets op gevonden: een saus van vissaus, oestersaus, sojasaus, koriander en knoflook. Daar dompel je je stukje vlees, groente, vis of wat dan ook in en dat neutraliseert en geeft extra smaak, maar het hete is een heel stuk minder. Onthouden voor thuis! Hotpot is erg spicy dus, maar zeker lekker en een aanrader! Onze taxichauffeur wil ons eerst afzetten bij het number one hotspot restaurant, dus wij gaan op zijn advies af. Aan de buitenkant lijkt het er goed uit te zien, maar bij binnenkomst is het zo ontzettend vies. Het is heel erg lokaal. Het zit vol met Chinezen, die alles op de grond gooien, spugen en gieten. Jak! En dat is nog zacht uitgedrukt.

Wij pakken onze biezen en gaan een paar honderd meter verderop naar het geciviliseerde hotpot restaurant, dan maar number two! Na een paar uurtjes hotpotten, assisteren bij 2 Canadezen omdat de Chinezen in het restaurant geen woord Engels spreken en 4 halve liters bier om te blussen (is hier maar 3,3%) gaan we met de tuk tuk naar Sim’s terug. We zijn net niet op tijd binnen, het begint hard te regenen en het onweer hebben wij nog nooit zo dichtbij gehoord, de mevrouw op de tuk tuk is ontzettend bang, dus ook zij lijkt niet doorgewinterd daarin.

Het blijft een paar uur donderen en de hele nacht flink weerlichten. Wij dachten dat het aan het Gardameer kon spoken, maar dit is werkelijk veel extremer. Met een mooie dag vol ervaringen rijker is het tijd om naar dromenland te gaan.