De Chinese Muur bij Badaling
23 maart 2017 
in China
2 min. leestijd

De Chinese Muur bij Badaling

Een absolute must als je in China bent met je kinderen, is natuurlijk de Chinese Muur, één van de wereldwonderen. Wij zijn naar de Great Wall bij Badaling geweest, waar je de Chinese Muur ziet in haar originele staat. Badaling ligt ongeveer 70 kilometer ten noordwesten van Beijing en het is een bergpas van de Jundu berg. In de geschiedenis was de functie van Badaling het beschermen van de Juyongguan Pass.

Lopen over de Great Wall

Het is moeilijk te beschrijven wat voor sfeer er hangt bij de Great Wall, je moet dit zelf meemaken. Op de dag dat wij hier waren, was het slecht weer, wat zorgde voor een grouwe uitstraling van dit inmense bouwwerk. Het is ook moeilijk voor te stellen dat men zo’n gigantisch bouwwerk ooit heeft kunnen maken. Bij de totale bouw van de muur zijn in 2000 jaar minstens twintig staten en dynastieën betrokken! Bovendien hebben miljoenen arbeiders zich ingezet tijdens de bouw van de muur, daarom is het beter om de bouw van de muur te beschrijven als een verhaal van zweet en vastberadenheid. Het is in ieder geval een geweldig gevoel om uiteindelijk de top van de Great Wall te bereiken. We zijn dus trots op ons certificaat dat bewijst dat we de Muur hebben beklommen, al helemaal toen we erachter kwamen dat dit bij het steilste stuk Chinese Muur was.

Feiten over de Chinese Muur

De muur bij Badaling heeft een totale lengte van 3.741 meter en een gemiddelde hoogte van 8 meter. Het hoogste gedeelte is maar liefst 15 m en de totale oppervlakte van het gebied is 19.000 m². De complete Muur werd gebouwd om verschillende Chinese staten te beschermen tegen het invallen van de Nomaden uit het noorden.Op vaste plaatsen in de muur zijn torens en uitkijkposten (zie foto) gebouwd die dienden om te waarschuwen tegen invallers uit het noorden. Een systeem van kanonschoten en vuren (voor ‘s nachts) was bedacht om alarm te slaan. Badaling was het eerste gedeelte van de Chinese Muur dat opengesteld werd voor toeristen. 130 Miljoen mensen uit China en daarbuiten hebben Badaling bezocht, 370 buitenlandse leiders en belangrijke personen hebben de Great Wall bij Badaling met succes beklommen. In 1987 werd Badaling toegevoegd aan de UNESCO lijst voor Werelderfgoed.

Symbool van China

De Chinezen zien de Chinese Muur tegenwoordig als het nationale symbool van China en als een grote toeristische attractie. De Chinezen kijken nu met trots naar hun oude grote voorvaderen. Dit alles kan worden samengevat door een Chinees gezegde: ‘Als je niet op de grote muur bent geweest, kun je geen goede man zijn’. Na het beklimmen van de muur hebben we ’s avonds genoten van een heerlijke foot massage, in China ook wel ‘foto messagi’ genoemd. Dat is een absolute aanrader, want je legt stiekem best wat meters af. Met kinderen is dit absoluut de moeite waard, maar pak een minder stijl stuk is ons advies.

Kleine Wereldreiziger PLUS

Wil jij tijd besparen met het
plannen van je gezinsvakantie?

Word lid van Kleine Wereldreiziger PLUS voor een vast bedrag per jaar:

  • Exclusieve voordelen voor het hele gezin.
  • Je vakantievragen stellen aan ons en andere reislustige ouders.
  • Doe-boeken, online uitjes, doe-bladen en spelletjes.
  • Downloads, moodboards en meer!
arrow_drop_up arrow_drop_down