arrow_drop_up arrow_drop_down
Couchsurfen met kinderen, contact met locals
9 december 2015 

Couchsurfen met kinderen, contact met locals

Couchsurfen met een peuter? Wat gaan jullie nu weer doen? Is dat wel veilig? Je hebt geen idee waar je dan terecht komt. Zomaar een greep uit veelgehoorde opmerkingen toen we vertelden dat we op vakantie in Andalusië – Zuid-Spanje – gingen couchsurfen met ons gezin.

Wat is couchsurfen?

Begrijpelijk deze reacties en daarom vonden wij het tijd om het zelf te proberen, want er heerst gewoon best een taboe op. Het idee achter couchsurfen is simpel. Je slaapt bij andere mensen thuis op een bank (couch) of een ander plekje dat zij ter beschikking stellen voor reizigers. Op de manier kom je snel en makkelijk in contact met de lokale bevolking en dat is nou net wat wij zo ontzettend leuk vinden op vakantie. Heel eerlijk gezegd vinden wij het fijner om ergens zelf naartoe te gaan om te couchsurfen dan dat we zelf een onbekende ontvangen. Al hebben we daar ook de leukste contacten mee opgedaan: nog nooit had ik zo'n heerlijke soep als ontbijt dan toen we logees hadden uit Japan voor een week. En je leert veel over elkaars gewoonten en gebruiken.

Wat wordt er verwacht bij couchsurfen?

Bij couchsurfen is het een soort ongeschreven wet dat je een tegenprestatie levert. Het is best gebruikelijk dat je bijvoorbeeld aanbiedt om (samen) te koken, een dagje samen uitgaat en dus echt tijd steekt in de locals de zo gastvrij zijn om je te laten slapen in hun huis. Als je daar geen zin in hebt, dan moet je gewoon niet gaan couchsurfen. Als het je gaat om een gratis overnachting, ga dan ook zeker niet couchsurfen. Ten eerste verpest je het voor anderen en ten tweede word je er zelf uiteindelijk ook niet gelukkig van als je het contact met locals als een verplicht nummertje ziet. De mensen die couchsurfen zijn echt een bepaald type mensen, geïnteresseerd in anderen en bovengemiddeld gastvrij.

Couchsurfing.com, onze ervaringen

Wij hebben in Andalusië een hele week ervaring opgedaan met couchsurfen met kind in Spanje. Zo sliepen we in onze eigen kamer bij een gepensioneerd Nederlands echtpaar dat de hele wereld al over was gereisd en daardoor hebben we mooie verhalen uitgewisseld. Ook sliepen we op een bijzondere plek boven op de berg waar ‘s nachts een heerlijk haardvuur brandde in een soort van yurt en waar iedereen zijn steentje bijdroeg in het onderhouden van het complex. We waren te gast bij een gezin met een prachtig Engels huis in een gebied met maar weinig toeristen. Op het moment dat we het huis binnen liepen, waanden we ons direct in Engeland. En we maakten kennis met veel gezinnen die samen in een soort dorp woonden met gezamenlijke faciliteiten. Meer in contact met de lokale bevolking kom je niet. We hebben veel verhalen uitgewisseld, onze peuter heeft gespeeld met andere kinderen en gezien hoe het er aan toe gaat in andere huishoudens. Wij kozen wel steeds voor een eigen privékamer, dat vinden wij prettig.

Zoek naar andere families in groepen

Op Couchsurfing.com kun je gebruik maken van groepen waardoor je op zoek kunt naar andere families die deelnemen op het platform. Zo is er bijvoorbeeld een groep voor families, maar ook voor alleenstaande ouders. Of wat dacht je van families in Barcelona of Franse families? Niet alle groepen zijn overigens even actief en je hebt soms een wat langere adem nodig om een slaapplek te regelen. Maar dat loont wat ons betreft de moeite door de unieke contacten die je ervoor terugkrijgt. We maakten kennis met muziek uit de 19e eeuw op een grammofoonspeler die handmatig moest worden aangedraaid, maakte een rituele slachting van een varken mee ter ere van een lokaal feest, dronken heerlijke lokale wijnen, wisselden mooie verhalen uit en hebben echt kennisgemaakt met lokale gebruiken en gewoonten op vakantie. Dat lukt je in een hotel, appartement, huisje of zelfs op de camping niet. Tijdens deze vakantie maakten we ook nog gebruik van Airbnb, een andere formule waar je vaak in contact komt met locals en waar we ook erg goede ervaringen mee hebben. Wel betaald en dat is één van de hoofdredenen waarom mensen dit dan veiliger vinden.

Couchsurfen en veiligheid

Een groot bezwaar van veel mensen en in het bijzonder als je met je kinderen gaat couchsurfen: hoe is het gesteld met de veiligheid en couchsurfen. Vooropgesteld: natuurlijk zijn er vast vreemde vogels die vermeld staan. Dat heb je ook bij Airbnb dat zullen wij niet ontkennen. Wij hebben zelf de ervaring dat je vaak snel weet wat voor vlees je in de kuip hebt. Als je vragen worden ontweken of je twijfelt ergens, dan zoek je gewoon een andere plaats om te slapen. Volg je gevoel, dat doen wij altijd op reis en dat heeft ons echt nog nooit in de steek gelaten. Twijfelt één van ons zonder het te kunnen benoemen: dan nog draaien we om. Couchsurfing.com doet er veel aan om de veiligheid te waarborgen. Zo heb je verified members, referenties over hosts en travellers en uitgebreide support indien nodig. Veiligheid is top prioriteit voor Couchsurfing.com.

De eerste keer couchsurfen

Alles heeft een eerste keer en als je enthousiast bent geworden om zelf een keer te gaan couchsurfen met je gezin dan kunnen wij het je van harte aanbevelen! Een paar van onze persoonlijke tips:

  • Zorg dat je van tevoren al een aanta keren contact hebt met je host of traveler;
  • Ben duidelijk over wat je wel en niet wilt om misverstanden te voorkomen.;
  • Schrijf geen standaard bericht naar 10 mensen om een slaapplaats te vinden, maar persoonlijke en oprechte berichten naar de mensen die je aanspreken;
  • Reageer op berichten van anderen, zij nemen ook de moeite om jou een bericht te sturen.

Wij zijn benieuwd hoe jij denkt over couchsurfen. Zou jij dit doen met je kind(eren) of niet?

Over de schrijver
Ik ben Mireille, eigenares van Kleine Wereldreiziger en trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Met ons gezin ontdekken wij graag de wereld. Ver weg, maar zéker ook heel dicht bij huis! Wij vinden het belangrijk dat een vakantie, uitje of weekendje weg een ervaring is waar nog lang over wordt gepraat. Daar horen voor ons van die fijne adressen bij om comfortabel te overnachten in combinatie met slow travel.

GRATIS special met coronaproof uitjes per provincie

  • Door ons persoonlijk getest
  • Inclusief startpunten & coördinaten

2.500 ouders gingen je al voor

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we hem naartoe sturen?
Ja, stuur me die special!
Download coronaproof activiteiten

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.