arrow_drop_up arrow_drop_down
Denemarken met kinderen

Denemarken met kinderen

Prachtige natuur en zoveel te beleven voor gezinnen

Denemarken, 'The Land of Everyday Wonder'

Het gewone omtoveren tot een alledaags wonder, ‘The Land of Everyday Wonder’. Deze prachtige en doeltreffende boodschap van Denemarken vormt het hart en ziel van wat het land wil uitstralen. In onze dagelijkse bezigheden wordt onze tijd opgeslokt door een overvolle agenda, waarbij we vaak vergeten stil te staan en weinig aandacht hebben voor de kleine wonderen om ons heen. Denemarken heeft geen overweldigende fjorden of bergen en ook geen Eiffeltoren. Het zijn juist de kleine simpele dingen in het leven waar de Denen iets bijzonders van weten te maken. Denemarken wil als vakantieland aan gezinnen laten zien dat in de alledaagse dingen ook iets magisch kan schuilen. Wist je dat Denemarken tot een van de landen met de gelukkigste mensen ter wereld hoort? Tijd om dit prachtige land met je kinderen te gaan ontdekken!


Denemarken is iets groter dan Nederland en telt ongeveer 5,7 miljoen inwoners. Het land heeft meer dan 400 eilanden, een kustlijn van zo’n 7.300 kilometer kent grofweg de volgende delen:

 • Jutland (het schiereiland dat is verbonden met Duitsland)
 • Het eiland Funen
 • Het eiland Seeland (met hoofdstad Kopenhagen)
 • Oost-Denemarken (de eilanden Lolland, Falster, Møn en Zuid-Seeland) 
 • Het eiland Bornholm in de Oostzee
Denemarken met kinderen

Denemarken met kinderen, waar begin je?

Denemarken is een populair vakantieland voor gezinnen en werd niet voor niets uitgeroepen tot meest kindvriendelijke vakantieland. Wij hebben een aantal cøøle tips voor jullie geselecteerd voor Denemarken met kinderen. We kunnen uit eigen ervaring vertellen dat Denemarken inderdaad geweldig is!

Maar waar ga je heen? Wat ons betreft de moeilijkste vraag van vakantievoorbereiding. Voordat je keuzes maakt over je bezoek aan Denemarken wil je meer grip op het land krijgen en zeker weten dat je met je gezin op de juiste plek terecht komt. We hebben daarom een aantal leuke bestemmingen en Denemarken met kinderen op een rij gezet. Er zijn namelijk eindeloos veel opties in dit prachtige land.  

Kopenhagen met kinderen

Kopenhagen met kinderen

Kopenhagen is best duur, maar wel ontzettend leuk om in ieder geval één dag te bezoeken met kinderen. Wij vierden ooit nieuwjaar in Kopenhagen en dat was echt magisch! Dat kwam ook wel door de perfecte locatie, eerlijk is eerlijk. Je vaart met de veerboot van Scandlines vanuit Duitsland heel eenvoudig naar het eiland Seeland waar Kopenhagen ligt. Het is erg leuk om door Kopenhagen te lopen en met kinderen te kijken wat voor een bijzondere design meubels je bijvoorbeeld ziet. Maak er een spelletje van en ga op zoek naar de meest gekke vaas of het meest vreemde schilderij.

Verder is natuurlijk de wisseling van de wacht bij Amalienborg een aanrader en Tivoli zullen kinderen ook erg leuk vinden. Je kunt hier in de zomeravond ook naartoe gaan, heerlijk! Nyhaven is misschien wel het meest bekende plaatje van Kopenhagen. Verder is de Carlsberg Bierbrouwerij erg leuk, maar dan moet je je kinderen wel zelf wat meer tekst en uitleg geven en dingen laten zien. Ook het brouwproces van bier is educatief! Kopenhagen met kinderen? Zeker doen!

Denemarken on the map

Denemarken heeft veel populaire plekken. Kies je voor een bestemming wat dichterbij? Dan is Funen met haar leuke dorpjes, prachtige natuur en lange kustlijnen prachtig. Of zijn de kustplaatsen van Jutland meer iets voor jouw gezin? De Denen kiezen zelf overigens ook vaak voor deze bestemming vanwege de ruige natuur en leuke kustplaatsjes. Bovendien ook prima te combineren met Nationaal Park Waddenzee.


Als je wat verder rijdt dan is het strandleven op Noord-Jutland heerlijk en goed te combineren met leuke uitjes zoals Fårup Sommerland, Nordsøen Oceanarium en de Aalborg Zoo. Allemaal in de regio te vinden. Hier tussenin zit natuurlijk ook nog heel veel! Deze gebieden zijn sowieso leuk met kleine wereldreizigers weten wij uit ervaring.

Tol betalen bij Grote Beltbrug Denemarken

Tol betalen in Denemarken

De wegen in Denemarken zijn op twee bruggen na tolvrij, er zijn dus geen tolwegen in Denemarken. Voor de volgende bruggen moet tol betaald worden:

 •  Grote Belbrug (Storebæltsbroen) tussen Funen en Seeland/Sjælland
 •  Sontbrug (Øresundsbroen) tussen Denemarken en Zweden

Bij de gele poortjes is vaak een lange wachtrij, hier zit een medewerker waarbij je zowel in cash (Deense Kronen of Euro's) als met de kaart kunt betalen.

Bij de blauwe poortjes kun je betalen met passen met het Maestro logo. Bij de Sontbrug naar Zweden geld dezelfde procedure en kun je ook met Zweedse Kronen betalen.

Hond meenemen naar Denemarken

Je hond meenemen naar Denemarken

Aangelijnde honden zijn op heel veel plekken in Denemarken van harte welkom dus je kunt jullie trouwe viervoeter zeker meenemen. Wel even controleren of je in je accommodatie ook een hond mag meenemen. In 2019 konden honden mee naar LEGOLAND, Den Fynske Landsby of Ribe Vikinge Centrum. Check altijd vooraf de betreffende site voor het actuele toelatingsbeleid voor honden. 

Natuurvakantie Denemarken met gezin

Ontdek de Deense natuur met je gezin

Denemarken ligt gunstig als je van het strand houdt, het strand is altijd dichtbij. Je kunt met kinderen naar de brede stranden in het westen gaan of juist naar de kleinere en pittoreske stranden aan de oostkust. Lekker wandelen in de duinen en uitwaaien aan het strand en als een echte strandjutter op zoek gaan naar leuke schelpen. Bouw mooie zandkastelen en ga vliegeren op het strand. Wij doen het hier vaak niet meer, maar juist op vakantie is dit zo ontzettend leuk. Wil je actief zijn in het water? Dan kunnen kinderen en natuurlijk ook ouders in Denemarken (leren) snorkelen, surfen, duiken en zeilen. Er zijn genoeg mogelijkheden en ook in de bossen kun je geweldig wandelen. Kortom: de natuur van Denemarken heeft genoeg te bieden tijdens een vakantie met kinderen. En is paardrijden door de prachtige natuur van Denemarken niet de  droom van veel tienermeisjes?!

LEGO beeld

Pretparken en attracties voor kinderen

Denemarken is bij ons zelf het meest bekend vanwege LEGOLAND, echt een ontzettende aanrader is dit. Er is echter veel meer dan alleen LEGOLAND. Sta bijvoorbeeld oog in ook met een echte Viking bij Ribe VikingeCenter. Reis meer dan 1.000 jaar terug in de tijd en leer alles over de manier van leven van de Vikingen. Voor kinderen tussen de 7 en 13 jaar heb je hier zelfs 'warriors training'. Ga naar het waterpark Djurs Sommerlande voor de meest gave achtbanen en attracties en bezoek ook absoluut een aantal interessante musea. Ten noorden van Kopenhagen ligt het meer dan 430 jaar oude pretpark Dyrehavsbakken, in het kort ook gewoon Bakken genoemd.

Musea voor kinderen in Denemarken

Musea voor kinderen in Denemarken

Veel musea in Denemarken zijn interessant voor kinderen, omdat ze educatief en ook interactief zijn. Kinderen lopen daardoor niet verloren rond en je kunt zelf ook nog even rustig kijken. Natuurlijk ben je voor mooie kastelen op de juiste plek in Denemarken met kinderen. Hans Christian Andersen komt uit Denemarken en dat is te merken! Het sprookjesthema is op verschillende vlakken doorgetrokken en je kunt zelfs slapen in sprookjeskastelen in Denemarken.

Leuke musea zijn onder andere het Zoological Museum en het Children's Museum in Kopenhagen. Het laatstgenoemde museum ligt in het National Museum waar overigens ook het Open Air Museum ligt. Dit openlucht museum is meer dan 100 jaar oud en daarmee het oudste openlucht museum ter wereld.

UNESCO Werelderfgoed Denemarken

UNESCO Werelderfgoed 

Denemarken heeft maar liefst 7 plekken die op de lijst van Werelderfgoed staan:

 • De stad Christiansfeld op  Zuidoost-Jutland.
 • Dyrhaven: Een prachtig natuurgebied met zeker 2000 herten.
 • Nationaal Park Waddenzee: Watterrijk in West-Jutland.
 • Jelling: een must-see voor elke Viking-fan.
 • Kathedraal van Roskilde: één van de belangrijkste gebouwen in Denemarken.
 • Stevns Klint: de 15 kilometer lange en tot 40 meter hoge krijtrotwand langs de kustlijn.
 • Kronborg Slot: Het kasteel van Shakespeare's Hamlet.

Tips voor Denemarken met kinderen

De 7 wonderen van Denemarken

Denemarken heeft enkele unieke dingen die je niet mag missen als je in dit fijne land bent. Als je van het volgende lijstje enthousiast wordt dan is een vakantie in dit fijne land met je gezin een goede keuze:

 • Veel streetfood eetgelegenheden en typisch Deens eten
 • De typisch Deense hygge, een way of life die je moet ondergaan
 • Prachtige natuur
 • Rijke historie met stoere Vikingen en het koningshuis
 • Een kustlijn waar je nooit meer dan 52 kilometer vanaf bent en 400 eilanden
 • Deens design en denk ook maar eens aan LEGO en wereldberoemde meubels
 • Veel attracties en beroemde bezienswaardigheden dicht bij elkaar
Funen met kinderen

Odense, de geboorteplaats van Hans Christian Andersen

Odense ligt op het eiland Funen en is bekend vanwege Hans Christian Andersen, de schrijver van vele beroemde sprookjes. Deze meester van de woorden heeft een eigen museum in het historische stadje Odense wat een bezoek met kinderen meer dan waard is. De kleine zeemeermin, de kleren van de keizer, sprookjes die velen toch wel kennen. 

Maar dit is niet alles wat Odense te bieden heeft aan gezinnen. Ook een bezoek aan openluchtmuseum Den Fynske Landsby is geweldig om meer te leren over de 19e eeuw.

observatietoren Skovtårnet op Seeland

Seeland, klimmen met een uitzicht over het eiland

Seeland is het grootste eiland van Denemarken, tussen de eilanden Funen en de Zuid-Zweedse regio Schonen. Funen is bereikbaar via de Grote Beltbrug en de Sontbrug. Funen heeft er een geweldige attractie bijgekregen: observationtoren Skovtårnet. Deze toren reikt boven de boomtoppen uit en geeft een uniek uitzicht over Seeland. Geweldig om met kinderen te beklimmen weten wij uit eigen ervaring.

Haven van Funen Denemarken

Sprookjeseiland Funen

Funen is een eiland tussen het schiereiland Jutland en het eiland Seeland. Via een tolbrug kun je naar Funen toe waar je absoluut kunt genieten van rust en van de kust. Het noorden van Funen heeft een mooie lange kustlijn. Watersportliefhebbers zullen het hier geweldig vinden. Noord-Funen heeft mooie natuur waar gezinnen zich zullen vermaken in combinatie met de oude koopmansstadjes. Het is hier gewoon lekker anders dan anders en dat is wat heel veel kinderen en ook ouders zeker zal aanspreken. Ga naar de omgeving van Middelfart op het eiland Funen voor de meest kindvriendelijke stranden en sla ook zeker Kertminde met haar (speel)tuin aan zee niet over. Kertminde is een klein dorpje tussen twee fjorden in, een havenstad met mooie uitzichten. Hier heerst de maritieme sfeer en bovendien zit je lekker dicht bij de prachtige natuur. 

Daphne van Rijnsoever

Denemarken heeft ons enorm verrast! Veel gezinnen gaan naar Denemarken vanwege LEGOLAND, maar er is nog zoveel meer te beleven dan dat.

Daphne van Rijnsoever

Zuid-Jutland met kinderen

Genieten in Zuid-Jutland

In ongeveer 7 uur rijdt je naar deze provincie van Denemarken die wordt gedomineerd door de LEGO HOOFDSTAD van de wereld: Billund! Zuid-Jutland is bekend om haar woeste Vikingen waarmee je oog in oog komt te staan in het oude stadje Ribe. Daarnaast moet je in Zuid-Denemarken met kinderen zeker een dagje Waddenzee plannen. Gewoon lekker strandjutten en langs het water stuinen met een emmer en een schepje. Heerlijk genieten van dit prachtige natuurgebied.
Nyborg met kind op het strand

Het historische centrum van Nyborg

Nyborg ligt op het eiland Funen aan de Grote Belt, het kleine plaatsje herbergt het historisch museum Borgmestergården, Holckenhavn Slot, verschillend historische gebouwen en het Fyns Badestrand waar je heerlijk in de namiddag met de kinderen kunt spelen en uitwaaien. Parkeer je auto tegenover Storebælstbadet, kleed je om en zwem de zee in! Ook de jachthaven van Nyborg is een bezoek meer dan waard. Niet voor niets kreeg de haven in 2016 de titel 'Haven van het jaar'.

LEGOLAND Billund met kinderen

LEGOLAND Billund, daarom wil je naar Denemarken!

LEGO blijft jong en oud bekoren en voor veel mensen is LEGOLAND Billund eigenlijk de hoofdreden om eens naar Denemarken op vakantie te gaan. Als je voor een ultieme LEGO-beleving wilt gaan dan is een overnachting bij LEGOLAND wel echt heel gaaf (niet goedkoop). We hebben onze tips en aanbiedingen voor je verzameld om een onvergetelijke tijd in LEGOLAND te hebben.
Ribe met kinderen

Oog in oog met de Vikingen bij Ribe Vikingecentre

Reis 1.300 jaar terug in de tijd en breng een bezoek aan de Vikingen. Ribe is de oudste stad van Denemarken. Bij Ribe VikingeCenter is er dagelijks een programma waardoor volwassenen en kinderen kunnen kennismaken met de Deense geschiedenis. Brood bakken, boogschieten  en krijgersopleiding zijn een aantal highlights. Leren over de geschiedenis staan hier echt centraal.

Denemarken met kinderen, Henne Strand

Bijzonder overnachten: vakantie in een kampeerhut

Wij zijn geen fan van kamperen. Dat zit hem vooral in het feit dat we niet van het massale houden van grote campings en niet van het in een tent moeten kruipen en onvoldoende ruimte hebben om te kunnen staan. Ja, we weten dat daar oplossingen voor zijn, maar die vinden we eerlijk gezegd nog best prijzig. Glamping op een wat meer afgelegen locatie en ook een kampeerhut op mooie plek is dan weer wel aan ons besteed! Ieder z'n ding, toch? En dat verblijven in een fijne kampeerhut met sfeer en meer comfort kan perfect in Denemarken. Er zijn meer dan 5.000 kampeerhutten, veel Denen hebben een kampeerhut waar ze in de weekenden zelf naartoe gaan. De kampeerhutten zijn in Denemarken onderverdeeld in 5 categorieën van heel eenvoudig tot luxe met eigen douche en toilet. Vaak staan kampeerhutten wel op een camping, kijk even zelf wat je wel  of niet aanspreekt voordat je boekt.


Tip! Boek je campinghut zo vroeg mogelijk, want in het hoogseizoen zijn deze hutjes enorm populair.

Leuke vakantiehuizen in Denemarken

Novasol

Novasol is van oorsprong een Deens bedrijf en heeft een mega aanbod voor gezinnen die een leuk vakantiehuis zoeken in o.a. Denemarken.

Landal GreenParks

Sinds wij hebben kennisgemaakt met Landal GreenParks zijn we fan. De faciliteiten van de parken en toch een centrale ligging om de omgeving te ontdekken.

Natuurhuisje Denemarken met kinderen

Natuurhuisje

Typisch Deens: een huisje in de natuur. En daar is Natuurhuisje in gespecialiseerd! Zo'n heerlijke plek met vaak een open haard voor de koude avonden. Wauw!

Vakantiehuis huren in Denemarken met kinderen

Leuk vakantiehuis huren in Denemarken