arrow_drop_up arrow_drop_down
Uitjes in Friesland met kinderen

Tips voor Friesland met kinderen

Rust, ruime en relaxen in Friesland

Op naar leuke uitjes, kindvriendelijke accommodaties en meer! Een weekendje weg of vakantie in Friesland met je gezin is heerlijk, wij worden al blij bij de gedachte! Friesland heeft zandvlaktes zoals de Sahara. Vier Nationale Parken met ieder een eigen karakter, wij zijn fan van Nationaal Park de Alde Feanen. En Friesland heeft ook haar eigen Chinese Muur in de vorm van een lange dijk langs de kust. Friesland is gewoon superleuk om te ontdekken en is één van onze favoriete provincies in eigen land. Ontdek de 11 steden van Elfstedentocht met de fiets, ga langs theetuinen voor een lekkere scone onderweg. Huur een sloepje en vaar naar Dokkum voor een ijsje of trotseer het Wad en glibber door de modder. Maar er is meer! Daarvoor moet je naar Zuidwest Friesland, een veel minder bekend stukje van deze provincie bij velen. Wij gingen hier fietsen over kliffen, zwerven door leuke stadjes als Sloten en Stavoren, schatzoeken in Ijlst en Sneek maar ook koe knuffelen en een unieke houtzaagmolen bezoeken. Kortom: in de mooie provincie  Friesland ga je maximaal genieten en je zeker niet vervelen!

Uitjes in Friesland met kinderen

Friesland is een fijne plek voor gezinnen

Als je aan Friesland denkt, dan denk je automatisch aan natuur, mooie landschappen, de wadden en natuurlijk aan het water van de Friese meren. Als je in eigen land op vakantie gaat of een lang weekend weg wilt gaan dan is Friesland werkelijk waar een echt feest voor gezinnen. De mensen zijn vriendelijk, de mogelijkheden heel divers en plekken als de Friese Wouden, Nationaal Park de Alde Feanen en steden als Dokkum en Sneek zijn aantrekkelijk om te bezoeken met kinderen. 

Leeuwarden uitzicht vanaf de Oldenhove

Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland

Leeuwarden met kinderen? Een erg stad om in rond te slenteren met veel verborgen plekjes en mooie muurschilderingen en graffiti. Verder moet je echt de scheve Oldenhove toren beklimmen en vergeet een bezoek aan Natuurmuseum Fryslân niet. In en rondom Leeuwarden is ontzettend veel te doen voor gezinnen. Niet voor niets was Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa in 2018. Er zijn genoeg  leuke activiteiten in deze stad voor een weekendje weg. Sla daarbij De Blokhuispoort niet over.

Friesland tips voor gezinnen

Beleef grote en kleine avonturen

Kinderactiviteiten zijn er genoeg in Friesland. Wat dacht je van Kameleon Dorp Terherne dat in de Kameleon boekenreeks centraal staat? Veel kinderen zullen de boeken over de Friese tweelingbroers Sietse en Hielke Klinkhamer wel kennen. Zij beleven met hun boot De Kameleon allemaal avonturen in Friesland. Erg gaaf om daar als kind dan ook zelf naartoe te gaan natuurlijk! Verder zijn ook Aqua Zoo Friesland en Poppentheater Peterselie (voor kinderen vanaf 2 jaar) erg leuk.

Natuurmuseum Leeuwarden met kinderen

Natuurmuseum Fryslân

Na een halve dag in Natuurmuseum Fryslân zijn wij nog niet uitgekeken. We hebben geen idee wat we kunnen verwachten, maar zijn blij verrast door de vaste tentoonstellingen waaronder Draak Li-Ming, OnderWaterSafari, Kapitein Severein en Darwins zolder. En de walviszaal is zeker weten overweldigend voor onze kleuter. Volledig gewijd aan zeezoogdieren en met skeletten van o.a. de bruinvis en de tuimelaar. Heel erg tof om te zien.

Bekend om de "De Tocht der Tochten"

Wie Friesland zegt, zegt Elfstedentocht. Een bijna 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs langs beroemde plekken zoals het bruggetje bij Bartlehiem, de beroemde Tegeltjesbrug en plaatsen als Sneek, Dokkum en Bolsward. Onze kinderen zullen misschien wel nooit meer een Elfstedentocht meemaken. De laatste tocht werd gereden op 4 januari 1997. Omdat het schaatsen van de Elfstedentocht niet kan, gingen wij op zoek naar alternatieven. Maak de Elfstedentocht te voet, met de fiets of met een sloep!

Varen met Freek in de Alde Feanen

Ook in Nationaal Park de Alde Feanen heeft Freek Vonk zijn sporen achtergelaten. Het is geweldig om met een sloepje het water op te gaan onder begeleiding van Freek himself. Hij vertelt zoals je van hem gewend bent vol passie over alles wat je kunt spotten en zien onderweg. Ontzettend leuk en educatief tegelijk en als je kind op een rustig stukje dan ook nog even zelf 'het roer mag overnemen' dan is dit natuurlijk het ultieme uitje voor je zoon of dochter! Varen met Freek? Doen!

Dagje Dokkum met kinderen

De stad van het smalste huisje van Nederland. De stad aan de Elfstedentocht. De stad waar Bonifatius werd vermoord en de stad die heerlijk is om te bezoeken met je gezin. Niet alleen Dokkum met kinderen is leuk, ook de omgeving heeft enorm veel te bieden voor gezinnen. Huur een sloepje en vaar Dokkum binnen of parkeer je auto aan de rand en loop dit fijne plaatsje in met de kinderen.

FAVORIETE RESTAURANT

De Pannekoektrein in Marrum

Hier moet je... nee, hier wil je echt heen! Dit is geen restaurant, dit is een uitje en een belevenis op zich. Lekker eten en een complete treinbelevenis bij de Pannekoektrein, echt geweldig! Doe de groeten aan Trijntje van ons.

Eten bij de Koken in Akkrum

Als je het hebt over pareltjes en een fijne sfeer dan is dit er zo eentje: de Koken in Akkrum. Dit  ontzettend leuk ingerichte restaurantje is echt een must bij goed weer, je zit er namelijk buiten. Aan de haven, met een gezellige hoeveelheid diertjes erbij. Dus kinderen zullen zich zeker vermaken tijdens het wachten op het heerlijke eten dat ze hier serveren. Bovendien is er in de haven volop bedrijvigheid en daardoor genoeg te zien voor kinderen. Heerlijk!

Van Winkeltjesroute tot Elfsteden

Met Birdaard (Fries: Burdaard) als uitvalsbasis verkennen wij het noorden van Friesland. We gaan fietsen langs de tegeltjesbrug en het beroemde 11-stedenbruggetje. We drinken heerlijke thee en genieten in een van de vele theetuinen. We varen over de Dokkumer Ee en gaan naar Dokkum en natuurlijk mag ook de Noord-Friese Winkeltjesroute niet ontbreken om kennis te maken met allerlei oude ambachten.

Dierentuin in Friesland

Aquazoo Leeuwarden

Aquazoo Leeuwarden is een bescheiden dierentuin ten oosten van Leeuwarden. De dierentuin ligt in het recreatiegebied De Groene Ster en is vooral een goed weer uitje. Er is namelijk weinig binnen, het meeste is buiten te beleven. Wij vinden de prijs-kwaliteitverhouding goed, er zijn voldoende bijzondere dieren te vinden in Aquazoo. Verder veel speel- en ontdekplekjes voor kleine kinderen en je kunt dicht bij de dieren komen. Een ritje met een roeiboot over vijver maken is een must do met kinderen!

Wandelen in de Friese natuur

Wandelen kun je op heel veel plekken in Friesland. Een prachtig gebied is de Alde Faenen, hier zijn een aantal mooie routes uitgestippeld. Begin je voetreis bij het bezoekerscentrum van het Nationaal Park, dan kun je kiezen en vragen welke wandeling geschikt is voor jullie gezin. Wij hebben ze voor je verzameld: de leukste actieve uitjes in de natuur van NP de Alde Feanen.

null

FarmCamps

FarmCamps De Geele Bosch

Oldeholtwolde, Friesland, Nederland

null

Boerenbed

Hoeve Meskenwier Boerenbed

Akkrum, Friesland, Nederland

null

Boerenbed

Vee- & Schapenhouderij 

Echtenerbrug, Friesland, Nederland

null

Natuurcamping 

Natuurcamping In de Boomgaard

Jirnsum, Friesland, Nederland

Overnachten in Friesland met kinderen

Overnachten in Friesland met kinderen

Ook leuk om te lezen:

Zuidwest Friesland

Slecht weer uitjes in Waterland van Friesland

De Alde Feanen

Genieten van de natuur in een prachtig nationaal park

Schiermonnikoog

Dagje wandelen op één van de Waddeneilanden