arrow_drop_up arrow_drop_down
Midweekje Groningen met kinderen

Groningen met kinderen

Tips en uitjes voor een fijne vakantie in Nederland met je gezin

Midweekje Groningen met kinderen

Er op uit in Groningen met kinderen? Een citytrip Groningen-stad moet absoluut op je lijst, maar de provincie heeft nog veel meer te bieden voor gezinnen. Terwijl we de wereld overvliegen, vergeten we vaak dat er in Nederland ook genoeg te zien en te doen is. In de herfstvakantie verblijft Angreni met haar  gezin, met inmiddels een tiener, vaak in eigen land. Wat je zoal in de provincie Groningen kan doen lees je hier. Wij combineren een familiebezoek in de provincie met een dagje in de hoofdstad Groningen, een bezoek aan Zeehondencentrum Pieterburen, een wandeling op Lauwersoog en een boottochtje op het Lauwersmeer. Ook nemen we een keer de boot naar Schiermonnikoog om een dag op dit Schiereiland te vertoeven. Op de terugweg naar Zuid-Holland gaan we de Groningse provinciegrens over naar Friesland en bezoeken we in Franker het Planetarium van Eise Eisinga waarover zij op school gehoord heeft.

Tips citytrip Groningen met een tiener

Tips citytrip Groningen, op zoek naar verborgen hofjes achter gesloten deuren

Groningen staat bekend om de imposante Martinitoren die je echt niet kan missen, maar daarnaast zijn er ook tientallen verborgen hofjes in de stad te vinden. Veel spannender om daar naar opzoek te gaan met kinderen. Wij hebben daarom tijdens ons bezoek aan Groningen de hofjes wandeling gedaan. Met een kaart van de VVV op zak, is het voor kinderen een toffe speurtocht om achter gesloten deuren in een straat, de hofjes te vinden. 

Pieterburen met een tiener

Zeehondencentrum Pieterburen: nog nooit waren we zo dicht bij de zeehondjes

Zeehondjes hebben van die lieve snoetjes en heel soms kunnen wij ze weleens zien voor  de kust van Zuid-Holland, maar dan zie je ze alleen uit de verte. In het Zeehondencentrum Pieterburen zien wij deze lieve beesten van dichtbij. Met een gids maken wij een rondgang achter de schermen van het Zeehondencentrum en leren van alles over zeehonden en dit speciale ziekenhuis. Ook staan wij er met onze neus bovenop wanneer de zeehonden eten krijgen. Het bezoek achter de schermen is een hele bijzondere ervaring voor kinderen vanaf 6 jaar.

Provincie Groningen met een tiener

Paddenstoelen wandeling in Nationaal Park Lauwersmeer

Wij houden altijd van wandelen, in een stad zoals Groningen of nog liever in de natuur. Bos, strand of duinen, het maakt niet uit, zolang er maar wel wat te zien en te beleven is voor kinderen. Fleur vond de wandeling in de herfst door het Nationale Park Lauwersmeer heel leuk. Onderweg zijn overal paddenstoelen te vinden. Zoveel dat we maar op zijn gehouden met tellen!

Tips Groningen met een gezin

Zelf een bootje varen op het Lauwersmeer

Wanneer we er toch zijn, willen we natuurlijk niet alleen langs het Lauwersmeer lopen, maar er ook overheen varen. Het is dan ook superleuk dat je zelf bootjes kan huren voor een hele of halve dag. Wij kozen in de herfstvakantie voor een halve dag, wat precies genoeg was, want toen het zonnetje wegging waren we het liefst op een speedboot terug naar de haven gevaren.

Angreni's tip:

Slapen in een oude Groningse pastorie 

Een pastorie is een huis wat bij een kerk hoort en waar vroeger de dominee met zijn gezin in woonde. Omdat mijn opa dominee was, vinden wij het leuk om met ons gezin in deze bijzondere bed & breakfast te slapen. B&B D’Olle Pastorie ligt in het plaatsje Vierhuizen een half uur rijden van het centrum van Groningen en binnen 10 minuten rijden zit je in natuurgebied Lauwersoog. Een perfecte uitvalsbasis voor ons midweekje weg.

Oversteken met veerboot naar Waddeneiland Schier

Met de veerboot naar Waddeneiland Schier

Het Waddeneiland Schiermonnikoog hoort niet bij de provincie Groningen, maar is vanuit Groningen-stad wel makkelijk te bereiken. Wij nemen ’s morgens de veerboot vanuit Lauwersoog en bleven tot het eind van de dag op Schier, zoals het eiland ook wel genoemd wordt. Binnen 45 minuten vaar je naar of vanaf het eiland en als je goed oplet kan je onderweg zeehondjes zien.

Planetarium Eise Eisinga Franeker

Planetarium Eise Eisinga Franeker 

Aan de ontbijttafel in onze bed & breakfast bespreken we met andere gasten wat zij allemaal gedaan hebben tijdens hun verblijf in Groningen. Eén van de tips die wij krijgen is een bezoek aan het Koninklijk Planetarium van Eise Eisinga in Franeker. Wij hebben er zelf nog nooit van gehoord. Fleur reageert heel enthousiast en weet precies wat het is, omdat zij er op school over gehoord heeft. Zo besluiten wij op de weg terug naar huis een omweg via Franeker in de provincie Friesland te maken.