Hou houd je de sfeer gezellig als uitjes 'met mate' zijn?
28 mei 2020 
7 min. leestijd

Hou houd je de sfeer gezellig als uitjes 'met mate' zijn?

Alweer 2,5 maand zijn we met handen en voeten gebonden aan huis met z’n allen, hoewel er langzaam verandering begint te komen. Het is toch best wel een uitdaging voor veel gezinnen mag ik wel concluderen als ik de verhalen hoor.

Ik zie de eerste weken heel veel vrienden om ons heen enorm worstelen met de nieuwe situatie waarin werken en thuisonderwijs op de één of andere manier gecombineerd moet worden. Ga er maar aan staan! Wij hebben sinds oktober een hele roerige tijd achter de rug op privé gebied en Gijs zit daardoor nog steeds 100% ziek thuis. Een geluk bij een ongeluk in ons geval waardoor er bij ons een soort rust ontstaat in huis. En daar maken we even lekker gebruik van om met z’n viertjes te cocoonen en te zoeken naar een nieuwe modus met ons gezin. Wij vinden het belangrijk dat de sfeer in huis fijn blijft de komende tijd en dat betekent dat je samen keuzes moet maken.

We accepteren dat onze roadtrip van een maand door België (Ardennen), Frankrijk en een stukje Spanje niet doorgaan. Bad luck, maar er zijn ergere dingen ontdekken we al snel als blijkt dat wij in het epicentrum van het coronavirus zitten. Tijd om de wereld te gaan ontdekken dicht bij huis en zelfs letterlijk in huis, wij wisten niet dat er zoveel leukste speeltuintjes in een omtrek van 3 kilometer van ons huis zijn!

Bij ons thuis is het de laatste maanden gewoon best wel heel erg gezellig moet ik bekennen! In 90% van de tijd en met ups en downs van Gijs niet meegerekend. Natuurlijk botst het hier wel eens, maar bovenal maken we er samen een fijne tijd van. Op het moment dat de scholen op slot gaan, maken wij een nieuw ‘plan de campagne’. Een paar dingen zijn meteen duidelijk daarin:

  • Wij willen als alles achter de rug is terugkijken op een fijne tijd die we ons nog lang herinneren, we willen dus absoluut NIET op overlevingsstand gaan, maar zoeken de feel good modus bewust op.
  • We willen bewust leven en zoveel mogelijk een ritme aanhouden waar wij ons fijn bij voelen (dus later opstarten en geen strakke schema’s).
  • We willen genoeg bewegen, mediteren en geen coronakilo’s (nieuw woord!) als souvenir erbij krijgen, gezond eten over de Nederlandse grenzen koken is daar onderdeel van.
  • We kiezen één groot project in huis wat we al een tijdje willen aanpakken.

Op het moment dat de scholen op slot gaan, maken wij een nieuw ‘plan de campagne’. Wij willen terugkijken op een fijne periode met ons gezin, niet op een periode waarin overleven centraal stond.

Waar andere gezinnen meteen een straks schema opstellen, ontdekken wij dat dit niet ons ding is. Ja wij hebben een structuur, maar die is wat flexibeler dan ontbijt om 7.00 uur, fruitmoment om 10.00 uur en eten om stipt 18.00 uur. Ieder z’n ding en dit is de structuur die wij fijn vinden. Ik geloof dat wij als kind allebei al wat tegendraads waren en niet meegingen met de meute! Wij schrijven in de ochtend op wat gedaan moet worden en wat echt prioriteit heeft. Huiswerk maken, belafspraken, werk, tijd voor jezelf (en Gijs voor herstel) en de dingen die we graag willen doen om energie te krijgen en te houden zijn ook belangrijk. We starten allemaal wat later op en gaan langer door en dat voelt fijn, wij zijn allemaal productiever in de avond. Geen conflicten, moetjes en elkaar terecht wijzen. Huiswerk om 19.00 uur maken kan wat ons betreft, mits je daar bewust voor kiest.

Verder zoeken we allemaal een boek uit wat we graag willen lezen. Ik start met ‘De Online Marketing Tornado‘, Gijs kiest voor ‘Vertrouwen in je klas‘ en Lucas krijgt ‘Superkrachten voor je hoofd‘ voorgeschoteld. Ik kan je vertellen dat die superkrachten in Lucas zijn hoofd aardig aan het ontwikkelen zijn, wat een tof boek is dit (heb het zelf inmiddels ook gelezen). Focus is wel iets wat past bij onze nieuwe modus.

Gijs was ooit chefkok en ikzelf ben met de kooklessen van mijn moeder in de rugzak toch een redelijk fortuinlijk hobbykok met een aantal eigen specialiteiten. Als vrienden komen eten en Gijs zijn kookkwaliteiten prijzen, terwijl ik gekookt heb, dan zit het best wel snor. Gezond eten, smoothies en tegelijkertijd kennismaken met andere eetculturen. Dat past wel bij ons! Wij zijn geen Marley Spoon figuren, want we zijn zelf creatief genoeg. Al snel blijkt die creativiteit nog meer getriggerd te worden als we boodschappen doen voor 2 tot 3 weken (later zelfs voor 5 weken). Tussendoor nog een Too Good To Go pakketje en wij kunnen er tegenaan!

We bakken zelf de lekkerste broden (kaas-uien is favoriet), eten homemade Dhal Curry Sri Lankan style, halen tussendoor een heerlijk Vietnamees gerecht bij de toko, koken de lekkerste Mexicaanse bonenschotel en bakken zelf Chinese foeyonghai. Tussendoor natuurlijk wat ‘oude zondes’ die we niet kunnen weerstaan: zelf chocolade fudge maken is hemels kan ik je vertellen! En daarna gewoon even de Meditation Moments app van Michael erbij, zittend op onze zafu. Tijd nuttig besteden vinden wij erg belangrijk, want terugkijken en denken: “wat heb ik nou gedaan de afgelopen maanden?” dat willen we absoluut niet.

Wij hanteren voor het eten het hara hachi bunme-principe. Het wat?! Ja dat. De Japanners redeneren dat als je voor 80% vol zit, dat je dan voldoende hebt gegeten. Op die manier kun je dus alles eten, mits wel enigszins gezond, maar ga je dus niet over-eten. Die Japanners zijn behoorlijk slim!

Dicht bij huis zijn er genoeg mogelijkheden en dat begint al meteen in eigen huis en tuin. Naast ontspannen, school en een nieuwe modus vinden besluiten we bij mooi weer het kampement op te slaan in eigen tuin. Kamperen in eigen tuin doen we wel vaker, maar nu net even wat meer. En een lekker sfeertje is daarbij wel net even leuker. De zakken marshmallows worden ingeslagen, gedroogd hout tevoorschijn gehaald, het luchtbed opgepompt en onze stadstuin wordt ingericht. Al snel wordt aan onze kampeerervaring in eigen tuin een hangmat toegevoegd. Kan je vertellen dat het heerlijk is om in een hangmat te slapen, mits je een goede hangmat hebt natuurlijk. Wij tippen de reishangmatten van Ticket to the Moon en Cocoon. Die kun je in de toekomst prima weer gebruiken voor andere doeleinden op reis. En eerlijk is eerlijk, de wat goedkopere hangmatten van Decathlon zijn een dikke prima!

Verder dus maximaal marshmallows roosteren en de BBQ worsten boven het vuurtje rustig laten garen voor een lekkere borrelhap. Gezelligheid maak je zelf! Dat neemt niet weg dat wij heel goed snappen dat veel gezinnen in de lange vrije weekenden toch last minute een natuurhuisje zoeken, een fijn huisje aan zee boeken of kiezen voor een (luxe) huisje op een vakantiepark. Even een andere omgeving is gewoon fijn, ik ben de laatste om dat te ontkennen! Alleen wij vinden thuis toch fijner voelen dan de menigte opzoeken op een plek die we niet kennen. Dus we volgen ons gevoel en maken het thuis gezellig met alle superkrachten die inmiddels zijn ontwikkeld erbij.

Last but not least: we stellen onszelf een gezamenlijk groot doel. Kan bijna niet anders als je allebei coach bent, dat je bewust dit soort dingen doet. Want bij de pakken neerzitten en toezien tot corona overwaait zit niet in onze aard. Een doel hebben is meer dan belangrijk als je bedrijf (Kleine Wereldreiziger dus) even op z’n gat ligt, de re-integratie op je werk stil ligt, school op halve kracht gaat en je aan huis gekluisterd bent en je dierbaren nog niet eens mag knuffelen als ze niet in hetzelfde huis wonen.

De tuinbank stond al even op de planning (wat jaartjes zeg maar). Ik heb met mijn zwangere buik twee jaar geleden twee muurtjes gemetseld in onze tuin. Doel was om daar tussenin een bank op maat te maken. Die klus hebben we nu samen geklaard, Gijs en ik. En de kids hebben geholpen op hun manier en dat was tof. Ik heb alle balken drie keer gelakt met bootlak. Gijs alles in elkaar gezet, ik denk dat er minimaal 60 manuren in zitten. Maar wat een plezier hebben we al gehad van onze eigen bank. Een blijvende herinnering aan deze periode en echt waar: dubbel genieten als we erop zitten met een vuurtje aan.

En als er dan flink was geklust, huiswerk gemaakt en gewerkt dan was ons vaste uitje aan het eind van de middag: een speeltuin, stukje bos of rondje lopen in de buurt. Precies op een tijdstip dat de meeste gezinnen iets anders doen. Wij hebben bijna altijd prijs, een speeltuin voor onszelf dus!

Weet -en dat zeg ik als coach- dat je altijd een keuze hebt in alles wat je doet? Positief reageren of negatief zijn? Er het beste van maken of bij de pakken neer gaan zitten? In de ‘ja maar modus’ gaan of juist kansen zien? Je hebt veel meer in de hand dan je zelf denkt en de enige beperking daarbij zijn je eigen overtuigingen. Is het leven altijd makkelijk? Nee, natuurlijk niet. Iedereen kent tegenslagen, wij net zo goed. Maar de manier waarop je daarmee omgaat, bepaalt jouw kwaliteit van leven. En dat van je kinderen…

Leuke Roompot met kinderen
OVERNACHTEN MET KIDS
Leuke glamping in Nederland met kinderen

GLAMPING

Tips voor een vakantie in Nederland met kinderen

ALLE PROVINCIES

E-book Nederland met kinderen

Reisgids: Ontdek Nederland met kinderen

Ga op pad met Kleine Wereldreiziger en ontdek de mooie plekjes van Nederland! Deze unieke online reisgids is véél meer dan alleen een e-book.

  • 125+ uitjes, per provincie gerangschikt
  • Inclusief gratis app
  • BONUS: 50+ horeca-adressen
  • BONUS: 50+ slaapplekken