arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat eten de Italianen met kerst?
18 december 2016 

Wat eten de Italianen met kerst?

Als er iets niet mag ontbreken op de Italiaanse eettafel tijdens de feestdagen dan is het de pandoro. Sinds ik een Italiaanse zwager heb, doe ook ik mee aan deze traditie en eet ik heerlijke Panettone of Pandoro als nagerecht met kerst. Een leuke traditie die ik graag overneem, want het is heerlijk!

De historie van deze Italiaanse specialiteit

De naam Pandoro komt van Pan d'Oro wat brood van goud betekent. Pandoro werd al in de 18e eeuw gegeten in de hogere kringen van Venetië. Het werd een eeuw later de specialiteit van Verona, waar het recept verder verfijnd werd. Pandoro kan effen van kleur zijn, maar er kunnen ook rozijnen of andere gedroogde vruchten worden toegevoegd. Als er vruchten worden toegevoegd, dan wordt de cake Panettone genoemd, een specialiteit uit Milaan. Het is niet gebruikelijk om de Pandoro of de Panettone zelf te maken. Maar als je ze zelf maakt, zijn ze natuurlijk wel nèt even lekkerder, als je het goed doet tenminste…

Recept van een Pandoro, de topper van de Italiaanse kersttafel

Benodigdheden voor 6 personen:
  • 300 g bloem
  • 125 g boter
  • 125 g suiker
  • 15 g biergist
  • 4 eieren
  • 1/2 el. geraspte citroenschil (biologische citroenen)
  • 50 ml room
  • 5 g vanillesuiker
  • 50 g poedersuiker

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 190° C. Zeef 50 gram bloem en 5 gram suiker in een kom. Voeg de fijngemaakte gist eraan toe. Doe er dan een eidooier bij. Kneed stevig door elkaar en voeg geleidelijk 1 el warm water toe. Bedek de kom met een doek en laat 2 uur rijzen op een niet te koude plek.

Zeef nu de volgende 80 gram meel bij in de kom. Maak 15 gram boer zacht en voeg deze erbij. Doe er 1 eidooiers en 45 gram suiker bij en kneed weer goed door elkaar. Bedek de kom met een doek en laat weer 2 uur rijzen.

Voeg de rest van de bloem, de rest van de zachte boter en van de suiker, 1 dooier en 1 heel ei toe. Kneed langdurig. Bedek de kom opnieuw met een doek en laat weer 2 uur rijzen.

Kneed het deeg opnieuw en spatel er voorzichtig de room doorheen, samen met de vanillesuiker en de citroenrasp. Blijf kneden tot een luchtig mengsel ontstaat.

Bereiding

Maak van het deeg een bal en vul daarmee een beboterde pandorovorm. Laat het deeg in de vorm rijzen tot het aan de rand komt. Zet de vorm in de oven en bak 20 minuten. Breng de temperatuur vervolgens omlaag naar160° Cen bak nog eens 20 minuten.Haal de pandoro uit de vorm en laat hem afkoelen. Klaar!

Serveertip

Pandoro is het lekkerst als hij een dag of twee gerust heeft. Voor het opdienen behoort hij in een plastic zak te worden gedaan met de poedersuiker. Hou de zak bovenaan dicht en laat de pandoro “dansen” in de zak om hem egaal te bedekken met poedersuiker. Snij hem horizontaal in schijven in parten en serveer hem zoals op de foto met aankleding en poedersuiker. Een gegarandeerd hit!

Bewaren

Bewaren

Over de schrijver
Ik ben Mireille, eigenares van Kleine Wereldreiziger en trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Met ons gezin ontdekken wij graag de wereld. Ver weg, maar zéker ook heel dicht bij huis! Wij vinden het belangrijk dat een vakantie, uitje of weekendje weg een ervaring is waar nog lang over wordt gepraat. Daar horen voor ons van die fijne adressen bij om comfortabel te overnachten in combinatie met slow travel.
Reactie plaatsen

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.