arrow_drop_up arrow_drop_down
1 november 2016 

Kasteel Ammersoyen, terug naar de Middeleeuwen

Gelderland is bekend om haar kastelen en daar is kasteel Ammersoyen er één van. Ga niet alleen voor dit kasteel naar Ammerzoden, er is nog meer te doen met kinderen in dit leuke dorp in de Bommelerwaard. En verder is de omgeving perfect om te wandelen.

Kasteel Ammersoyen met kinderen, kom in Middeleeuwse sferen

Naast kasteel Ammersoyen hebben we in Ammerzoden ook de ruïnekerk bezocht. Je bent hier op zich zo uitgekeken en kinderen zullen het misschien minder waarderen, maar het is de moeite waard even naar binnen te gluren bij de ruïnekerk als je er bent. Wij hadden geluk, de deur was open dus we konden zelfs in de ruïne zelf staan. Een prachtig plaatje met het decor van gevallen bladeren en de ondergaande zon. Als je vanuit de ruïnekerk oversteekt naar Kasteel Ammersoyen zie je meteen het schilderachtige plaatje van dit kasteel. Het kasteel dat in de basis veel lijkt op Kasteel Muiderslot – zelfs grotendeels is afgeleid van Muiderslot. Als je Kasteel Ammersoyen binnen loopt lijkt het wel alsof je direct de historie in stapt, onze kleine kleuter voelde zich op slag een ridder! In de Taveerne zit je gezellig aan houten tafels en kun je spelletjes spelen met de hele familie. Een fijne sfeer, heerlijk om hier gewoon een middagje lekker te zitten en om dit te combineren met een bezoek aan het kasteel of de dooltuinen van Hoppie’s een stukje verderop waar je een maisdoolhof hebt (in het juiste seizoen), een blotevoetenpad en pluktuinen.

Ruinekerk van Ammerzoden
De sprookjesachtige ruinekerk van Ammerzoden

Kastelennacht van Kasteel Amersoyen

Wij hadden het geluk om Kasteel Ammersoyen te bezoeken tijdens de kastelennacht, traditioneel de laatste zaterdagavond van oktober. Zet dit alvast in je agenda voor volgend jaar want het is echt de moeite waard. Het is al uniek als het kasteel ’s avonds open is en dat is extra bijzonder als je door de kasteelbewoners wordt meegenomen in de tijd. Luister wat de plannen waren tijdens de bouw van het kasteel. Maak kennis met ridders en heren. Beleef de geschiedenis en ontdek hoe het kasteel met gokken werd verloren en waarom iedereen het kasteel in 1945 moest verlaten. Het hele kasteel is prachtig verlicht met kaarsen en haardvuur en echt waar; je loopt de geschiedenis in en voelt je echt even een jonkheer of jonkvrouw. Dan nog lekker marshmallows roosteren boven de vuurkorf en de beleving is compleet voor jong en oud!

Plattegrond Kasteel Ammersoyen
De allereerste tekeningen van kasteel Ammersoyen, afgeleid van Muiderslot

Kinderactiviteiten in het kasteel

Kasteel Ammersoyen staat bekend om haar vele activiteiten. Wij waren er tijdens de kastelennacht, maar willen graag ook nog een keer de cursus Drakologie, de Ridders- en Prinsessenmiddag en Kruidig Ammersoyen meemaken. En dat is nog maar een kleine greep uit evenementen die hier worden gehouden. Voor kinderfeestjes is dit ook een geweldige locatie en belevenis.

Kasteel Ammeroyen Kastelennacht
Het zwaard van een echte ridden vasthouden? Dat kan in kasteel Ammersoyen

Wandelen in de Bommelerwaard

Kasteel Ammersoyen ligt tussen de Maas en de Waal en in dit rivierenlandschap van de Bommelerwaard kun je ook prachtige wandelingen maken. Wij kozen voor een korte wandeling vanuit Kasteel Well naar Kasteel Ammersoyen, dat was geen aanrader. Het uitzicht was mooi, maar de route liep grotendeels over de dijk waar ook auto’s reden en dat is met een kleuter ver van ideaal. Kies dus een andere route en combineer dit met even uitrusten in de Taveerne en een bezoek aan het kasteel. Heb je de smaak te pakken en wil je nog een kasteel zien? Dan is het Stadskasteel van Zaltbommel dat ongeveer 20 minuten rijden verderop ligt ook een aanrader met kinderen.

Over de schrijver
Ik ben Mireille, oprichter en eigenaar van Kleine Wereldreiziger. En trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Wij vinden het heerlijk om met de kinderen de wereld te ontdekken. Ver weg, maar zéker ook dicht bij huis! We geven onze passie voor reizen als snel door aan onze oudste zoon en zo begint ook Kleine Wereldreiziger. Wij vinden het belangrijk dat een vakantie een echte ervaring is, een belevenis waar nog lang over wordt gepraat. Fijne overnachtingen, bijzondere ervaringen en zoveel mogelijk weg van de massa. Dat is wat je kunt verwachten op Kleine Wereldreiziger. Voor gezinnen die net even wat anders willen, houden van comfort en op zoek zijn naar die gezellige sfeer.

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.