Thaise kookles in de rijstvelden van Chiang Mai
24 augustus 2015 
4 min. leestijd

Thaise kookles in de rijstvelden van Chiang Mai

Leer wat meer over het Thaise koken en breid je kennis uit over de Thaise gerechten. De makkelijk te maken recepten zijn meer dan de moeite waard en ook kinderen kunnen volop meehelpen in de keuken. Als je kinderen het eten lekker vinden, is het wel een uitdaging om de juiste ingrediënten ook In Nederland te vinden…

Sammy regelt de excursie van A tot Z helemaal zelf. Hij haalt je zelf op bij het hotel en gaat vervolgens mee naar de lokale markt om veel te vertellen over de verschillende soorten rijst en de manier waarop kokosmelk wordt bereid. Kokosmelk is namelijk de basis van veel gerechten hier in Thailand en ontzettend bepalend voor de smaak van je gerecht. Wij gebruiken vaak een blikje kokosmelk of crème, maar eerlijk gezegd doet dat behoorlijke afbreuk aan je recept. Je kinderen zullen op de markt hun ogen uitkijken. Zorg ervoor dat je veel uitlegt over wat er allemaal te zien is. De Thai zullen je kinderen zeker laten proeven van fruit dat ze nog niet kennen.

Thais koken in Chiang Mai

Sammy heeft het goed voor elkaar op zijn organic farm, waar hij echt alles zelf verbouwd samen met zijn vrouw. Hij heeft zelf ook kinderen die in en om het huis spelen en een geweldige ruimte aan het water met hangmatten en een geweldig uitzicht. Het land van Sammy is groot en hij heeft alle faciliteiten voor een afwisselende kookcursus voor maximaal 10 personen. De boerderij is al lang in de familie, je moet je daarbij trouwen overigens geen boerderij voorstellen zoals wij die kennen. Veel meer dan 2 gebouwen met groot dak om droog te blijven is het niet, maar gezellig zeker wel! En wat een prachtig mooie natuur, want de farm van Sammy is de enige in de wijde omtrek. Buren? Niet gezien! Je gaat er dan ook naartoe via een pad dat je zelf niet zo snel in zou rijden. Je kinderen hebben werkelijk waar nog nooit zo’n grote speeltuin gezien qua oppervlakte en als ze niet mee koken dan zullen ze zich zeker op een andere manier vermaken.

De Thaise keuken is erg toegankelijk voor kinderen, vergeet niet om ‘mai-ped’ bij je bestelling te zeggen, anders kan eten erg pittig zijn!

Voor ’s middags maken we curry’s en soep en die zijn in een woord: heerlijk. Om te zorgen dat ons eten optimaal wordt verteerd is het tijd voor een middagdutje. Heerlijk, het is toch best pittig als die gerechten maken. Wij zijn niet gewend aan die vijzel, waarvoor je toch behoorlijke spierballen moet hebben om het allemaal fijn te krijgen. Sammy heeft rondom zijn huis allemaal hangmatten tussen de bomen gespannen, ieder met een geweldig mooi uitzicht. Dit is wel echt genieten. 

Oudere kinderen zullen dit zeker als onvergetelijk ervaren! Wat een rust en schoonheid van de natuur. Na het koken is het heerlijk om even in de hangmat te gaan liggen. We komen een getrouwd stel uit Japan tegen en raken aan de praat. Dat is zo geweldig aan reizen, je komt ontzettend veel leuke en interessante mensen tegen onderweg. Waarvan je vaak ook veel kunt leren. Over hun gebruiken en gewoonten, maar ook over de manier waarop zij dingen bekijken en beleven. Interessant, ook voor je kinderen die kennismaken met andere culturen, talen, gebruiken en gewoonten!

Zoals gezegd zijn de recepten voor iedereen te maken, of je nu veel of weinig ervaring hebt met koken. Hieronder de door ons samengestelde menu’s:

Menu 1

 • Deep fried vegetable springrolls (Poh pai phak tod)
 • Green curry paste (Nam prik gaeng kiew waan)
 • Green curry (Gaeng kiew waan gai)
 • Chicken in coconut milk soup (Tom kha gai)
 • Thai fried noodles (Pad Thai)
 • Mango sticky rice (Khao neaw mamuang)

Thais koken in Chiang Mai

Menu 2

 • Chicken in pandanus Leaves (Gai hor bai toey)
 • Red curry paste (Nam prik gaeng phed)
 • Jungle curry with chicken (Gaeng par gai)
 • Hot and sour prawn soup (Tom yum goong)
 • Stir fried chicken with cashew nut (Gai pad med mamuang himmaparn)
 • Mango sticky rice (Khao neaw mamuang)

Thais koken in Chiang Mai

Een ding is zeker: we hebben heerlijk gekookt, genoten en gegeten bij Sammy’s farm en alle kinderen hebben hier ook een geweldige dag gehad!

OVERNACHTEN MET KIDS

BANGKOK

CHIANG MAI