arrow_drop_up arrow_drop_down
Le Château Féodal, geschiedenis in La Roche-en-Ardenne
1 februari 2018 

Le Château Féodal, geschiedenis in La Roche-en-Ardenne

Le Château Féodal torent hoog boven La Roche-en-Ardenne uit als je stad vanaf de berg binnen komt rijden. Een prachtig gezicht, dat mag gezegd worden. Fotomomentje!

Le Château Féodal, uitzicht over La Roche-en-Ardenne

Wij zijn met ons gezin in La Roche-en-Ardenne tijdens de kerstvakantie. Voor Nederlandse begrippen is dit een kleine stad of eerder een dorp met iets meer dan 4.000 inwoners. Als je naar het vroegere kasteel kijkt en wat de stad allemaal te bieden heeft dan is La Roche-en-Ardenne met recht een stad. Je mag Le Château Féodal, het Feodaal Kasteel, wat ons betreft dan ook niet overslaan met o.a. haar verschillende uitkijktorens met zicht over de stad, diepe put en gevangenis. Het kasteel werd gebouwd tussen de 11e en 13e eeuw en je ziet heel duidelijk dat het kasteel uit opeengestapelde leistenen bestaat. De hellingen van de Deisterberg, waar het kasteel op ligt, zijn steil en het is nog steeds goed voor te stellen hoe het geweest moet zijn in vroegere tijden op het Feodale Kasteel.

La-Roche-en-Ardenne uitzicht vanaf Feodaal Kasteel

Vanaf de hoogste toren of door een klein raampje, overal heb je uitzicht over La-Roche-en-Ardenne

Speurtocht door de Feodaal Kasteel

Met de plattegrond van Le Château Féodal waarop meer dan 20 highlights van het Feodaal Kasteel staan toegelicht, kun je met kinderen een erg leuke tour doen door de ruïnes van het kasteel. Loop langs de klokkentoren en het gebouw van de wacht en bekijk de verschillende binnenplaatsen. Loop een aantal trappen af naar kleine donkere ruimten en zorg dat je op tijd bukt in sommige nauwe gangen. Je kunt echt overal komen en op zoek gaan naar leuke uitkijkjes. Je kunt het Feodaal Kasteel niet bezoeken met een kinderwagen of buggy, de vloer is simpelweg te hobbelig en zeker niet egaal. Om nog maar te zwijgen over de vele verschillende trappen en smalle . Trek bovendien schoenen met goed profiel aan, want vooral bij wat regenachtig weer zijn de tegels spiegelglad voor kinderen.

Kasteel van La-Roche-en-Ardenne

Er is genoeg te zien en je kunt prima samen op onderzoek uit in het Kasteel van La-Roche-en-Ardennen

Activiteiten en het spook Berthe van La Roche

Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd in het Feodaal Kasteel van La Roche-en-Ardenne. Je kunt er in het hoogseizoen onder andere zien hoe ambachten worden uitgeoefend, er is een Middeleeuws weekend en natuurlijk de dagelijkse Valkerijshow. Verder mag je het spektakel van het spook Berthe niet missen. Tijdens het hoogseizoen kun je vanuit de stad iedere avond het spook van Bente zien. Maar wie is dat spook van Bente dan? Tijdens bepaalde avonden, bij het vallen van de nacht zie je in de ruines van het kasteel de Gravin Berthe van La Roche ronddwalen op de plaats van haar overlijden. Berthe was de enige erfgename van de edelman van La Roche en zij werd volgens de geschiedenis verraden door een vermomde ridder. Ga dit verhaal zelf bekijken als je de kans hebt.

Le Château Féodal, Feodaal Kasteel

In de zomerperiode zweeft in de avond het spook van Benthe rond bij Le Château Féodal in La Roche-en-Ardenne

Maison Bouillon & Fils, na het beklimmen van de hoogste toren…

Wij hebben ongeveer 2 uur rondgelopen bij het Feodaal Kasteel, dat was met een kind van bijna 4 jaar perfect. We hebben uitgebreid rondgekeken en de verhalen voorgelezen van de plattegrond.

Als je het kasteel weer verlaat en alle trappen naar beneden weer hebt afgelopen, dan zie je tegenover de laatste trede gegarandeerd het Maison Bouillon & Fils liggen. In ons geval zat het hier vol met locals dus wilden wij hier natuurlijk ook naar binnen. In dit restaurant kun je heerlijke en betaalbare Ardenner ham in allerlei vormen en maten eten. Achteraf blijkt Maison Bouillon & Fils een begrip te zijn in de omgeving.

Maison Bouillon & Fils

Met je kinderen kennismaken met lekkere Ardenner ham? Dan kan het best bij Maison Bouillon & Fils

Aan de muren van Maison Bouillon & Fils vind je hertengeweien met een skelettenhoofd van een hert. De wiebelige tafeltjes met rode en rood/wit geruite kleedjes zijn charmant. Het lijkt alsof de tijd hier even heeft stilgestaan en als je op  je houten  stoeltje gaat zitten dan weet je het zeker! Erg lekker om hier te gaan lunchen en om de Ardenner ham te proeven, liefst in combinatie met een Belgische biertje wat ons betreft.

Vraag voor je kind(eren) naar kleurtjes, zodat zij zich ook vermaken. Er is hier geen WiFi dus de iPad biedt hier geen uitkomst!

Over de schrijver
Ik ben Mireille, eigenares van Kleine Wereldreiziger en trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Met ons gezin ontdekken wij graag de wereld. Ver weg, maar zéker ook heel dicht bij huis! Wij vinden het belangrijk dat een vakantie, uitje of weekendje weg een ervaring is waar nog lang over wordt gepraat. Daar horen voor ons van die fijne adressen bij om comfortabel te overnachten in combinatie met slow travel.

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.