arrow_drop_up arrow_drop_down

Gratis tips en inspiratie in je mailbox?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we een fijne dosis liefde, tips en gezelligheid naartoe sturen?
Leuk, ik zoek inspiratie!
Your information is safe with us
13 september 2016 

Wat is leuk in Zuid-Limburg met kinderen?

Wat is leuk in Zuid-Limburg met kinderen? Zoveel! Voor een avontuurlijke en veelzijdige vakantie met kinderen kun je je hartje ophalen in Zuid-Limburg. Hier is echt ontzettend veel te doen voor gezinnen. Ik neem je mee…

Vakantie tussen de heuvels van Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is geweldig, dat vinden wij althans. Niet alleen voor een vakantie met kinderen, maar ook voor een weekendje weg of een leuk dagje uit met je gezin. Hoewel dat laatste voor sommigen wat ver rijden is, zoals Friesland voor ons. Je hebt in Zuid-Limburg echt heel erg veel keuze met oudere en jongeren kinderen. En als volwassene vermaak je je er zeker weten ook prima.  Maak wandelingen en fietstochten. Bezoek kastelen en leuke (pret)parken. Geniet van lekker eten en de Limburgse gastvrijheid (en de vlaai natuurlijk!). En sla zeker het leuke Valkenburg aan de Geul en de stad Maastricht niet over. Maak kennis met Zuid-Limburg zoals wij het kennen. Glooiende groene hellingen, de Maasvlaktes en genoeg leuke plekjes om te ontdekken met kinderen.

Wandelen in Zuid-Limburg met kinderen

Het heuvelland van Zuid-Limburg is perfect voor een mooie wandeling voor gezinnen die van een actieve dag houden. Natuurlijk zijn er verschillende routes beschikbaar dus voor ieder wat wils. Een leuke plek om je wandeling te beginnen is bij Boscafé ’t Hijgend Hert waar ze al leuke kroegjesroutes hebben vanaf 6 kilometer, zodat je onderweg op het terras kunt zitten om wat te drinken. Met kinderen net zo prettig vinden wij. Bij dit leuke Boscafé kun je de dag met de kinderen beginnen met een Boswandelingontbijt.

Bezoek kastelen en leuke (pret)parken. Geniet van lekker eten en de Limburgse gastvrijheid (en de vlaai natuurlijk!).

Een wandeling die ik absoluut aan kan raden is een wandeling door het Blote Voetenpark in Brunssum. Wij hebben hier echt een verrassend modderige middag gehad en een heerlijke route door het bos gelopen…op onze blote voeten. Echt fun en een must als je hier in de buurt bent. Voor de betaalbare entreeprijs hoef je het niet te laten.

Wandelen in Zuid-Limburg

Wat is leuk in Zuid-Limburg met kinderen? Als je gaat wandelen dan kom je op de mooiste plekken terecht, beloofd!

Wat is leuk in Zuid-Limburg met kinderen met het hele gezin?

Zuid-Limburg is werkelijk een gave bestemming om naartoe te gaan voor een lang weekend met je gezin. Wat is precies is er nou leuk in Zuid-Limburg met kinderen? Wij zijn er inmiddels een aantal keren geweest en kunnen geen genoeg krijgen van de Limburgers en hun prachtige landschap, geschiedenis en gastronomie. Want lekker eten kun je hier zeker! Ja, ook met kinderen kan dat prima en er zijn genoeg restaurant ingericht op kleine kinderen door middel van speeltuinen en speelhoeken. Gewoon even rondvragen en natuurlijk hebben wij een aantal goede tips in Valkenburg en Parkstad Limburg voor je.

Eén weekend is veel te kort in Parkstad Limburg!

Parkstad Limburg won de prestigieuze Tourism for Tomorrow Award 2016. Dat is meer dan verdiend want echt, dit is een geweldig stukje Nederland. Wat is hier veel te doen, zien en beleven voor kinderen en zeker voor ouders en dus voor gezinnen. Zeker een goed idee om opa en oma een keer mee naartoe te nemen, want bijvoorbeeld in Continium Discovery Center zullen zij zelfs hun ogen uitkijken. Dat is misschien meteen een puntje van kritiek: er is zoveel te beleven dat het moeilijk kiezen. Wij hebben tijdsindicaties gegeven voor de bezoektijden zoals wij het aanbevelen.

Continium Discovery Center, een dag vol ontdekkingen

Continium Discovery Center is voor kinderen van ongeveer 5 jaar erg interessant en staat garant voor een dagvullend programma. De Science Show, het Time Warp Theater, Explore Zone, verschillende labs, Experiment Zone en ga zo nog maar even door. Hier is echt veel te zien en te beleven voor kinderen. Wat oudere kinderen zullen Continium Discovery Center meer waarderenen kunnen begrijpen, onze kleuter van 4,5 jaar was wel een jaar te jong vonden wij. Leuk weetje: met een museumjaarkaart kun je gratis naar binnen bij Continium Discovery Center.

  • Aanbevolen bezoektijd: de hele dag
Continium discovery center

Continium discovery center mag niet ontbreken in het lijstje ‘leuk in Zuid-Limburg met kinderen’. Kinderen leren hier echt veel!

Kennismaken met de ridders van Kasteel Hoensbroek

Als je ergens goed kunt kennismaken met de tijd van de ridders en eeuwenoude kastelen kunt bewonderen dan is het wel in Zuid-Limburg. En dan bedoel ik niet een overnachting in het peperdure en voor veel gezinnen onbetaalbare Château St. Gerlach. Wij bezochten kasteel Hoensbroek en waren erg enthousiast over de veelzijdigheid van dit kasteel. In de zomer en in weekenden worden hier regelmatig extra activiteiten georganiseerd en kinderen kunnen bovendien een KaSpeeltocht doen of op zoek gaan naar QR-codes met een tablet om vroegere tijden te herbeleven. Kasteel Hoensbroek is één van de grootste kastelen van Nederland.

Met kinderen is KasteelPark Born ook interessant. Van het originele kasteel zie je vooral ruines. Er is echter een dierenpark in de tuinen van het voormalige Kasteel Born. Ga op bezoek bij trompetzwanen, alpaca’s, stekelvarkens, wandelende takken en vogelspinnen.

  • Aanbevolen bezoektijd: een halve dag
Kasteel Hoensbroek Zuid-Limburg

Mis de speurtoch in Kasteel Hoensbroek Zuid-Limburg zeker niet, hij begint bij deze ingang…

Blote Voeten Park, dresscode = blote kakkies

Voor ons het hoogtepunt van Parkstad Limburg en daar werkte het weer heel erg goed bij mee. Mijn kleuter heeft een hekel aan het lopen op zijn blote voeten en begint al te piepen als hij zandkorrels denkt te voelen. En dan ga je kilometers op je blote voeten lopen? Verplicht? Ja! En ik ben blij dat we dat gedaan hebben, want sindsdien loopt onze kleuter het liefst overal op zijn blote voeten en trekt hij juist zijn slippers, schoenen of teva’s uit om lekker met zijn voeten in het losse zand te kunnen lopen. Dus…

Het Blotevoetenpark verrast. Verschillende ondergronden om op te lopen. Tot over je knieën in de modder, genieten van rust en mooie spreuken en natuurlijk survivallen en flink glibberen op een aantal stukken. Doe een broek aan waarvan je de pijpen heel makkelijk tot boven je knieën kunt opstropen of liever nog: kies voor een korte short.

  • Aanbevolen bezoektijd: 3-4 uur. Je kunt de route met oudere kinderen twee keer lopen en tussendoor even lekker lunchen. Dan ben je wel bijna een hele dag onderweg als je alles op je gemak wilt doen.
Blote Voetenpark Brunssum

Blote Voetenpark Brunssum

Parkstad Limburg won de prestigieuze Tourism for Tomorrow Award 2016. Dat is meer dan verdiend want echt, dit is een geweldig stukje Nederland.

Mondo Verde met wereldse tuinen en bijzondere dieren

Mondo Verde ligt in Landgraaf en ligt daarmee in Parkstad Limburg en vlakbij een aantal andere highlights van Zuid-Limburg. Mondo Verde is een familiebedrijf dat niet alleen wereldtuinen heeft. Je wilt zeker weten de twee witte leeuwenwelpen zien, het zijn echt schatjes en het is leuk om er even bij stil te blijven staan en om te kijken hoe ze lekker aan het spelen zijn. En verder zijn de verschillende speeltuinen en het Dinobos een feest voor onze kleuter in Mondo Verde. Terwijl ik meer geniet van onder andere de tuinen uit Japan, China en Portugal. Ze zijn echt prachtig aangelegd, maar dat gedeelte vindt mijn kleuter helemaal niet interessant. Hij wil het liefst zo snel mogelijk doorlopen naar de attracties. Verwacht hier overigens geen uitgebreid pretpark, maar gewoon wat leuke kermisattracties.

Het park lijkt volop in ontwikkeling qua vernieuwing. Wij vinden vooral de leuke weggetjes waar je van steen tot steen huppelt om vervolgens weer bij een tuin uit een ander land uit te komen erg leuk. Die doorgangetjes, bruggetjes en trappen die beklommen kunnen worden, zie je ook terug in de tropenhal. Prachige vogels hebben we hier gezien! Ik vind dat Mondo Verde eigenlijk van alles wel wat heeft: een aantal tuinen in thema, een paar attracties, een aantal dieren en verschillende speeltuinen. Laat je niet ‘misleiden’ door de folder van dit park, deze trok ons niet direct over de streep om Mondo Verde te bezoeken. Wil je eens een ander uitje dan een standaard pretpark, dan moet je Mondo Verde zeker op je to do lijst voor Zuid-Limburg zetten.

  • Aanbevolen bezoektijd: de hele dag.
Mondo Verde Landgraaf

Mondo Verde is anders dan andere pretparken: het is een beetje van alles wat!

Gaia Zoo, de jongste dierentuin van Nederland

Wauw, deze dierentuin is een oase van rust en echt een plaatje. Wat is leuk in Zuid-Limburg met kinderen? GaiaZOO! Niet voor niets werd deze dierentuin in Zuid-Limburg al vier keer gekozen tot de mooiste dierentuin van de Benelux. Wij vonden het opvallend dat je bij deze zoo echt de dieren van dichtbij kon zien en ze ook van verschillende kanten kan bekijken. Verder zijn er grote en kleinere speeltuinen in deze dierentuin, waardoor kinderen lekker kunnen afwisselen. Koop je ticket voor Gaia Zoo online met vroegboekkorting of koop nu tijdelijk een combi-ticket en profiteer van de volgende actie: 3D film in het National Geographic Theater + Bezoek (de stokstaartjes in) GaiaZOO  = Combiprijs (entree) vanaf 16,95 euro. Meer informatie op www.hetgeheimvanhetzuiden.nl.

  • Aanbevolen bezoektijd: de hele dag.

Kijk alvast mee in Gaia Zoo…

Big fun rondom Parkstad Limburg Stadion

Naast de grotere attracties in Parkstad Limburg zijn er een aantal kleinere ‘things to do’ rondom Kerkrade, Heerlen en Landgraaf. Deze attracties liggen allemaal bij het Roda JC Stadion en je kunt voor de deur gratis parkeren:

Darteldome, indoor speelplezier

De Darteldome zit in Kerkrade, Sittard en Zaandam en het is zoals het in de volksmond wordt genoemd: een krijspaleis. Ik vind het als ouder best druk altijd in zo’n enorme hal, maar laten we even uitgaan van mijn kleuter. Hij vindt het hier geweldig! Glijbanen, klimtorens, trampolines, een loopbrug en nog veel meer klim- en klauterplezier. En dan ook nog regelmatig entertainment met bekende kinderdansjes. Het enthousiasme straalt van het entertainmentteam af, dat is duidelijk!

Voor ons is de Darteldome een plek die we maximaal 3 uurtjes zouden bezoeken, bijvoorbeeld na een halve dag Kasteel Hoensbroek. Dan is een entreeprijs van € 8,50 best wel veel in onze ogen. Helaas kent Darteldome geen andere tarieven dan de volledige entreeprijs op het moment van schrijven. Ouders betalen geen entree bij Darteldome.

TIP: neem een hangslot mee voor de lockers bij de Darteldome, dan kun je je spullen veilig opbergen. Natuurlijk kun je ook ter plekke een goed hangslotje kopen, dit slotje mag je vervolgens houden.

Een uurtje Glowgolf of disco bowlen

Leuk voor een uurtje fun met je gezin, mits je kind(eren) al oud genoeg zijn. Disco bowlen zal bij velen wel bekend zijn en daarvoor moet je in Parkstad Limburg dus bij Bowlo zijn. Bowlo is een samenstelling van ‘bowlen’ en ‘lounge’ en dat laatste woordje zie je erg goed verwerkt in het concept! De ruimte die je bij je bowlingbaan hebt is ruim en de loungehoek is ontzettend sfeervol. De bar is hip, het haardvuurtje brandt en de ruimte is overzichtelijk. Je kunt al een uurtje bowlen vanaf € 17,50 per uur. Op zaterdag, zondag en feestdagen betaal je € 23,00 per baan en moet je er rekening mee houden dat je van tevoren zeker moet reserveren.

Het Glowgolf concept zie je steeds vaker. In Kerkrade speel je een potje Hollands midgetgolf van in totaal 18 holes in black lights. Onze kleuter is nog net wat te jong om het spelletje helemaal goed te kunnen spelen. Wél is hij aangenaam verrast hoe het er binnen uitziet. Er is trouwens niets mis met een scorekaart en een potlood, maar als je de digitale scorekaart download in de ‘GlowGolf Score-App’ dan heb je altijd de actuele tussenstand bij de hand en kun je de uitslag ook nog eens via social media delen.

Uit eten met kids bij Happy Italy

En wat is dan leuk in Zuid-Limburg met kinderen om te eten? We noemden al eerder Brasserie Mijn Streek in Heerlen. Wij vonden dit een bijzondere plek met heerlijk eten. Maar wil je gewoon simpel, goedkoop en snel eten na een lange dag vol actie met de kids? Dan ga je lekker naar Happy Italy. Zorg wel dat je vooral in de weekenden en op koopavonden uiterlijk om 17.30 uur bij Happy Italy bent. Daarna wordt de rij snel langer. Dan kun je beter maar alvast binnen zitten en een extra aperitief pakken!

Valkenburg = genieten, grotten en gezelligheid

Zuid-Limburg heeft Parkstad Limburg, maar natuurlijk is Valkenburg ook een heerlijke plaats om te bezoeken. Mergelrijk vonden wij een absoluut hoogtepunt tijdens ons weekendje Valkenburg aan de Geul en dat geldt ook voor Kasteelruïne Fluweelengrot. De uitleg die je daar krijgt is voor kleinere kinderen wat minder interessant, maar voor hen zijn er genoeg andere dingen te zien. Wij splitsen even op in deze grot waardoor we om de beurt konden luisteren naar de verhalen van de gids. Weet jij bijvoorbeeld hoe de enorme stenen uit de grotten werden gehaald? Of hoe het is om echt in het pikdonker te verdwalen in een grot?

Eigenlijk kun je gewoon met gemak twee weken op vakantie gaan naar Zuid-Limburg met kinderen en je nog geen seconde vervelen. Ik ga er tenminste vanuit dat je tijdens een langere vakantie ook soms even lekker niets wilt doen of een plons wilt maken in het zwembad van je bungalowpark.

Leuke accommodaties in Zuid-Limburg

Een hotel in Parkstad Limburg, slapen bij de boer of toch liever een leuk vakantiepark? Het kan eigenlijk allemaal in Zuid-Limburg met kinderen. Ik maakte een selectie van leuke accommodaties voor gezinnen. Voor gezinnen die niet direct plezier en vertier zoeken bij hun accommodatie met kinderentertainment en een zwembad. En ook voor gezinnen die liever verblijven bij een wat kleiner en minder massaal hotelletje, herberg of bed & breakfast. Mét natuurlijk wel een centrale ligging voor dagjes uit.

Bewaren

Over de schrijver
Ik ben Mireille, oprichter en eigenaar van Kleine Wereldreiziger. En trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Wij vinden het heerlijk om met de kinderen de wereld te ontdekken. Ver weg, maar zéker ook dicht bij huis! We geven onze passie voor reizen als snel door aan onze oudste zoon en zo begint ook Kleine Wereldreiziger. Wij vinden het belangrijk dat een vakantie een echte ervaring is, een belevenis waar nog lang over wordt gepraat. Fijne overnachtingen, bijzondere ervaringen en zoveel mogelijk weg van de massa. Dat is wat je kunt verwachten op Kleine Wereldreiziger. Voor gezinnen die net even wat anders willen, houden van comfort en op zoek zijn naar die gezellige sfeer.
Reactie plaatsen