Luxemburg, van station naar station en samen wandelen of fietsen
08 april 2018 
3 min. leestijd

Luxemburg, van station naar station en samen wandelen of fietsen

Luxemburg en zijn zo kenmerkende, mooie landschappen, ze laten zich van hun beste kant zien vanuit het Luxemburgse spoorwegnetwerk. Voor liefhebbers van wandel- of fietstochten is een combinatie met de trein dé uitgelezen manier om het Groothertogdom Luxemburg te verkennen.

Luxemburg met de trein ontdekken

Voor fietsers en wandelaars is er een uitgebreid nieuw boek “CFL – 1000 km Lëtzebuerg” waarin je wordt geholpen om per trein van station naar station te gaan en om ook de meest leuke wandel- en fietsroutes te lopen of fietsen. Dit boek is echt wel voor actieve gezinnen waarvan de kinderen niet vies zijn van wat activiteit! Er is maar liefst 1000 km. aan paden en pistes te vinden in Luxemburg en het mooie is, is dat er voor iedereen wat wils is. Overigens zijn er ook mogelijkheden voor gezinnen die tijdens een dagje uit van de natuur willen genieten en een meer eenvoudige route willen lopen in plaats van alle routes uit het boek!

Genieten van de Ardennen tot de Moezel

Van de plateaus en valleien van de Ardennen langs de zonbeschenen flanken van de Moezel tot de canyons van het land van de Rode Aarde, bijna ieder stukje Luxemburg nodigt eigenlijk wel uit tot een ontdekkingstocht met kinderen. In “CFL – 1000 km Lëtzebuerg” vind je 43 circuits in afstand variërend van 4 tot 30 km. met als rode draad telkens de link met een spoorwegstation. Kaarten met een schaal van 1:20.000 en 1:50.000 tonen elke bezienswaardigheid, toeristische attractie en uiteraard ook de locatie van de stations. Diverse circuits lopen over een parcours dat prijzen heeft gewonnen vanwege de buitengewone infrastructuur.

Luxemburg met kinderenFoto: R. Herber Vinsmoselle

Escapardenne Eisléck Trail

Het Escapardenne Eisléck Trail is erkend als “Leading Quality Trail – Best of Europe”. Het “Manternacher Fiels” pad werd door het Deutsches Wanderinstitut gecertifieerd als “droompad”. Maar liefst 90 bezienswaardigheden maken dit tot één van de meest aantrekkelijke wandelroutes met ook hele mooie stukken voor gezinnen. Fietsers kunnen hun hart ophalen met deze door CFL geüpdate en onder handen genomen gids. Je krijgt  14 fietsparcours die vanaf een station vertrekken en onderling combineerbaar zijn. Kaarten met schaal 1:100.000 en een kaart die duidelijk het fietsnetwerk aanduidt maken het makkelijk om uw fietsparcours vooraf te plannen en uit te stippelen. Handig is dat zowel fiets- als wandelkaarten uitneembaar zijn en beschermd door een bijgeleverd hoesje zo mee kunnen op de tocht.

Fiets gratis mee in de trein

Het vervoer van de fiets per trein is gratis, zolang deze niet vol is tenminste. Handig om te weten, want anders zou  het een kostbare aangelegenheid worden met je gezin! Elk parcours van het boek is gedetailleerd beschreven en bij de niet te missen highlights staat een foto. De moeilijkheidsgraad van de wandelingen staat ook in het boek dat in een Duits-, Frans- of Engelstalige versie verkrijgbaar is bij de grote spoorwegstations voor € 29,00.

Wandelen in Luxemburg met kinderenFoto: Claudine Bosseler

Georganiseerde wandeltochten in de vakantie

Leuke tip voor in de vakanties als je van fietsen en wandelen houdt tenminste! Elke eerste woensdag van de maand, startend op 6 april eerstkomend, organiseert CFL in samenwerking met de regionale diensten voor toerisme, een wandeltocht van station naar station. Je ontdekt de mooiste landschappen van het Groothertogdom Luxemburg terwijl je geniet van de anekdotes en wetenswaardigheden waarop de gids je onderweg trakteert. Deze wandeltochten van 6 tot 12 km. worden georganiseerd in verschillende moeilijkheidsgraden en ik raad aan om dit niet met al te jonge kinderen te doen. Je kunt meelopen op vertoon van je treinticket en er wordt een bijdrage van € 15,00 gevraagd voor een picknick lunch (prijs april 2016).  Weer eens even heel wat anders en een super uitje met kinderen!

Foto artikel: Nico Berté