Macedonië met kinderen, zoveel te zien en te ontdekken
Macedonië met kinderen

Macedonië met kinderen, zoveel te zien en te ontdekken

Gastvrije mensen, prachtige meren, geweldige natuur en nog niet platgelopen door massatoerisme. Een verrassende enbetaalbare vakantie met kinderen? Gevonden!

Macedonië met gezin en kind

Macedonië met kinderen? Daarom wil je hier naartoe met je gezin!

Officieel bestaat Macedonië pas sinds 1991, daarvoor was het land onderdeel van voormalig Joegoslavië. Het land is steeds meer in opkomst, ook bij gezinnen. Dat komt doordat Macedonië echt prachtige natuur heeft en bovendien veel afwisseling. Je kunt er goed wandelen of een ezeltrekking doen. Je kunt ook varen op o.a. het meer van Ohrid en kennismaken met de vriendelijke bevolking in de bergen. In sommige verlaten bergdorpjes kom je zeker weten geen toerist tegen en proef je wel echt de sfeer van het land.

Macedonië is een bestemming voor gezinnen die actief willen zijn. Vakanties in Macedonië beginnen in de hoofdstad Skopje of bij het meer van Ohrid. Onderweg in dit prachtige land maak je kennis met vriendelijke dorpjes, prachtig berglandschap en lieve mensen.

Macedonië met kinderen - Korab bergen

Macedonië als vakantieland voor gezinnen

Waarom denken veel Nederlanders, gezinnen met kinderen maar ook tweeverdieners of natuurliefhebbers eigenlijk niet aan Macedonië als vakantieland? Wij hebben werkelijk geen idee! Het land kampt in onze ogen met een flink imago probleem en doordat het land over het algemeen arm is, hebben ze niet de middelen om uit te pakken met een enorme campagne ter promotie van wat ze allemaal te bieden hebben als vakantieland. Tel daar een regering bij op die de waarde van dingen ook niet echt goed inschat en prioriteit geeft aan andere zaken (geen idee welke dan precies?) en dan heb je wel zo'n beetje het antwoord te pakken. Zoals de bevolking zelf zegt: de kleine criminelen zitten in de gevangenis, de grote criminelen in de politiek. Ik kan het niet goed beoordelen, maar feit is wel dat Macedonië als vakantieland enorme potentie heeft en dat dit er niet echt uitkomt. 

Spreken ze Engels in Macedonië met kinderen?

Dobredojdovte! Spreken ze wel Engels in Macedonië?

Afhankelijk van waar je bent in Macedonië, is het niveau van Engels hoger of juist niet. Wij hebben gemerkt dat we ons bij het meer van Ohrid met een kind ons prima verstaanbaar konden. Over het algemeen tret je hier een jongere generatie van Macedoniërs aan en natuurlijk veel toerisme waarop wordt ingespeeld. Hetzelfde geldt voor de hoofdstad Skopje, hoewel het geen vanzelfsprekendheid is. In Macedonië krijgen kinderen vanaf het moment dat ze naar school gaan al Engels, dus de nieuwe generatie zal veel beter kunnen communiceren in een andere taal dan de eigen taal. De oudere generatie durft wat minder Engels te spreken, soms vragen ze of je Duits spreekt en dat gaat dan ook prima. Ga je in Macedonië naar de wat minder toeristische gebieden waaronder het oosten dan is het wat lastiger om je op sommige plekken verstaanbaar te maken. Met een glimlach en de wil om te communiceren kom je er in veel gevallen wel, hoewel het soms ook lijkt alsof mensen stug zijn en hun best niet willen doen. Vooral het bestellen van eten in een restaurant vonden wij daardoor soms een uitdaging. Je hebt dan de neiging om te bestellen wat je kent, terwijl ons juist liever laten voorlichten over de mogelijkheden om typisch lokaal te eten. Op de meeste plekken hadden wij een Engels sprekende gids bij ons en dat vonden wij erg prettig. De meerprijs die je dan betaalt, verdient zich in onze ogen terug doordat je op plekken komt die je anders zou missen.

Centrale plein en brug Skopje

De hoofdstad Skopje

Skopje is de stad waar Moeder Teresa werd geboren in 1910. Ter nagedachtenis vind je in Skopje nog altijd het museum en gedenkhuis dat daaraan herinnert. De hoofdstad van Macedonië heeft een rijke geschiedenis van meer dan 2.500 jaar oud. Macedonië zelf heeft meer dan 1.000 kerken en kloosters, waarvan er dus meer dan 350 te vinden zijn in Skopje. Je wilt er vast niet teveel bezoeken met je kinderen, maar een aantal zijn zeer zeker wel de moeite waard!

Het centrum van Skopje heb je in onze ogen in een halve dag gezien. We om de hoofdstad maar één keer in te gaan. De highlights van Skopje met kinderen:


 • Moeder Teresa gedenkhuis
 • Macedonia Square in het centrum van Skopje met Alexander de Grote
 • Stone Bridge
 • Old Bazaar 
 • Kale Fort

Vlakbij Skopje vind je de Matkakloof die ten westen van de hoofdstad ligt en daarnaast de berg van Vodno. Vooral de Matkakloof is een must see, maar blijf er wel weg in de weekenden. Dan is het er extreem druk met locals!

Meer van Mavrovo

Nationale parken van Macedonië

Driekwart van Macedonië bestaat uit bergachtig gebied en de grootste trekpleister is het meer van Ohrid. Maar er is meer! Macedonië heeft drie Nationale Parken die redelijk dicht bij elkaar liggen en die allemaal een bezoek meer dan waard zijn. 


 • Nationaal Park Mavrovo. DIt nationaal park ligt in het westen en de bergketens die je hier vindt vormen de grens met Albanië. Schilderachtige bergdorpjes waaronder Janče and Galičnik zijn een bezoek meer dan waard.
 • Nationaal Park Galičica. De hoogste top van dit nationaal park is meer dan 2.250 meter en dit ligt tussen het Meer van Ohrid en het Prespameer. 
 • Nationaal Park Pelister. Dit nationaal park ligt ten oosten van het Prespameer en heeft twee mooie gletsjermeren plus de leuke dorpjes Malovište en Brajčino.

Macedonië in beeld

Macedonië met kinderen - Samoilova Tvrdina

Vliegen naar Macedonië met kinderen

Het voordeel van Macedonië is dat het eigenlijk best wel Westers is en tegelijkertijd erg betaalbaar. Een goedkope vakantie met kinderen kun je dus zeker hebben in Macedonië. Best aantrekkelijk, toch? Van mei tot en met oktober kun je naar Ohrid vliegen met TUI, anders is de beste optie met het vliegtuig om te starten in de hoofdstad Skopje. Wij betaalden in de meivakantie (2018) voor een retourticket naar Skopje met Wizz Air in totaal € 173,50  per persoon. Dit is een totaalprijs inclusief:


 • 20 kilo bagage.
 • Handbagage.
 • Handtas.
 • Priority boarding (fijn met een kind en ook als je zwanger bent).
 • Vrije stoelkeuze op de daarvoor geselecteerde stoelen.
 • Online check-in vanaf 30 dagen voor vertrek: dus geen gedoe op de bestemming maar vooraf alles regelen.

Als we alleen met handbagage hadden willen reizen en zonder deze privileges, dan hadden we zelfs al voor iets meer dan € 100,- per persoon retour kunnen vliegen naar Skopje vanuit Eindhoven.

Is Macedonie met een gezin goedkoop?

Is Macedonie met een gezin goedkoop?

Macedonië heeft door prijsvechters als TUI en ARKE de reputatie dat ze een goedkope bestemming zijn om op vakantie te gaan voor gezinnen. Voor een paar honderd euro heb je een vlucht en hotel in Ohrid met je gezin. Klopt. Maar wat heb je dan echt? Een vakantie in een redelijk appartement of hotel buiten het centrum van Ohrid. Goedkoop en niet al te bijzonder eten op toeristische plek en je hebt de kans om highlights te zien die absoluut de moeite waard zijn. Zeker weten dat je een leuke vakantie hebt in Macedonië met je kind! Eten, drinken, een taxi en entreeprijzen zijn erg betaalbaar dus je zult een groot gedeelte van Macedonië op een goedkope manier kunnen zien.


Maar er is zoveel meer te doen dan alleen de highlights van Macedonië! En ook dan is Macedonië nog steeds een goed betaalbare bestemming voor gezinnen, wij laten je graag zien welke mogelijkheden er allemaal zijn. Door net wat meer uit te geven verblijf je in een typisch Macedonisch huis, eet je als een koning het echte traditionele eten op een bijna verlaten berg en kom je in contact met locals die je laten zien hoe zij leven. Bovendien maak je wandelingen door de bergen die nog verborgen zijn. Ga je in Macedonië in april/mei? Dan kun je zelfs verwachten dat je net als wij met je korte broek en slippers in de sneeuw staat! Hoe cool is dat?

Auto huren in Macedonië

Auto huren in Macedonië, hoe handig is het rijden met een huurauto?

We waren door vrienden vooraf al gewaarschuwd dat het buiten de gebaande paden - en dan hebben we het vooral over het meer van Ohrid en directe omgeving - niet echt een aanrader is om zelf te rijden in Macedonië. Is dat echt zo? Ja, in onze ogen klopt dat. Het valt op dat autoverhuurder Sunny Cars maar een beperkt aantal auto's verhuurt in Macedonië. Geen auto's waar je zelf echt mee de bergen ingaat en naar afgelegen plekken rijdt, want op een aantal plekken is een 4x4 gewoon een must, vooral in de seizoenen waar je nog sneeuw kunt verwachten. Met een nieuwe regering is de verwachting (en de hoop) van de Macedoniërs zelf dat de wegen de komende jaren een flinke opknapbeurt zullen krijgen op verschillende plaatsen. Veel wegen zijn ronduit slecht en zelfs op tolwegen kun je flink wat oplapwerk verwachten. Kun je nagaan als je de bergen in rijdt waar wegen in de winterperiode soms maandenlang niet toegankelijk zijn. Ga je alleen naar het meer van Ohrid en omgeving? Dan kun je daar best uit de voeten met een huurauto, écht aanrader doen wij het niet. Verder dan de highlights kom je niet en dat is in onze ogen zonde.

Kindvriendelijke accommodaties in Macedonië

Macedonië met kinderen anders beleven

Familiereizen Macedonië

Wij gingen zelf naar Macedonië! 

Wil jij ons specifieke vragen stellen? 

We kunnen je vertellen dat het niet de laatste keer was dat we naar Macedonië zijn geweest! We lieten ons door twee ervaren gidsen alles vertellen over dit prachtige land en werden super enthousiast. We doorkruisten Macedonië waardoor we op onbekende plekken kwamen die we in onze voorbereiding niet waren tegengekomen in de reisgidsen. Wil je rondreizen in Macedonië en heb je vragen? Stel ze dan direct aan ons in de community onder 'reizen met kinderen'.