Marokko met kinderen

Marokko met kinderen, eeuwenoude cultuur

Met je gezin genieten in Marokkaanse sferen

Marokko is een heerlijk land als je met je gezin op zoek naar mooi weer, lekker eten, marktjes, natuur en de mogelijkheid om ook lekker te relaxen. Marokko kent vele invloeden vanuit haar geschiedenis en deze hebben allemaal een stempel gedrukt op het land. De Marokkanen zijn open en verdraagzaam, ze zijn trots op hun cultuur en dat laten ze graag zien. Het zal je niet vreemd in de oren klinken dat het eten in Marokko verrukkelijk is. Tel daar de prachtige landschappen, bergtoppen, groene vlaktes en woestijnen bij op en je hebt een prachtige mix voor een mooie rondreis met je gezin. Het is mogelijk in Marokko om 's ochtends aan het strand van Agadir te liggen, 's middags te skiën in Oukmaiden en de avond af te sluiten in de medina van Marrakech. Dat geeft aan hoe ontzettend divers dit land is voor gezinnen.

Marrakech met kinderen

Marrakech of Marrakesh...

Marrakech, tegenwoordig ook Marrakesh. De eeuwige stad waar veel rondreizen starten. Als je aankomt in Marrakech lijkt het alsof je een andere tijd instapt. De sfeervolle straatjes van de medina, de oude Middeleeuwse stad en de souks kennen een fantastische sfeer. Bereid je voor op een rijkdom van kleuren, geuren, sfeer en vriendelijke Marokkanen. 

De historische kern van Marrakech - de medina - is sinds 1985 UNESCO Werelderfgoed. Het centrale plein van de stad, Djemaa el Fna, is geweldig om met kinderen te bezoeken, net als de soek met haar pittoreske steegjes en kraampjes met allerlei handelswaren.

Marokko met kinderen

De sprookjesachtigste Kasbahs en Ksour van Zuid-Marokko

Als je een rondreis maakt door Zuid-Marokko kom je ze ongetwijfeld tegen, Kasbahs en Ksour. Ksour zijn versterkte Berberdorpen of steden -in het enkelvoud spreek je overigens van Ksar- en een Kasbah is een soort fort met soms een chic gedeelte dat aan een paleis doet denken.


TIP! Houd kinderen bij het bezoeken van Ksars en Kasbahs altijd in het oog. In Marokko zijn veiligheidsmaatregelen zoals we ze in het westen kennen, bijvoorbeeld op daken en andere plekken waar kinderen naar beneden kunnen vallen, niet altijd aanwezig.

Marokko met kinderen

Koningssteden en rijden op een dromedaris

Het is niet ver vliegen en toch ben je in een totaal andere wereld. Marokko. Een hele bijzondere wereld die zelfs met hele kleine kinderen ontzettend leuk is om te ontdekken. Het land is toegankelijk, divers en het eten is er geweldig. Je kunt makkelijk rondreizen in Marokko, zelfs een auto huren en zelf rondrijden. En dat maakt het land perfect voor een vakantie met een gezin.

Roadtrip Marokko met kinderen

Hoe kun je rondreizen in Marokko?

Marokko staat bekend om haar prachtige natuur, het heerlijke en vooral ook gezonde eten, de leuke riads die voor kinderen vaak geweldig zijn en natuurlijk de lieve mensen en de cultuur.


Kun je zelf rondrijden in Marokko?

Ja absoluut! Marokko is een land waar je gemakkelijk een auto kunt huren en dus zelf kunt rondrijden. Erg handig als je met kinderen reist en vooral als je kindje net gaat lopen. Als je het een beetje goed plant, dan leg je kilometers af tijdens het middagslaapje. Het is overigens wel handig om navigatie te hebben. Behalve in de grote steden is er nauwelijks verkeer op de wegen in Marokko, want de meeste Marokkanen hebben zelf geen auto. Lokaal vervoer bestaat veelal uit alles wat twee wielen heeft (fiets, motor of scooter) en er worden karren met ezels ervoor gebruikt in Marokko. De meeste auto's die je tegenkomt zijn dus taxi's of toeristen en er wordt veel gelift door locals. Houd je wel aan de snelheid en andere verkeersregels in Marokko, want er wordt ontzettend veel gecontroleerd door de politie. Ga er vanuit dat je anders aangehouden kunt worden. Als je wordt aangehouden dan vragen ze je om je papieren. Dit zijn je internationaal rijbewijs, rijbewijs, autopapieren en soms je paspoort. We raden daarom aan om een internationaal rijbewijs aan te schaffen als je zelf gaat rijden in Marokko.


P.S. Te hard rijden is vaak niet te doen door smalle slingerweggetjes en overstekende schapen, geiten, ezels of dromedarissen!

Marokko met kinderen

Kan ik makkelijk uit eten gaan in Marokko met kinderen?

Wat betreft eten in Marokko met je kinderen moet je er rekening mee houden dat je niet zomaar alles kunt eten en drinken. Kraanwater in Marokko is niet drinkbaar voor ons en dus moet je flessen water kopen of de flessen van het Life Straw filtersysteem meenemen zoals wij hebben gedaan. Op deze manier beperk je ook plastic afval. 

Voor eten in Marokko geldt nog altijd de regel 'boil it, peel it, cook it or forget it'. In Marokko krijg je vaak een salade bij je eten en deze salade kun je vaak prima eten. Let wel op met de slablaadjes! Als daar een laagje water in staat dan is het verstandiger om het niet op te eten, tenzij je gegarandeerd weet dat het is schoongemaakt met goed water. In de riads waar wij overnacht hebben, was de hygiëne goed geregeld. Vrij veel reizigers worden ziek in Marokko, zeker in de zomerperiode. Dus het is slim om deze tips in acht te nemen en niet eigenwijs te zijn.

Riad Orange Marrakesh met kids

Daphnes tip:

Riad Orange Marrakesh

Riad Orange is een boetiekhotel met 7 slaapkamers. Knus, sfeervol en kindvriendelijk en centraal gelegen in de oude stad Marrakech. Maar er is nog veel meer te vertellen over deze fijne plek voor gezinnen!
Marokko met kinderen

Georganiseerd? ...of zelf regelen?

Je hebt verschillende mogelijkheden in Marokko voor een vakantie met kinderen. Zo kun je ervoor kiezen om een georganiseerde rondreis te boeken. Individueel of als groepsreis. De meeste grote steden worden verbonden met de trein of anders met de bus. Erg leuk als je wat meer avontuur zoekt, maar met kinderen niet direct onze eerste aanrader. Ons advies is om Marokko met kinderen door middel van een selfdrive te doen of om je aan te sluiten bij een groepsreis. Kleine Wereldreiziger biedt in samenwerking met een lokale partner reizen aan naar Marokko voor gezinnen. Compleet georganiseerd, maar met voldoende ruimte voor eigen invulling. En dan weet je ook zeker dat je net op die leuke plekjes komt die vooral bekend zijn bij locals!

Marokko met kinderen

Zijn er voorzieningen voor kinderen?

Met betrekking tot voorzieningen voor kinderen in Marokko moet je er vanuit gaan dat er in de meeste restaurants geen kinderstoelen zijn. Vaak zit je op lage bankjes en is een kinderstoel dus ook niet echt nodig, tenzij je dreumes of peuter ervandoor gaat. Neem voor die gevallen een buggy mee, zodat je je kind even kunt vastzetten en zelf ook 'rustig' kunt eten. Toiletten hebben in Marokko geen verschoningsgelegenheden dus dat is een kwestie van improviseren dus! Luiers zijn vaak ook in kleine plaatsjes te koop, zelfs bij kruidenierswinkeltjes. Wel raden we aan om toch genoeg voorraad mee te nemen als je door Marokko reist met je gezin. Bij de grotere steden heb je in altijd mega supermarkten met alles wat je maar kunt bedenken en daar vind je verschillende soorten luiers. Daar is bovendien ook poedermelk en andere babyvoeding te koop. Het is slim om daar was van in te slaan voor onderweg.

Marokko met kinderen

Wat is leuk in Marokko voor kids?

Als ik aan Marokko denk, dan denk ik aan slapen in riads, zandkastelen bouwen in de Sahara, op bezoek gaan bij de Nomaden en een kamelentocht door de woestijn. Er zijn een aantal excursies die een aanrader zijn in Marokko met een kind zoals het maken van een ezeltocht door het atlasgebergte, een bezoek aan één van de Koningssteden Fes en leren koken in een tajine nadat je boodschappen hebt gedaan in de lokale souk. 

Natuurlijk zijn er eindeloos veel leuke excursies in Marokko met kinderen, maar tijdens een vakantie moet je keuzes maken en als je reist met kinderen en vooral met een kleine dreumes, dan moet je er sowieso voor zorgen dat het reistempo niet te hoog ligt en dat je voldoende rustmomenten inbouwt.

Marokko met kinderen

Slapen in een riad

Als je in Marokko bent dan is het zonde om veel geld uit te geven aan een hotel. Het is veel leuker om in een authetieke Marokkaanse riad te slapen met je kinderen. Een riad is een oud huis van Marokkanen die welgesteld zijn. In een riad leefden families met meerdere generaties bij elkaar. Opa en oma met hun zoons en diens gezin. Ieder in een eigen kamer en de gezamenlijke ruimtes die er nog zijn.

Riads hebben vaak een ruime binnenplaats, meestal ook een vijver. Er zijn enorm veel gezellige en sfeervolle riads in Marokko. Ben je in Marrakech? Slaap dan in een riad in de Medina, want dan zit je op loopafstand van het grote plein Djemaa el Fna.

Marokko met kinderen, 100% maatwerk

Regel je gezinsreis met Kleine Wereldreiziger en een lokale reisexpert

arrow_drop_up arrow_drop_down