arrow_drop_up arrow_drop_down
Sprookjes komen tot leven in de Mini-Efteling
16 november 2018 

Sprookjes komen tot leven in de Mini-Efteling

Op een kwartiertje rijden van de Efteling in het zuiden van Nederland vind je een project dat door vrijwilligers en enthousiastelingen een begrip in de omgeving van Nieuwkuijk is geworden: de Mini-Efteling.We nemen je mee naar Bakkerij van Bommelen, het Carnaval festival en een aantal andere bekende sprookjes.

Mini-Efteling, vermaak op een paar vierkante meter

We weten eigenlijk niet zo goed wat we kunnen verwachten van de Mini-Efteling dat inmiddels al meer dan 30 jaar bestaat. We hadden er nog nooit van gehoord en ook vrienden en familie kennen het niet. Tijd dus om met eigen ogen te gaan kijken. We moeten wachten op de oprit van een huis dat in een woonwijk in Nieuwkuijk ligt. Onze kleuter is niet te houden, want natuurlijk heeft hij hooggespannen verwachtingen. Dan gaat de deur open en kunnen we alvast binnen kijken naar de miniatuur maquettes van verschillende sprookjes waar we later uitleg over krijgen. De rondleiding zal in het totaal 3 uur duren en we weten dat we in ieder geval het Carnaval Festival gaan zien. De show start met een klein toneelstuk en uitleg over de diverse sprookjes, waarna we naar de poppenkast gaan.

Meezingen met Jokie & friends

Het hoogtepunt toch wel van de Mini-Efteling wat ons betreft: het Carnaval Festival. Veel kleiner en intiemer dan het origineel in de Efteling in Kaatsheuvel, maar voor kleuters zeker niet minder feest. Het deuntje klinkt na een kleine week nog steeds door bij ons thuis. We lopen langs een mega Jokie, langs verschillende nationaliteiten en herkennen heel wat elementen uit het echte Carnaval Festival. Geweldig hoe dit is gemaakt! Doordat het minder overweldigend is, is dit voor onze kleuter van vier jaar perfect en behapbaar. Na de eerste tour langs Jokie en zijn vrienden sluit hij snel achteraan voor nog een rondje. Bij de Mini-Efteling moet je altijd vooraf reserveren dus de groep is nooit te groot waardoor je de voorstellingen goed en op je gemak kunt zien. Ideaal, want de details zijn geweldig gemaakt in dit Jokie avontuur. Een dikke pluim voor alle vrijwilligers, waarvan er ook een aantal meewerken aan de attracties in de Efteling zelf. Dat verklaart dan waarschijnlijk meteen de precisie waarmee alles is gemaakt.

Ezeltje…strekje…tafeltje…dekje

In de tuin van het woonhuis waar de Mini-Efteling is gevestigd, is een Mini Sprookjesbos nagemaakt. Onder deze sprookjestuin ligt een kilometer elektriciteitsdraadn om alles te kunnen laten werken. Ongeveer 30 medewerkers hielpen mee aan het realiseren van Ezeltje Strekje, de put van Vrouw Holle, Lange Jan, De Rode Schoentjes, de Pratende Papegaai en nog een aantal andere sprookjes. Het is geweldig om te zien hoe je met zo weinig ruimte eigenlijk zo'n geweldig stukje entertainment van maar liefst drie uur lengte kunt neerzetten. Onze kleuter is benieuwd of er ook muziek uit de paddenstoelen komt…

Sommige attracties zijn interactief, anderen alleen om naar te kijken. De kinderen sprinten allemaal door de tuin heen en vinden het geweldig allemaal. Als ouder ben je hier vrij snel uitgekeken, maar wij zijn dan ook niet de doelgroep. Voor kinderen van 4 tot ongeveer 8 jaar is dit geweldig en de magische sfeer is er gewoon echt in de Mini-Efteling.

Bakkerij van Bommelen

Wat ons opvalt, is dat de sprookjes bij de Mini-Efteling veel meer worden uitgelicht. Bakkerij van Bommelen is daar een goed voorbeeld van, al vindt onze kleuter het een beetje langdradig op een gegeven moment. Iedereen zit gespannen te wachten en als het gordijn open gaat, maken we kennis met de bakker en zijn vrouw. Bakkerij van Bommelen blijkt een bijzondere bakkerij te zijn. Als de bakker en zijn vrouw in slaap vallen, gebeuren er bijzondere dingen met de broden en broodjes die op de plank liggen. En zo'n Limburgse Vlaai hebben wij ook nog nooit eerder gezien!

Griezelen in het spookhuis en dansen met elfjes

In de Mini-Efteling is een heus spookhuis met een spookshow gemaakt. De sfeer, kleuren, uitwerking en vooral ook de lichteffecten zijn echt tof! Kisten die open gaan, skeletten, spoken. Zo rondom Halloween is het extra spannend in het spookslot van de Mini-Efteling. Gelukkig vertelt Erwin die ons rondleidt er steeds duidelijk bij dat het allemaal niet echt is. Hij doet dat echt goed en weet duidelijk hoe je met kinderen omgaat en hun aandacht pakt.

Dezelfde prachtige details zien we ook bij de Elfenshow waar je elfjes ziet dansen en muziek ziet maken. Het theatertje waar alles wordt opgevoerd is klein en intiem, een beetje een zolderkamer idee. Deze Elfenshow is alleen te zien in de Mini-Efteling en werd ontworpen door Erwin van Veldhoven, degene die ons deze dag meeneemt in de wondere wereld van de Mini-Efteling. Het moet nog een keer gezegd worden: de sfeer is zoals in de Efteling, magisch en bijzonder. Voor kleine kinderen is dit bezoekje van drie uur geweldig!

Spookslot Mini-Efteling

De Mini Efteling heeft haar eigen spookslot, compleet met lichteffecten, geluid en prachtige details

En dat is nog niet alles in de Mini-Efteling…

We ontmoeten Holle Bolle Gijs, komen erachter wie het mooist van het land is en ontdekken meer over de historie van de Mini-Efteling. Maar….we willen niet alles verklappen wat je gaat zien in dit inimini pretpark in het zuiden des lands. Ga het vooral lekker zelf ontdekken met kleine kinderen! Dit is overigens ook een erg leuk uitje met kinderen voor een kinderfeestje.

Kijk voor informatie, reserveren en actueel nieuws op www.mini-efteling.nl.

Over de schrijver
Ik ben Mireille, eigenares van Kleine Wereldreiziger en trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Met ons gezin ontdekken wij graag de wereld. Ver weg, maar zéker ook heel dicht bij huis! Wij vinden het belangrijk dat een vakantie, uitje of weekendje weg een ervaring is waar nog lang over wordt gepraat. Daar horen voor ons van die fijne adressen bij om comfortabel te overnachten in combinatie met slow travel.
Reactie plaatsen

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.