Sultan Qaboos Grand Mosque
Oman
Mireille Steegmans
Oman
01/03/2023
4 min

Ontdek Muscat: de hoofdstad van Oman

01/03/2023
4 min

Langs de Golf van Oman, ligt de schilderachtige, oude havenstad Muscat. Een droom voor elke geschiedenisliefhebber. De hoofdstad van Oman staat bekend om zijn prachtige architectuur, historische bezienswaardigheden en met mozaïek bedekte moskeeën. De inwoners zijn hartelijk en gastvrij. Ze bieden een glimlach en laten je graag kennismaken met de vele moderne musea, luxe hotels en kleurrijke markten van Muscat.

Muscat met kinderen

Souk in MuscatSouvenirs in de souk van Muscat

Daarom wil je naar Muscat

Muscat, de kusthoofdstad van Oman, is een historische handelshaven die duizenden jaren lang de specerijenroutes van het Verre Oosten verbond met het Arabische schiereiland. De stad heeft de klassieke Arabische esthetiek behouden met zijn architectuur, traditionele kleding en houten dhows (boten), die nog steeds de verbluffend heldere oceaan bevaren. Het eten en de cultuur weerspiegelen de oude banden van de stad met Zuid-Azië, Perzië, Afrika en de Arabische bedoeïenen, terwijl de luxueuze hotels en de goed ontwikkelde infrastructuur volledig modern zijn. Kortom een verrassende hoofdstad. Deze ervaringen mag u niet missen tijdens een bezoek aan Muscat.

Prikkel je zintuigen in de Muttrah Souk

Voor de ontdekking van olie was Muttrah het commerciële hart van de stad met de souks waar zeelieden uit de Indische Oceaan specerijen, wierook, textiel en andere goederen verhandelden. Vandaag de dag blijft het een van de topattracties van Muscat. De overdekte hoofdsouk is een labyrint van steegjes, vol souvenirs en pashmina verkopers die hun producten aanprijzen langs de centrale hal. Ook vind je er kleinere winkels met parfum, olie en textiel. De goudsouk ligt verscholen aan de rechterkant van de hoofdstraat. Daar kunnen bezoekers sieraden per gewicht kopen - het ontwerpen van een sieraad is gratis. Net achter de overdekte souks verkopen wierookverkopers uit de zuidelijke regio van Dhofar hun geurige wierook en een paar blokken verder vind je de kruidenverkopers. 

Wees niet bang om af te dingen: over elke prijs op de markt valt te onderhandelen en als een winkel niet wil afdingen dan doen de andere kraampjes dat wel. De souk is een heerlijke plek om al je zintuigen te prikkelen en uren te verdwalen. De winkels zijn dagelijks van 's ochtends tot in de avond geopend behalve op vrijdag. Dan is de souk alleen in de avond geopend. Hou er rekening mee dat de winkeliers elke dag tussen 12.00 tot 16.00 uur sluiten.

Muscat souvenirsBijzondere souvenirs koop je in de souk

Bezoek de Sultan Qaboos Grand Mosque

De Sultan Qaboos Grand Mosque is één van de mooiste bouwwerken van het hele land. De bouw werd in 2001 voltooid en is een architectonische ode aan het islamitische tegelwerk. Lange gangen en nissen met traditionele patronen uit verschillende religieuze periodes sieren deze moskee. In de grote gebedsruimte ligt het op één na grootste Perzische tapijt ter wereld en hangt de op één na grootste kroonluchter, versierd met 24-karaats goud en 600.000 Swarovski-kristallen, met een gewicht van maar liefst 8,5 ton. De tuinen, de gebedsruimte en de bibliotheek - met meer dan 20.000 boeken - zijn elke dag (behalve vrijdag van 8.30 tot 11.00 uur) geopend voor niet-moslimbezoekers. Er zijn geen kosten verbonden aan een bezoek aan de moskee, maar zowel mannen als vrouwen moeten kleding dragen die polsen en enkels volledig bedekken. Daarnaast moeten vrouwen ook hun haren bedekken.

Ontdek Muscat vanaf de waterkant

De allerbeste manier om te ontspannen na een dag vol bezienswaardigheden bewonderen in Muscat, is aan boord gaan van een traditioneel houten schip: de dhow. De kustlijn van Muscat is spectaculair, vooral tijdens zonsondergang wanneer het zonlicht reflecteert op de oceaan. Tijdens de meeste cruises krijgen bezoekers een echte Omaanse klassieker aangeboden - dadels en Arabische koffie - terwijl sommigen ook diners met lokaal eten en drinken aanbieden.

Dhow traditioneel houten schip

Ontdek de musea van Old Muscat

Tot 1971 was de hele stad beperkt tot de kleine wijken Muttrah en Old Muscat. Sinds de ontdekking van olie is de hoofdstad in omvang toegenomen, maar om te zien hoe het leven er vroeger uitzag, maak je een wandeling door de oude stad. Hier vind je het Al Alam Palace van Zijne Majesteit, het Nationaal Museum en de Bait al Zubair kunstgalerie. Bezoek ook de kleinere musea zoals het Omani-Frans Museum, het Bait al Baranda geschiedenismuseum en het Muscat Gate Museum, dat is gebouwd in een van de oude Portugese poorten die ooit Muttrah van Muscat scheidden.

Dagje strand

De zee van Oman is aangenaam warm en kalm waardoor je er heerlijk kunt zwemmen, maar ook snorkelen. Luxe hotels in Muscat bieden dagkaarten aan voor hun privéstranden. Deze bevatten meestal ligstoelen, handdoeken, flessen water en soms ook een lunch. Bezoekers kunnen ontspannen en genieten van de drankenservice aan de oceaan bij Shangri-La Barr Al Jissah Resort & Spa of Al Bustan Palace, een Ritz-Carlton hotel aan de noordkant van de stad. Op zoek naar rust? Breng een bezoek aan Capital Area Yacht Club, een privéstrand waar - in tegenstelling tot de naam - geen jachten te zien zijn, maar wel veel parasols en strandstoelen rond een prachtige baai.

Shangri-La Barr Al Jissah MuscatShangri-La Barr Al Jissah Resort en Spa

Genieten van de Omaanse keuken

De beste manier om een bestemming te ervaren is door de lokale keuken te proeven. De Omaanse keuken kenmerkt zich door het gebruik van halal-vlees, met Arabische en Indiase invloeden. Enkele typische lokale gerechten zijn gegrild vlees, shawarma en biryani. Door de ligging aan zee wordt er in de lokale keuken ook veel nadruk gelegd op zeevruchten. Tijdens een bezoek aan het Royal Opera House Muscat stop je bij Al Angham - dit restaurant is volledig Omaans. Van de architectuur tot het zilverwerk en de tafels. Proef het beroemdste traditionele gerecht shuwa en als dessert bestel je halwa: een snoepje dat in het hele Midden-Oosten geliefd is. Voor de moderne Omaanse keuken breng je een bezoek aan Ubhar Restaurant waar ze kameelbiryani tot crème brulee met saffraan serveren. Het personeel gaat hier tot het uiterste om hun gasten het beste van de Omaanse keuken te laten ervaren. Schroom dus niet om naar aanbevelingen te vragen.

Eten Oman