Museum voor Beeld en  Geluid, maak kennis met tv en radio
30 december 2019 
21 min. leestijd

Museum voor Beeld en Geluid, maak kennis met tv en radio

Er worden elke dag duizenden berichten de wereld in gestuurd. Onze leven bestaat uit een enorme hoeveelheid informatie waar radio en televisie een heel belangrijk onderdeel van uitmaken. Word samen met je kinderen ‘media wijs’ en ontdek het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, ook bekend als het Museum voor Beeld en Geluid.

Koekeloeren op het Media Park

Voordat we onze auto parkeren, rijden we een rondje over het Media Park in Hilversum. Toch leuk om te zien waar al dat beeld en geluid dat dagelijks de ether in geslingerd wordt vandaan komt. Onze oudste van 7 jaar herkent de logo’s van onder andere NOS en Talpa en begint direct vragen te stellen, hij vindt het wel interessant.

Dan naderen we het gebouw waar we moeten zijn. De indrukwekkende kubus van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is niet te missen en een waar meesterwerk. Neem zeker de moeite om even om het gebouw heen te lopen voordat je naar binnen gaat. Omdat wij twee dagen voor de start van de Top 2000 op Eerste Kerstdag het Museum voor Beeld en Geluid bezoeken, worden er al volop voorbereidingen getroffen. In het museum zelf is het erg rustig vinden wij, al wordt deze dag door personeel wel als druk bestempeld. We hoeven nergens te wachten dus zijn dik tevreden, in andere musea kan het in de vakanties echt extreem druk zijn weten we inmiddels uit ervaring na heel wat museumbezoeken met onze Museumkaart. Daarom zijn vandaag een bezoek aan het Spoorwegmuseum en het Openluchtmuseum in Arnhem afgevallen.

Eén ding kan ik je al verklappen: ons bezoek aan het Museum voor Beeld en Geluid staat met stip in onze favorietenlijstje met leuke musea in Nederland met kinderen.

Word lord van je eigen ring!

Bij binnenkomst worden we opgevangen door een medewerkster die ons duidelijke uitleg geeft over wat we kunnen verwachten op welke verdieping. We worden gewezen op de ‘totempaal van Mies Bouwman’, een eerbetoon aan een icoon uit de televisiewereld. Vervolgens gaan we naar de kassa om onze eigen ring op te halen. Deze ring is key voor alles wat je wilt doen in het Museum voor Beeld en Geluid in Hilversum. Je activeert je ring bij de eerste de beste experience. Je kiest een presentator – wij kiezen voor Martijn Krabbé – geeft je naam en mailadres door en krijgt na afloop van je bezoek alles wat je gemaakt en gedaan hebt via mail toegestuurd. Supertof!

Martijn is dus de hele dag onze persoonlijke gids in het Museum voor Beeld en Geluid en vertelt ons meer, ontzettend leuk gedaan en geweldig met kinderen. Overigens ook voor ons als ouders en alle andere leeftijdscategorieën.

Conclusie: dit is een prima uitje als je kinderen verschillende leeftijden hebben, want dan zijn uitjes vinden die iedereen leuk vindt simpelweg een uitdaging.

Media Ukkie Land voor kids van 4 t/m 6 jaar

Omdat we onze uk van 1,5 jaar bij ons hebben, starten we onze dag in Media Ukkie Land, omdat dit volgens één van de medewerkers voor hem zeker leuk is. We pakken de lift naar de bovenste verdieping van de experience in het museum en komen uit bij Media Ukkie Land. Kinderen gaan hier spelenderwijs op avontuur en er zijn allerlei activiteiten te doen waarbij Dora, Piet Piraat en Mega Mindy een rol spelen. Onze jongste vindt het leuk om hier rond te lopen en vermaakt zich opperbest, maar begrijpt er nog niets van.

Onze oudste van bijna 8 jaar vindt het op zich leuk om hier te zijn, maar is wel snel klaar met het ‘sokkenpad’ en de activiteiten. Ze zijn allebei natuurlijk niet de doelgroep voor Media Ukkie Land.

Dikke fun met Animal crackers

Dieren de gekste dingen laten zeggen, daarmee maakte André van Duin Animal Crackers beroemd. Hylarisch om te zien en we zijn dan ook direct enthousiast als we de Animal Crackers in het Museum voor Beeld en Geluid zien. Natuurlijk heeft Gijs onze eigen animal cracker ingesproken, wij hebben enorme lol mee gehad. Wil je even lachen? Dan zeker even kijken en luisteren hieronder 😉

Een complete Beeld en Geluid experience

We zijn al een aantal uren in het Museum voor Beeld en Geluid, als we ontdekken dat we nog lang niet zijn uitgekeken! In fact: één van ons huppelt achter een nieuwsgierige 1-jarige aan die het maar wat leuk vindt hier. Niet praktisch, omdat je je aandacht continu moet verdelen. Wel logisch, omdat er vanalles beweegt en er zijn natuurlijk volop lampjes, video en geluid. Hoe leuk is dat?! Alleen de robot die praat en beweegt is toch wel wat eng voor de jongste.

Wij vermaken ons in ieder geval opperbest en hebben al snel door dat we nog een keer terug moeten gaan om nog meer te zien en meer tijd te hebben om echt met aandacht een aantal dingen te zien en te doen. Het is echt onmogelijk om alles in één dag te zien, zoveel is er te beleven in het Museum voor Beeld en Geluid. We ontdekken de wereld van Klokhuis, lezen het nieuws (dat valt tegen, respect!), nemen jingles op, leren over de historie van televisie en radio, spreken een spot zelf in en komen niet eens toe aan de beroemde Sterren Show.

Maak je eigen Buurman en Buurman filmpje

Eén van de hoogtepunten voor ons als liefhebbers van Buurman en Buurman: zelf een filmpje maken van deze enorm oplossingsgerichte en handige (ahum!) klussers. Hier wederom dikke lol samen, want enig teamwork is vereist. Zelf een verhaal verzinnen, buurman en buurman verplaatsen en op tijd een nieuwe foto maken om uiteindelijk alles achter elkaar te monteren. Vervolgens na de grove montage nog de eindmontage doen met de typische en super herkenbare Buurman en Buurman geluiden, een intro erbij, muziekje eronder. Ook dit filmpje slaan we op met onze ring en krijgen we aan het eind van de dag in onze mailbox. Ik wil graag informatie geven, maar om nog iets aan de verbeelding over te laten, is ons filmpje niet online terug te vinden.

Zelf een Buurman en Buurman filmpje maken

De studio voor je eigen Buurman en Buurman filmpje

Hillywood tours

De wereld van radio en televisie stopt niet bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid. Oftewel: er is meer! Je kunt met Hillywood Tours een kijkje nemen achter de deuren die altijd gesloten bleven. Met een gids ga je in een treintje op pad voor een uitgebreide rondleiding over het Media Park. De rondleiding is echt heel erg uitgebreid, dat mag ook voor de extra prijs van € 14,50 voor volwassenen en € 9,50 voor kinderen (tot 4 jaar gratis) voor een uur op het Media Park.

Wat kun je verwachten? BN’ers ‘in het wild’, de Walk of Fame, veel verhalen over het Media Park en je kunt zelfs even plaatsnemen op de stoelen van The Voice of Holland. Heel vet voor kinderen die dol zijn op dat programma zoals onze zoon. De tour is iedere dag anders vanwege de actuele programmering van programma’s. Handig om vooraf te reserveren, dit voegt echt iets toe aan je bezoek.

Lunchtime in het café

Na een heleboel (eerste) indrukken is het tijd voor een lunch in het café. Er is een prima menukaart met betaalbaar en lekker eten en drinken. Het café zelf is als een soort terras gebouwd dus je kijkt je ogen uit hier. Vergeet zeker niet om ook even naar boven te kijken. De architectuur van de dit gebouw is echt fenomenaal. Je wilt hier continu foto’s blijven maken. Wij crashen aan het eind van de middag een tweede keer neer in het café waar in de vakantie een workshop is voor kinderen.

Café in Museum voor Beeld en Geluid Hilversum

Je zit echt gezellig in het café in Museum voor Beeld en Geluid

Tijdelijk in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Er zijn een aantal tijdelijke tentoonstellingen in het museum. Leuk, want dan is een volgend bezoek dus weer totaal anders. En tegelijkertijd jammer, want de tijdelijke onderdelen vonden wij echt geweldig!

# KinderRadioFabriek van Beeld en Geluid

Radio gaat over onzichtbare golven, trillingen in de lucht. Iedereen die een antenne heeft kan deze trillingen omzetten in geluid. Hanso Idzerda was de eerste man die radio gebruikte voor publiek en 100 jaar geleden was de eerste radio uitzending door hem dan echt een feit.

Muziek aankondigen, verhalen vertellen, nieuws lezen, wat een uitvinding! In de KinderRadioFabriek leren kinderen van 8-12 jaar hoe ze radio maken, maar niet voordat ze wat meer te weten komen over de geschiedenis van de radio. Radiomaken kun je niet zomaar. Eerst moet je informatie verzamelen, je bronnen natrekken, weten wat je wilt gaan zeggen en dan een perfecte uitzending neerzetten. Wij zijn zeker 2 uur onder de pannen en ouders vermaken zich hier zeker weten ook, wij wel althans!

We spreken samen jingles in, presenteren het radionieuws, rusten lekker even uit op de zitzakken onder het genot van oude radiofragmenten, maken een hoorspel met attributen als kokosnoten, lepels, plastic, steentjes en zand en vermaken ons opperbest. De KinderRadioFabriek is er tot en met 1 maart 2020 en is inbegrepen bij een toegangsticket voor Beeld en Geluid. Na afloop van alle opdrachten haalt Lucas zijn Radio diploma op bij de kassa.

Verder zijn er in de KinderRadioFabriek een aantal oude radio’s te bewonderen waaronder een Philips radio uit de oorlogstijd (1935), de eerste autoradio voor AM-ontvangst (1966), een transistorradio op batterijen (1959), een eenlampsradio om zelf te bouwen (1927) en nog een aantal andere items die je kinderen gegarandeerd nog niet herkennen (misschien jij zelf niet eens). Dat radio de wereld heeft veroverd is tegenwoordig nog steeds duidelijk.

# Project Space

Project Space zien wij helaas niet heel uitgebreid, we hebben simpelweg te weinig tijd. Jammer, want het reizen over de wereld en luisteren naar radiozenders all over the world spreekt ons natuurlijk aan. Electronische muziek en materiaal uit het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid komen hier samen en je hebt alle apparatuur tot je beschikking om zelf muziek te maken.

Wel zien we de robot, waarmee we een selfie maken en even dansen. Ook zien we de golffrequenties die reageren op beweging als we langslopen. Geweldig leuk met onze kleinste kleine wereldreiziger. Het komt wat ons betreft wel wat minder uit de verf voor kinderen wat hier nu de bedoeling van is.

Praktische informatie

Ben je nog steeds aan het lezen? Dan zul je inmiddels doorhebben dat wij ontzettend enthousiast zijn over het Museum voor Beeld en Geluid, zeker weten een must voor jong en oud. Wij willen zeker weten nog een keer terug gaan vanwege de enorme veelzijdigheid van dit museum. De interactiviteit is geweldig, er is hier zoveel te ontdekken voor kinderen en voor ouders net zo. Het is voor ouders een feest der herkenning met Moffel de mol en Piertje de worm van Koekeloere, de Fabeltjeskrant, Big Brother, Animal Crackers en ga zo nog maar even door. Voor kinderen is er net zoveel te beleven met meer actuele programma’s waaronder Klokhuis. Dit museum is een echte belevenis!

Het Museum voor Beeld en Geluid is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17.00 uur, tijdens de vakanties kunnen deze openingstijden afwijken dus kijk voor jullie bezoek op www.beeldengeluid.nl voor actuele informatie. Je mag in het museum zelf nergens eten, daar werden wij specifiek over geïnformeerd. In het restaurant/café kun je eten en mag je bovendien je eigen eten en drinken nuttigen.

Volwassenen betalen € 17,00 entree, kinderen van 4 t/m 12 jaar betalen € 9,50. Je betaalt geen entree met een Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-KAART of Internationale Museumkaart. Parkeren kan in de parkeergarage naast het museum of op het parkeerterrein er tegenover. Het maximale dagtarief voor parkeren is € 9,00 (prijspeil 2019).

TIP! Er geldt een gereduceerd tarief tijdens de Top 2000! Van 26 t/m 31 december betaal je slechts €5 entree voor de Beeld en Geluid experience (voor zowel volwassenen als kinderen)! Kortingstickets zijn alleen aan de kassa verkrijgbaar.

Ook leuk om te lezen:

Leuke Roompot met kinderen
KINDVRIENDELIJK OVERNACHTEN

GLAMPING IN NEDERLAND

Tips voor een vakantie in Nederland met kinderen

OVERZICHT ALLE PROVINCIES

Tips en uitjes in Nederland met kinderen reisgids

Online reisgids Nederland

Ga op pad met Kleine Wereldreiziger en ontdek de mooie plekjes van Nederland! Deze unieke online reisgids is véél meer dan alleen een e-book.


✅ Mobile proof, één overzicht met uitjes per provincie

✅ Inclusief fijne plekjes om te overnachten in eigen land

arrow_drop_up arrow_drop_down