arrow_drop_up arrow_drop_down
Tips Normandië met kinderen

Normandië met kinderen, havenstadjes, strand veel uitjes

Een tijdreis door Normandië met je gezin

Een vakantie met kinderen naar Normandië is net een tijdreis met een 8-jarige dochter. Op het strand van Villiers-sur-Mer liggen fossielen van miljoenen jaren oud gewoon op het strand. En kan je botten en eieren van dinosaurussen zien in het Paléospace museum. Langs de D-day landing beaches vind je verschillende overblijfselen uit de Tweede Wereld Oorlog. In de moderne stad Le Havre is te zien hoe een compleet gebombardeerde stad na de oorlog weer opgebouwd is. Tussendoor kan je relaxen en spelen op één van de mooie stranden die je overal langs de kust van Normandië kan vinden. In Normandië is voor zowel jonge kinderen als oudere kinderen genoeg te doen. Je kunt in Normandië op verschillende manieren overnachten. Er is een overvloed aan campings, maar ook hotels zijn er van budget mogelijkheden tot slapen in heuse kastelen en villa’s.

Wij hebben Normandië inmiddels een paar keer bezocht. Soms gecombineerd met een bezoek aan Parijs of als bestemming op zich. Vanuit Utrecht is het ongeveer 6 uur rijden met de auto naar bijvoorbeeld Le Havre of 7 uur wanneer je naar de D-day landing beaches gaat in de omgeving van Arromanches.


Normandië met de Thalys

Met de auto of de trein naar Normandië

Met de Thalys ben je binnen 3 uur in het centrum van Parijs, waarna je met de trein verder kan reizen naar bijvoorbeeld Rouen of de kustplaats Deauville. Wij vinden het zelf altijd fijn om met onze eigen auto op reis te gaan, zo kunnen we makkelijk naar verschillende plaatsen toe en hebben wij voor de lunch vaak eten en drinken voor een picknick bij ons. Wanneer je met de Thalys gaat reizen, boek je tickets dan zo ver mogelijk van tevoren omdat je dan de meest gunstige tarieven hebt.


Fossielen zoeken in Normandië met kinderen

Op zoek naar fossielen in Villers-sur-Mer

Om de tijdreis door Normandië te beginnen bij de plaats waar je de oudste ontdekkingen kan vinden, ga je naar Villers-sur-Mer. Langs het strand van Villers-sur-Mer staan kliffen waaruit fossielen uit het Krijt tijdperk loslaten en op het strand terecht komen. Je kunt kan hier heel gemakkelijk fossielen van miljoenen jaren oud vinden. Wat je op het strand vindt, mag je houden. Er ligt genoeg en er is geen verbod om het mee te nemen. Let wel, hakken en uitgraven is verboden! Fossielen zoeken, doe je bij "Les Falaises des Vaches Noires", oftewel de kust van de zwarte koeien.


Dinomuseum Normandië, Paléospace Odyssée

Paléospace de l’Odyssée museum

Wil je nog meer bijzondere vondsten zien, dan is een bezoek aan het Paléospace de l’Odyssée museum een must. Hier vind je onder andere botten en eieren van dinosaurussen. Voor kinderen is er een tablet te huur en/of speurtocht te koop om het bezoek nog leuker te maken. De kosten van dit museum zijn € 8,00 voor volwassenen en € 6,00 voor kinderen (prijspeil oktober 2019). De huur van de tablet en aanschaf van de speurtocht zitten niet bij de entree inbegrepen en bedragen een paar euro.


Cathédrale Notre-Dame in Rouen met kind

Waan je in de Middeleeuwen in Rouen, Bayeux of Harfleur

Struinen door steden uit de Middeleeuwen doen wij onder andere in Rouen, Bayeux en Harfleur. Rouen is een grote stad met een mooi oud centrum en is vooral bekend omdat Jeanne D’Arc daar op de brandstapel stief. Naast de grote kathedraal Cathédrale Notre-Dame de Rouen zijn er oude straatjes met typische Normandische vakwerkhuizen om doorheen te slenteren. Rouen wordt doorkruist door de Seine en het is ook leuk om vanuit de stad een stuk langs de rivier te lopen. Aan gezellige restaurantjes is geen gebrek. Harfleur ligt net onder Le Havre en is een klein Middeleeuws stadje met eveneens een grote kerk en kleine straatjes. Wij kochten hier bij de bakker ons ontbijt en hebben erna door de straatjes gewandeld. Een ander kleiner stadje met een Middeleeuws centrum is Bayeux. Dit stadje is een mooie uitvalsbasis om de D-day landing beaches te bezoeken.

Wij hebben Normandië inmiddels een paar keer bezocht. Soms gecombineerd met een bezoek aan Parijs of als bestemming op zich. Wij zijn er nog steeds niet uitgekeken!

~ Angreni Hilaul


Hoe zijn de stranden in Normandië?

Naast het kiezelstrand van Le Havre zijn er ook mooie zandstranden te vinden in Normandië, zoals in Villers-sur-Mer, Deauville en Trouville-sur-Mer. De laatste twee liggen aan de Côte Fleurie. Deauville is van oudsher een chique badplaats. Filmsterren en de elite uit Parijs kwamen hier om tijd aan de kust door te brengen. Zij kleden zich om in chique kleedhokjes inclusief een douche, die nog steeds in gebruik zijn. Voor een paar euro kan je je hier nog steeds omkleden en opfrissen. 

Aan de rand van het strand vind je een rij van houten strandcabines met daarop de namen van sterren die het American Film Festival in Deauville hebben bezocht. Op het strand zelf kan je je onder één van de gekleurde parasols installeren en genieten van een dag aan het strand. Verder draait het in Deauville om de paardensport. Er is een grote paarden renbaan L’Hippodrome die het hele jaar te bezoeken is. Er zijn regelmatig evenementen die leuk zijn voor kinderen.


Het zandstrand van Trouville-sur-Mer

Direct naast Deauville ligt het rustigere plaatsje Trouville-sur-Mer. Ook hier kan je een heerlijke dag aan het zandstrand doorbrengen. Is het geen weer voor een dagje relaxen op het strand, dan kan je langs het strand fietsen met Les Trouvillaises. Zij verhuren ‘fietsen’ die lijken op skelters. In Trouville-sur-Mer vind je ook een bekende vismarkt de Marché aux Poissons. Hier liggen verse vissen en schepdieren en kan je aan een van de tafels plaatsnemen en je zelf uitgekozen vis eten met een glaasje wijn erbij. Wil je brood bij je vis eten? Koop dan van tevoren een stokbrood bij één van de bakkers. Op de vismarkt wordt er namelijk geen brood verkocht om zo niet met de bakkers te concurreren. Wij eten een hele schaal met verschillende soorten garnalen, kreeft en schelpdieren zoals oesters.


Leren over WOII in Normandië met een kind (2 dagen)

# Dag 1: Op oorlogspad langs de D-day landing beaches

Onze 8-jarige dochter Fleur is erg geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met de Tweede Wereld oorlog. Ze leest er boeken over en kijkt naar films die zich in die tijd afspelen. Langs de kust van Normandië is veel te zien en te doen rondom dit onderwerp. Bunkers, verschillende musea en gedenkplaatsen zijn vooral te vinden bij de landingsstranden boven het plaatsje Bayeux. Deze stranden worden ook wel de D-day landing beaches genoemd of in het Frans; Plages de Débarquement. We brengen twee dagen door in dit gebied, een educatief stuk geschiedenis van Normandië met ons gezin.

Wij bezoeken de Amerikaanse militaire begraafplaats van Colleville-sur-Mer waar 9.378 Amerikaanse soldaten begraven liggen. Het is heel indrukwekkend om tussen de duizenden witte kruizen en enkele Jodensterren heen te lopen in een mooi bijgehouden park. We zijn er alle drie stil van en laten de indrukken rustig en in stilte binnenkomen terwijl we door het park wandelen. Hierna gaan we door naar Omaha Beach waar we langs een herdenkingsmonument lopen en over het strand wandelen.


# Dag 2: Van Longues-sur-Mer tot Juno Beach

Deze dag beginnen we de dag met een ontbijt aan één van de picknicktafels bij Longues-sur-Mer waar de verdedigingswerken van de Duitsers te zien zijn. Dit wordt de Batterie Allemande genoemd. De Longues Batterij is de enige batterij in de regio die nog in het bezit is van de goed bewaarde kanonnen. Fleur vindt het een toffe wandeling langs en in de verschillende bunkers. Na de wandeling rijden we door naar Arromanches. Op dit strand en in zee zie je nog een aantal pontons waarover materieel en bemanning vanaf de schepen op zee, naar het land gereden werden. De dag eindigen wij op Juno Beach.


Haven van Honfleur met gezin

Oude havenstad Honfleur 

Langs de kust van Normandië zijn verschillende havensteden. Wij bezoeken het oude pittoreske havenstadje Honfleur en de na de Tweede Wereld oorlog vernieuwde havenstad Le Havre. In Honfleur is het gedurende het hele jaar gezellig druk met toeristen. Dat is ook niet gek, want het is een leuk klein plaatsje met een haventje, oude straatjes met kinderkopjes en huisjes gebouwd in typisch Normandische stijl. Ook staat er de oudste geheel van hout gebouwde kerk in Frankrijk. Wij lopen er een ochtend rond en rijden hierna door naar Le Havre. Voor kinderen is een ritje in de beroemde draaimolen bij de haven zeker de moeite waard.


Strand in Normandië met kinderen

Nieuwe havenstad Le Havre

In tegenstelling tot Honfleur is Le Havre juist een moderne haven stad. Het centrum van de stad is in de Tweede Wereld oorlog helemaal gebombardeerd geweest. De architect Auguste Perret herbouwde de stad en zorgde met ruime overzichtelijke straten voor een stad waar veel licht en lucht doorheen kon komen. Ook ontwierp hij de St. Josefkerk geheel gemaakt van beton. Van buiten ziet de kerk er heel sober uit, maar het bijzondere aan de kerk is het speciale licht dat door het geschilderde glas van de ramen naar binnen komt. Je mag deze kerk elke dag gratis bezoeken. De unieke architectuur van de stad zorgt ervoor dat Le Havre sinds 2005 is erkend als UNESCO-werelderfgoed. 

Het licht in Le Havre inspireerde ook schilder Claude Monet om te schilderen. Hij schilderde hier één van zijn bekende werken waarin de zon centraal staat.


Calvados Experience Normandië

Calvados Experience

Normandië is in Frankrijk één van de weinige gebieden waar men weinig wijngaarden kan vinden. De regio is er te koud voor. Er worden wel andere fruitsoorten geteeld zoals appels, peren en kersen. De appels worden gebruikt voor het maken van cider. Een deel van de cider wordt gedistilleerd tot de drank Calvados. Calvados is de naam van een regio in Normandië en alleen de appels in deze regio mogen gebruikt worden om de drank de naam Calvados te mogen geven. Je kunt in Normandië verschillende destilleerderijen bezoeken. Het leukste en meest geschikte bezoek met kinderen is toch wel aan de Calvados Experience in Pont L’Évêque. Hier doorloop je in verschillende ruimtes de geschiedenis en het proces hoe Calvados gemaakt wordt. Er wordt op een toffe manier door middel van korte filmpjes in mooi ingerichte en verlichte ruimtes uitleg gegeven. De gesproken tekst is in het Frans en Engels beschikbaar, maar door alle getoonde beelden goed te volgen voor kinderen. De tour door de verschillende ruimtes duurt ongeveer 30 minuten. Hierna kan je verschillende soorten Calvados en ook appelsap proeven en krijg je hier nog uitleg over. Voor je het pand verlaat is er nog een shop waar je verschillende drankjes en appelsap kan kopen voor thuis. Het gehele bezoek kost ongeveer een uur. De entree prijs is € 12,50 voor volwassenen, € 8,00 euro voor kinderen tussen 6 en 17 jaar en gratis voor kinderen onder de 6 jaar (prijspeil oktober 2019). 


Appartement Temoin Perret

Appartment Temoin Perret

Met kinderen is het leuk om het Appartment Temoin Perret, de originele showflat uit 1947, te bezoeken. Je kunt hier zien hoe de huizen van de mensen er na de oorlog uitzagen. Er is een kinderkamer ingericht en je zal er zal er zeker meubels of gebruiksvoorwerpen herkennen die bij (over)grootouders  in huis te vinden zijn. Vanuit de stad lopen wij naar het kiezelstrand van Le Havre waar we langs de gekleurde strandhuisjes lopen. We zien de zon onder gaan terwijl we mosselen eten bij één van de restaurantjes aan het strand. Fleur vermaakt zich goed in de speeltuintjes die langs het strand te vinden zijn. Er zijn speeltuinen voor peuters en voor grotere kinderen. Als je een skateboard of step bij je hebt is het leuk om een tijdje bij de skatebaan te zitten. Platte stenen zoeken op het strand en scheren over het water is ook een leuke bezigheid.


Tuin en huis van Claude Monet

Een mooie afwisseling is een  bezoek aan de oude tuin en het huis van de schilder Claude Monet in Giverny. We maken een combinatie met de nieuwe, moderne aangelegde tuin Les Jardins d’Etretat in de kustplaats Étretat.

De tuin en het huis van Claude Monet liggen 75 kilometer vanaf het centrum van Parijs. Wanneer je Parijs met de auto bezoekt kan je gemakkelijk op de heen of terugweg langs Giverny rijden. Wij bezoeken zowel de tuin in Giverny en het Musée Marmottan Monet Parijs. In dit museum zijn onder andere schilderijen te zien die Monet schilderde van de vijver vol met waterlelies in zijn tuin in Giverny. Wij kopen een combiticket voor de tuin en het museum. Dit is voordeliger en hiermee vermijden wij ook de lange rij die vaak voor de tuin in Giverny staat. Bij de tuin en het huis van Monet kan je een spelletjes boekje voor kinderen krijgen. Door middel van leuke opdrachten kunnen kinderen het huis en de tuin ontdekken. Let erop dat deze tuin niet het gehele jaar geopend is.

Les Jardins d’Etretat

Een andere mooie tuin, maar in een geheel andere stijl, is de moderne tuin Les Jardins d’Etretat op de kliffen langs de kust van Etretat. Wij wandelen naar de tuin wanneer we het dorpje Etretat en de bekende krijtrotsen bezoeken. Wij lopen over het strand waar we de grootste en meest bekende rots in de vorm van een olifant zien. In het Frans heet deze rots ‘l’Aiguille’. Vanaf het strand loopt er een pad over de klif omhoog die lijdt naar Les Jardins d’Etretat en een prachtig uitzicht biedt over de krijtrotsen langs de kustlijn. Schilder Claude Monet kwam hier om de beroemde kliffen te schilderen. De tuin is heel mooi aangelegd en je vindt er overal bijzondere kunstwerken, waardoor een bezoek voor kinderen heel leuk is. Je loopt in de tuin wel over verschillende trappen, waardoor een bezoek met buggy niet mogelijk is. De tuin is niet het gehele jaar open.


Onze reistips voor Normandië met je gezin

De meeste gezinnen regelen zelf hun vakantie naar Normandië. Dit stukje Frankrijk is heel goed bereikbaar met de auto en de trein vanuit Nederland en er zijn eindeloos veel mogelijkheden en leuke accommodaties voor gezinnen. Hieronder staan onze tips voor een leuke gezinsvakantie naar Normandië.

Pakketreizen en autorondreizen:

Meer informatie over Normandië en Frankrijk:

Leuke accommodaties in Normandië

Ook leuk om te lezen:

De Elzas

Kastelen, leuke natuurparken en een wijnroute voor liefhebbers

D-Day landing beaches

Een herinnering aan de Tweede Wereldoorlog

Ontdek Colmar in de Elzas

Een pareltje in Frankrijk met een prachtige omgeving.