Oud en nieuw vieren in Praag met kinderen
Praag
Mireille Steegmans
Praag
12/30/2015
2 min

3-2-1....Happy New Year op Wenceslas Square

12/30/2015
2 min

Met een zus en zwager die al op plaatsen als het Gardameer, Helsinki, Dubai, Istanbul en Kopenhagen hebben gewoond, ligt het wat meer voor de hand om oud en nieuw ook eens in het buitenland te vieren. We hebben onze top 3 van oud en nieuw feesten voor je op een rijtje gezet. En natuurlijk staat ook Nederland in dat rijtje. Home sweet home!

Nieuwjaar vieren in Praag

De eerste keer oud en nieuw in het buitenland vieren was in Praag, op naar 2004! Praag in de kerstperiode is sowieso al heel erg bijzonder. De sfeer van deze prachtige stad, het sprookjesachtige kasteel dat je vanaf de Karelsbrug kunt zien, de koetsen met paarden die door het centrum van Praag rijden en natuurlijk ook de vele sfeervolle kerstmarkten. We zijn hierna nog meerdere keren in Praag geweest, eerlijk gezegd zijn we de tel kwijt. Beetje decadent om te zeggen. Als je de hele dag heb rondgelopen in het geweldige Praag om te genieten van het Gouden Straatje, het Oude Stadsplein met haar Astronomische Klok (hoef je écht niet voor om te lopen hoor), de Praagse Burcht en het Strahov Klooster dan moet je op oudejaarsavond echt eindigen op het Wenceslas Plein. Zorg dat je hier ruim voor twaalf uur bent, want het is hier propvol. Je kijkt je ogen uit, want zowel toeristen als local zijn hier samen om het nieuwe jaar in te luiden met champagne, eten en natuurlijk voorwerk.

Het dak eraf

Om middernacht gaat het dak eraf, wat een enorme hoeveelheid vuurwerk is er te zien. Iedereen vliegt elkaar letterlijk om de nek om gelukkig nieuwjaar te wensen en de sfeer is echt super. Gelukkig maar, want het was echt enorm koud dus er is wel wat voor nodig om op te warmen. Nadat dit is afgelopen kun je nog even opwarmen in één van de leuke bars of cafés die Praag kent. Met kinderen kun je daar best nog even wat drinken voordat het feest losbarst.

Trdelniks eten op Staroměstské náměstí

Wat je in de winter in Praag zeker niet mag missen zijn ‘trdelniks’. Wat? Een trdelnik is een soort zoet brood of koek die vers worden bereid. Het deeg wordt om een staaf gerold en langzaam garen de koeken met onder andere suiker er omheen. Origineel komt de trdelnik uit Hongarije, maar in Tsjechië zijn ze ook erg populair. En terecht, want ze zijn heerlijk! Op Oude Stadsplein in Praag vind je gegarandeerd verse trdelniks en anders zeker ook elders in de stad. In de zomerperiode moet je wat meer moeite doen om deze heerlijke koeken te vinden, maar ze zijn er zeker wel. Ik kan me het moment nog goed herinneren waarop ik in de sneeuw en helemaal verkleumd uit de Joodse Wijk richting het Oude Stadsplein kwam lopen en al van veraf de heerlijke lucht van de trdelniks kon ruiken. Wat een feest om hier het liefst elke dag in Praag van te mogen genieten. Kinderen zijn hier ook dol op!