Page content

5x Fotoboek tips

5x Fotoboek tips

Fotoboek tips in je vakantievoorbereidingen meenemen? Jazeker! Als je een beetje bijzonder fotoboek wilt hebben, dan is het slim om van tevoren na te denken over wat je met je fotoboek wilt, dan kun je gericht de juiste kiekjes maken. 

1. Toffe foto’s van je kinderen: ben creatief

Ja, ik ben er ook schuldig aan (geweest): 100 plaatjes schieten van mijn kleuter en achteraf denken, is dit het nu? Daarom hebben wij een nieuwe policy sinds deze zomer: bedenk hoe je de gaafste foto kunt maken! Sowieso is geduld een schone zaak als je je kind wilt fotograferen. Onze ervaring is dat het maken van ludieke plaatjes een hoop fun met zich meebrengt en dat het dan ineens een stuk leuker en makkelijker wordt. Toegeven, wij zijn geen topfotografen, maar de fun van een foto laten afspatten: dat kunnen wij prima voor elkaar krijgen. Foto’s stiekem maken is trouwens ook briljant. Zie hieronder een paar voorbeelden van onze recent en heel bewust gemaakte foto’s.

Kinderen kun je het beste op ooghoogte fotograferen, dus ga door je knieën of beter nog: ga op de grond liggen. Je krijgt anders alle foto’s in vogelperspectief en dat is nou juist niets zo leuk. Ga eens zo laag mogelijk liggen en laat je kind zo hoog mogelijk springen: supertof effect!

2. Zet je onderwerp niet in het midden

Veel beginnende fotografen en hobbyisten hebben de neiging om het belangrijkste object in het midden te zetten. Niet doen! Een foto wordt namelijk vele malen dynamischer als je kind, die toren of de horizon van die prachtige zonsondergang nu juist niet precies in het midden ligt. Probeer maar eens om verschillende foto’s te maken en kijk naar de verschillen. Al doende leer je!

3. Je eigen achtergronden fotograferen

In de basis ben ik altijd fan van een effen achtergrond, want dan springen mooie foto’s er juist heel erg uit. Mijn voorkeur is zwart. Wil je echt direct een sfeer neerzetten en leent je bestemming zich daar ook voor? Dan is het toch wel erg mooi om een aantal mooie achtergronden zelf te fotograferen voor in je fotoboek. De sfeer van het Moorse Alhambra in Andalusië bijvoorbeeld of de typische potten met kruiden die je ziet tijdens een rondreis door het prachtige Libanon. Als je deze foto’s over een hele pagina of een dubbele pagina gebruikt als achtergrond dan heb je alleen nog maar een paar toffe kleine foto’s nodig en dan is het sfeerbeeld compleet. Kies voor wat vaagheid in je foto waardoor hij als achtergrond perfect tot zijn recht komt. Hier komt natuurlijk wel een puntje voorbereiding aan te pas, denk dus van tevoren na over de sfeer die je wilt neerzetten en welke foto je daarvoor nodig hebt. Beter één goede foto dan 10 slechte, zonde van je tijd!

4. Gebruiksvriendelijke software

Ik begin zelf altijd met de selectie van mijn foto’s in combinatie met de thema’s die ik wil laten terugkomen, dat is de basis. Denk qua thema’s bijvoorbeeld aan strand, eten & drinken, locals, typisch … of een stad in 10 foto’s samengevat. Als ik dan een eerste selectie heb gemaakt, dan gooi ik nog minstens 1/4 van de geselecteerde foto’s weg. I confess. Ik ben soms stikjaloers als ik de fotoboeken van anderen zie. Gave achtergronden, leuke cliparts, gespeeld met randen en leuke inzetjes. De fotosoftware van tegenwoordig heeft zo enorm veel mogelijkheden dat je fotoboek met gemak een glossy magazine lijkt.

Maar dat is niet helemaal waar. Die gave en persoonlijke glossy krijg je toch echt alleen als je zelf flink wat tijd investeert en geen gebruik maakt van de optie automatisch vullen. Goed kijk dus naar voorbeelden en leren van anderen als je zelf geen geboren vormgever bent. Wat helpt is gebruiksvriendelijke software. Ondanks het feit dat er veel goede software op de markt is, is er toch wel degelijk verschil. Ook in prijs kwaliteit. Wij hoppen regelmatig rond en zijn gecharmeerd van Fotofabriek.nl. Ze zijn door AVROTROS Radar uitgeroepen tot de beste fotoboekenleverancier. Reden genoeg voor ons om dat fotoboek van Sri Lanka eindelijk eens te gaan maken!

5. Wacht op aanbiedingen

Natuurlijk wil je je fotoboek van de vakantie zo snel mogelijk hebben, maar heb geduld. Regelmatig zijn er aanbiedingen te vinden voor fotoboeken en op Fotofabriek is dat niet anders. Maak je fotoboek zo snel mogelijk na de vakantie en als je klaar bent dan houd je gewoon de aanbiedingen even in de gaten. Zeker weten dat er binnenkort wel eentje voorbij komt. In september na de vakanties zijn er ieder jaar weer aanbiedingen, rond de feestdagen en ga zo nog maar even door.

Fotofabriek, goed getest en lekker compleet

Wij hebben zelf ons fotoboek besteld bij Fotofabriek.nl en daar hebben we geen seconde spijt van gehad! De software die ze hebben is compleet en daardoor konden we relatief snel een fotoboek maken. Ja, ik zou er liever nog meer werk van gemaakt hebben. Met bijna 70 bladzijden van een maand rondreizen was het echter toch een flinke kluif dus ik heb in eerste instantie gekozen voor autovullen en toen ben ik gaan finetunen. Ik had alle foto’s al in chronologische volgorde gezet en kom erachter dat er na het autovullen nog genoeg effecten en bewerkingsopties zijn om het echt ons album te maken. Ik houd van strak en niet al te veel gedoe rondom de foto’s, hoewel ik de opties voor de frames wel erg leuk vind.

Klantenservice snel en accuraat

Verder ben ik vooral bij en na het bestellen van mijn fotoboek erg tevreden. Er zijn services die je kunt toevoegen zoals een extra controle op de kwaliteit van je fotomateriaal en een luxe bewaardoos. Verder de keuze om de barcode op de achterkant te verwijderen of om het fotoboek te laten inpakken. Oftewel: vergaande mogelijkheden om een fotoboek te maken en iemand anders te verrassen!

Als we ons fotoboek bestellen blijkt er helaas een drukfout op de voorkant te zitten. En dat terwijl er toch een uitgebreide quality check is bij Fotofabriek. Het blijft handwerk natuurlijk, kan gebeuren. Mijn oog valt er meteen op en ik mail de klantenservice, ik zet erbij dat ik ook nog een paar andere schoonheidsfoutjes zie in het boek en vraag of ik deze mag herstellen als het boek opnieuw gedrukt moet worden.

Positieve reactie terug

Na een paar uur heb ik al een positieve en vriendelijke reactie met welgemeende excuses in mijn mailbox. Ik mag de schoonheidsfoutjes aanpassen en het fotoboek opnieuw uploaden, dan zorgt Fotofabriek ervoor dat er een nieuw exemplaar mijn kant uit komt. Het nieuwe fotoboek arriveert een aantal dagen later en is kwalitatief tip top in orde.

Kijk, daar hebben ze begrepen wat klantenservice is. Thumbs up for Fotofabriek!