Page content

Regels autostoeltjes

Regels autostoeltjes

Hoe moeten kinderen buiten Nederland in de auto vervoerd worden? Gelden er bepaalde regels in het buitenland voor het vervoeren van je kinderen in een autostoel of maxi cosi? Zeker vragen die je bezighouden tijdens je vakantievoorbereiding.

Algemene regel voor autostoelen in Europa

Voor het gebruik van een kinderstoel of Maxi-Cosi gelden in alle EU landen dezelfde Europese Richtlijn. De Europese Richtlijn zegt dat kinderen kleiner dan 1,50 meter vervoerd moeten worden in een (EU-)goedgekeurd en passend kinderbeveiligingsmiddel. Passend wil zeggen dat het afgestemd moet zijn op het gewicht en de lengte van het kind.

Dat klink eenvoudig, maar er zijn per land vaak wel verschillen als het om deze richtlijn gaat. Het is dus zeker verstandig om je goed te laten informeren over de geldende regels in het land waar je op vakantie gaat met je kind of kinderen en dat geldt natuurlijk ook als je bijvoorbeeld een dagje naar de dierentuin in Duitsland gaat.

Wat zijn de regels voor autostoelen anno 2016?

De Consumentenbond geeft aan dat er eind 2016 een nieuwe wetgeving gaat gelden voor autostoeltjes. Kinderen vanaf 15 kilo mogen dan niet meer vervoerd worden op een zitverhoger zonder rugleuning. Volgens de huidige wetgeving mag dit wel. Laten we eerlijk en realistisch zijn, want als je je een beetje verdiept in het thema veiligheid dan weet je als ouder eigenlijk ook wel dat een kind van 15 kilo niet op alleen een stoelverhoger in de auto hoort te zitten. Hooguit incidenteel, hoewel er dan natuurlijk ook ongelukken kunnen gebeuren. Wij vinden veiligheid belangrijk en het eigenlijk alleen maar positief dat de regelgeving wordt aangescherpt op dit gebied.

Wat houden die nieuwe regels voor jou in?

In eerste instantie gelden de nieuwe regels voor producten die nieuw op de markt verschijnen. Kortom: niet iets om je direct druk over te maken, je hoeft dus niet direct nieuwe stoelen te gaan aanschaffen. Als je het ons vraagt en je kijkt zelf naar veiligheid dan is dit een hele positieve ontwikkeling. Volgens de nieuwe normen mogen kinderen tot en met 1,25 meter en 22 kilo dan niet meer op een stoelverhoger zitten. Een autostoel met een rugleuning is verplicht. Nogmaals: in eerste instantie gelden deze regels voor nieuwe producten.

Regels autostoel of maxi cosi in het buitenland

Nederland heeft in het verleden op de algemene regel een aantal uitzonderingen gemaakt waardoor de regelgeving hier minder streng was dan bijvoorbeeld in Duitsland. In Duitsland moeten kinderen tot 1.50 m in een kinderzitje of zitverhoger zitten, dat is daar heel normal. Kortom: regels kunnen dus per land verschillen. Let op: in elk Europees land is het gebruik van in de auto aanwezige veiligheidsgordels voor alle zitplaatsen verplicht tegenwoordig.

Europese veiligheidseisen

Ga uit van de basisregels bij het vervoeren van kinderen in de auto:

  • Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten in een goedgekeurd en passend kinderzitje zitten;
  • Kinderen tot en met 1,25 meter en 22 kilo mogen niet meer op een stoelverhoger;
  • Goedgekeurd zijn kinderzitjes met labels ECE R44/03 en R44/04;
  • Passend betekent dat een autostoel geschikt voor lengte en gewicht van het kind.

Diverse typen kinderstoelen

Binnen de huidige regelgeving worden kinderzitjes ingedeeld in groepen. De kinderenstoelen zijn vervolgens geschikt voor verschillende gewichtsklassen, doe dus even wat research en kijk of de autostoel van je zoon of dochter nog voldoet:

Op de basisregels gelden dus enkele uitzonderingen en ook in het buitenland wijken de regels vaak af. Laat je vooraf altijd informeren over de juiste actuele informatie in het buitenland bij de ANWB.