Page content

23 leuke spelletjes voor onderweg

23 leuke spelletjes voor onderweg

Als je met je gezin buiten Nederland op vakantie gaat dan is de reis naar de vakantiebestemming al snel lang voor kinderen. Het maakt eigenlijk niet echt uit of je met de auto, de trein, het vliegtuig of een ander bijzonder vervoermiddel op vakantie gaat: je kinderen zoeken gewoon entertainment onderweg! 

KleineWereldreiziger.nl heeft daarom voor je kinderen 23 toffe spelletjes voor onderweg verzameld waardoor ze niet alleen maar naar de tablet zitten te staren. Zeker weten dat ze met deze spelletjes wel een aantal uren zoet zijn. Kleine kinderen hebben misschien wel wat hulp nodig…

Wat heb je nodig?

 • Dobbelsteen
 • Kleurpotloden
 • Gum
 • Schaar
 • Plakband + lijmstick
 • Een elastiek dat om je hoofd past
 • Stapeltje A4 papier voor meer creatieve uitspattingen

Eet- en drinkspel

Dit is een leuk en uitdagend geheugenspelletje voor alle leeftijden. Speler 1 noemt een woord met de letter A, iets wat je kunt eten of drinken. Speler 2 herhaalt dit woord en moet dan meteen iets bedenken met de letter B.

Bijvoorbeeld:

 • Speler 1: Ik ga eten en ik eet Aardbeien.
 • Speler 2: Ik ga eten en ik eet Aardbeien en een Boterjam.
 • Speler 3: Ik ga eten en ik eet Aardbeien, een Boterham en Citroenen.

De speler die als laatste alle boodschappen (A t/m Z) kan opnoemen heeft gewonnen!

TIP! Sla de moeilijke letters zoals Q en X over. En de Y? Die staat gewoon voor Ys!

Spelen met letters

Met dit spel leer je om te gaan met woorden en letters. Je kunt het spel met z’n tweeën spelen, maar ook met iedereen in de auto en zelfs met een hele grote groep.

Bijvoorbeeld:

 • Speler 1 noemt een dier, bijvoorbeeld ‘olifant’.
 • Speler 2 noemt nu een dier dat begint met de laatste letter van ‘olifant’. Speler 2 noemt bijvoorbeeld ‘tijger

Dan gaat het spel verder met bijvoorbeeld ‘regenworm’, merel etc.
De speler die als laatste een woord heeft gezegd heeft gewonnen en mag de volgende ronde beginnen

TIP! Je kunt dit spel bijvoorbeeld ook doen met voornamen, groenten & fruit.

Fantasie-verstoppertje

Je kunt heel veel leuke spelletjes spelen met je eigen fantasie, wist je dat? Dit is zo’n leuk spelletje waar je verder helemaal niets voor nodig hebt.

Bijvoorbeeld:

 • Speler 1 bedenkt een plek in huis waar hij of zij zogenaamd verstopt zit. Dit kan overal zijn, dus bijvoorbeeld ook in de pot Nutella, in de wasmachine of in de lade van het bureau.
 • Speler 2 moet nu vragen gaan stellen zoals ‘Ben je in de keuken?’ en er zo achter komen waar speler 1 verstopt zit.

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Dit spel kent iedereen en het is perfect om onderweg te spelen! Iemand neemt een voorwerp in gedachten wat te zien is in de auto, alle anderen moeten het
voorwerp raden. ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is..’

Uitdaging: Als je alle zichtbare voorwerpen in de auto hebt geraden, kan je ook overstappen op alle andere voorwerpen zoals de motor of het gaspedaal.

Tip: je kunt dit spelletje ook spelen met kleuren

Verboden woord

Bedenk samen een woord dat je niet mag noemen. Je kunt bijvoorbeeld ‘ja’ of ‘nee’ kiezen, maar je kunt ook afspreken dat je geen ‘uh’ mag zeggen. Begin makkelijk en maak het dan steeds moeilijker. Praat samen over de vakantie en wat je leuk vindt aan vakantie of praat over iets anders dat jullie leuk vinden. Om de beurt stel je een vraag aan elkaar of misschien komt er wel een gesprek op gang. Het is leuk om dit spel met meerdere spelers te spelen. De speler die het verboden woord zegt is ‘af’. Uiteindelijk blijft er 1 speler over en dat is de winnaar.

Ik ga op reis en neem mee!

Een spel dat je ouders toen ze klein waren ook al speelden, kijk maar eens of je het van ze kunt winnen! Je begint met de zin: ‘ik ga op reis en ik neem mee….’.

Speler 1 zegt bijvoorbeeld ‘een badpak’.

Speler 2 moet dan zeggen: ‘ik ga op reis en ik neem mee…’: een ‘badpak’ en een …. (vul zelf in).

Iedere speler voegt dus steeds een voorwerp toe. Kijk maar eens wie de meeste voorwerpen kan onthouden, want het wordt steeds moeilijker!

Wie ben ik?

Dit spel lijkt op ‘waar ben ik?’ maar is net weer even anders.

Speler 1 neem een persoon, een tekenfilmfiguur of een dier in gedachten. De andere spelers mogen om de beurt een vraag stellen zoals ‘is het een jongen?’ of ‘kan het zwemmen?’
Speler 1 mag alleen maar met ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden. Wie het eerst raadt welk persoon, tekenfilmfiguur of een dier de eerste speler in gedachten heeft, wint het spel.

Raad het liedje

Speler 1 gaat een liedje fluiten. Alle andere spelers moeten raden welk liedje dit is. De speler die het eerst het liedje raadt, mag nu een liedje kiezen en fluiten.

TIP! Je kunt een liedje ook ‘hummen’, ‘sissen’ of ploppen’. Bedenk zelf maar wat je het leukste vindt!

Verhalen vertellen

In dit spel kun je lekker veel fantasie kwijt. Speler 1 begint een verhaal met ‘Er was eens…’. Speler 2 voegt een nieuwe zin aan het verhaal toe en speler 3 doet weer hetzelfde. Op deze manier maak je samen een leuk, grappig, bijzonder of spannend fantasieverhaal. Alles mag en alles kan!

TIP! Teken op het lege papier dat je hebt meegenomen een tekening van elke zin die je toevoegt aan het verhaal. Leg deze tekeningen uiteindelijk allemaal op volgorde achter
elkaar. Zo zie je het verloop van je verhaal heel erg goed.

TIP! Doe alle tekeningen die je hebt gemaakt door elkaar en trek er 5 kaarten uit. Maak met deze 5 kaarten weer een nieuw verhaal, een beetje zoals bij verhaaldobbelstenen.

Tellen en geluiden maken

Bij dit spelletje is tellen belangrijk en kleine kinderen kunnen mee spelen. Je kiest een bepaald voorwerp (bijvoorbeeld een verkeersbord) of een type auto (bijvoorbeeld vrachtwagens). Je spreekt een tijd af en binnen die tijd tellen jullie zoveel mogelijk van het hetgeen dat jullie hebben afgesproken. Je kunt dit spel ook spelen met dieren of met bruggen. Bedenk zelf maar iets leuks.

TIP! Je kunt ook afspreken om niet alleen te tellen, maar om ook iedere keer een geluid te maken als je bijvoorbeeld een vrachtwagen of bepaald merk auto ziet.

Zwaaien als de koning(in)

Zwaai, net als de koning en koningin in de gouden koets, vriendelijk naar voorbijrijdende auto’s. Welke mensen zwaaien er vrolijk terug?

TIP! Je kunt nog variaties maken op dit spelletje. Wie lukt het om te zorgen dat de meeste mannen of juist de meeste vrouwen terug zwaaien?

 

Wil je alle spelletjes die we hebben verzameld spelen onderweg naar je vakantieadres? Download dan gratis onze PDF ‘23 toffe spelletjes voor onderweg‘.