Schiedam met kinderen; museum, molens en parken
12 februari 2018 
8 min. leestijd

Schiedam met kinderen; museum, molens en parken

Schiedam met kinderen? Maar Schiedam is toch jeneverstad? Inderdaad! Maar in deze jeneverstad is er ook ontzettend veel te beleven voor een dagje uit met kinderen. Molens, een mooie natuurspeeltuin, fluisterboten en…een jenever…euh siroopproeverij.

Schiedam met kinderen, fun in de polder

In onze zoektocht naar tips krijgen we een aantal keren de de tip om naar Rotterdam te gaan. Dat motiveert ons alleen maar meer om Schiedam met een peuter te ontdekken, iedere stad heeft leuke dingen voor kids in onze ogen. En Schiedam met kinderen ook, zo blijkt! Parkeer je auto net buiten de parkeerzone in één van de zijstraten van de Nieuwe Haven (bijvoorbeeld de Hagastraat) en loop vanuit hier langs het water en over de brug in 5 minuten het centrum in van Schiedam.

Jenevermuseum: een siroopproeverij met kind

Jenever = alcohol dus geen plaats om met kinderen naartoe te gaan. FOUT! Het Jenevermuseum ligt aan het water en is leuk van opzet, ook voor kinderen is er genoeg te zien. Bij het Jenevermuseum heb je ook de mogelijkheid om een proeverij te doen. Dit is ook ontzettend leuk met kinderen, want voor hen is er een siroop proeverij. Voor oudere kinderen kan er een combinatie worden gemaakt met een rondleiding in het Jenevermuseum en een proeverij. Ben dus niet te snel in je oordeel en ga zéker ook met kinderen naar het Jenevermuseum! Kinderen wordt gevraagd om te benoemen wat ze proeven, ze maken kennis met verschillende smaken. Je staat ervan versteld wat kinderen allemaal benoemen! Wij zelf waren ook verrast door de jenever, ik denk zelfs dat er voor iedereen een passende jenever te vinden is. Mijn persoonlijke favorieten zijn de kersenlikeur en het Proosje van Schiedam.

Een bezoek aan het jenevermuseum kan gecombineerd worden met een bezoek aan De Nieuwe Palmboom (molen) en een tochtje op een fluisterboot. Vraag naar de verschillende combinatietickets.

De molens van Schiedam

In Zuid-Holland staan 228 molens, voornamelijk poldermolens. Schiedam heeft ook veel molens in de binnenstad, wij wisten dat eerlijk gezegd ook niet voordat we hier naartoe gingen. De hoogste en de oudste molen van Nederland staan in Schiedam. De oudste stenen poldermolen van Zuid-Holland én Nederland is de Babbersmolen uit 1710. Molen De Noord is ook de hoogste historisch windmolen ter wereld, de wiekhoogte is 44,8 meter.

Wil je een molen van binnen zien? Ga dan naar de Nieuwe Palmboom (Noordvest 34) en klim naar boven! Als de molenaar er is kun je bovendien ook nog allerlei vragen stellen en zien hoe het nou precies werkt in zo’n molen. Ook voor ouders zal hier genoeg nieuws verteld worden. Je kunt goed te voet langs alle molens in Schiedam lopen. Het is nog leuker om een rondvaart maken en nog veel meer zien! Schiedam met kinderen heeft echt wel wat te bieden.

Varen op een fluisterboot

Wij vonden het leuk om Schiedam met een peuter te ontdekken vanaf het water. Je ziet dan de molens en andere monumenten het beste en je leert meer over de jenevergeschiedenis van de stad. De rondvaart op een fluisterboot duurt een uur, dus dan is perfect met een kind. Je gaat langs molens pakhuizen, branderijen en mouterijen en je ziet Schiedam zo op een andere manier. Boten vertrekken vanaf de Museummolen en De Nieuwe Palmboom. Reserveren is vooral in de zomerperiode een must! Er gaan drie boten per dag en die zitten bij goed weer snel vol. Het is trouwens handig om een combinatietickets te kopen inclusief een bezoek aan de molen en het jenevermuseum.

Fort Drakensteijn en de kinderboerderij

Een heerlijke plek voor kinderen, midden in het Prinses Beatrix Park vinden wij Fort Drakensteijn en de nabij gelegen kinderboerderij Het Hoefblad. De kinderboerderij is om half vijf dicht, de speeltuin is altijd open. Het is makkelijk om met de auto naar het Prinses Beatrix Park toe te rijden. Je loopt dan over een bruggetje en vervolgens door het prachtige park in ongeveer 5 tot 10 minuten naar de Fort Drakensteijn en de kinderboerderij toe. De speeltuin is heel ruim opgezet, je betaalt geen entree. Jong en oudere kinderen vermaken zich hier met gemak en er zijn ook nette en schone faciliteiten nabij.

Speelpolder Het Wijland, natuurspeeltuin aan de Harreweg

Heb je wat oudere kinderen die van avontuur en spelen in de natuur houden? Ga dan naar Speelpolder Het Wijland aan de rand van Schiedam (Harreweg). Deze natuurspeeltuin ligt midden in het weidse Midden-Delfland en is één van de speelpolders die in de omgeving te vinden zijn. Er zijn hier leuke wateroversteken gemaakt en kinderen kunnen hier echt lekker ravotten in de natuur. Het is bovendien een archeologische vindplaats waar oude nederzettingen zijn gevonden. Lucas (3) vond de oversteek geweldig, maar was voor sommige oversteken echt nog te jong. Kinderen vanaf 5 jaar kunnen hier optimaal spelen schatten wij in.


Workshop chocolade bij de Bonte Koe

Op zaterdagmiddag organiseert de Bonte Koe regelmatig workshops chocolade bonbons maken in Schiedam. Neem van tevoren even contact op over de mogelijkheden. Met oudere kinderen is het ontzettend leuk om eens op een andere manier kennis te maken met deze lekkernij in dit walhalla van chocolade! Wil je geen workshop volgen? Ga dan in ieder geval chocolade proeven en kijken naar de kustwerken die de Bonte Koe maakt van chocolade. Eet ook een lekker ijsje van witte, melk of pure chocolade…als je tenminste van chocolade houdt!

Weekendje Schiedam en omgeving

Schiedam is perfect voor een leuk dagje uit, maar een weekend is echt te veel. Combineer daarom je bezoek aan dit leukste stadje met een fietstocht en fiets vanuit Schiedam met kinderen langs één van de vele mooie routes naar het strand. Of spreekt de Boerenlandroute jullie meer aan? Er is echt zoveel leuks te ontdekken hier in de regio. Koop een knooppuntenkaart en plan je eigen route op route.nl dan heb je zeker weten een top weekend. En what about eten en drinken? Wij tippen Restaurant de Noordmolen,  Ijssalon La Sorpresa en Pizzeria en ijssalon La Venezia voor gezinnen.

Kleine Wereldreiziger PLUS

Heb je vragen over deze bestemming?

Word lid van Kleine Wereldreiziger PLUS en gooi ze in de groep!


✅ Je persoonlijke vakantievragen stellen aan andere ouders en ons team

✅ Korting bij onze partners

✅ Extra downloads en moodboards met extra tips

Kleine Wereldreiziger PLUS

Heb je vragen over deze bestemming?

Word lid van Kleine Wereldreiziger PLUS en gooi ze in de groep!


✅ Je persoonlijke vakantievragen stellen aan andere ouders en ons team

✅ Korting bij onze partners

✅ Extra downloads en moodboards met extra tips

arrow_drop_up arrow_drop_down