arrow_drop_up arrow_drop_down
Specialiteiten van Zeeland? Genoeg keuze!
21 april 2019 

Specialiteiten van Zeeland? Genoeg keuze!

Wij vinden het leuk om met onze kleuter op zoek te gaan naar de specialiteiten van een dorp, streek of land en daarom zijn we op zoek gegaan naar de specialiteiten van Zeeland. En die vonden we samen met onze kleine lekkerbek!

Specialiteiten van Zeeland, Zeeuwse bolussen

Ik zei het al weken van tevoren: in Zeeland wil ik een Zeeuwse bolus met roomboter eten. Het is bijna een complete maaltijd dus zorg ervoor dat je even plaats maakt voordat je een Zeeuwse bolus gaat bestellen. Vooral voor kleine kinderbuikjes wel belangrijk! De Zeeuwse bolus is eigenlijk een soort van zoet koffiebroodje met een enorme hoeveelheid bruine basterdsuiker. De manier waarop de bolus wordt gemaakt verschilt per streek en ook per bakker. Mijn tip is dus om even een local aan de mouw te trekken om te vragen waar je de lekkerste bolussen in de buurt kunt eten. Wij kwamen daardoor bij een banketbakkertje dat we anders niet zelf hadden gevonden voor één van de lekkerste specialiteiten van Zeeland.

Specialiteiten van Zeeland: Zeeuwse bolusmix

Koop een pakje bolusmix om thuis je eigen bolussen te bakken met de kinderen

Glibberige oesters, leuk om ze zelf te rapen

De meeste kinderen zullen er geen fan van zijn: oesters. Het idee dat zo'n glibberig diertje zijn maag-darmkanaal in zou glijden deed onze kleuter in ieder geval stellig nee zeggen tegen de oesters. Wél vond het het ontzettend leuk om oesters mee te gaan rapen 's avonds net voordat de vloed weer opkwam. Emmertje mee, laarzen aan en samen met papa en mama langs de kustlijn aflopen om oesters bij elkaar te sprokkelen. Dit kan overigens niet het hele jaar door, want het oesterseizoen loopt van ongeveer september tot en met april. Vervolgens samen met een oestermes de oester open bikken en het diertje bekijken wat daar muisstil ligt en waar vooral papa heel erg van gaat stralen. Oesters horen bij Zeeland, whether you like it or not!

Oesters

 Oesters? Die diertjes leven toch in de schelp mama?

Oesters rapen in Zeeland

Oesters rapen is een ontzettend leuke belevenis voor de liefhebbers van oesters

Sabbelen op een Zeeuwse roomboter babbelaar

In de betere snoepwinkel of in zo'n lokaal winkeltje met oma's authentieke snoep kun je ze nog wel vinden: lekkere ouderwetse roomboter babbelaar. Ze komen dus uit Zeeland en wij zijn er dol op! Onze kleuter vindt ze ook heerlijk en dus slaan we wat pakjes in om mee naar huis te nemen. Er zijn wel wat verschillen tussen de roomboter babbelaars. Je hebt de roomboter babbelaars uit de fabriek die je op de foto ziet, maar zeker zo lekker zijn de handgemaakte varianten die je in de winkeltjes in de straatjes achteraf vooral kunt vinden. Even zoeken dus! In Veere zit in ieder geval oma's snoepwinkel en je vindt daar in andere winkeltjes ook zeker de handgemaakte varianten.

Specialiteiten van Zeeland: Zeeuwse roomboter babbelaars

We love them: Zeeuwse roomboter babbelaars!

Holland of toch Zeeuws? In ieder geval lekker: kaas!

Misschien niet per se typisch Zeeuws, maar wel erg lekker en je vindt er genoeg van: kaas! Wij vinden het leuk om met onze kleuter naar de markt te gaan op zaterdag om te proeven of om naar een lokale kaasboerderij te gaan zoals Kaasboerderij Schellach of Kaasboerderij Mariekerke. Wij hebben wel het geluk dat we een kind hebben dat enorm van eten houdt! We maken hem echt heel erg blij met blokjes oude kaas bij de borrel (lees: limonade)! Als je op zoek gaat naar de specialiteiten van Zeeland dan mag een lekker stukje kaas wat ons betreft niet ontbreken.

Hollandse kaas

Kaas in alle soorten en maten, verser dan vers

Over de schrijver
Ik ben Mireille, eigenares van Kleine Wereldreiziger en trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Met ons gezin ontdekken wij graag de wereld. Ver weg, maar zéker ook heel dicht bij huis! Wij vinden het belangrijk dat een vakantie, uitje of weekendje weg een ervaring is waar nog lang over wordt gepraat. Daar horen voor ons van die fijne adressen bij om comfortabel te overnachten in combinatie met slow travel.
Reactie plaatsen

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.