Thailand met kinderen of met een baby de perfecte keuze
arrow_drop_up arrow_drop_down
4 januari 2017 
in Azië

Thailand met kinderen, de perfecte keuze

 

Thailand met kinderen is ideaal. Wij vonden het een prachtig land met ons gezin te ontdekken. Cultuur, kindvriendelijke Thai, lekker eten, natuur en mooie stranden. Heerlijk met een baby, peuter of kleuter!

Thailand met kinderen, wat je zeker wilt zien

Allereerst een aantal highlights en tips van ons voor tijdens je familiereis naar Thailand:

  • Bezoek in Bangkok van het Koninklijk Paleis, zorg wel dat knieën en schouders bedekt zijn want je moet gegarandeerd anders iets huren wat het bedekt. Kijk onze video op deze pagina voor een goede indruk van het Koninklijk Paleis in Bangkok met een peuter.
  • Ga zeker naar een aantal bekende wat-complexen zoals bijvoorbeeld Wat Doi Suthep (Chiang Mai), Wat Rong Khun (Chiang Rai), Wat Arun (Bangkok). Niet leuk met kinderen? Zeker wel! Wat Arun vond onze kleuter geweldig en dat gold ook voor het magische Wat Rong Khun. Zorg wel dat je voldoende tijd hebt en aandacht besteed aan je kind. Kijk maar eens rond wat je allemaal kunt zien in een tempel, zeker weten dat je kind het interessant vindt!
  • Houden jullie van natuur? Ga dan zeker naar een Nationaal Park zoals bijvoorbeeld Khao Sok of Khao Yai Nationaal Park. Het is ontzettend gaaf om met een longtail boot over het water van Khao Sok te racen en door de jungle te lopen. De natuur van Thailand is gewoon echt de moeite waard. Zorg wel dat je doseert met kinderen, want Thailand met kinderen is warm en dus vermoeiend. Hou daar rekening mee.
  • Kennismaken met de locals in het noorden is absoluut ook een aanrader. Al doet het soms wat toeristisch aan, neem maar aan dat deze bergvolkeren die hun tradities nog grotendeels naleven het toerisme gewoon nodig hebben tegenwoordig. Velen waren opiumverslaafd in het verleden en leefden onder vreselijke omstandigheden. Tegenwoordig kunnen je kinderen in het noorden van Thailand kennismaken met de longnecks en andere lieve volkeren.
  • Strand! Geen uitleg meer nodig waarschijnlijk. Ga je naar Thailand met je kroost? Dan moeten er natuurlijk een paar heerlijke dagen op een leuk eiland gepland worden om naartoe te gaan. Thailand met kids = lekker naar het strand.

Is Thailand met kids veilig?

Absoluut is Thailand met kinderen veilig! Wist je dat het zelfs één van de veiligste landen van Azië is? De Thai zijn dol op kinderen en zie je altijd met een glimlach op hun gezicht. Je kinderen zullen ook dol zijn op de Thai. Bovendien is Thailand ook zeer geschikt voor reizen met een kind. Twijfel daar dus zeker niet over. De Thai zijn behulpzaam, het land is best wel Westers en de infrastructuur is goed. Er zijn een aantal dingen die handig zijn om van tevoren te checken, zoals de temperatuur in het jaargetijde dat je reist. En kijk naar de vervoersmiddelen die je kiest. Thailand met kinderen is goed te bereizen met trein, vliegtuig, bus, auto en privéchauffeur. Welk vervoersmiddel je kiest, is afhankelijk van de afstanden en jullie voorkeuren. Verder is het handig om te kijken wat de temperaturen zijn in het jaargetijde dat je reist en kijk ook even naar de regenseizoenen. Die kunnen heftig zijn, vooral in het zuiden.

Tempels niet leuk in Thailand met kinderen? Zeker wel! Wat Arun vond onze kleuter geweldig en dat gold ook voor het magische Wat Rong Khun. Zorg wel dat je voldoende tijd hebt en aandacht besteed aan je kind. Kijk maar eens rond wat je allemaal kunt zien in een tempel, zeker weten dat je kind het interessant vindt!

Het land van de glimlach, praktische weetjes

Je gaat met je gezin naar Thailand, maar wat kun je nu eigenlijk allemaal verwachten? Zijn er in Thailand met een baby handig luiers te krijgen? Hoe zijn de Thai met kinderen? Hoeveel uitjes plan je op een dag? Wij geven de antwoorden op deze en meer vragen in deze blog. Thailand heeft sowieso veel te bieden voor families met kinderen, het aanbod van familiereizen naar Thailand is groot. Ook met hele kleine kinderen is het een geweldige vakantiebestemming. Dat is ook waarom wij al meerdere keren kozen voor Thailand en ook toen we voor het eerst een rondreis met een klein kind gingen maken. We vinden het een heerlijk land om met een kind naartoe terug te gaan en hebben inmiddels zowel Noord-Thailand, Midden-Thailand en Zuid-Thailand gezien. Allemaal prachtig!

Luiers en zwemluiers, wat is er te koop?

In Thailand kun je op veel plaatsen makkelijk alles vinden wat je voor een baby of kleuter nodig hebt. Wil je per se een bepaald merk luiers gebruiken? Neem dan gewoon voldoende mee, want de merken en kwaliteit is anders dan thuis. Niet per se slechter, gewoon anders. Voor zwemluiers raden wij het type aan wat kan worden uitgewassen in het kader van ruimtebesparing.

Autostoeltje en auto huren, verwacht niet alles

Je gaat waarschijnlijk geen autostoeltje vinden in Thailand. Ons is het in ieder geval nog nooit gelukt. Ga je een auto huren in Thailand? Neem dan een BubbleBum mee of neem genoegen met een auto zonder autostoeltje. Dat laatste vonden wij niet prettig, dus dan moet je er rekening mee houden dat één ouders continu achterin zit. In een taxi is dat overigens hetzelfde verhaal.

Eten in Thailand met kids is easy en goedkoop

Het Thaise eten is heerlijk, maar dat vinden niet alle kinderen natuurlijk. Gelukkig is het makkelijk om Westers eten te vinden in Thailand. Wil je je kind toch laten kennismaken met het Thaise eten? Dan zijn de volgende gerechten een zeer goede keuze voor kinderen:

  • Fried rice
  • Pad Thai
  • Pad See Ew (Stir fried noodles)

Vraag voor kinderen naar eten wat niet pittig is (mai ped) en laat je dus zeker verrassen door het heerlijke eten in Thailand met kinderen. Thailand is één van de landen in Azië waar je perfect op straat kunt eten. Wij hanteren zelf altijd ‘bij twijfel, niet doen’ dus ziet het eten er bij één van de stalletjes niet zo lekker uit? Kies dan gewoon een ander stalletje, want er zijn genoeg mogelijkheden!

Wij hebben zelf met onze peuter op straat gegeten toen hij nog geen 2 jaar oud was. Gewoon op straat in Bangkok, aan de boulevard tussen de locals in Chiang Saen, op een floating stalletje in Khao Sok National Park en ook bij de bergvolkeren in de buurt van Chiang Mai en Chiang Rai. Leuke bijkomstigheid is dat eten in Thailand erg goedkoop is op straat dus voor een paar euro heb je een complete maaltijd voor je gezin.

Naar de markt in Thailand met kinderen

Op de markt in Thailand kijken kinderen hun ogen uit. Het eten hier kun je overigens prima proeven. En bij twijfel: niet doen, net als thuis!

Rondreizen in Thailand als gezin

Rondracen met een tuk tuk is natuurlijk geweldig in Thailand met kinderen. Net trouwens als het varen in een longtail boot, lopen door de echte jungle, kennismaken met onbekende en lekkere fruitsoorten en natuurlijk ook op tijd lekker niets doen en relaxen op één van de prachtige stranden. Thailand heeft veel te bieden voor families met kinderen. Ook met hele kleine kinderen is Thailand een prima vakantiebestemming. Ja, je kunt hier met een baby of peuter prima naartoe.

Wist je dat Thailand met kinderen één van de veiligste landen van Azië is? De Thai zijn bovendien dol op kinderen en zie je altijd met een glimlach op hun gezicht. Je kinderen zullen zeker ook dol zijn op de Thai!

Zelf rondreizen is eenvoudig

Als je houdt van avontuur en zelf regelen, dan is Thailand een perfect land hiervoor. Ook met kinderen is het makkelijk om zelf je route uit te stippelen, accommodaties te regelen en de juiste excursies te vinden. Wij helpen je graag bij het samenstellen van je reisroute met onze reisservice voor Thailand. Je krijgt dan van ons één reisroute op maat die voldoet aan jullie wensen als gezin en kunt vervolgens aan de slag om zelf alles te organiseren.

Een georganiseerde reis naar Thailand

Toch liever een georganiseerde reis naar Thailand met je kids maken? Een prima keuze, want vooral als je nog niet veel hebt gereisd dan is het reizen naar Thailand met kinderen of welk ander land dan ook gewoon echt wel anders. Het grote voordeel van georganiseerd reizen is dat je (bijna) nergens meer aan hoeft te denken ter plekke en je kunt je dus volledig focussen op je kinderen. Dat komt de vakantie vreugde zeker ten goede! Een aantal reisorganisaties voor reizen naar Thailand met kinderen die wij aanbevelen.

Individuele reizen in Thailand met kids

Groepsreizen voor gezinnen in Thailand

Je gaat waarschijnlijk geen autostoeltje vinden in Thailand. Ons is het in ieder geval nog nooit gelukt. Ga je een auto huren in Thailand? Neem dan een BubbleBum mee of neem genoegen met een auto zonder autostoeltje.

Baht pinnen of euro’s omwisselen

De meningen zijn verdeeld over geld wisselen in Thailand en gewoon geld pinnen. Wij zijn zelf van het gemak en lekker snel met een kind en kiezen er daarom voor om te pinnen bij aankomst, maar dat is zeker niet de goedkoopste optie. Geld meenemen en ter plaatse wisselen is zeer zeker het meest goedkoop. Een goed adres is ‘SuperRich’ op Bangkok Airport. Je vindt dit wisselkantoor in de kelder van het airport, vlakbij de BTS.

Reizen met de trein in Thailand met kinderen is comfortabel. Voor kinderen is er op het station al enorm veel te zien, onze zoon kijkt zijn ogen uit. Lees: we blijven lekker achter hem aanhollen.

Huur liever geen auto in Thailand

Wij hebben in met onze peuter een auto gehuurd in Thailand, maar als je ons vraagt of we dat weer zouden doen dan is het antwoord nee. We hebben een auto gehuurd in de goedkoopste klasse bij Avis en dat blijkt geen goede keuze te zijn geweest. Ze willen ons verschillende auto’s met loshangende achterbanken meegeven, we zijn vooral erg teleurgesteld. Is de veiligheid van een gezin dan echt iets dat onbelangrijk is in het land waar enorm veel dodelijke auto ongelukken gebeuren? Avis onderhoudt de auto’s gewoon echt slecht. Je denkt dat je wel safe zit bij een grote partij waar je net wat meer betaalt, maar de praktijk blijkt anders. Een autostoeltje in de vorm van een Maxi Cosi is sowieso niet beschikbaar, maar daar waren we al op voorbereid en dus hebben we zelf een Bubble Bum meegenomen.

We komen via veel omwegen en na 2,5 uur wachten uiteindelijk bij de manager van Avis Thailand uit die de auto zal upgraden. Ik bespaar je de details, maar we gaan uiteindelijk maar akkoord, omdat de avond begint te vallen en we graag naar ons hotel willen gaan rijden. Ons advies: bespaar je dit gedoe en reis lokaal of georganiseerd. Dit verhaal is niet uniek in haar soort helaas…

Met de trein van Bangkok naar Chiang Mai

Reizen met de trein in Thailand met kinderen is comfortabel. Voor kinderen is er op het station al enorm veel te zien, onze zoon kijkt zijn ogen uit. Lees: we blijven lekker achter hem aanhollen. Wij hebben in eerste instantie voor reizen met de trein gekozen, omdat we niet wisten hoe Lucas zou reageren in het vliegtuig. Of hij last zou hebben van zijn oren. De volgende keer kiezen we zeker weer voor een treinreis in Thailand, maar dan omdat het ontzettend leuk is! De nachttrein naar Chiang Mai stopt bij 14 stations. We praten wat met het personeel en ze vertellen ons dat de trein vaak een vertraging heeft van ongeveer 30 minuten tot 2 uur. Handig om vooraf te weten.

Reizen met de trein in Thailand

We reizen met de nachttrein en eerste klas. Wel even wat verwachtingen managen. Eerste klas in Thailand is echt prima, je hebt per 2 personen een eigen coupé die op slot kan, wastafeltje met spiegel, tafeltje, airco en eigen bed met schoon beddengoed inclusief kussen, deken en hoeslaken. Verder is er een openbare douche en een normale toilet, dus geen voetstappen. Maar verwacht geen grote luxe in de eerste klasse, maar alle basis voorzieningen zijn prima en bovenal netjes schoon. De toiletten worden zelfs zo netjes schoon gehouden dat de vloer flink nat is. Vooral als je net na een schrobbeurt komt kun je natte broekspijpen verwachten! En als je slippers aan hebt dus even voorzichtig doen, anders heb je natte voeten. Oftewel: trek je kinderen dichte schoenen aan of reken op natte voeten. Voor de dames raden wij simpelweg plastuitjes aan.

Er zijn een aantal nieuwe treinen in aantocht dus dat zorgt zeer zeker voor wat meer comfort. De tweede klasse heeft airconditioning, een stopcontact en je krijgt een flesje water bij vertrek. In de eerste klasse heb je meer comfort en dat is dus nog steeds wel aan te raden met kinderen, vooral met een baby of peuter.

Uitdaging! Eten en slapen in de trein

Nog voordat de trein vertrekt kun je voor 80 baht een fruitpakket kopen en je krijgt een menu. Je kunt alvast eten en drinken bestellen voor het avondeten en het diner met consumpties wordt op het gewenste tijdstip geserveerd in je eigen coupé. Vraag voor kinderen om het eten ‘mai ped’ te maken, oftewel: niet pittig. Het treinpersoneel is erg behulpzaam. Maaltijden variëren van ongeveer 100 tot 200 baht, van deze prijzen mag je niets zeggen. Je kunt ook het ontbijt voor de volgende ochtend al bestellen, toast, een ei, worstjes en nog wat westers eten. Dit is net zo duur als het diner, dus in verhouding is dat duur.

Als je wilt slapen dan komt een van de conducteurs je bed opklappen en opmaken. Als je eerste klas reist in Thailand met kinderen heeft iedere betalende reiziger een eigen bed. Onze ervaring is dat een kind heel veel indrukken te verwerken krijgt in de trein, dus dat slapen niet altijd als vanzelfsprekend zal gaan. Neem in ieder geval een pyjama, tandenborstel en knuffel mee. Een tablet met kinderfilmpjes kan ook handig zijn. Overigens heb je al je bagage de hele treinreis bij je staan. Volg sowieso het normale bedritueel. Als je met een kind jonger dan 2 jaar reist, dan heeft je kindje geen eigen bed. In dat geval is onze tip om je kind beneden te laten slapen en liefst bij jouw voeteneind. Op die manier heeft je kindje wat meer ruimte en jij zelf ook.

Rekening houden met de seizoenen en het weer

Thailand is een geweldig land om met kinderen naartoe te gaan. Thailand is erg geschikt als je nog geen ervaringen hebt met rondreizen of met reizen met je kinderen. De Thai zijn dol op kinderen, enorm vriendelijk en glimlachen altijd. Dat zal je baby, peuter, kleuter en ook een ouder kind aanspreken. Thailand kent regenseizoenen, maar een hele dag regen zal je dan niet snel meemaken. Je kunt prima naar de seizoenen kijken en dan bewust kiezen voor het noorden van Thailand of juist het zuiden met o.a. Khao Sok National Park. Het land is perfect om cultuur, natuur en avontuur te combineren met lekkere relaxen aan een heerlijk zwembad of aan de zee voor strandliefhebbers.

Leuke hotels in Thailand met kinderen

In Thailand is er een enorme diversiteit in accommodaties te vinden voor families. Er is niets zo persoonlijk als een accommodatie, maar in het algemeen is er in iedere prijscategorie een kindvriendelijk hotel of hostel te vinden, je moet soms wel even speuren. In ons geval valt dit speuren onder vakantiepret en voorbereiding!

Onze eigen ervaring is dat de hotels in Thailand over het algemeen netjes zijn en de kamers ruim van opzet. Een vieze kamer hebben wij na in het totaal meer dan 75 keer overnachten in Thailand nog nooit gehad. Laat je dus zeker niet van de wijs brengen door familie of vrienden om je heen die niet begrijpen wat je in Thailand met kinderen en zeker een klein kind gaat doen. De leefstijl, de hotels en de omgeving zijn zeer kindvriendelijk. Wat ons op is gevallen, is dat hotels er vaak prachtig uitzien, met kleine trapjes, leuke fonteinen en stenen. Of dit voor alle leeftijden nu zo kindvriendelijk is, mag je zelf bepalen. Wij zelf hebben het met een kind van 1,5 jaar niet als vervelend ervaren.

De Thai zijn dol op kinderen, enorm vriendelijk en glimlachen altijd. Dat zal je baby, peuter, kleuter en ook een ouder kind aanspreken.

Verder is onze ervaring dat je aan de receptie of aan het personeel van een hotel altijd alles kunt vragen. Waar mogelijk zullen ze helpen om die kinderstoel te regelen (of anders is hij er morgen wel) of kokend mineraalwater maken voor de fles van je baby. Wij gebruiken voor het boeken van een hotel in Thailand vaak Agoda en Booking.com en hebben daar goede ervaringen mee. Op deze sites heb je de mogelijkheid om te zoeken naar kindvriendelijke hotels of naar familiekamers.

Khao Sok longtailboot varen met kinderen

In de ondergaande zon zet Popeye the Sailorman ons af, wat een prachtig plaatje was dit

Of toch liever een hostel in Thailand?

Ik vind het moeilijk om te zeggen of hostels met kleine kinderen praktisch zijn. Er is zo’n grote diversiteit aan hostels in Thailand. Wat wel een feit is, is dat hostels goedkoop zijn. Kies met kinderen wel altijd voor een private room is ons advies. Deze kamers zijn over het algemeen altijd schoner, liggen in een stiller gedeelte van het hostel en zijn netjes onderhouden. Hostels zijn vaak gemoedelijk en er heerst een huislijke sfeer. Dat kan met voor kinderen erg fijn zijn. Een nadeel kan zijn, dat er wat minder faciliteiten zijn zoals een zwembad of een kinderstoel en dat je er enorm veel backpackers tegenkomt die er vooral van houden om te ‘chillen’. Hier moet je absoluut rekening mee houden!

Over het algemeen zouden wij in Thailand met een klein kind eerder voor een hotel of Airbnb kiezen. Vanwege de mogelijkheden en het comfort met een klein kind. Met oudere kinderen kunnen hostels juist ontzettend leuk zijn omdat je wat meer lokaal gaat en daar houden wij zeker van. Met een 4-jarige zouden wij inmiddels zeker voor een hostel kiezen.

Leuk hotel in Thailand met kinderen

Tips voor gezinnen o.b.v. onze eigen ervaringen

Boek een directe vlucht met gunstige tijden

Boek bij voorkeur een directe vlucht met KLM en voorkom overstappen. Je hebt namelijk ook al te maken met een jetlag voor je kind(eren) dus die wil je het liefst zoveel mogelijk beperken. Prettige vluchttijden helpen je daar zeker bij. Let daarbij ook op de aankomsttijd. Als je de hele nacht hebt gevlogen en je komt in de ochtend aan, dan is dat geen hele handige start van Thailand met kinderen als je het ons vraagt.

Eén lange activiteit per dag

Plan dagelijks maar één lange activiteit en probeer niet om zoveel mogelijk activiteiten in één dag te proppen. Dit is overigens een algemene tip die zeker niet alleen voor Thailand geldt. Maar het is gewoon echt heel verleidelijk om zoveel mogelijk te plannen om zoveel mogelijk te kunnen zien. Blijf liever wat langer op één plek en beleef het echte Thailand in plaats van door te racen langs alle highlights. Dingen veranderen natuurlijk, dat hebben wij de afgelopen jaren ook wel gezien. Maar het Grand Palace en de Bridge over de River Kwai zijn er over 10 jaar ook nog wel. Geniet van elkaar en met elkaar.

Reis met lokaal vervoer

Zorg zeker voor één treinreis tijdens een reis door Thailand met kinderen. Het is gewoon ontzettend leuk om de gewoonten en gebruiken in de trein te zien. Bovendien spaar je ook nog een overnachting uit als je de nachttrein neemt en kom je zeker leuke mensen tegen. Een tripje met de bus is ook leuk, je ziet veel en het gaat best snel.

Relaxen hoort ook bij de vakantie

Plan zeker de eerste dag, maar liever nog de eerste twee dagen lekkere relaxdagen in en kies in Bangkok een hotel met een fijn uitzicht over de stad om met je gezin lekker bij te komen. Zeker weten dat je hier geen spijt van gaat krijgen. Als je kinderen net de cultuurshock hebben overleefd, dan is het zeker niet fijn om direct naar het Grand Palace in Bangkok te gaan en in de mensenmassa te staan. Ons advies is sowieso om de highlights van Bangkok te bewaren voor het eind van je reis door Thailand. Waarom? Dan zijn kinderen inmiddels gewend aan de Thaise cultuur en de mensen. Bangkok is echt een gekkenhuis! En bovendien hoef je niet alles wat je geshopt hebt in Bangkok de hele rondreis mee te sjouwen. Wel zo fijn.

Over de schrijver
Ik ben Mireille, oprichter en eigenaar van Kleine Wereldreiziger. En trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Wij vinden het heerlijke om met de kinderen op reis te gaan in Nederland, Europa en ook daarbuiten. We geven onze passie voor reizen als snel door aan onze oudste zoon en zo begint ook Kleine Wereldreiziger. Toen ik startte was er nog heel weinig informatie te vinden over reizen met kinderen. Dat is nu wel anders! Ik wil met mijn team aan ouders laten zien hoe leuk het is om de wereld te ontdekken met kinderen. Comfortabel reizen en een goede prijs/kwaliteit verhouding zijn daarbij belangrijk vinden wij. Fijne accommodaties, bijzondere overnachtingen en vakantiewoningen waar juist niet de grote massa naartoe gaat. Dat is wat je kunt verwachten op Kleine Wereldreiziger. Voor gezinnen die net even wat anders willen, houden van comfort en op zoek zijn naar die gezellige sfeer. Heb jij een tip? Of heb jij een fijne accommodatie voor gezinnen? Stuur een bericht naar Mireille via mireille@kleinewereldreiziger.nl.