Tips voor Franse stedentrips in de herfstvakantie
27 september 2021 
4 min. leestijd

Tips voor Franse stedentrips in de herfstvakantie

Ook in het najaar is het heerlijk om nog even op vakantie te gaan naar het buitenland. In de herfstvakantie zijn stedentrips ideaal. Denk zeker aan Frankrijk: naast het enorm populaire Parijs met kinderen zijn er tal van interessante en bruisende steden in alle windstreken die absoluut een meerdaags bezoek waard zijn en soms zelfs nog aan het strand liggen ook. On y va?

Auvergne of de Franse Rivièra?

Dat Frankrijk barst van bijzondere plekken vanuit cultuurhistorisch of geologisch oogpunt wisten we natuurlijk al, maar dit jaar is dit nogmaals bevestigd door de toevoeging van nieuwe Franse sites aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO, waaronder een paar steden. Vichy, in de vulkaanrijke Auvergne, is een elegant en historisch kuuroord dat bekendstaat om de weldadige en therapeutische werking van zijn warmwaterbronnen. En zie je op tegen de koude wintermaanden? Ga dan naar Nice, het ‘overwinteroord’ aan de Franse Rivièra waar het hele jaar door een zacht klimaat te vinden is. In deze kosmopolitische stad kun je bovendien genieten van de zee enerzijds en de Alpen anderzijds. Ook Marseille vinden wij een heerlijke plek, we waren er een paar jaar geleden in november en zaten toen gewoon nog heerlijk in de zon op het terras!

In de Auverge kun je met kinderen heerlijk genieten van mooie kastelen en de natuur

Van stedentrip naar roadtrip

Als je niet kunt kiezen, maak dan een combinatie! In de Grand Est (Oost-Frankrijk), waar je vijf schitterende regio’s voor de prijs van één krijgt, vind je steden die even divers als mooi zijn – en ze liggen niet ver uit elkaar: Nancy, de stad van de hertogen van Lorraine, Reims met zijn schitterende kathedraal, het sfeervolle Colmar waar het wemelt van vakwerkhuizen, het middeleeuwse Troyes dat onweerstaanbaar is als historische hoofdstad van de Champagne, Straatsburg waar moderniteit en traditie samenkomen... het zijn slechts enkele voorbeelden van leuke vakantiebestemmingen. Vergeet ook niet de vele wijngaarden die je in de omgeving kunt bewonderen, bijvoorbeeld vanaf de fiets. Iets noordelijker, in de regio Hauts-de-France, kun je ook een roadtrip opzetten. Begin bijvoorbeeld vlak bij de Frans-Belgische grens in Lille wat een erg leuke stad is, om vervolgens af te zakken naar Arras met maar liefst 225 officiële monumenten – een echt pareltje! – en Amiens, een prettige wandelstad met mooie bezienswaardigheden zoals drijvende moestuinen.

Cultuur bien sûr. C'est Paris!

Als het gaat om cultuur, dan zit Frankrijk nooit stil. Je vindt er de meest afwisselende tentoonstellingen, van de Italiaanse uitvinder van de ‘bizarre uitvindingen’ Giuseppe Arcimboldo (1526–1593) in het Centre Pompidou te Metz tot Henri Matisse (1969–1954) in Corsica in het Musée de la Corse. Parijs heeft ook een prachtig programma dit jaar, zoals de dubbeltentoonstelling over Picasso en Rodin of de ode aan de Franse cinema in het Musée d’Orsay. En wist je dat het Parijse warenhuis La Samaritaine – een waar begrip onder de Parijzenaars – na een renovatie van zestien jaar weer is heropend? Liefhebbers van art deco en jugendstil moeten hier beslist een bezoekje aan brengen! Ik heb nog veel meer tips voor Parijs met kinderen voor je verzameld in een apart blog.

Parijs samen met opa en oma, een dikke aanrader!

Smaakvolle steden als Lyon en Dijon

Lekker eten is al reden genoeg om naar Frankrijk te gaan. Eerste halte: de gastronomische hoofdstad Lyon, de bakermat van de beroemde chef-kok Paul Bocuse waar Gijs als ex-chefkok groot fan van is. Je kunt hier in typische eethuisjes genaamd bouchons genieten van lokale en regionale specialiteiten, denk aan quenelle of saucisson brioché. In het najaar van 2019 is er zelfs de Cité Internationale de la Gastronomie geopend; een kroon op de rijke culinaire traditie van de stad. 

Wie Dijon zegt, denkt gelijk aan de goudgele mosterd, maar wist je dat de stad ook de toegangspoort is tot de meest prestigieuze wijngaarden van de Bourgogne? Hier begint namelijk de Route des Grands Crus die door de unieke wijnstreek van de Côte d’Or loopt. En oui oui, Parijs moet ook zeker op je lijstje staan als stad van ontelbare mogelijkheden in alle opzichten. Hier vind je een overzicht van 11 nieuwe eetgelegenheden die absoluut in de smaak zullen vallen. Misschien wordt het eens tijd om niet alleen langs steden als Lyon en Dijon te rijden op weg naar je vakantie in Zuid-Frankrijk.

Voyage à Nantes

Een andere stad waar je over kunst heen struikelt, is Nantes. Volg de groene lijn van de ‘Voyage à Nantes’ door de stad en laat je verrassen door moderne architectuur, klassieke monumenten, hedendaagse kunst en historische straatbeelden. Tot slot geven we nog deze tip mee: een wandeling door de eeuwen heen in het Zuid-Franse Nîmes, struinend langs een Romeins amfitheater, voorname herenhuizen en het 18e-eeuwse stadspark Jardins de la Fontaine. 

Mireilles vakantietips voor Frankrijk

Er zijn twee keuzes als je naar Frankrijk op vakantie wilt met kinderen: alles zelf organiseren of een complete familiereis boeken. Veel mensen denken dat die laatste optie veel duurder is, maar niets is minder waar. Als je bijvoorbeeld een rondreis, wandel- of fietsvakantie wilt beleven met je gezin in Frankrijk dan kan het juist slim zijn om wel te kiezen voor een compleet georganiseerde reis.

Ook leuk om te lezen:

Kindvriendelijk vakantiehuisje in Limousin
KINDVRIENDELIJK OVERNACHTEN

DE ELZAS

AUVERGNE

Kleine Wereldreiziger PLUS

Heb je vragen over Frankrijk?

Word lid van Kleine Wereldreiziger PLUS en gooi ze in de groep!


✅ Je persoonlijke vakantievragen stellen aan andere ouders en ons team

✅ Korting bij onze partners

✅ Extra downloads en moodboards met extra tips

Kleine Wereldreiziger PLUS

Heb je vragen over Frankrijk?

Word lid van Kleine Wereldreiziger PLUS en gooi ze in de groep!


✅ Je persoonlijke vakantievragen stellen aan andere ouders en ons team

✅ Korting bij onze partners

✅ Extra downloads en moodboards met extra tips

arrow_drop_up arrow_drop_down