arrow_drop_up arrow_drop_down

Ben jij al lid van Kleine Wereldreiziger?

7 juli 2016 
in Azië

Derde klasse trein in Sri Lanka, een avontuur én een ervaring rijker

De derde klasse trein in Sri Lanka is eigenlijk een plek die we liever willen vermijden tijdens onze reis met een kleuter door Sri Lanka, laat staan de derde klasse nachttrein. Maar soms heb je dingen niet in de hand…

Treinreizen in de 3 klasse (nacht)trein, joker inzetten of…?

De laatste week van onze reis door Sri Lanka is nog niet gepland bij ons vertrek. Drie weken een chauffeur was een behoorlijke stap voor ons en vooral ikzelf had ontzettend veel moeite om me daar overheen te zetten. Weg vrijheid, continu een waakhond. Tegelijkertijd weet ik nu dat het als gezin door Sri Lanka reizen een stuk comfortabeler is met een chauffeur. Het toerisme in dit land is jong en met een kleuter kozen wij voor gemak en niet alles ter plekke nog moeten regelen.

Alle treinkaartjes uitverkocht

Als we terugkijken en de voors en tegens eerlijk tegenover elkaar zetten dan kunnen we wel stellen dat georganiseerd reizen wat meer relaxen inhoudt. En toch past het volledig georganiseerde reizen niet helemaal bij ons, want het is lastiger om met locals in contact te komen als je niet met lokaal vervoer zoals de bus of de trein reist. Ja, we willen de derde klasse trein in Sri Lanka het liefst vermijden. Maar als blijkt dat drie weken van tevoren alle treinkaartjes voor de eerste klasse sleeper en de tweede klasse coupé van Batticaloa naar Colombo al zijn uitverkocht, twijfelen we eigenlijk geen seconde: we gaan tóch met deze nachttrein in plaats van weer een chauffeur te regelen. Dan maar derde klasse en…vrijheid!

Treintickets regelen is not a piece a cake

Een treinticket regelen in Sri Lanka is nog niet zo makkelijk. 30 dagen voor vertrek gaan de treintickets in de verkoop en kun je dus je ticket aanschaffen. Dit kun je zelf regelen op de grotere stations zoals Colombo, Kandy en Batticaloa mits je al in het land bent natuurlijk. Handiger is om het een tussenpersoon lokaal te laten regelen. Online gaat het je zeker niet lukken dus bespaar je die moeite. De treintickets voor de eerste klasse zijn erg populair, vooral op de trajecten rondom Nuwara Eliya en dan vooral van Kandy (Station Peradeniya) naar Nuwara Eliya (station Nanuoya). Zorg dus dat je er op tijd bij bent!

Treinticket Sri Lanka

Treinticket Sri Lanka

The looks van de derde klasse trein in Sri Lanka

Met mijn vierde klasse (!) treinreis in China in mijn achterhoofd begin ik met Gijs en onze kleuter aan dit treinavontuur van uiteindelijk 9 uur in de trein in Sri Lanka. Zin? Nee! Eigenlijk meer omdat ik niet weet wat ik kan verwachten en ik vind het gewoon fijn om te weten wat we gaan aantreffen. Ik verwacht oude troep en viezigheid. Op het station zit een handjevol mensen als we met de tuktuk komen aanracen. Na 20 minuten wachten aan het loket komen we erachter dat onze trein écht vol zit en we dus zeker weten derde klasse gaan reizen.

We worden op het perron op de juiste plek geparkeerd en als de trein arriveert worden we naar de juiste coupé begeleid. Keurig geregeld. Onze eerste indruk als we instappen? Waar zijn we beland! We vinden snel onze plaatsen en strijken neer. De backpack in het bagagerekje bovenin waarvan ik me afvraag hoelang hij nog zal meegaan, want hij wiebelt behoorlijk. Een jaar? 5 jaar? Ik denk hier nog wel 10.

Derde klasse trein in Sri Lanka

Bagage kun je kwijt in het bagagerek. Een brede koffer past hier niet op, houdt daar rekening mee.

We hebben een gedeelte van onze bagage meegegeven aan onze chauffeur naar ons laatste hotel en het is fijn om in de trein met weinig bagage te reizen. We zitten op lederen stoelen, maar ik kan geen enkele stoel ontdekken die nog heel is. Wat ooit een zachte voering was, puilt nu uit de kapotte naden van de stoel. Ach, gewoon gaan zitten met ons verstand op nul, ik had toch al geen schone kleding aangetrokken. In tegenstelling tot mijn buurman met zijn witte gewaad. Dit treinstel lijkt van ver voor de Tweede Wereldoorlog, maar het is redelijk schoon en hij gaat ons naar onze eindbestemming Colombo brengen. Niet in een sleeper, maar in een lederen stoel die al decennia lang dienst doet en het hele land al heeft mogen vervoeren. Let’s go for it!

Als blijkt dat bijna alle treinkaartjes van Batticaloa naar Colombo zijn uitverkocht, twijfelen we eigenlijk geen seconde: we gaan tóch met deze nachttrein! Dan maar derde klasse en…vrijheid!

Derde klasse trein in Sri Lanka

Deze stoelen kun je verwachten in de derde klasse in Sri Lanka

Eerste, tweede of derde klasse treinreizen

Ga het liefst voor eerste klasse treinreizen in Sri Lanka tenzij je uit bent op wat avontuur en een back to basic ervaring waar je nog je hele leven over na kunt praten. Overdag is tweede klasse prima te doen voor een ritje van 3 of 4 uur, langer zouden wij niet aanraden met een kind. Verder zeggen wij vooral met kinderen: pak lekker een eerste klasse ticket als het even kan. Ook die kosten je de kop niet. Wij betalen voor een derde klasse treinticket van Batticaloa naar Colombo omgerekend een kleine €3,00 per persoon voor de derde klasse nachttrein. Daarvoor heb je 8 uur treinfun! Een kind heeft hier dan ook gewoon een eigen stoel, erg prettig want met de hitte wil je niet met een kind op schoot zitten.

Handig om te weten en even voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Neem zeker wat te drinken mee de trein in, de lucht is droog dus je gaat zeker dorst krijgen. In de trein in Sri Lanka kun je normaal gesproken wel wat kopen, maar de keuze is beperkt en het is niet zeker dat er iemand langskomt als jij daar behoefte aan hebt. Reken zeker niet op airco in de tweede en derde klasse, alleen de natuurlijke AC krijg je erbij: raampjes open! Toch is het ook in de nacht geen seconde koud te noemen in de trein. De vestjes hadden we niet mee hoeven nemen.

Als je geen treinticket reserveert en je ticket dus pas koopt op het station dan loop je het risico dat er geen gereserveerde plaatsen meer zijn. Je belandt dan op een bank zoals je hieronder ziet of het kan ook een houten bank zijn. Het is dan ook niet altijd zeker of je een zitplaats hebt. De mensen hangen natuurlijk niet voor niets uit de trein in Sri Lanka…

Trein in Sri Lanka

Als je geen plaats reserveert, dan kom je uiteindelijk in de derde klasse coupé terecht waar de stoelen/banken er zo uitzien

Als we achteraf terugkijken…

Het is altijd goed om achteraf nog even terug te kijken op een belevenis als deze. Op het moment dat je in die derde klasse trein in Sri Lanka zit met het zweet op je voorhoofd, allerlei eetgeuren, de lucht van de wc en af en toe een overstekende kakkerlak wil je het liefst zo snel mogelijk weg. Maar hoe was het nu echt om met een kind in deze nachttrein te reizen? Heel eerlijk: liever niet nog eens, maar als het niet anders kan dan zouden we het toch weer doen. Ik voelde het gehobbel nog dagenlang in mijn onderrug en Gijs noemde zichzelf een milkshake. En het 8 uur – oh nee, 9 uur want we hadden natuurlijk vertraging – luisteren naar een denderende wagon kan ik ook niet aanbevelen. Er zit zeg maar geen deur tussen de aan elkaar gekoppelde treinstellen dus het geluid is oorverdovend hard.

Wat is het verschil tussen tweede- en derde klasse?

Onze kleuter heeft wel geslapen gelukkig, wij niet langer dan een kwartiertje. Stilstaan op een station is een verademing, rust! Aan onze derde klasse coupé zat trouwens de tweede klasse. Zelfde verhaal dus bespaar je de kosten om een ticket te kopen voor tweede klasse. Check zelf de foto’s maar. Het enige verschil wat wij kunnen ontdekken, is dat zij bruine lederen stoelen hebben waar sommigen wél nog heel van zijn. Overdag en korte stukken reizen met de trein in Sri Lanka vinden wij prima te doen, tweede klasse of zelfs derde klasse. Reis je ’s nachts en ook nog met kinderen? Ga dan liever niet voor minder dan een eerste klasse sleeper.

Tweede klasse trein in Sri Lanka

Deze stoelen kun je verwachten in de tweede klasse in Sri Lanka, zie jij veel verschillen met de derde klasse?

Bijzondere accommodaties in Passikudah

Je reis door Sri Lanka zelf regelen en op zoek naar bijzondere accommodaties om met je gezin te verblijven in Passikudah? Wij zagen een aantal wereldplekken om te overnachten en waren direct enthousiast!

Leuke accommodaties in Sri Lanka met kinderen

Sri Lanka met kids en Kleine Wereldreiziger

Wat is nu een handige reisroute voor Sri Lanka met kinderen? Waar moet je rekening mee houden als ouder? Hoeveel rustdagen moet je inplannen en hoeveel dagen moet je überhaupt op één plek blijven. Natuurlijk zijn er genoeg algemene adviezen te geven. Maar is dat écht afgestemd op jullie behoeften? Vaak is het antwoord nee.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Ben jij al lid van Kleine Wereldreiziger?