arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat maakt Umbrië met Pasen zo bijzonder?
25 februari 2016 

Wat maakt Umbrië met Pasen zo bijzonder?

Umbrië is een heerlijk gebied om met kinderen naartoe te gaan. Pasen is alweer in aantocht en dan maakt deze regio zich traditiegetrouw op voor deze periode. Wat maakt Umbrië met Pasen zo bijzonder?

Voorjaar in Umbrië

Terwijl de eerste blaadjes weer aan de bomen komen en de zon zijn krachten aan het verzamelen is, maakt Italië zich op voor Pasen. Ook picture perfect Umbrië met haar groene heuvels en ontelbare vestingstadjes ontwaakt uit haar winterslaap: men trekt er weer op uit en het aantal evenementen neemt met de dag toe. Pasen is hét moment om een bezoek te brengen aan het gastvrije Umbrië – het groene hart van Italië – met vrienden of familie. ‘Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi': Kerst met je familie, Pasen met wie je wilt!

Umbrië met Pasen, wat kun je verwachten?

Je vindt in heel Umbrië met Pasen en ook in de paasperiode kleurrijke processies. Deze hebben hun oorsprong in lang vervlogen tijden, soms zelfs in de klassieke oudheid. In Alviano bijvoorbeeld wordt op Goede Vrijdag een processie georganiseerd in kleding uit de Romeinse tijd waarbij verschillende scenes uit het leven van Christus worden nagebootst, eindigend met de Kruisiging. Dat laatste is voor kleine kinderen minder geschikt, het stuk daarvoor is zeker wel leuk. Als je kind in ieder geval weet wie Jezus Christus was en het verhaal kent. Assisi is de geboorteplaats van de Heilige Franciscus, één van de belangrijkste heiligen van de katholieke kerk en patroonheilige van Italië. De wederopstanding van Christus wordt in dit middeleeuwse stadje vol overgave gevierd.

Umbrië met Pasen, een processie

Een processie als deze is voor kinderen niet heel bijzonder, maar de processie in Alviano op Goede Vrijdag wel!

Pizza als ontbijt? Met Pasen kan het!

In Italië is de colomba, de traditionele cake in de vorm van een duif (!), onmisbaar bij het paasontbijt. Je vindt in Umbrië met Pasen een andere variant op de colombra: de pizza pasqualina. Deze kruising tussen een Italiaanse pizza en een cake bestaat in een zoete (dolce) en een hartige variant (salata). Mocht je dus ooit willen ontbijten met pizza: in Umbrië kijkt niemand je raar aan met Pasen! Ultiem voor kinderen natuurlijk.

Pasen in Umbrië, een colombra

De colomba, de traditionele cake tijdens Pasen is onmisbaar tijdens het paasontbijt

Perugina, bekend van de baci chocolade

Uiteraard horen bij Pasen paaseieren, zo ook in Italië. Chocoladeliefhebbers zijn in Umbrië sowieso aan het goede adres: je vindt er namelijk het Perugina Casa del Cioccolato, een heuse chocoladefabriek. De meest populaire chocolaatjes van Italië worden hier gemaakt. Je kunt met eigen ogen zien hoe ze gemaakt worden en je kunt zelfs je eigen baci maken samen met de kinderen! De gouden wikkels van Sjakie vind je niet in deze chocolaatjes, wel een wijze spreuk. En als je dan toch je droom volgt en een bezoekje brengt aan deze fabriek, vergeet dan ook niet de stad waar Perugina haar naam aan dankt: Perugia. Deze prachtige oude stad is een echt Italiaans en heerlijk voor een stedentrip!

Over de schrijver
Ik ben Mireille, eigenares van Kleine Wereldreiziger en trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Met ons gezin ontdekken wij graag de wereld. Ver weg, maar zéker ook heel dicht bij huis! Wij vinden het belangrijk dat een vakantie, uitje of weekendje weg een ervaring is waar nog lang over wordt gepraat. Daar horen voor ons van die fijne adressen bij om comfortabel te overnachten in combinatie met slow travel.
Reactie plaatsen

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.