arrow_drop_up arrow_drop_down
13 februari 2016 

Wadlopen met kinderen, een wandeling in Duitsland

Wadlopen met kinderen kan perfect in het Duitse Oost-Friesland. Je kunt hier met je kinderen een unieke wandelbelevenis verwachten als je dit gebied dat onderdeel is van UNESCO-werelderfgoed ontdekt op blote voeten!

Wadlopen met kinderen

De enige wandeling die geen pad nodig heeft is een wandeling over het wad. Door de invloed van de getijden is een unieke biotoop ontstaan die ook erkend is als UNESCO-werelderfgoed. Twee keer per dag komt ongeveer 4500 vierkante kilometer aan zeebodem bloot te liggen. De beste en veiligste manier om het wad te ontdekken is onder begeleiding van een ervaren gids. Als je gaat wadlopen met kinderen is dat echt een must. Vanaf het vasteland of vanaf een van de Oost-Friese eilanden: begeleide wadlooptochten zijn bijna overal in Oost-Friesland te maken en zijn leuk en leerzaam voor jong en oud. Het is wel handig als je kind goed kan lopen.

Gidsen weten veel te vertellen over de unieke flora en fauna van het wad. Zo op het eerste gezicht lijkt het voor de onervaren wadloper één grote slib- en zandwoestijn zonder leven. Als je wat beter kijkt, ontdek je de dieren en planten in dit leefgebied, zoals ingegraven mosselen, wadpieren en -slakken, strandkrabben en scholeksters. In de geulen kunnen met een schepnet Noordzeegarnalen worden gevangen.

Kijk voor meer informatie over wadlopen met kinderen op www.vakantieland-nedersaksen.nl

Wadlopen met kinderen in Duitsland

Wadlopen met kinderen in Duitsland. Foto: Britta Lamberty

Theeceremonie na een wadlooptocht

Meer leren over de tradities van de regio en tegelijkertijd even bijkomen met je kinderen van een intensieve wandeltocht? Geniet dan van een typisch Oost-Friese theeceremonie. Wij hebben in China wel ervaring met theeceremonies, maar niet in ons buurland Duitsland. De Oost-Friezen consumeren jaarlijks 300 kopjes thee per persoon en ze zijn daarmee echte theedrinkers. In Oost-Friesland wordt soms zelfs wel zes keer per dag thee gedronken. De Oost-Friezen kennen een bijzondere bereiding van hun thee en ze drinken de thee ook volgens eigen ritueel. Onderin het kopje wordt altijd een groot stuk kandijsuiker gedaan en pas dan wordt de thee erop geschonken. Je hoor de suiker knetteren. Nieuw voor mij!

Bijzondere gebruiken, zo dicht bij huis

Dan wordt er room in de thee gedaan die direct naar de bodem zinkt en vervolgens weer terugkomt aan de oppervlakte van de kop thee in de vorm van wolkjes. Er zitten op deze manier dus eigenlijk drie verschillende laagjes in het kopje thee. De thee wordt niet omgeroerd! Je proeft dus eigenlijk steeds een andere smaak. Bij de eerste slok proef je de zachte room, de tweede slok smaakt bitter naar de thee zelf en de laatste slok is zoet vanwege de suiker. Erg zoet zelfs als je niet roert en niet gewend ben aan suiker.

Nog een leuke bijzonderheid. In Oost-Friesland hoort een theelepel wel bij het theeservies, maar de lepel wordt nooit gebruikt voor het omroeren. Je zet de lepel in je kopje als genoeg hebt en je geen thee meer wilt drinken.

Wadlopen Duitsland

Vieze voeten en moe? Tijd om lekker bij te komen met een kop thee. Foto: Gregor Lengler

Ostfriesisches Teemuseum, ook leuk voor kinderen

Als je een bijzondere theeceremonie hebt meegemaakt in Duitsland dan mag een bezoek aan het Oost-Friese Theemuseum in de plaats Norden eigenlijk ook niet ontbreken. Tippi is de mascotte van het Ostfriesisches Teemuseum. Kinderen kunnen samen met Tippi het museum ontdekken. Op verschillende plekken in het museum kunnen kinderen door middel van vragen- en antwoorden kennismaken met de basis van thee. Hoe thee wordt gemaakt en hoe thee wordt gedronken. Ik moet direct aan het theeplantages in de Cameron Highlands van Maleisië denken.

Voor kinderen kun je in het museum een boekje kopen voor € 1,- waarmee je kind zelfstandig het museum kan bezoeken en er is een kleine verrassing voor kinderen die de schuilplaats van Tippi vinden. Dit is vanaf ongeveer 6 jaar leuk om te doen.

Tijdens een bezoek aan het Ostfriesisches Teemuseumkom je alles te weten over zwarte thee en ook hier kun je weer deelnemen aan een theeceremonie. Kijk voor meer informatie op www.teemuseum.de

Over de schrijver
Ik ben Mireille, oprichter en eigenaar van Kleine Wereldreiziger. En trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Wij vinden het heerlijke om met de kinderen op reis te gaan in Nederland, Europa en ook daarbuiten. We geven onze passie voor reizen als snel door aan onze oudste zoon en zo begint ook Kleine Wereldreiziger. Toen ik startte was er nog heel weinig informatie te vinden over reizen met kinderen. Dat is nu wel anders! Ik wil met mijn team aan ouders laten zien hoe leuk het is om de wereld te ontdekken met kinderen. Comfortabel reizen en een goede prijs/kwaliteit verhouding zijn daarbij belangrijk vinden wij. Fijne accommodaties, bijzondere overnachtingen en vakantiewoningen waar juist niet de grote massa naartoe gaat. Dat is wat je kunt verwachten op Kleine Wereldreiziger. Voor gezinnen die net even wat anders willen, houden van comfort en op zoek zijn naar die gezellige sfeer. Heb jij een tip? Of heb jij een fijne accommodatie voor gezinnen? Stuur een bericht naar Mireille via mireille@kleinewereldreiziger.nl.