Zandsculpturen Festival, place to be voor filmliefhebbers
22 juli 2017 
9 min. leestijd

Zandsculpturen Festival, place to be voor filmliefhebbers

Ook dit jaar is het Zandsculpturen Festival in Brabant weer te vinden op een steenworp afstand van ons huis en daar is ons hele gezin blij mee! We gaan hier gegarandeerd weer heel wat uren (speel)plezier tegemoet.

GRATIS ENTREE Zandsculpturen Festival Brabant

Voor het vierde jaar op rij is midden in het centrum van Oss op een historische plek het Zandsculpturen Festival Brabant van start gegaan. We wonen vlakbij het festivalterrein dat tussen het station en de stad in ligt en in het oude Bergoss pand met haar kenmerkende sheddaken is gevestigd. De locatie is perfect voor een evenement als dit en na de thema’s ‘Een reis rond de wereld’, ‘Een reis door de tijd’ en ‘HOLLYWOOD’ is dit jaar het thema ‘Van Mondriaan tot Dutch design’. We wisten eerlijk gezegd niet zo goed wat we ervan moeten verwachten, maar voor het vierde jaar op rij kunnen we stellen dat de zandbeelden ons verrast hebben!

2017: Van Mondriaan tot Dutch design

Als je bij de zandsculturen om de hoek woont, dan ben je er vaker dan één keer te vinden, ik denk dat wij de tel nu eigenlijk al kwijt zijn. De zandbak is heerlijk, er is dit jaar een beach volleybal veld en natuurlijk valt er weer genoeg te zien. Combineer dus je bezoek aan de zandsculpturen met een dagje Oss en omgeving. In de Maashorst is er bijvoorbeeld genoeg te beleven voor gezinnen en je kunt het prima combineren met een bezoekje aan Speeltuin Elckerlyc of kinderboerderbij de Elzenhoek.

Lekker een drankje drinken ‘op het strand’

Wat kun je verwachten en wat is je verwachting als je voor de vierde keer naar dit zandsculpturen festival gaat? Wij zijn positief verrast door de opzet en het thema. Direct al bij binnenkomst in de strandtent in containers lekker sfeervol en je zit meteen in zomerse sferen. De aankleding is simpel en gewoon echt in strandstijl en dat is doorgetrokken in het terras.

Om het hele Zandsculpturen Festival te realiseren werd er in 2 weken tijd ruim 1 miljoen kilo zand aangeleverd en verwerkt tot de prachtige beelden.

En ondertussen kunnen de kinderen gewoon lekker spelen in de mega zandbak met complete uitrusting en een parasolletje als het echt warm is. De hele sfeer is gewoon echt chill onder de oude sheddaken in Oss. Wat willen we nog meer op 30 seconden loopafstand van onze voordeur? Voor we het terras op duiken dompelen we ons eerst even lekker onder in ‘Van Mondriaan tot Dutch design’ met onze kleuter!

Zandbak Zandsculpturen Festival Brabant

Je eigen zandsculptuur maken in de oefenruimte van het Zandsculpturen Festival

2016: Duik Hollywood in op het zandsculpturen festival

Ouders kunnen tijdens de rondreis bij het zandsculpturen festival genieten van een aantal echte klassiekers zoals ‘James Bond’ en ‘Lord of the Rings’. Zeer gedetailleerde en herkenbare beelden zijn het. Met uitzondering van Kate en Leo in de uitvoering van Titanic als je het ons vraagt. Ook voor kinderen is het een feest der herkenning en dat is nou juist zo leuk, vooral met onze kleuter die inmiddels aardig wat kinderfilms heeft gezien. We lopen langs ‘Verschrikkelijke Ikke’, ‘Up’ en ‘Jurassic World’. Die laatste is natuurlijk helemaal hot met de Dino-actie van Albert Heijn nog vers in het geheugen. Verder lopen we snel voorbij aan de enge Dracula die onze kleuter echt heel gemeen vindt. Let hier vooral op de details van het totale beeld. Verderop ontmoeten we nog superhelden Spiderman en Batman. Kortom: een feest der herkenning!

Zandsculpturen

Zandsculptuur King Kong aap

Maak je eigen zandsculptuur

Om het hele Zandsculpturen Festival te realiseren werd er in 2 weken tijd ruim 1 miljoen kilo zand aangeleverd en verwerkt tot de prachtige beelden. En er is ook de mogelijkheid om zelf een sculptuur te maken (of om er een leuk bedrijfsuitje met workshop van te maken!). Geloof me, het valt nog best wel tegen om zelf de juiste samenstelling van het zand met water te krijgen en om zelf een kunstwerk van zand te maken.

Hoeveel tijd je doorbrengt bij de zandsculpturen heb je zelf in de hand. In ongeveer 20 minuten hebben de meeste mensen volgens mij alle zandsculpturen wel gezien. Met kinderen is het dan heerlijk om zelf even het terras op te duiken terwijl de kids spelen in de zandbak of hun eigen sculptuur maken op de oefentafels (voor oudere kinderen). Je bent zo een uurtje verder. In het totaal schatten wij in dat je de zandsculpturen ongeveer 1,5  tot 2 uur bezoekt op deze manier.

Zandsculpturen Festival Brabant

Een heerlijke zandbak maakt het festival compleet voor kids

Zandweetjes onderweg

Wat wij erg leuk vonden waren de zandweetjes die we onderweg tegenkwamen en de antwoorden die daar gegeven worden. Er werden door onze kleuter nogal wat vragen op ons afgevuurd:

  • Hoe zijn de zandsculpturen gemaakt?
  • Wat gebeurt er als het gaat regenen, gaan de beelden dan kapot?
  • Wie hebben de beelden dan allemaal gemaakt?
  • Worden de beelden ’s nachts echt?

Op al deze vragen krijg je een antwoord! Behalve de laatste vraag dan, daar moet je zelf even creatief zijn!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Leuk museum met kinderen, Prehistorisch Dorp Eindhoven
MUSEA MET KIDS

Tips voor een vakantie in Nederland met kinderen

ALLE PROVINCIES

Leuke Roompot met kinderen
OVERNACHTEN MET KIDS