Op zoek naar de Zeeuwse knop van Zeeland
03 mei 2019 
in Zeeland
2 min. leestijd

Op zoek naar de Zeeuwse knop van Zeeland

Een weekendje Zeeland stond al een tijdje op onze planning en was er tot nu toe nog niet van gekomen met ons gezin. Schandalig dat je de halve wereld over reist en nog nooit echt de tijd hebt genomen om Zeeland langer dan een dagje te bezoeken. Daarom nu een lang weekend…op zoek naar de Zeeuwse knop!

Weekend Zeeland, relaxen, water en natuur

Wat Zeeland voor mij bijzonder maakt? Wij hebben vooral de heerlijke rust en de mooie natuur als heerlijk ervaren. Onze kleine kleuter stond al vroeg op de trampoline bij onze accommodatie (Oosterscheldepark De Stelhoeve) en we vonden het heerlijk om lekker te wandelen over de dijken van onder andere Wemeldinge en Veerle en om vooral even lekker niets te doen. En dat kan perfect tijdens een weekend Zeeland! Verder wilden we natuurlijk een Zeeuwse bolus eten, maar misschien nog wel beroemder in Zeeland is de Zeeuwse knop. Als je hem eenmaal hebt gespot, dan zie je hem in allerlei vormen die Zeeuwse knop uit de eeuwenoude tradities.

Het verhaal achter de Zeeuwse knop

Maar wat is nu het verhaal achter die Zeeuwse knop? Het is al heel wat eeuwen onderdeel van de klederdracht van de Zeeuwen. De Zeeuwse klederdracht bevat een sieraad dat symbool staat voor de rijke historie en de Zeeuwse trots: de Zeeuwse knop. Doordat de klederdracht in het dagelijks straatbeeld is verdwenen, is ook de Zeeuwse knop steeds minder bekend. Het is eigenlijk een grote bol in het midden met kleine bolletjes daar omheen. Anno 2016 heeft iedere streek in Zeeland een eigen knop en omdat de waarde van de Zeeuwse knop nog steeds groot is, zie je hem tegenwoordig in veel verschillende vormen verschijnen. Wij zijn op zoek gegaan de Zeeuwse knop in verschillende vormen en werden onder andere verrast door lekkere cakes! En laten wij nou wel houden van wat lekkers…

Zeeuwse knop

De Zeeuwse knop is overal!

Als je erop let zie je hem overal die Zeeuwse knop of ook wel Zeeuwse knoop genoemd. Zo heb je heerlijke Zeeuwse Knoop bonbons die we je zeker kunnen aanraden! Wij aten ze bij Bankerbakkerij Bliek in Middelburg, maar er zijn nog veel meer adresjes waar je ze kunt vinden. Niet alleen is er eten met de Zeeuwse knop, we zagen ook fietsbellen, zeepjes, armbanden, kurken, kleding, sleutelhangers en…nog veel meer. De Zeeuwse knop is overal! Het wordt een sport met onze kleuter om hem overal te gaan spotten, zo simpel kan het dus zijn om met kinderen te genieten van uitjes.

De lekkerste Zeeuwse knop…kaas

Zoals je weet houden wij van lekker eten en kazen zijn daar altijd een belangrijk onderdeel van. We waren dan ook blij verrast om Zeeuwse knopkaas te zien bij Kaasboerderij Schellach. Zeker wat van proeven of liever nog, meenemen voor thuis. Deze kaasboerderij is sowieso ontzettend leuk om naartoe te gaan met kinderen tijdens een weekendje Zeeland, omdat kinderen hier de koeienstallen kunnen inlopen en kennis kunnen maken met het boerenleven. Verder is er een heerlijke ruimte om te spelen en voor ouders om te genieten van de zon tegelijkertijd…met een lekker kaasje en iets te drinken erbij!

Leuke Roompot met kinderen
OVERNACHTEN MET KIDS
Leuke glamping in Nederland met kinderen

GLAMPING

Tips voor een vakantie in Nederland met kinderen

ALLE PROVINCIES

E-book Nederland met kinderen

Reisgids: Ontdek Nederland met kinderen

Ga op pad met Kleine Wereldreiziger en ontdek de mooie plekjes van Nederland! Deze unieke online reisgids is véél meer dan alleen een e-book.

  • 125+ uitjes, per provincie gerangschikt
  • Inclusief gratis app
  • BONUS: 50+ horeca-adressen
  • BONUS: 50+ slaapplekken