arrow_drop_up arrow_drop_down
Zuid-Afrika met kinderen

Zuid-Afrika met kinderen, op safari met je gezin

Zuid-Afrika met kinderen wordt steeds populairder. Het is een veilige bestemming met heel voor mogelijkheden voor gezinnen.

Familiereis Zuid-Afrika met kinderen

Zuid-Afrika met kinderen,
waarom zo'n bijzonder land?

Zuid-Afrika heeft veel mogelijkheden voor gezinnen met mooie plekken als Pretoria, Kaapstad en Bloemfontein. Van tropen tot woestijn, van bergen tot strand en van ongerepte natuur tot wereldsteden. Je vindt het allemaal in het goed ontwikkelde Zuid-Afrika. En dat is nou meteen zo fijn met kinderen: je kunt Westerse maatstaven verwachten in Zuid-Afrika terwijl je tegelijkertijd wel het échte Afrika kunt zien. Bovendien krijg je waar voor je geld en is het klimaat het hele jaar door fijn voor gezinnen, het is vergelijkbaar met de Côte d'Azur.

Het eten in Zuid-Afrika is kwalitatief goed, gevarieerd en ook lekker. De Zuid Afrikanen houden van braden en BBQ-en en eten naast vlees ook graag vis. Voor vegetariërs zijn er ook best wat opties en de lokale wijnen mag je natuurlijk ook niet missen tijdens je vakantie aan dit prachtige land. Nog een voordeel wat vaak niet doorslaggevend is, maar wel een hele prettige bijkomstigheid: van Amsterdam vlieg je in ongeveer 11 uur rechtstreeks op Johannesburg.

Wist je dit? Leuke feiten over Zuid-Afrika!

 • 'Baie dankie' betekent heel erg bedankt in het Nederlands
 • Het Zuid-Afrikaanse woord voor legging is 'kleefbroek' en een trampoline heet een 'wipmat'.
 • Er is ook een 'little big 5'. Dit zijn de olifantenmuis, de mierenleeuw, de roodsnavel buffalo wever, de panterschildpad en de neushoornkever.
 • 'Braai' is het Afrikaanse woord voor barbecue.
 • De legende vertelt dat het schip 'de Vliegende Hollander' is vergaan bij Kaap de Goede Hoop.
 • Een volwassen nijlpaard kan zeker 5 minuten onder water blijven, dus soms moet je geduld hebben met nijlpaarden spotten.
 • In Krugerpark lopen meer dan 12.000 olifanten, het park is ongeveer net zo groot als België.
 • De 'big 5' zijn de 5 lastigste dieren om op te jagen. Het zijn de olifant, de neushoor, de leeuw, het luipaard en de buffel.
Selfdrives in Zuid-Afrika

Selfdrives in Zuid-Afrika met kinderen

Veel vrijheid en je eigen reistempo bepalen, wij vinden het een must op vakantie met een kind. Wil je dit in Zuid-Afrika? Dan is het slim om een auto te huren tijdens (een gedeelte van) je rondreis. Zuid-Afrika is veilig en heeft een goede infrastructuur. Het wegennet is goed onderhouden en je kunt je rondreis in de meeste gevallen gewoon maken met een normale auto, oftewel: een 4x4 is zeker geen must...wel stoer! De bekende huurmaatschappijen zijn hier te vinden waarvan Holidaycars.com en Autohuren.nu geschikte partijen zijn. Je rijdt trouwens links en kunt rekenen op een veilige verkeerssituatie.

Kaap de Goede Hoop Zuid-Afrika

Kaapstad

Kaapstad wordt ook wel de moederstad van Zuid-Afrika zelf genoemd. Kaapstad is een prima begin of einde voor je reis naar Zuid-Afrika en is echt ontzettend leuk voor een stedentrip. Vanuit de Tafelberg kijk je uit over Kaapstad en de omgeving en een andere must is ook zeker het Kaaps Schiereiland. Op dit prachtige rotsachtige schiereiland leven struisvogels, pinguïns en antilopen. Kaap de Goede Hoop ligt hier ook.

Een klein uur onder Kaapstad ligt het hart van de wijnregio van Zuid-Afrika. In de valleien van Stellenbosch, Franschhoek en Paarl geniet je niet alleen van de wijn, maar ook van de uitzichten. Wijn en lekker eten zijn hier echt de key words!

Township Zuid-Afrika met kinderen

Johannesburg en de Provincie Gauteng verkennen

Johannesburg is een miljoenenstad waar de meeste reizigers op vliegen en ligt in de provincie Gauteng. Soweto is een stadsdeel van Johannesburg en het is ontzettend leuk om deze township met de fiets te gaan ontdekken. In deze township moest de zwarte bevolking vroeger verplicht wonen. Met kinderen is het leuk om te fietsen in Johannesburg omdat je veel interactie met de locals hebt. In de stad Pretoria - ongeveer 45 minuten rijden vanaf het vliegveld van Johannesburg - kun je de regeringsgebouwen vinden en het Voortrekker Monument. De stad Pretoria is in November helemaal paars als de Jacarandabomen in bloei staan. Een erg bijzonder gezicht!

Mireille Steegmans

Zuid-Afrika is werkelijk een unieke en bijzondere ervaring, Mijn advies is wel om met wat oudere kinderen naar Zuid-Afrika te gaan, zodat je kinderen ook overal mee naartoe kunnen.

- Mireille

Zuid Afrika met de camper

Met de camper door Zuid-Afrika

Voor avontuurlijke gezinnen is een rondreis per camper door Zuid-Afrika echt wel het ultieme avontuur! Maak je niet druk over de kwaliteit van de wegen en de campings, want deze zijn allebei echt goed. Wij vinden het zelf superpraktisch om Zuid-Afrika met kinderen te doen in de camper, omdat je gewoon lekker alles bij de hand hebt en het niet zoveel inpakken, uitpakken en sjouwen is. Heb je zelf ook net even wat meer rust ;-)

Wandelen in Zuid-Afrika met kind

Wandelen in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om uitdagende wandelingen te maken met je kinderen. Verwacht geen buggyproof paden over het algemeen dus neem aan rugdrager mee als je kinderen nog niet oud genoeg zijn of nog niet zo goed kunnen lopen. Informeer vooraf goed naar de begaanbaarheid van paden en volg aanwijzingen op. Er zijn gewoon echt wandelpaden die niet geschikt zijn voor kleine kinderen, die zelfs zo uitdagend zijn dat ze op sommige stukken voor volwassenen gevaarlijk zijn als je niet de juiste uitrusting hebt, goede schoenen zijn essentieel.

Hotel in Zuid-Afrika met kinderen

Praktische informatie over Zuid-Afrika

Inentingen in Zuid-Afrika, verplicht of niet nodig?

Voor Zuid-Afrika zijn inentingen niet verplicht, wel worden de regulieren inentingen aangeraden net als malariatabletten in specifieke gebieden. Wij raden aan om zeker met kleine kinderen niet naar nationale parken te gaan waar malariatabletten geslikt moeten worden. In de kleinere wildparken is met kinderen ook meer dan genoeg te zien en de bijwerkingen van malaria kunnen voor kinderen echt heel vervelend zijn. En dat is nog zachtjes uitgedrukt. Denk eraan dat een reisverzekering essentieel is om in een privé ziekenhuis te worden geholpen.


De volgende wildparken en natuurreservaten zijn malariavrij en daarmee het meest geschikt voor gezinnen:


 • West-Kaap: Karoo, Bontebok
 • Oost-Kaap: Addo, Shamwari
 • Pilanesberg National Park, Welgevonden Game Reserve en Mabula Game Lodge

Verplichte reisdocumenten voor kinderen in Zuid-Afrika

Er is soms nog wel wat verwarring over de documenten die nodig zijn als je met kinderen naar Zuid-Afrika gaat. Wij hebben de huidige situatie even voor je samengevat:

 • Ga je als toerist naar Zuid-Afrika met kinderen? Dan heb je voor een verblijf van minder dan 3 maanden geen visum nodig.
 • Verplicht is ene internationaal paspoort met 2 lege pagina's dat nog 30 dagen geldig is na terugkomst.
 • Ouders met kinderen die jonger zijn dan 18 jaar wordt aangeraden een afschrift van het originele geboortecertificaat mee te nemen. Het is niet verplicht meer.
 • Reist een kind niet met beiden natuurlijke ouders? Dan moet er altijd schriftelijke toestemming zijn van de ontbrekende ouder. Deze documenten moeten gelegaliseerd worden op het gemeentehuis of de ambassade en de documenten mogen niet ouders zijn dan 4 maanden.
 • Als je zelf gaat rondrijden in Zuid-Afrika is een Internationaal rijbewijs verplicht, deze is te verkrijgen bij de ANWB.

Wat is de beste reisperiode voor Zuid-Afrika met kinderen?

Natuurlijk ligt het aan de regio die je bezoekt wanneer de beste reisperiode is. De seizoenen zijn in Zuid-Afrika omgekeerd aan onze seizoenen en de regenseizoenen verschillen per streek dus laat je van tevoren goed informeren wat de beste reisperiode is. Wil je op safari gaan - en die kans is natuurlijk erg groot - dan is onze zomerperiode het meest geschikt om naar Zuid-Afrika te gaan. De nachten zijn dan wat kouder en de dieren gaan meer op zoek naar eten waardoor de kans dat je dieren spot veel groter is.

Waar kan ik het beste overnachten met mijn gezin?

Bij gezinnen is het verblijf in een guesthouse of B&B erg populair. Je krijgt in deze  accommodaties persoonlijke service en ook veel insight tips. Deze accommodaties zijn vaak kleinschalig. Als je op safari gaat is een verblijf in een restcamp een goede optie. Dat is een basic chalet met een badkamer en de mogelijkheid om zelf te koken. Nog veel gaver is een overnachting, over liever meerdere overnachtingen in een lodge in een privé-wildreservaat. Je kunt vanuit deze lodges met een gids op safari gaan en echt de bush in. Dit zijn over het algemeen niet de meest goedkope accommodaties, dus je bent gewaarschuwd. Een unieke en bijzondere ervaring is het zeker! Vanuit een lodge zijn er veel meer safarimogelijkheden dan vanuit een restcamp.

Sundowner Zuid-Afrika met gezin

Ook handig om te weten!

In Zuid-Afrika worden 11 officiële talen gesproken waaronder het Engels en Afrikaans, je kunt je op de meeste plekken gewoon goed verstaanbaar maken. Zuid-Afrika ligt in het zuidelijkste puntje van het continent Afrika en in de zomer is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Zuid-Afrika. In de winter is het in Zuid-Afrika één uur later dan in Nederland. De binnenlandse vluchten in Zuid-Afrika kun je maken met verschillende maatschappijen. Kulula.com is een low cost airline net als Mango van South African Airways. Verder heb je Comair van British Airways Zuid-Afrika en ook South African Express. Er komen ook nog steeds low cost airlines bij. Vlieg je internationaal met South African Airways of British Airways naar Zuid-Afrika? Dan bieden zij meestal interessante kortingen aan op de binnenlandse vluchten en de vluchten naar de omringende landen.