arrow_drop_up arrow_drop_down
Tips Zuid-Limburg met kinderen

Zuid-Limburg met kinderen

Leuke uitjes en tips voor overnachten met kinderen

Genieten in Zuid-Limburg

Wat is leuk in Zuid-Limburg met kinderen? Zoveel! Voor een avontuurlijke en veelzijdige vakantie of een weekendje weg kun je je hartje ophalen in Zuid-Limburg. Hier is echt ontzettend veel te doen voor gezinnen. Genieten van leuke steden, de Mergelgrotten in Valkenburg, de heuvels en Parkstad Limburg. Zuid-Limburg heeft ontzettend veel te bieden voor gezinnen en bovendien hele leuke en  kindvriendelijke accommodaties. Kortom: een perfecte keuze voor een vakantie in eigen land. Ontdek de Zuid-Limburgse kastelen waaronder Kasteel Hoensbroek. Loop op je blote voeten door het bos, ga fietsen langs rivieren en door prachtig landschap, pik een terrasje in Maastricht of Roermond. En wat dacht je van de andere kleine plaatsjes in het zuiden? Geniet in jullie vakantiehuisje, op een kindvriendelijke vakantiepark of op de camping. Heb je de kans, dan ga in ieder geval naar de Vaalserberg, dit is met 3.227 meter hoogte de hoogste plek van heel Nederland! En natuurlijk wil je Valkenburg niet overslaan, tenzij je toerisme wilt ontlopen en de echte onontdekte pareltjes wilt zien. Eet een lekker stuk Limburgse vlaai in de Valkenburgse grotten, vinden je kinderen gegarandeerd bijzonder!  Wij zijn er inmiddels een aantal keren geweest en kunnen geen genoeg krijgen van de Limburgers. Daarbij opgeteld het prachtige landschap, de geschiedenis en fijne gastronomie. Want lekker eten kun je er zeker! Ja, ook met kinderen kan dat prima en er zijn genoeg restaurants ingericht op kleine kinderen door middel van speeltuinen en speelhoeken. Gewoon even rondvragen en natuurlijk hebben wij een aantal goede tips in Valkenburg en Parkstad Limburg voor je.

Leuke accommodatie Zuid-Limburg met kinderen

Vakantiehuis

Natuurhuisje in Sevenum

Limburg, Nederland

Leuke accommodatie Zuid-Limburg met kinderen

Vakantiepark

Landal de Vers

Limburg, Nederland

Leuke accommodatie Zuid-Limburg met kinderen

Vakantiepark

Résidence Valkenburg

Limburg, Nederland

Leuke accommodatie Zuid-Limburg met kinderen

Vakantiehuis

Buitenhof De Leistert

Limburg, Nederland

Tiny House Zuid-Limburg met kinderen

Forest Lodge

Droompark Maasduinen

Limburg, Nederland

Glamping Zuid-Limburg met kinderen

Vakantiehuis

FarmCamps BoeBaDoe

Limburg, Nederland

Vakantiehuis Zuid-Limburg met kinderen

Vakantiehuis

Résidence Klein Vink

Limburg, Nederland

Luxe appartement Zuid-Limburg met kinderen

Appartement

Resort Maastricht

Limburg, Nederland

Limburg met kinderen

Heel Limburg in een vogelvlucht

De provincie Limburg kent veel diversiteit en daarom is het ook zo'n leuke plek in Nederland om met kinderen te bezoeken. In het noorden van Limburg ligt het land van Peel en Maas met vennen, duinen en de Maasduinen. Je kunt hier prachtig wandelen en geen mens tegenkomen. Het midden van Limburg is perfect voor liefhebbers van water en watersporten. Heerlijk op een warme zomerdag. Ga je verder naar het zuiden rondom Maastricht en Valkenburg dan kom je in het groene Heuvellandschap met als hoogtepunt de Vaalserberg. Dit wordt Mergelland genoemd, verwijzend naar de Mergelgrotten rondom Valkenburg die je zeker wilt zien.

Vakantie tussen de heuvels van Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is geweldig!  Niet alleen voor een vakantie met kinderen, maar ook voor een weekendje weg of een leuk dagje uit met je gezin. Hoewel dat laatste voor sommigen wat ver rijden is, zoals Friesland dat voor ons is. Je hebt in Zuid-Limburg echt heel erg veel keuze met oudere en jongeren kinderen. En als volwassene vermaak je je er zeker weten ook prima.  Maak wandelingen en fietstochten. Bezoek kastelen en leuke (pret)parken. Geniet van lekker eten en de Limburgse gastvrijheid (en de vlaai natuurlijk!). En sla zeker het leuke Valkenburg aan de Geul en de stad Maastricht niet over. Maak kennis met Zuid-Limburg zoals wij het kennen. Glooiende groene hellingen, de Maasvlaktes en genoeg leuke plekjes om te ontdekken met kinderen. Eigenlijk kun je gewoon met gemak twee weken op vakantie gaan naar Zuid-Limburg met kinderen en je nog geen seconde vervelen. Ik ga er tenminste vanuit dat je tijdens een langere vakantie ook soms even lekker niets wilt doen of een plons wilt maken in het zwembad van je bungalowpark.
Wandelen in Zuid-Limburg met kinderen

Wandelen in Zuid-Limburg met kinderen

Het heuvelland van Zuid-Limburg is perfect voor een mooie wandeling voor gezinnen die van een actieve dag houden. Natuurlijk zijn er verschillende routes beschikbaar dus voor ieder wat wils. Een leuke plek om je wandeling te beginnen is bij Boscafé 't Hijgend Hert waar ze al leuke kroegjesroutes hebben vanaf 6 kilometer, zodat je onderweg op het terras kunt zitten om wat te drinken. Met kinderen net zo prettig vinden wij. Bij dit leuke Boscafé kun je de dag met de kinderen beginnen met een Boswandelingontbijt.

Gaia Zoo Kerkrade

Parkstad Limburg; één weekend is te kort!

Parkstad Limburg heeft ons echt verbaasd. Deze regio heeft niet voor niets de 'prestigieuze Tourism for Tomorrow Award 2016' gewonnen.  Dat is meer dan verdiend want echt, dit is een geweldig stukje Nederland. Wat is hier veel te doen, zien en beleven voor kinderen en zeker voor ouders en dus voor gezinnen. Zeker een goed idee om opa en oma een keer mee naartoe te nemen, want bijvoorbeeld in Continium Discovery Center zullen zij zelfs hun ogen uitkijken. Dat is misschien meteen een nadeel: er is zoveel te beleven dat het moeilijk kiezen. Wij hebben tijdsindicaties gegeven voor de bezoektijden zoals wij het aanbevelen. Neem wel even de entreeprijzen in acht.

Continium Discovery Center

Continium Discovery Center is een dag vol ontdekkingen

Bij Continium Discovery Center kunnen kinderen echt enorm veel ontdekken. Met een 4-jarige was Continium nog net even te hoog gegrepen, omdat er gewoon zo enorm veel te zien en te doen is. Wij schatten in dat het vanaf 5 of 6 jaar een geweldig uitje is dat bovendien ook nog gedaan kan worden met de Museumjaarkaart. Continium Discovery Center staat garant voor een dagvullend programma. De Science Show, het Time Warp Theater, Explore Zone, verschillende labs, Experiment Zone en ga zo nog maar even door. Hier is echt veel te zien en te beleven voor kinderen. Wat oudere kinderen zullen Continium Discovery Center meer waarderenen kunnen begrijpen, onze kleuter van 4,5 jaar was wel een jaar te jong vonden wij. Leuk weetje: met een museumjaarkaart kun je gratis naar binnen bij Continium Discovery Center.

Mergelrijk in Valkenburg

Mergelrijk haalt de artiest in je boven

Wie naar Valkenburg gaat wil toch zeker weten naar Mergelrijk. De Mergelgrotten zijn ook nog volop in gebruik en met oudere kinderen is het bijvoorbeeld erg leuk om te gaan grotbiken. Dat is met een peuter of kleuter nog niet te doen. Daarvoor is Mergelrijk een prima alternatief. Kijken naar mooie mergelwerken en als klap op de vuurpijl ook nog zelf je eigen mergel kunstwerk maken.

Valkenburg met kinderen

Valkenburg met kinderen = genieten, grotten en gezelligheid

Zuid-Limburg heeft naast Parkstad Limburg ook het veelzijdige (en toeristische) Valkenburg. Valkenburg voor een dagje weg? Natuurlijk kan dat! Maar er is veel meer te zien in Valkenburg, er is genoeg te doen voor een lang weekend. De mergelgrotten en de beroemde steenkolenmijn natuurlijk. Maar ook de Miljoenenlijn, een oude stoomtrein die alleen in de weekenden nog rijdt plus wat dacht je van een stevige wandeltocht of fietsen door de heuvels in de omgeving van Valkenburg? 

Mergelrijk vonden wij een absoluut hoogtepunt en dat geldt ook voor Kasteelruïne Fluweelengrot. De uitleg die je daar krijgt, is voor kleinere kinderen wat minder interessant. Voor hen zijn er genoeg andere dingen te zien. Wij splitsen even op in deze grot waardoor we om de beurt luisteren naar de verhalen van de gids. Weet jij bijvoorbeeld hoe de enorme stenen uit de grotten werden gehaald? Of hoe het is om echt in het pikdonker te verdwalen in een grot?

Mireille Steegmans

Zuid-Limburg heeft gewoon zo ontzettend veel te bieden, daar hebben veel gezinnen geen idee van. Ga twee weken naar Zuid-Limburg en je bent nog niet uitgekeken. Vooral met kleine kinderen vinden wij dit een heel goed alternatief als het mooi weer is in plaats van een lange autorit naar Italië, Frankrijk of Spanje.

- Mireille

Kasteel Hoensbroek review

Meet the knights van Kasteel Hoensbroek

Als je ergens goed kunt kennismaken met de tijd van de ridders en eeuwenoude kastelen kunt bewonderen dan is het wel in Zuid-Limburg. En dan bedoel ik niet een overnachting in het peperdure en voor veel gezinnen onbetaalbare Château St. Gerlach. Wij bezochten kasteel Hoensbroek en waren erg enthousiast over de veelzijdigheid van dit kasteel waar we ons met gemak een halve dag vermaakt hebben. In de zomer en in weekenden worden hier veel extra activiteiten georganiseerd. Kinderen kunnen bovendien een KaSpeeltocht doen of op zoek gaan naar QR-codes met een tablet om vroegere tijden te herbeleven. Kasteel Hoensbroek is één van de grootste kastelen van Nederland.


  • Met kinderen is KasteelPark Born ook interessant. Van het originele kasteel zie je de ruïnes. Er is echter een dierenpark in de tuinen van het voormalige Kasteel Born. Ga op bezoek bij trompetzwanen, alpaca's, stekelvarkens en vogelspinnen.
Blote Voetenpark in Brunssum

Blote Voeten Park, dresscode = blote kakkies

Een wandeling die ik absoluut aan kan raden met je kinderen -mits je avontuurlijk bent ingesteld- is een wandeling door het Blote Voetenpark in Brunssum. Wij hebben hier echt een verrassend modderige middag gehad en een heerlijke route door het bos gelopen. Op onze blote voeten! Echt fun en een must als je hier in de buurt bent. Voor de betaalbare entreeprijs hoef je het niet te laten.

Voor ons is dit dé higlight  van Parkstad Limburg met een kleuter en daar werkte het weer  goed bij mee. Onze kleuter heeft een hekel aan het lopen op zijn blote voeten en begint al te piepen als hij zandkorrels denkt te voelen. En dan ga ik kilometers op je blote voeten lopen? Verplicht? Ja! En ik ben blij dat we dat gedaan hebben. Sindsdien loopt onze kleuter het liefst overal op zijn blote voeten en trekt hij juist zijn slippers, schoenen of teva's uit om lekker met zijn voeten in het losse zand te kunnen lopen. Het Blotevoetenpark verrast. Verschillende ondergronden om op te lopen. Tot over je knieën in de modder, genieten van rust en mooie spreuken. En natuurlijk survivallen en flink glibberen op enkele stukken. Doe een broek aan waarvan je de pijpen heel makkelijk tot boven je knieën kunt opstropen of liever nog: kies voor een korte short.


  • Aanbevolen bezoektijd: 3-4 uur. Je kunt de route met oudere kinderen twee keer lopen en tussendoor even lekker lunchen. Dan ben je wel een hele dag onderweg als je alles op je gemak wilt doen.
Mondo Verde met kinderen

De wereldse tuinen van Mondo Verde

Mondo Verde ligt in Landgraaf en ligt daarmee in Parkstad Limburg en vlakbij een aantal andere highlights van Zuid-Limburg. Mondo Verde is een familiebedrijf dat niet alleen wereldtuinen heeft. Je wilt zeker weten de twee witte leeuwenwelpen zien, het zijn echt schatjes en het is leuk om er even bij stil te blijven staan en om te kijken hoe ze lekker aan het spelen zijn. En verder zijn de verschillende speeltuinen en het Dinobos een feest voor onze kleuter in Mondo Verde. Terwijl ik meer geniet van onder andere de tuinen uit Japan, China en Portugal. Ze zijn echt prachtig aangelegd, maar dat gedeelte vindt mijn kleuter helemaal niet interessant. Hij wil het liefst zo snel mogelijk doorlopen naar de attracties. Verwacht hier overigens geen uitgebreid pretpark, maar gewoon wat leuke kermisattracties.

Het park lijkt volop in ontwikkeling. Wij vinden de leuke weggetjes waar je van steen tot steen huppelt om vervolgens weer bij een tuin uit te komen erg leuk. Die doorgangetjes, bruggetjes en trappen die beklommen kunnen worden, zie je ook terug in de tropenhal. Prachtige vogels hebben we hier gezien! Ik vind dat Mondo Verde eigenlijk van alles wel wat heeft: een aantal tuinen in thema, een paar attracties, een aantal dieren en verschillende speeltuinen. Laat je niet 'misleiden' door de folder van dit park, deze trok ons niet direct over de streep om Mondo Verde te bezoeken. Wil je eens een ander uitje dan een standaard pretpark, zet Mondo Verde op je to do lijst!


  • Aanbevolen bezoektijd: de hele dag.

Gaia Zoo, jongste dierentuin van Nederland

Wauw, deze dierentuin is een oase van rust en echt een plaatje. Wat is leuk in Zuid-Limburg met kinderen? GaiaZOO! Niet voor niets werd deze dierentuin in Zuid-Limburg al vier keer gekozen tot de mooiste dierentuin van de Benelux. Wij vonden het opvallend dat je bij deze zoo echt de dieren van dichtbij kon zien en ze ook van verschillende kanten kan bekijken. Verder zijn er grote en kleinere speeltuinen in deze dierentuin, waardoor kinderen lekker kunnen afwisselen.

  • Aanbevolen bezoektijd: de hele dag.
Darteldome Zuid-Limburg

Big fun rondom Parkstad Limburg Stadion

Naast de grotere attracties in Parkstad Limburg zijn er een aantal kleinere 'things to do' rondom Kerkrade, Heerlen en Landgraaf. Deze attracties liggen allemaal bij het Roda JC Stadion en je kunt voor de deur gratis parkeren:

- Darteldome, indoor speelplezier

- Glowgolf of disco bowlen

- Uit eten met kids bij Happy Italy

Entertainmetn Darteldome in Kerkrade

Spelen in de Darteldome in Kerkrade

De Darteldome zit in Kerkrade, Sittard en Zaandam en het is zoals het in de volksmond wordt genoemd: een krijspaleis. Ik vind het als ouder best druk altijd in zo'n enorme hal, maar laten we even uitgaan van mijn kleuter. Hij vindt het hier geweldig! Glijbanen, klimtorens, trampolines, een loopbrug en nog veel meer klim- en klauterplezier. En dan ook nog regelmatig entertainment met bekende kinderdansjes. Het enthousiasme straalt van het entertainmentteam af, dat is duidelijk!

Voor ons is de Darteldome een plek die we maximaal 3 uurtjes zouden bezoeken, bijvoorbeeld na een halve dag Kasteel Hoensbroek. Dan is een entreeprijs van € 8,50 best wel veel in onze ogen. Helaas kent Darteldome geen andere tarieven dan de volledige entreeprijs op het moment van schrijven. Ouders betalen geen entree bij Darteldome.


  • Neem een hangslot mee voor de lockers bij de Darteldome, dan kun je je spullen veilig opbergen. Natuurlijk kun je ook ter plekke een goed hangslotje kopen, dit slotje mag je vervolgens houden.
Disco bowlen in Kerkrade

Disco bowlen bij Bowlo

Leuk voor een uurtje fun met je gezin, mits je kind(eren) al oud genoeg zijn. Disco bowlen zal bij velen wel bekend zijn en daarvoor moet je in Parkstad Limburg dus bij Bowlo zijn. Bowlo is een samenstelling van 'bowlen' en 'lounge' en dat laatste woordje zie je erg goed verwerkt in het concept! De ruimte die je bij je bowlingbaan hebt is ruim en de loungehoek is ontzettend sfeervol. De bar is hip, het haardvuurtje brandt en de ruimte is overzichtelijk. Je kunt al een uurtje bowlen vanaf € 21,50 per uur. Op zaterdag, zondag en feestdagen betaal je wat meer  en moet je er rekening mee houden dat je van tevoren zeker moet reserveren.
Glowgolf in Kerkrade

Glowgolf in Kerkrade

Het Glowgolf concept zie je steeds vaker. In Kerkrade speel je een potje Hollands midgetgolf van in totaal 18 holes in black lights. Onze kleuter is nog net wat te jong om het spelletje helemaal goed te kunnen spelen. Wél is hij aangenaam verrast hoe het er binnen uitziet. Er is trouwens niets mis met een scorekaart en een potlood, maar als je de digitale scorekaart download in de 'GlowGolf Score-App' dan heb je altijd de actuele tussenstand bij de hand en kun je de uitslag ook nog eens via social media delen.

Uit eten met kids bij Happy Italy

En wat is dan leuk in Zuid-Limburg met kinderen om te eten? We noemden al eerder Brasserie Mijn Streek in Heerlen. Wij vonden dit een bijzondere plek met heerlijk eten. Maar wil je gewoon simpel, goedkoop en snel eten na een lange dag vol actie met de kids? Dan ga je lekker naar Happy Italy. Zorg wel dat je vooral in de weekenden en op koopavonden uiterlijk om 17.30 uur bij Happy Italy bent. Daarna wordt de rij snel langer. Dan kun je beter maar alvast binnen zitten en een extra aperitief pakken!