Agriturismo bij Berat, Albanië
Agriturismo bij Berat, Albanië
Alpeta Agrotourism & Winery
🎔 Sfeervol en gezellig
Alpeta Agrotourism & Winery in Roshnik: een (verborgen) parel in Albanië
Soms kom je op een plek waar álles klopt. Waar je gastvrij wordt ontvangen, waar eten nog écht uit de regio komt en waar je even helemaal opgaat in de omgeving. Alpeta Agrotourism & Winery in Roshnik is zo’n plek. Een familiebedrijf waar passie, traditie en natuur samenkomen. Na een prachtige roadtrip door de bergen van Albanië belanden we op deze bijzondere wereldplek aan het eind van de verharde weg. Authentiek, warm, gastvrij en volledig in harmonie met de natuur. Hier draait alles om familie, tradities en genieten. En dat voel je direct!
We arriveren op de bonnefooi, na een rit van dik twee uur vanuit Tirana. Het is begin maart - voorjaarsvakantie - en ik ben met mijn tiener (13) op pad in Albanië. We maken in 8 dagen tijd een rondreis langs een aantal bekende plekken ten zuiden van Tirana. Onze vlucht heeft vertraging en de kronkelende wegen maken de reis niet korter in tijd dus we arriveren later dan gepland bij Alpeta Agrotourism & Winery in Roshnik. De reistijd in Albanië is soms langer in minuten dan de afstand in kilometers. Roshnik is het laatste dorpje voordat “the old road to Përmet" begint – een weg die je beter niet neemt, tenzij je zin hebt in een offroad avontuur met een 4x4. Wie verder wil naar Përmet (zoals wij) moet via Berat en Fier rijden.
Zodra we bij Alpeta Agrotourism & Winery aankomen, merken ze ons direct op. In de keuken wordt druk gekookt en er hangt een varken aan het spit te roosteren. We parkeren de auto en stappen binnen in de oude boerderij. Gezelligheid! De kachel brandt, er is geroezemoes, gelach en overal is beweging. Terwijl we wachten op onze kamersleutel – ja hoor, er is nog een plekje! – krijgen we een dampende pot thee met kruiden uit de bergen. Elion Fiska, die hier al van jongs af aan woont, vertelt ons met trots over Alpeta Agrotourism, hun familiegeschiedenis en hoe bijna het hele dorp op de een of andere manier bijdraagt aan het succes van deze plek. Het woord "samen" staat hier hoog in het vaandel! De melk voor de kaas komt van lokale boeren, dorpsbewoners werken hier in de keuken of runnen accommodaties onder de vlag van Alpeta Agrotourism. Dit is one happy village, waar iedereen samen bouwt aan een bijzonder mooie plek. Daardoor is het plaatsje Roshnik op de kaart gezet bij toeristen. In het hoogseizoen zijn hier veel tours voor een wijnproeverij op deze fijne plek. Aanrader!
Na de val van het communisme in 1991 kreeg de familie Fiska 3,4 hectare land toegewezen, waarvan een deel al beplant was met druivenstokken. Beqir Fiska, met een landbouwopleiding op zak, besloot alles vol te zetten met wijngaarden. In 1994 produceerden ze hun eerste wijn en raki. Gasten die hier kwamen, wilden graag langer blijven om te genieten van de plek en zo ontstond het idee om ook accommodaties en een restaurant te openen. Alles draait hier om farm-to-table, met producten uit eigen tuin en de omliggende dorpen. Het mooie is dat je ook echt voelt dat dit een familiebedrijf is. Iedereen draagt bij, jong en oud. Gasten worden ontvangen alsof ze thuiskomen en juist dát maakt deze plek zo uniek. Als je hier een paar nachten verblijft dan ken je de hele familie!
Wij slapen in de Triple Room Mountain View, één van de nieuwere accommodaties bij Alpeta Agrotourism. En wát een uitzicht hebben we vanaf het balkon en zelfs vanuit ons bed! In de ochtend hangt er nog mist over de bergen, maar rond het middaguur opent zich een prachtig panorama met kleuren die bijna onrealistisch zijn. Dit is de hoogste berg van Albanië, leren we!
Het restaurant bij Alpeta Agrotourism ligt op nog geen minuut lopen van onze voordeur en ook hier kijk je uit over de vallei. Hier wil je eigenlijk minimaal drie nachten blijven. Of nee, vier! Want dan heb je ruim de tijd voor een wandeling, een kookworkshop bij Restorant Roshniku, een bezoek aan Berat, een mooie wandeling én een kajaktocht op het meer bij goed weer. Dit is zo'n plek waar je lekker tot rust komt en waar je gewoon echt wilt landen om het te beleven. Eén nachtje en dan weer door is geen optie. Hier neem je de tijd voor een potje kaarten of een spontaan voetbalwedstrijdje met de kinderen, dikke kans dat je zo een team bij elkaar hebt verzameld.
De eerste avond eten we in onze agriturismo. Absolute aanrader! De tafel wordt gevuld met lokale lekkernijen: kazen, gehaktballetjes, byrek, verse bieten, olijven, aardappeltjes… Werkelijk om je vingers bij af te likken. Elk gerecht vertelt een verhaal van familie en traditie, zéker het schapenvlees waar mijn tiener toch niet direct voor warmloopt. De tweede avond rijden we naar Berat om het stadje in de avond te zien, maar we hadden graag nog een keer bij Alpeta Agrotourism gegeten. Er is dus maar één optie: nog eens terug gaan!
In het restaurant belanden we in een lokaal feestje. Als een kind hier één jaar wordt, wordt dat groots gevierd! Iedereen lijkt de traditionele dansen te kennen en de sfeer is uitbundig. We luisteren naar de vrolijke Albanese muziek en genieten wat mee. Voordat de raki rijkelijk vloeit gaan we terug naar de kamer, want we zijn moe van onze reis. Maar niet zonder even de raki te proeven, want Albanië en raki horen bij elkaar als peper en zout!
In de ochtend schuiven we aan voor een typisch Albanees ontbijt. Petulla! Het lijkt nog het meest op kleine oliebollen, heerlijk met verse jam en kaas. Daarnaast vers fruit, honing, huisgemaakte yoghurt… Wat een feest is dit. Alpeta Agrotourism & Winery is veel meer dan een overnachtingsplek. Het is een ervaring. Van de warme ontvangst tot het fenomenale eten en de serene omgeving: hier wil je niet meer weg en als het dan toch moet... dan wil je zo snel mogelijk weer teruggaan!