FarmCamps De Oostermaat = loeifijn genieten tussen de dieren
Overijssel
Mireille Steegmans
Overijssel
09/10/2020
9 min

FarmCamps De Oostermaat = loeifijn genieten tussen de dieren

09/10/2020
9 min

Als we op vrijdagavond laat arriveren op de boerderij van Rindert en Gerdien is er net een kalfje geboren op de boerderij. Geen rust dus hier, maar nog volop vertier op Melkveehouderij De Oostermaat aan de Pieperweg in Genemuiden.

Logeren bij de FarmCamps boer… in luxe

We worden vriendelijk ontvangen en checken in waarna we inmiddels wel erg nieuwsgierig zijn naar onze tent. Het credo van Farmcamps is ‘luxe logeren bij de boer’ dus dat schept bij ons toch wel wat verwachtingen. Het is inmiddels al lang donker dus we zien nauwelijks nog iets op het terrein van FarmCamps De Oostermaat. Met onze kruiwagen vol bagage, net gekregen boerenpaspoorten voor de jongens, een goed humeur en onze net gevulde buikjes met friet gaan we naar de luxe barntent toe. We zijn voor een late maaltijd even afgestapt bij cafetaria D’Olde Soldoat in Genemuiden waar ze de lekkerste frietjes serveren die we in tijden hebben gegeten. Ik zou er even voor omrijden als je bij FarmCamps De Oostermaat logeert.

> Bekijk alle FarmCamps

FarmCamps review

Farmtent, ranchtent, lodgetent of safaritent? Luxe: een barntent!

Als we de rits van onze barntent open zippen zijn we eigenlijk allemaal verrast. Dit is werkelijk 50 vierkante meter aan comfort zo op het eerste gezicht. FarmCamps maakt haar belofte meer dan waard als we wat verder kijken. Een complete badkamer inclusief toilet, douche en zelfs een eigen bad. Een very well equipped keuken met zeer complete inventaris en inclusief vaatwasser, koelkast (met diepvriesvakje) en gasfornuis. Tel daar een Lavazza Espressomachine, een gezellige zithoek, eettafel en fijne bedden bij op en je snapt dat wij een lach van oor tot oor op ons gezicht hebben. Deze barntent van FarmCamps overtreft absoluut onze verwachtingen daar is geen woord van gelogen. Dit is inderdaad luxe kamperen bij de boer! Lekker comfortabel dit, daar houden wij wel van.

Als je 8 jaar bent dan wil je natuurlijk op de Hooi Hooi slaapzolder slapen, dus dat plekje eigent onze oudste zoon zich meteen toe. Zeker lekker sfeervol deze barntent voor 6 personen die super efficiënt is ingericht en daarmee geschikt voor maximaal 6 personen. Tijd om op stok te gaan, dat zijn de kippen van FarmCamps De Oostermaat namelijk al lang. Morgen een nieuwe dag om meer te gaan ontdekken…

> Bekijk alle FarmCamps

Rise and shine, gewekt door de schapen

De volgende ochtend worden we gewekt door de schapen die achter onze tent doorlopen, helemaal niet vervelend. Dit is het echte buitenleven, heerlijk! Omdat we in de nazomer zitten, is de helft van de tenten bezet en het is daardoor lekker rustig bij FarmCamps De Oostermaat. We hebben heerlijk geslapen in de comfortabele bedden van onze barntent. Mag wel even gezegd worden dat de bedden comfy zijn, ook hier worden onze verwachtingen overtroffen. Dit heeft niets meer met kamperen te maken, zo’n barntent is gewoon pure luxe bij de boer. Credits voor FarmCamps, dit is een mooi concept waar we unaniem enthousiast over zijn!

Barn tent FarmCamps

Begin je FarmCamps dag met… een vers ontbijtje

Op de afgesproken tijd brengt boerin Gerdien ons een fijne ontbijtmand met verse broodjes, croissants, jam, yoghurt en andere lekkernijen. Wat een verwennerij is dit! In mijn ogen is een ontbijtje bezorgd tot aan de tent een must als je lekker wilt ontspannen tijdens je vakantie of weekendje weg in Overijssel. Niet zelf in de weer in de ochtend, maar je lekker laten verrassen en gewoon aanschuiven. Dit soort extra’s maken in onze ogen een verblijf bijzonder, omdat het anders is dan anders. We hoeven alleen nog maar even zelf de eitjes te bakken en te koken en een verse koffie te zetten. Hier kunnen wij wel aan wennen!

Ontbijt bij FarmCamps

FarmCamps de Oostermaat Overijssel

FarmCamps in Overijssel

Rondleiding over melkveehouderij De Oostermaat

Na het ontbijt even een snelle douche en de jongens trekken hun rode FarmCamps kinderoverall aan. Die laatste zou ik er zeker bijboeken, onze kinderen hebben het hele weekend in hun overall gelopen op de boerderij. Om 10.00 uur staan we klaar voor een rondleiding over Melkveehouderij De Oostermaat. Gerdien neemt ons mee langs de dieren en het boerenbedrijf met 110 koeien en ongeveer 50 stuks jongvee. Ze vertelt wat er allemaal komt kijken bij het runnen van het bedrijf, wat de koeien allemaal eten en hoe de melkrobot een enorme verandering teweeg heeft gebracht. Daarmee geven de dames – alle koeien zijn vrouwtjes, uitgezonderd één stier – voortaan zelf aan als ze gemolken willen worden. Af en toe moet Rindert een dame porren om langs de melkmachine te lopen, maar de automatisering heeft ervoor gezorgd dat hij niet iedere ochtend om 5 uur in de stal hoeft te staan om met de hand te melken.

FarmCamps de Oostermaat

Barntent FarmCamps de Oostermaat

Melkveehouderij De Oostermaat Overijssel

Het boerenleven van dichtbij zien

Ik kan maar één ding zeggen na deze rondleiding van Gerdien: respect. Ik wist dat het boerenleven geen 9 tot 5 baan is, maar er komt nog zoveel meer bij kijken! Wij vinden het fantastisch om op deze manier een inkijkje te krijgen in het echte boerenleven. Bij melkveehouderij De Oostermaat wordt dagelijks 3.300 liter melk geproduceerd door de koeien. Het FarmCamps concept zorgt ervoor dat je gewoon van dichtbij ziet hoe dat tot stand komt en hoe een boerenbedrijf gerund wordt. Dat vinden wij en onze jongens – hoe klein de jongste ook nog is – machtig interessant.

Leuke FarmCamps in Overijssel

FarmCamps de Oostermaat

Leuk om te weten: van de melk van melkveehouderij De Oostermaat wordt Leerdammer kaas gemaakt, de melk wordt dus verkocht.

FarmCamps de Oostermaat

De leukste FarmCamps in Overijssel

FarmCamps De Oostermaat is de allerleukste FarmCamps van Overijssel. Makkelijke conclusie, want het is op dit moment nog maar de enige. Maar serieus, wat hebben wij het hier fijn gehad. Het kleinschalige van deze boerderij en de situering van de tenten vinden wij erg fijn. Je kijkt niet bij elkaar binnen zeg maar dus je hebt voldoende privacy. De kinderen kunnen tegelijkertijd wel volop spelen en we kunnen gemakkelijk een oogje in het zeil houden. Lucas, onze 8-jarige redt zichzelf natuurlijk al prima. Maar we zijn eveneens verbaasd over zijn jonge broertje Julian die met 2 jaar ook prima zijn weg vindt op de boerderij. Kindvriendelijkheid ten top hier en alles is lekker overzichtelijk!

Overigens zijn er ook grotere FarmCamps, kies daar bewust wel of niet voor. Wij weten inmiddels uit eigen ervaring dat daar wel verschil tussen zit en geven zelf toch de voorkeur aan een kleinschalige FarmCamps zoals De Oostermaat.

FarmCamps met een peuter

Maximaal spelen, knuffelen en helpen op de boerderij

Onze jongens knuffelen en aaien de konijnen, gaan kijken bij de koeien, rapen eieren bij de kippen en spelen maximaal in het hooi. Verder helpen ze bij het voeren van de koeien en de kalfjes en Lucas rijdt mee op de tractor als Rindert het voer voor de koeien klaarlegt. De honden en de katten komen regelmatig bij onze tent langs, vooral Julian vindt dit geweldig. Op zondagochtend sluipt zijn beste poezenmaatje al bij ons de tent in als we nog in bed liggen. Kortom: het is één supergezellige beestenboel en we vervelen ons geen seconde.

Verder is er meer dan genoeg om te spelen op de boerderij met een fijne zandbak, modderkeuken, trampoline, klimtoren van tractorbanden en natuurlijk de verschillende skelters. We houden op zaterdagavond zelfs een skelterrace over het erf, fun!

Heb je een midweek of zelfs langer geboekt? Dan zou ik zeker aanraden om in Overijssel zelf nog wat te doen met je kids. Een bezoekje aan één van de Hanzesteden Elburg, Hattem, Kampen of Zwolle bijvoorbeeld.

FarmCamps de Oostermaat

FarmCamps de Oostermaat Overijssel

Leuk om te doen vanuit FarmCamps De Oostermaat

Dit fijne plekje ligt in een fantastische omgeving met heel veel mooie natuur. Blijf je een weekend bij FarmCamps De Oostermaat? Dan zou ik zeggen: geniet maximaal van alles wat er op deze plek is samen met je kinderen. Doe mee aan wat activiteiten, organiseer met je kinderen een skelter race en maak een vuurtje om marshmallows te roosteren. Take it easy! Even de verwachtingen goed managen: voor een activiteit zoals pizzabakken of ponyrijden betaal je een kleine vergoeding, dit is niet inbegrepen in de totaalprijs.

Heb je een midweek of zelfs langer geboekt? Dan zou ik zeker aanraden om in Overijssel zelf nog wat te doen met je kids. Een bezoekje aan één van de Hanzesteden Elburg, Hattem, Kampen of Zwolle bijvoorbeeld. Wij vonden Hattem in combinatie met het Nederlands Bakkerijmuseum erg leuk. Als het heel mooi weer is, dan kun je ook zwemmen in één van de watertjes in de omgeving. Gerdien kan je precies vertellen waar je moet zijn. Of je gaat het water van het Zwarte Meer op met een kano of sloepje.

FarmCamps de Oostermaat Overijssel FarmCamps de Oostermaat Overijssel

En er is een tijd van komen en een tijd van gaan…

De tijd van gaan is helaas gekomen op zondag. Maar niet voordat we nog een hele dag kunnen rondlopen op de boerderij. Als je bij FarmCamps een kort weekend boekt, dan hoef je niet op zondagochtend om 10.00 uur uit te checken. Wat een verademing! Van onze barntent mogen we dus ook nog de hele dag gebruik maken.

We checken in overleg al eerder uit, want de zondag is op deze FarmCamps een rustdag voor het boerengezin. Vervolgens wordt er nog volop gespeeld door onze kinderen, maken we nog even de haard aan om de laatste marshmallows te roosteren en pakken we op ons gemak de spullen in om weer huiswaarts te gaan. Gewapend met een heus boerenpaspoort, nieuwe dierenvrienden en een rugzak vol fijne herinneringen aan melkveehouderij De Oostermaat rijden we terug naar het Brabantse land. Niets dan lof over dit concept waarin we hebben kennisgemaakt met een modern melkveebedrijf.

Zijn er dan echt geen negatieve dingen of nadelen te melden over FarmCamps De Oostermaat? Heel eerlijk? Nee eigenlijk niet, dat zou zoeken en muggenziften zijn om in dierentermen te blijven. FarmCamps scoort natuurlijk ook niet voor niets een gemiddelde van 9,1. Wij vinden dat eigenlijk ieder gezin eens moet kennismaken met een boerderij op deze manier. Educatief, samen genieten in de natuur en lekker tot rust komen. What else do you need?

Wil je zelf een tof verblijf boeken bij deze of een andere FarmCamps? Laat je hier inspireren!

FarmCamps in Overijssel