Kroatie kajakken tiener
Kroatië
Mireille Steegmans
Kroatië
07/31/2023
4 min

6x avontuurlijke dagjes uit in Kroatië

07/31/2023
4 min

Als je droomt van een vakantie die zowel de kleintjes als de volwassenen zal bekoren, dan is Kroatië met kinderen de plek om naartoe te gaan en perfect om te combineren met Slovenië. Kroatië biedt een goede balans tussen avontuur en ontspanning, midden in de natuur en bij levendige steden. Jonge avonturiers zullen genieten van de water- en themaparken die Kroatië heeft dus als je op zoek bent naar een leuk en ontspannend dagje uit, duik dan in een dag vol plezier en waterpret. Liever niet te nat? Verlies jezelf dan in de fantasiewerelden van de themaparken. Eén ding is zeker: voor de actievere gezinnen staat Kroatië klaar met heel wat outdoor activiteiten. Ga op avontuur, Kroatië een speeltuin voor jong en oud. Ik heb hieronder een aantal leuke familie activiteiten in Kroatië verzameld.

Haventje in Rovinj

Kroatische aquaparken, een dag vol plezier

Wanneer je met kinderen op vakantie bent is een bezoek aan een van de leuke aquaparken van Kroatië een echte must in de zomervakantie als het lekker warm is. Een van de meest populaire waterparken van Kroatië is Aqua Park Istralandia, gelegen in de buurt van Novigrad, in Istrië. Echte avonturiers kunnen de adrenaline in hun lijf voelen bij de afdaling van de hoogste glijbaan van Kroatië, die wel 27 meter hoog is. Niet geschikt voor de allerkleinsten dus! Verder is ook Aquacolors in Istrië (Poreč) een aanrader. Hier vind je meer dan een kilometer aan glijbanen voor groot en klein. Als je op zoek bent naar wat meer rust, kunnen de Kroatische thermen in het noorden van het land niet ontbreken op je lijstje. Hotels zoals Terme Tuhelj en Sveti Martin hebben allebei familiekamers en zijn direct verbonden aan de verschillende thermen. Deze kindvriendelijke accommodaties beschikken ook over zwembaden waar volop animatie voor kinderen te vinden is. In de buurt van deze hotels ligt ook het Neanderthaler museum, waar het verhaal van de prehistorie op een leuke manier voor jong en oud wordt verteld.

Hotel met waterpark in Kroatie

Dinopark Funtana, Jurassic Park in het klein

Voor alle kleine dinosaurusliefhebbers in je gezin is dit een geweldige tip in Kroatië: Dinopark Funtana. Dit park is een must-see voor je kleine paleontologen, compleet met brullende en bewegende dinosaurussen op ware grootte die op strategische plekken langs de prachtige wandelroutes liggen. Wandelen over de houten paden terwijl deze prehistorische reuzen boven je uittorenen is een ervaring die je kinderen zich nog lang zullen herinneren. En het is niet alleen leuk, maar tegelijkertijd ook nog educatief. Daar houden wij van, want je leert tijdens een bezoekje veel over de verschillende soorten dinosauriërs terwijl je ze verkent. Wil je alvast voorbereid zijn? Dan is het een idee om voor jullie vakantie al een keer naar Naturalis in Leiden te gaan, dan weet je alvast heel wat over deze bijzondere schepsels en de informatie is daar natuurlijk in het Nederlands beschikbaar.

Dinopark Funtana zorgt ervoor dat het plezier niet ophoudt bij de dinosaurussen. Het park organiseert liveshows en heeft een scala aan andere attracties om de kleintjes te vermaken. Kinderen kunnen hun energie kwijt in de speeltuinen, het trampolinepark of ze kunnen zich vermaken met de dieren op de kinderboerderij. Er is echt voor ieder wat wils in dit gezinsvriendelijke park. Dit Dinopark ligt vlakbij de stad Poreč en zou ik aanraden voor kinderen tot ongeveer 10 jaar. Maak je klaar voor een dag vol prehistorisch plezier! Dit Dinopark is ook vanuit Rovinj goed te bezoeken of juist te combineren met een bezoekje aan dit kleurrijke stadje met haar leuke haven.

Dinopark Funtana Kroatie

Peddelen in de natuur van Kroatië

Wat is er avontuurlijker dan Kroatië verkennen vanaf het water? Of je nu met een peddel in de hand door het betoverende blauwe water glijdt of de groene bossen vanaf het water bewondert, het is een ervaring die je kinderen nog lang zullen onthouden. Stel je voor dat je langs de historische stadsmuren van Dubrovnik vaart, de oude stenen die de stad beschermen, zichtbaar vanuit je eigen kleine kajak of kano. Of misschien spreekt de uitdaging van een tweedaagse kajaktrip over de Zrmanja rivier in de Zadar regio je meer aan als je wat oudere kinderen hebt die in zijn voor wat meer avontuur. Kajakken of kanoën is hoe dan ook een geweldige manier de schoonheid van de natuur op een andere manier te ervaren. Je kunt vanuit je kajak zelfs het UNESCO werelderfgoed van Sibenik bezoeken! Voor gezinnen die wat wilder water zoeken, zijn de rivieren in de buurt van Karlovac een aanrader. Je kunt de rivieren Dobra, Kupa of Mrežnica trotseren met een raft en de stroomversnellingen bedwingen.

Angreni was in de zomervakantie in Kroatië en ging zwemmen en kajakken in de omgeving van Rastoke. Zij huren een kajak bij Terra Croatica om te genieten in de frisse en heldere rivieren. In deze omgeving maken ze een hele leuke trip met kleine en hogere watervallen, waar je vanaf springt of vaart. Ook leuk voor kleine kinderen en ouderen die niet willen springen, want je kunt eventueel ook langs de kant naar beneden lopen.

Vakantie in Kroatie met gezin

Tips Kroatie met kinderen