
Erlebnis Sennerei Zillertal: kijken, proeven en spelen
Zoek je een leuk én leerzaam uitje met kinderen in het Zillertal? De Erlebnis Sennerei im Zillertal is een fijne combi van leren en proeven in de zuivelfabriek en op het boerenerf, met óók nog een goed restaurant. Je kijkt mee in de productie, je proeft de beste 'heumilch-producten en bent lekker buiten, dicht bij de dieren en een fijne speeltuin. Deze plek voelt overzichtelijk en heel Oostenrijks. Wij waren vooral gecharmeerd van de uitleg over Graukäse en het verschil met andere kazen plus het proeven. En de kinderen? Die wilden niet weg bij het yoghurt proeven en daarna de speeltuin met dieren.
Onze ervaring: ga vroeg, dan leeft de fabriek
Wij lopen in de ochtend vroeg naar binnen bij de sennerei. Dan zie je de Erlebnis Sennerei Zillertal zuivelfabriek écht in actie. Het proces van kaas maken start al vroeg dus kom je pas in de middag of aan het eind van de ochtend, dan mis je simpelweg een paar stappen. Zonde. Vroeg gaan dus en de drukte dan voor lief nemen. Je parkeert de auto gratis (er is voldoende parkeerruimte) en je hebt na een bezoeken aan de fabriek alle tijd voor het buitengedeelte. Voor de fabriek hebben wij ongeveer anderhalf uur nodig, maar het ligt echt compleet aan hoeveel je wilt kijken bij het productieproces en of je wel of niet kaas en yoghurt wilt proeven. Alle bij elkaar heb je zeker wel 3 uur nodig om de complete boerderij te zien en te beleven met kinderen, exclusief de lunch.
Heumilch is een traditioneel Alpenmelkproduct waarbij koeien uitsluitend verse weidegrassen, kruiden en zongedroogd hooi eten, zonder het gebruik van gefermenteerd voer zoals ingekuild gras.
Over Erlebnis Sennerei Zillertal
Bij Erlebnis Sennerei Zillertal draait alles om heumilch: pure melk van koe, schaap en geit, zonder kuilvoer, met veel aandacht voor dierenwelzijn en vakmanschap. Daar houden wij van, puur en (h)eerlijk! Die basis proef je in álle producten kan ik je vertellen, van drinkmelk tot kaas en yoghurt. Dat maakt kiezen lastig, op een positieve manier. De heumilch komt van Zillertaler bergboerderijen, wordt in het dal verwerkt en verpakt, met korte transportwegen en oog voor milieuvriendelijke verpakkingen .
Leuk weetje voor ouders die van transparantie houden: de boeren houden gemiddeld minder dan 9 koeien per bedrijf. Enorm kleinschalig dus, met een streng heumilch-reglement en controles op dierwelzijn. Kwaliteit, rijpingstijd en zachte verwerking staan centraal, daar geeft familie Kröll zélf garantie op. Ze staan achter het product dat zij maken en dat is in alle facetten terug te zien!
Welke producten zijn er allemaal? Een greep uit...
- Melk & room: verse heumilch (3,6% vet), lichte variant (1,5%), plus ALMMilch (alleen juni–september) en zelfs laktosevrije heumilch. Er is ook buttermilk, slagroom en sour cream voor wie graag kookt of bakt.
- Boter & kwark (topfen): traditionele Fasslbutter (in het bottervat gekarnd) en verschillende soorten topfen/kwark, van smeuïg tot mager. Nostalgisch lekker op brood of in taart.
- Yoghurt: romig geroerd en extra lang gerijpt - daardoor echt zijdezacht. Smaken lopen van klassiek Natuur en Vanille tot Wilde bosbes, Preiselbeer, Aardbei, Stracciatella, Koffie en Holunder-Limoen. Er is ook een lichte yoghurt met 1% vet. Perfect voor het ontbijt of een toetje na een goede bergwandeling met je gezin.
- Kaas (koe, schaap, geit): van mild-romige Almkäser en Bergtilsiter tot uitgesproken Bergkäse (ook 6 maanden gerijpt), Gouda, Edamer en specialiteiten met kruiden, bloemen of truffel. Voor de borrel zijn er reepjes, blokjes en raspkaas - keuze genoeg dus!
- Graukäse: de lokale held! Mager, eiwitrijk en extra lang gerijpt. Er is “jung” (milder) en “premium” (intens, met grijze edelschimmel). Niet iedereen’s eerste liefde deze graukäse. Wij vinden hem heerlijk op een burger.
- Raclette is de seizoensfavoriet (ook in truffel- en geitenvariant) is een winterproduct (oktober-januari). Ideaal voor gezellige avonden in je appartement. In de zomer is ALMMilch juist exclusief verkrijgbaar - rechtstreeks van de almen van Zillertal en directe omgeving.
Onze favorieten? Voor het ontbijt de natuur- of aardbeiyoghurt met muesli Voor de lunch de almkäser of bergkäse op brood en voor de borrelplank het käsetrio. Wil je iets typisch Zillertals? Neem een klein stuk Graukäse jung mee.
Buiten zijn: spelen, dieren en bijen
De showboerderij is te vinden op het buitenterrein achter de fabriek en compleet met stal, weides en infopanelen. Hier leren kinderen spelenderwijs: waar slapen de koeien, wat eten de geiten? De bijenstand geeft korte en duidelijke uitleg over het belang van bijen en honing in de Alpen. Er is een overzichtelijke speeltuin te vinden met geweldige glijbaan en er kan volop gespeeld worden in het hooi.
We maken een aantal leuke foto’s in dit achterste deel waar je als boerderijfamilie op de foto kunt: daar is een setting waar je letterlijk “in de Erlebnis-sennerei” lijkt te zitten, compleet met selfie platform voor je telefoon. Tussendoor leren we over bijen, de andere dieren die hier rondlopen en we maken lol met de leuke bordjes hoe de hele kringloop van melk tot kaas werkt. Precies het soort uitje waar je samen wat van opsteekt én de hele kringloop van melk tot kaas doorloopt.
Praktisch: parkeren, tickets en rondleiding met audiotour
Erlebnis Sennerei Zillertal ligt aan de rand van Mayrhofen en is gemakkelijk bereikbaar met auto of bus, parkeren is gratis op het eigen terrein. De entreetickets voor Erlebnis Sennerei Zillertal zijn niet inbegrepen in de Zillertal Activcard, wel zijn zij 'vorteilspartner' waardoor je een korting krijgt voor zowel kinderen als volwassenen voor de rondleiding door de zuivelfabriek, de boerderij en het proeven van yoghurt en kaas. De rondleiding is trouwens op eigen gelegenheid met een audiotour.
Onze tiener kan alles prima volgen tijdens de audiotour beschikbaar is, de spanningsboog van onze jongste (7 jaar) is wat korter en dus vertellen we hem een en ander over wat hij ziet. En dat blijkt hij erg interessant te vinden! Soms moet je als ouder zelf even wat creatief zijn om je kinderen te enthousiasmeren, dat blijkt. Het proeven en rondkijken vinden we uiteindelijk allemaal ontzettend leuk, een welkome afwisseling met het buitenavontuur in Zillertal. De informatieborden zijn verder Duitstalig, maar daar hebben we eigenlijk geen last van.
👉 Lees ook: Zillertal Activcard, ideaal voor openbaar vervoer
📍 Accommodatietips: Gezinsvriendelijke hotels en huizen in Zillertal
Plan je bezoek rond openingstijd. Dan is de productie zichtbaar en je maakt relaxed de combi fabriek + buiten + lunch.
De fabriek: van melk tot kaas (en gaten)
In de Schau-Sennerei kijk je via grote ramen mee van heumilch naar eindproduct: Joghurt, boter en verschillende kazen. De kinderen vinden vooral de ‘gatenkaas’-uitleg leuk: waarom heeft Bergkäse soms gaatjes en soms niet? Het zit ’m in het proces en de gasvorming. Ook interessant is de Erlebnis Sennerei Zillertal Graukäse-hoek. Je ziet dat Graukäse van buiten naar binnen rijpt, onder verschillende temperaturen, en dat wielen meerdere keren per week gedraaid worden. Het verschil met andere kazen wordt superduidelijk uitgelegd en is goed te zien. Voor ouders is het een korte les food-chemie en voor onze tiener idem dito - die is dol op chemische processen!
De producten: proeven = begrijpen
Na kijken komt natuurlijk... juist: proeven! De sennerei staat bekend om zijn zachte Joghurt, romige boter en natuurlijk een rij aan kazen - van mild tot heel erg uitgesproken. Heumilch (koeien krijgen hooi in plaats van kuilvoer) zorgt voor een schone, constante smaak. In de Erlebnis Sennerei Zillertal winkel neem je alles koel verpakt mee na afloop trouwens. Onze tip: kies een milde kaas voor op brood en iets pittigers voor ’s avonds. Vergeet niet een paar kleine bekers yoghurt mee te nemen, zo kun je thuis of in je appartement rustig nagenieten.
Restaurant Sennereiküche: vers en regionaal (doen!)
Lunchen is hier een dikke aanrader, zeker niet overslaan. Alles wordt vers gemaakt met eigen producten. Je proeft letterlijk de kwaliteit. Wij gaan voor de weekspecials en delen de gerechten om overal iets van te kunnen eten. We gaan voor een graukäse-burger met krokante wedges, käsespätzle met geroosterde uien (kids-proof, romig en mild) en de cordon bleu met Graukäse en ham. Allemaal inclusief lekkere verse frietjes. Ook een warme verse melk kan ik aanraden, net als een lekkere Onze jongste eet een heerlijke schnitzel met verse frietjes waar hij helemaal blij van wordt. Een uitgebreide warme lunch = een gemakkelijke avond met koken!
De kaart wisselt hier, maar reken op eerlijke Alpenklassiekers. Het Erlebnis Sennerei Zillertal restaurant is ook te bezoeken als je in de buurt bent en zit dus niet gekoppeld aan je bezoek van de fabriek, handig om te weten als je in de buurt bent. Voor de kinderen is er een ontzettend leuke speelplek buiten, naast het overdekte terras van het restaurant.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een partner van KleineWereldreiziger.nl. Wij werken alleen samen met partijen die onze redactionele onafhankelijkheid respecteren.