Geocaching, de wereldwijde speurtocht met kinderen
Europa
Mireille Steegmans
Europa
03/03/2019
4 min

Geocaching, de wereldwijde speurtocht met kinderen

03/03/2019
4 min

Geocaching met kinderen is fun! Wij zijn er sinds onze eerste kennismaking in Portugal met geocaching fan van. Maar waarom dan precies? Wat maak geocaching dan zo ontzettend leuk?

Verborgen schatten in holle bomen

Geocaching geeft je met kinderen de mogelijkheid om op een speelse manier kennis te maken met de natuur. Verder zijn cultuur en historie ook vaak verweven in de zoektocht naar caches. Win-win dus: actief zijn en tegelijkertijd leren. En daar houden wij wel van! Het mooie is dat je waarschijnlijk in een straal van 10 kilometer rondom je huis of vakantiehuis in bijvoorbeeld Zeeland of Friesland al leuke caches kunt vinden. Maak je niet iedere keer hetzelfde rondje, maar kun je samen op ontdekkingsreis! Als dit de eerste keer is dat je over geocaching leest dan kun je een heel tof concept verwachten met eindeloos veel mogelijkheden. Die holle boom die je normaal voorbij loopt blijkt ineens een verborgen schat te hebben, hoe vet is dat?! En er zijn er wereldwijs inmiddels zo’n 3 miljoen dus vervelen hoef je je niet!

Wat is geocaching?

Geocaching in het kort: schatzoeken met GPS of met je smartphone! Je gaat op zoek naar een een soort van schat, dit is de cache. Meestal is het een metalen, houten of plastic doos die is verborgen in een openbare ruimte, klaar om ontdekt te worden. Het is dus een soort van kistje wat tegen een stootje kan en waar een logboekje in te vinden is. In dit logboekje schrijf je je gegevens, net als je voorgangers. Soms zitten er nog wat andere kleine frutsels in de cache. Over de hele wereld zijn er miljoenen caches verstopt. Natuurlijk is niet iedere tocht even leuk dus speur even goed voordat je op pad gaat. Caches kunnen in de natuur liggen, maar even zo goed in steden of dorpen. Heb jij je weekendje weg al eens uitgebreid met een middagje geocachen?

Iedere cache heeft een eigen thema en de lengte van iedere cache is weer anders (tot wel 100 kilometer). Verder zijn er verschillende moeilijkheidsgraden. En natuurlijk ook vaak opdrachten! In Nederland zijn er ongeveer 100.000 mensen die actief bezig zijn met geocaching.

Geocaching met kinderen, hoe werkt dat?

Geocaching is voor kinderen vooral een avontuur. Een avontuur dat ze spelenderwijs naar mooie plaatsen brengt waar ze anders niet zouden komen. Dat kan in je eigen woonplaats en op vakantie. Je zult ervan versteld staan: je komt zeker weten op plaatsen die jij nog niet kende en anderen wel. Geocaching met kinderen is echt een geweldige uitvinding als je het ons vraag! Kijk eerst dit filmpje om meer te leren over geocaching met kinderen of zonder en om net zo enthousiast te worden als wij al zijn:


Leuke kindercaches

Het vinden van leuke geocaches in Nederland is vaak best wel even een klusje: het vinden van kindercaches in je omgeving zoals in is vaak zelfs nog wat lastiger. Daarom zijn wij ook helemaal enthousiast over het initiatief van de chaches binnen de Garden of Amsterdam GeoTour. Deze dienen voor de promotie van de Gooi en Vechtstreek dus je kunt er vanuit gaan dat de caches en dus ook de kindercaches goed zijn. Wel zo fijn! Dit maakt geocachen met kinderen ineens een stuk toegankelijker.

Leuke kindercache in Nederland: Bezint eer ge begint

Tijdens de openingstijden van Fort Kijkuit kun je op zoek naar deze kindercache, een puzzel cache om precies te zijn. De cache ligt verborgen in Fort Kijkuit. Dit fort is een oud vestingwerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De cache is op zich niet zo moeilijk te vinden en daardoor leuk om met kinderen te doen. Zodra je de fortgracht oversteekt, waan je je in vroegere tijden en kun je op zoek. Heb je de cache gevonden? Los dan de puzzel op en vul natuurlijk ook het logboekje in!

Kijk na het vinden van de kindercache ook zeker even rond bij Fort Kijkuit, want het fort is zeker een bezoekje waard met al haar geschiedenis. Het fort ligt in een natuurlijke omgeving en er zijn in de omgeving dus volop fiets-, wandel-, en vaarroutes. Je kunt hier trouwens ook lekker even picknicken en je hebt vanaf het uitkijkpunt uitzicht over de Horstermeerpolder, natuurgebied de Wijde Blik en molen Gabriël.

Geocaching met kinderen in Nederland

Leuke kindercache in Nederland: Slot Muiderberg

De GeoTour ‘Het Muiderslot’ in Noord-Holland is een heerlijke manier om het Middeleeuwse Muiderslot en haar omgeving te ontdekken. Kasteel Muiderslot is vierkant en heeft op iedere hoek een ronde toren. Ook het Muiderslot een slotgracht en natuurlijk een ophaalbrug, zeker weten dat kinderen hierdoor mee terug gaan naar vroegere tijden. Onze ervaring is dat een kasteel altijd verhalen over ridders en prinsessen oproept. Zeker deze caches met je kinderen lopen, want het is een ontzettend leuke kindercache

Muiderslot geocaching

Ontdek alle caches van de ‘Garden of Amsterdam GeoTour’

Deze toegankelijke en leuke kindercaches zijn onderdeel van de ‘Garden of Amsterdam GeoTour’, opgezet door de Gooi en Vechtstreek. Er zijn dus nog veel meer leuke geocaches te vinden in deze regio op Geocaching.com. Enjoy!

Geocaching in Noord-Holland

Wil je zelf gaan geocachen? Neem deze tips mee

Met kinderen is het speuren naar schatten een feest en bovendien is dit ook nog eens een gratis activiteit. Er zijn een aantal sites naar Geocaching.com die handig zijn als je wilt gaan geocachen:

Geocaching is internationaal, dus neem je telefoon en app zeker mee op vakantie en ga ontdekken hoe leuk geocaching is. Wij gingen geocachen in Portugal in de Schist Villages, superleuk! Hierdoor ontdekten we informatie die we anders niet hadden geweten en bovendien kwamen we op plekken waar we anders gegarandeerd niet waren gekomen.