Guest House Polonnaruwa met kinderen
Sri Lanka
Mireille Steegmans
Sri Lanka
05/12/2021
5 min

Vrienden maken bij The Green Guest House

05/12/2021
5 min

Polonnaruwa is vooral bekend om twee dingen: de ruïnes van de oude stad van Polonnaruwa en de rijstvelden. Veel toeristen blijven hier vaak maar één of twee nachten. Wij hadden een leuk guesthouse in Polonnaruwa en bleven gelukkig langer!

Going local in the Green guesthouse in Polonnaruwa

Ons leuke guesthouse in Polonnaruwa was de enige accommodatie in ons reisprogramma van Sri Lanka waar we over twijfelen. We weten dat de Sri Lankanen geen ster zijn in foto’s maken en besluiten om het er toch op te wagen. Gelukkig maar, want we komen terecht bij een vriendelijke familie met twee kinderen die duidelijk welgesteld zijn en ons alles willen laten zien van hun gewoonten en gebruiken. En natuurlijk van hun land. Dat is precies wat wij leuk vinden op vakantie; kennismaken met locals en met hun gebruiken en gewoonten. Ben je op zoek naar een leuk guesthouse in Polonnaruwa? Ga naar The Green Guest House! Verwacht geen fancy kamers, just de basics. Wel een zeer gastvrij gezin 

Leuk guesthouse in Polonnaruwa
Leuk guesthouse in Polonnaruwa

De rivier optimaal gebruiken

Voor ons guesthouse stroomt een rivier. We zien bij aankomst al dat er volop gebruik van wordt gemaakt door de locals en dat er een flinke stroming is. Zwemmen in de rivier, de was doen in de rivier, zelf een bad nemen. De rivier is multifunctioneel en ziet er aantrekkelijk uit om zelf ook een plons te maken. We twijfelen even, met alle informatie van Thuisvaccinatie.nl in ons achterhoofd en besluiten dan toch om lekker te gaan zwemmen. Wat helpt is dat de eigenaar van ons guesthouse arts is en aangeeft dat het voor ons zeker safe is en schoon. Gelukkig maar dat we onze twijfels overboord hebben gezet, want het is heerlijk in de rivier! Ook de locals zijn enthousiast over onze actie en onze kleuter valt behoorlijk op met zijn zwemband en zwembandjes. Veel getoeter van langsrijdende scooters en vrachtwagens, zwaaiende mensen en lachende gezichten. So cool! The Green Guest House heeft geen zwembad, maar wel een geweldige rivier direct voor de deur.

Was doen in de rivier in Sri Lanka

Eten met je handen

We zijn enthousiast over deze eerste actie uit onze comfort zone – het zwemmen in de rivier – en besluiten om er nog eentje te doen. In Sri Lanka eten de mensen met hun handen, met hun rechterhand om precies te zijn. Je  linkerhand wordt gezien als vies en onrein. Tot nu toe hebben we alleen maar met mes en vork gegeten, chopsticks kennen ze hier niet overigens. We eten het liefst typisch Sri Lankaans en dat terwijl we vooral twijfelden over het eten in Sri Lanka. Onze kleuter houdt het liever bij aardappelschijfjes, terwijl het eten absoluut niet te pittig is gemaakt, maar hij heeft nu eenmaal in zijn hoofd zitten dat ALLES in Sri Lanka pittig is. Cocos egg noodles in combinatie met gele curry en vis. We vallen aan met onze rechterhand en komen er al snel achter dat je echt veel meer feeling met je eten hebt op deze manier. Lekker de saus mixen met de noodles, de graten uit de vis plukken en genieten van het heerlijke eten. Eten met je handen en niemand om je heen die er gek van op kijkt, heerlijk!

Overigens is er wel een speciale techniek voor het eten met je handen. De Sri Lankanen eten met alle vingers. Ze schuiven het eten dat eigenlijk in een soort kommetje ligt dat ze met hun vingers maken uiteindelijk met hun duim naar binnen. Wij hanteerden onze eigen techniek, die werd zeker ook gewaardeerd. Een hele belangrijke tip: lik niet je vingers af, dat wordt gezien als onhygiënisch.

Eten met je handen in Sri Lanka

leuk guesthouse in Polonnaruwa

Alles gebruiken van de kokosnoot

Diezelfde avond klimmen we op het dak van onze accommodatie waar nog twee verdiepingen op zullen komen. We staan daardoor vlakbij de kokosnoten van een palmboom. Nog even een kleine ladder tegen de stam aan en je kunt de kokosnoten er zo vanaf draaien. Als de kokosnoten nog jong zijn, kun je het water van dit type kokosnoot – de king coconut – drinken. Dat willen we wel eens proeven, vooral omdat het goed is om je nieren door te spoelen dus dat klinkt gezond. Dat hebben we geweten, meer dan anders hebben we heel wat afgewaterd!

Na het leegdrinken van de kokosnoot, schrapen we de binnenkant uit. Er wordt een lepel gemaakt van de buitenkant van de kokosnoot. De slijmerige binnenkant is lekker en natuurlijk ook gezond. De rest is erg hard en nauwelijks eetbaar, maar voor decoratie worden de kokosnoten bewaard. De tuin ligt er vol mee, een erg leuk gezegd. Kortom, eigenlijk alles van de kokosnoot wordt gebruikt. Er zijn trouwens kokosnoten in verschillende soorten en maten. Van de kokosnoot zoals wij hem doorgaans kennen van de Bounty verpakking – de ‘normale’ kokosnoot – wordt bijvoorbeeld ook de binnenkant volledig gebruikt. Ze schrapen de binnenkant uit en gebruiken de kokosrasp als basis boor bijvoorbeeld curry.

King coconut aan de palmboom

Kokosnoot King coconut

Kokosnoten

Mannen dragen een sarong

En dan komen de lokale mannen in de avond aanlopen met een sarong. Een soort van traditionele broekrok voor mannen die er erg comfortabel uitziet. Gijs wil er eigenlijk ook wel eentje bemachtigen en voordat hij het weet, zit hij in zijn sarong buiten. De mannen leren hoe hij hem moet knopen. Het is eigenlijk niet meer dan een doek die is dicht gestikt aan één kant. Deze sla je om en rol je bij je middel op. Handig om die techniek even te pakken te krijgen, zodat hij niet afglijdt. Of je hier wel of geen ondergoed onder moet dragen is ons tot op de dag van vandaag niet duidelijk, daar is iedereen wat tegenstrijdig over.

En weet je, de sarong wordt thuis ook regelmatig tevoorschijn gehaald. Hij zit blijkbaar erg lekker! Zoek je dus een leuk guesthouse in Polonnaruwa? Ga dan in onze voetsporen al dit moois beleven!

Sarong dragen