Ijsbad nemen in Noorwegen
Noorwegen
Angreni Hilaul
Noorwegen
03/11/2024
4 min

De ultieme bucketlist ervaring: een ijsbad nemen in Noorwegen

03/11/2024
4 min

Terwijl de maan nog aan de hemel staat en de zon aan de andere kant van de rivier opkomt, maken wij ons nog voor het ontbijt klaar voor een kick start van onze dag. We nemen samen met een gids een ijsbad in Zuid-Noorwegen. Zou jij het doen? Wat ons betreft is dit een bucketlist ervaring die letterlijk het coolste is om te doen. Léon en ik doen het samen, omdat onze tiener Fleur haar joker ingezet heeft. Toch is deze ervaring zeker te doen door stoere kids. Omdat we het ijsbad nemen in een echte rivier (niet in een bad) is het wel vereist dat je kind goed zwemt, ook al ga je niet echt zwemmen in de rivier. Bovendien is begeleiding van een professionele en ervaren gids echt een must in mijn ogen. Niet alleen met kinderen, ook voor jezelf!

Tips ijsbad nemen in Noorwegen met gezin

Voorbereiding op het ijsbaden

Door een ervaren gids worden we 's morgens om 8.30 uur opgehaald in ons hotel. We rijden samen naar een plek aan de rivier waar hij zelf dagelijks zijn ijsbad neemt om de dag fris te beginnen. We hebben de instructie gekregen om ons zo warm, maar makkelijk mogelijk aan te kleden. De kleding moet voor het ijsbad snel uit, maar na het ijsbad ook weer snel aangetrokken kunnen worden. Wij dragen daarom onze zwemkleding direct onder onze ski jas en broek en gaan met blote voeten in onze met wol gevoerde snowboots. Een droge onderbroek en handdoek gaan mee, samen met een thermosbeker warme thee en koffie.

Excursie ijsbad nemen

De ijsbadervaring, een moment van uitersten

Bij de rivier aangekomen, slaan we eerst een wak in het water, omdat de rivier dichtgevroren is. We leggen een handdoek op de grond en kleden ons uit. Onze muts en handschoenen houden we aan. De gids zet een timer op twee minuten en gaat zelf als eerste via een ladder voetje voor voetje het water in voor hij gaat zitten op een rand. Ik volg hierna terwijl de gids tegen me praat en vooral zegt dat je rustig moet blijven door ademen. Ik loop over de rand naar hem toe en ga rustig naast hem zitten terwijl ik steeds verder het koude water in ga. Léon komt na mij het water in en komt enkele seconden naast mij zitten voor hij aangeeft pijnlijke voeten te hebben en er weer uitgaat. Ik blijf met de gids praten, als afleiding van de kou en tintelingen die ik over mijn hele lichaam voel. Mijn voeten worden als eerste koud en ik geef aan dat ik eruit ga. De timer geeft aan dat het nog enkele seconden is tot de twee minuten voorbij zijn en de gids motiveert mij nog even te blijven, omdat hij ook ziet dat het voor mij te doen is. Na twee minuten ga ik rustig het water uit, stap op de handdoek, droog mij snel af en schiet in de skikleding en warme schoenen die aan de kant klaarliggen.

Ijsbad nemen in Zuid-Noorwegen

Na het ijsbaden...

Mijn voeten en handen zijn vrij koud en in plaats van de thee in de buitenlucht op te drinken, doen we dit in de auto, het is -19 graden blijkt als we in de auto zitten! Het nemen van dit ijsbad is één van de meest bijzondere winteravonturen die we beleefd hebben en kan van onze bucketlist afgevinkt worden. 

Mogelijkheden voor het nemen van een ijsbad worden aangeboden door het Hovdestoylen Hotel in Setesdal aan hun gasten, maar het is ook mogelijk voor personen van buitenaf. Je kunt hiervoor het beste rechtstreeks contact opnemen met de receptie van het hotel. Kijk voor informatie op de website van Hovdestoylen.

Termperatuur bij nemen ijsbad

De gezondheidsvoordelen van ijszwemmen

Eerst even wat praktische informatie over koude en ijszwemmen. IJszwemmen biedt verrassende gezondheidsvoordelen, iets wat ik zelf ondervond tijdens ons avontuur in Zuid-Noorwegen. Terwijl de temperatuur rond het vriespunt schommelde, dompelde ik me onder in het ijskoude water, een ervaring die zowel fysiek als mentaal uitdagend was. De directe blootstelling aan de kou activeert een krachtige reactie van het lichaam. Om zichzelf te verwarmen, begint het bloed sneller te circuleren, wat de bloedsomloop stabiliseert en het immuunsysteem versterkt. 

Deze natuurlijke respons biedt bescherming tegen infecties en verbetert de bloedsomloop, wat resulteert in een aangenaam gevoel van warmte na het bad. Bovendien stimuleert de koude de afgifte van adrenaline, endorfine en ontstekingsremmende stoffen, wat bijdraagt aan een sneller herstel na fysieke inspanning. Deze voordelen maken ijszwemmen bijzonder populair onder atleten, die het vaak in hun trainingsroutine opnemen. Om het zelf te ervaren zit er maar één ding op: DOEN!

Ijbad nemen, voordelen en ervaring

Het belang van begeleiding bij ijszwemmen

Mijn ervaring met ijszwemmen in Zuid-Noorwegen benadrukte het belang van begeleiding. Samen met een ervaren gids en Léon waagde ik me aan dit winterse avontuur, ondersteund door duidelijke instructies en de nodige voorbereidingen. Het is cruciaal om niet langer dan enkele minuten in het ijskoude water te blijven en van tevoren goed voorbereid te zijn. Bovendien, in geval van nood, kan een begeleider van onschatbare waarde zijn. Of in mijn geval kan de gids ook de extra motivator zijn!

Begeleiding zorgt niet alleen voor veiligheid maar versterkt ook het vertrouwen en de moed om de uitdaging aan te gaan. Even een disclaimer: mensen met gezondheidsproblemen, vooral die met circulatieproblemen, dienen eerst een arts te raadplegen. De ervaring leerde mij dat de juiste voorbereiding, gekoppeld aan de steun van een gids echt gewoon essentieel is voor een veilige en verrijkende ijszwemervaring.

Dit artikel is  tot stand gekomen door een samenwerking met één van onze partners. Dit betekent dat de reis, het product of de inhoud van dit artikel gesponsord kan zijn of onderdeel uitmaakt van een betaalde samenwerking, waardoor we jou kunnen voorzien van gratis reisverhalen en tips op KleineWereldreiziger.nl. Wij werken alleen samen met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.