Kaap de Goede Hoop met kinderen
Zuid-Afrika
Daphne Liebrand
Zuid-Afrika
01/06/2023
7 min

5x must do dingen in Kaapstad met je gezin

01/06/2023
7 min

Kaapstad met kinderen is een feest! De hoofdstad van Zuid-Afrika heeft gezinnen ontzettend veel te bieden, daar vertel ik je alles over in onze reisgids over Kaapstad. Van V&A Waterfront tot Houtbaai en alle fijne plekken op het Kaapse Schiereiland. In dit blog deel ik graag mijn tips en highlights voor deze Moederstad van Zuid-Afrika met je, want Kaapstad is absoluut mijn favoriete stad, Zuid-Afrika een van mijn favoriete vakantielanden.

Waarom Kaapstad zo populair is bij gezinnen

De stad staat bij veel gezinnen heel hoog op de bucketlist en dat is niet zo gek. De Moederstad -zoals Kaapstad ook wel genoemd wordt- kent een heerlijk klimaat, prachtige natuur met bijzondere dieren en je hebt geen last van een jetlag, omdat je hooguit een uur tijdsverschil te overbruggen hebt. Ideaal met kinderen dus! Maar Kaapstad is ook enorm groot. Je kunt je hier met je kroost makkelijk een maand vermaken zonder je te vervelen. De meeste mensen hebben geen maand de tijd voor deze metropool, dus je moet keuzes maken als je naar Kaapstad gaat met kinderen. Wat je niet mag missen? Daarmee vertel ik je graag wat meer over.

Tips dingen om te doen in Kaapstad met kinderen

De Tafelberg bezoeken met kinderen

Als je in Kaapstad bent, kun je haar niet missen: de Tafelberg. Deze platte berg torent ruim 1000 meter boven de stad uit en mag je natuurlijk niet overslaan! Je kunt het grootste deel van het jaar met de kabelbaan naar boven. Op de Tafelberg kun je wandelen, je vergapen aan het uitzicht, je kunt met je kinderen op zoek naar klipdassies en hagedissen, je vindt er horeca en de buggy kan mee naar boven. Helaas is de kabelbaan -Cable Car- tijdens onze zomervakantie een paar weken in onderhoud, dus check dat voor je op pad gaat. Is de kabelbaan gesloten dan kun je omhoog wandelen. Deze wandeling is overigens behoorlijk pittig en niet aan te raden met jonge kinderen. Laat je hierover van tevoren goed informeren. Kun je de Tafelberg niet op, dan zijn Lionshead of Devil’s Peak goede alternatieven. Deze rotsen horen bij de Tafelberg en zijn altijd bereikbaar, ook met je huurauto of een taxi.

Tafelberg bezoeken met kinderen

Leuk in Kaapstad met kids: V&A Waterfront

Het Victoria & Alfred Waterfront, afgekort naar V&A Waterfront of Waterfront is de haven in de Tafelbaai waar in de 17e eeuw de eerste VOC-schepen aanlegden. Tegenwoordig kun je van alles beleven in V&A Waterfront met je kinderen. Je vermaakt je hier bijvoorbeeld prima als het een dagje wat minder lekker weer is of zelfs regent. Je kunt dan vissen kijken in het Two Oceans Aquarium, een paar rondjes draaien in een reuzenrad, naar verschillende musea, snuffelen in kleurrijke, overdekte Afrikaanse markten of shoppen in het moderne winkelcentrum. Ook bij mooi weer is het Waterfront een aanrader met jonge kinderen, maar ook met tieners. Je kunt SUPpen en je vindt er heel veel terrassen en restaurants. Tegenover the Clocktower vertrekt de boot naar Robbeneiland. Dit is het eiland waarop Nelson Mandela 18 jaar gevangen heeft gezeten. Een uitje dat met name geschikt is voor iets oudere kinderen die je uit kunt leggen wat Apartheid is.

Heb je onze Kaapstad Reisgids of ben je lid van Kleine Wereldreiziger PLUS? Dan krijg je korting op je autohuur bij Sunny Cars als je via ons boekt. Veel plezier in Kaapstad!

Uitjes en tips Kaapstad met het gezin

Kaap de Goede Hoop National Park

Kaap de Goede Hoop is dé plek waar de eerste Europeanen in Zuid-Afrika aan land gingen. Het is ook de plek waar volgens de legende Willem van der Decken -De Vliegende Hollander- nog altijd rondspookt. Je kunt met je kinderen heerlijk wandelen in dit stukje Kaapstad. Stap langs de ruige kusten en ga met een soort trein naar de oude vuurtoren, pootjebaden of zwemmen in een tidal pool, wandelen naar de scheepswrakken op het strand, walvissen spotten in het walvisseizoen en misschien zie je wel dieren zoals de bobbejaan (baviaan) en de volstruis (struisvogel).

Tip: rijd op de terugweg langs Simon’s Town, waar je de pinguïns gedag kunt zeggen. Geloof me, dat zullen je kinderen fantastisch vinden! Kaapstad met kinderen is niet compleet zonder pinguïns te gaan spotten.

Kirstenbosch Botanical Gardens

Houden jullie van planten, bomen en bloemen? Ga dan op ontdekking door de tuinen van Kirstenbosch Botanical Gardens met je kinderen. Deze tuinen zijn enorm, met heel veel (oude) bomen en planten. Je kunt er lekker picknicken op de grote gazons, dino's zoeken, een baobab en kokerbomen in een enorme kas bewonderen of over geheime paadjes lopen. Wij vinden een wandeling over de boomslang erg leuk. Dit is een verhoogd wandelpad dat zich door de boomkruinen slingert. Op sommige stukken heb je een vrij uitzicht en kun je de tuinen en een deel van de Tafelberg zien. Laat je kids een verrekijker meenemen, want in deze tuinen zitten dieren verstopt. Dit uitje is ook uitermate geschikt voor gezinnen met baby’s, peuters en kleuters. De wandelpaden zijn buggyproof, de gazons heerlijk om op te spelen en bij het restaurant vind je een speeltuintje.

Bo-Kaap met kinderen bezoeken

Bo-Kaap is een Maleisisch-Islamitische wijk in het centrum van Kaapstad. Het bijzondere aan deze wijk zijn de vrolijk gekleurde huisjes. Je kunt hier met kinderen prima een rondje wandelen en een museum of de oudste moskee van Zuid-Afrika bezoeken. Er zijn straten met Nederlandse namen, erg leuk om deze met je gezin te gaan spotten. Als de kinderen kunnen lezen, laat ze dan de Dorpstraat, Waalstraat en de Van der Meulenstraat zoeken. Nog een leuk weetje: de bewoners van Bo-Kaap schilderen hun huizen regelmatig over in een andere kleur. Zo blijft de wijk lekker kleurrijk. Het is dus best mogelijk dat als je een aantal jaren later op zoek gaat naar dat ene blauwe huis waar je voor geposeerd hebt, het paars blijkt te zijn!

Heb je onze Kaapstad Reisgids of ben je lid van Kleine Wereldreiziger PLUS? Dan krijg je korting op je autohuur bij Sunny Cars als je via ons boekt. Veel plezier in Kaapstad!

Bo-Kaap met kinderen

Nog meer tips over Kaapstad met het gezin?

Die heb ik zeker! Wij hebben namelijk een hele reisgids over Kaapstad met kinderen voor jullie geschreven! Met dit e-book heb je alles in huis wat je nodig hebt om van je verblijf in en rondom Kaapstad met je gezin onvergetelijke familieherinneringen te creëren. Zo vind je in onze reisgids meer dan 90 bezienswaardigheden die leuk zijn voor kinderen van verschillende leeftijden. Deze tips hebben we helemaal uitgeschreven waardoor je antwoord krijgt op vragen als:

 • Waar kan ik de kaartjes voor de Tafelberg reserveren?
 • Wat heb ik nodig om de Tafelberg met kinderen te kunnen beklimmen?
 • Hoelang duurt het uitstapje naar Robbeneiland? En is Robbeneiland met kinderen geschikt?
 • Welke musea in het V&A Waterfront zijn leuk met een kleuter?
 • Is er nog meer te doen dan alleen maar wandelen op Lionshead?
 • Welke route kan ik rijden om bij Kaap de Goede Hoop National Park te komen?
 • Waar vind ik de leukste stranden van Kaapstad met kinderen?
 • Waar vind ik de pinguïns?
 • Bij welke wijnboerderijen zijn mijn kinderen welkom als ik een proeverij wil doen?
 • Enzovoort, enzovoort.

Must do Kaapstad met kinderen

Alle hotels en eetgelegenheden netjes bij elkaar

In onze e-reisgids over Kaapstd staan 60 eet- en drinkgelegenheden en meer dan 20 kindvriendelijke accommodaties in Kaapstad. Bovendien hebben we het jullie heel makkelijk gemaakt door ze op wijk te ordenen. Zo kun je precies zien welke restaurants, accommodaties en bezienswaardigheden dicht bij elkaar liggen.

En hoe zit het dan praktisch?

Ook dat staat allemaal in ons e-book. We beschrijven wat je moet regelen om Zuid-Afrika in te komen, er zelf rond te kunnen rijden in een (huur)auto, welke reizigersziektes er zijn, welk klimaat Kaapstad heeft en welke kleding daarbij past, hoe het zit met voltage en het opladen van je devices, met welke valuta je kunt betalen en hoe het zit met fooien, afdingen, pinnen, veiligheid, eten en drinken en waar je baby, dreumes of peuter slaapt. Bovendien vertellen we je welke dieren je in Kaapstad kunt tegenkomen, welke bijzondere fauna er te zien is en natuurlijk gaan we in op haar roerige geschiedenis.

Maar dat is nog niet alles!

Bij de reisgids ‘Kaapstad met kinderen’ krijgt je toegang tot ons online Kaapstad platform. Hierop vind je extra's om je reis compleet te maken. Je moet dan denken aan:

 • Een kindvriendelijke wandelroute door het historische centrum van Kaapstad
 • Een autoroute met leuke stops voor het hele gezin over het Kaapse Schiereiland
 • Een reisgids speciaal geschreven voor kinderen om voor te lezen, of voor je oudere kids om zelf te lezen
 • Zoekkaarten voor kinderen om wandelingen door Kaapstad of tochten over het Kaapse
 • Schiereiland nog leuker te maken voor je kroost
 • Kleurplaten voor peuters, kleuters en oudere kinderen
 • Aftelkalenders, zodat je kinderen weten wanneer die leuke reis nou eindelijk gaat beginnen
 • En nog veel en veel meer!

Roadtrip met kinderen

Auto huren in Zuid-Afrika voor een roadtrip

Zuid-Afrika is een land van adembenemende landschappen en rijke cultuur, prachtig om met kinderen te ontdekken. En wat is een betere manier om de kronkelende wegen van de Tuinroute te verkennen, door de bruisende straten van Kaapstad te cruisen of de uitgestrekte savannes van het Krugerpark te doorkruisen dan met een betrouwbare huurauto van onze partner Sunny Cars?

Geen verborgen kosten, geen zorgen. Gewoon jij, je gezin, en het Zuid-Afrikaanse avontuur! Dus als je droomt van een onvergetelijk familieavontuur in Zuid-Afrika, kies dan voor gemak en betrouwbaarheid. Kies voor een huurauto van Sunny Cars.

Heb je onze Kaapstad Reisgids of ben je lid van Kleine Wereldreiziger PLUS? Dan krijg je korting op je autohuur bij Sunny Cars als je via ons boekt. Veel plezier in Kaapstad!