Kirgizië met kinderen

Kirgizië met kinderen, een bijzondere ervaring

Kirgistan met kinderen

Kirgizië roadtrip met kinderen

Een roadtrip door Kirgizië is zeker niet voor ieder gezin een voor de hand liggende keuze. Onbekend maakt onbemind. Tijd om daar verandering in te brengen, want de natuur en de bergen van Kirgizië zijn prachtig. Wat een vrijheid heb je hier met je gezin. Weg van de bewoonde wereld en alle techniek. Tel hier de gastvrijheid van de bevolking en het ongerepte van het land bij op en je hebt in onze ogen de perfecte vakantiebestemming met kinderen gevonden! Het bergland Kirgizië wordt nog maar weinig door toeristen bezocht en is daarvoor nog heel authentiek. Wist je dat de bergtoppen van Tien Shan tot wel 7.000 meter hoogte reiken? Natuurlijk zijn deze hoogtes niet weggelegd voor reizen met kinderen, maar een leuk feit is het zeker. 
Kirgizië landschap

Kirgizië: zelf regelen of een rondreis boeken?

Zoals bijna ieder land, is ook een rondreis door Kirgizië zelf te organiseren. Als je alle tijd hebt, het niet erg vindt om een nacht in een stal te moet slapen en als je je makkelijk aanpast, dan is er zeker een mogelijkheid. Een reis naar Kirgizië met kinderen helemaal zelf organiseren is echter niet iets wat wij aanbevelen. Je mist gegarandeerd de mooiste plekken die een reisspecialist ter plaatse wel weet te vinden!

Kirgizië met kinderen, 100% maatwerk

Regel je gezinsreis met Kleine Wereldreiziger en een lokale expert

Kwaliteit van de wegen in Kirgizië

Start je familiereis in Bisjkek, houdt rekening met hoogteverschillen

Familiereizen door Kirgizstan beginnen in de hoofdstad Bisjkek, een stad die op 800 meter hoogte ligt. Een prima plek om even te acclimatiseren met je gezin, want je zult tijdens een rondreis door Kirgizië met kinderen zeker op hoger gelegen plekken komen. Dat moet met kinderen natuurlijk rustig worden opgebouwd en daar houden we rekening mee in onze reisprogramma's op maat. Kirgizië is een echt bergland, meer dan de helft van het land ligt boven de 3.000 meter en  30% van de bevolking woont boven de 1500 meter. Het berglandschap zorgt tegelijkertijd voor meren, waaronder het Issyk-Kulmeer. Dit is het grootste meer van het land, gelegen in het noorden van het Tiensjangebergte, dat in het oosten van het land ligt.

Rondreizen van Kleine Wereldreiziger zijn altijd met een chauffeur, tolk en vervoer op maat. Oftewel: een vervoermiddel dat geschikt is voor de weg die gereden gaat worden.

Bergen van de Tien Shan in Kirgizië

De natuur en het klimaat van Kirgizië

We kunnen wel stellen dat de natuur van Kirgizië nog ongerept is. Er zijn meer verschillende plantensoorten in Kirgizië dan in heel Europa! In de Tiensjan (Tian Shan) bergketen is een grote diversiteit aan vogels te vinden, waaronder leeuweriken, hoenders, maar ook gieren, adelaars en andere roofvogels.

De bergen van de Tien Shan zorgen voor een landklimaat in Kirgizië. De winters zijn daardoor extreem koud en lang. Er komen temperaturen voor tot ver beneden de -20ºC en daardoor is het van eind september tot eind april geen aanrader om naar Kirgizië te gaan met kinderen. Het is simpelweg te koud en wegen zijn vaak onbegaanbaar. Hoog in de bergen is het overigens in de zomer zelfs koud in de nachten. We gaan er vanuit dat je Kirgizië met kinderen in de zomer bezoekt.

Reis naar Kirgizie met kind

Welke kleding neem je in de zomer mee naar Kirgizië?

De zomermaanden bieden over het algemeen de meeste kans op stabiel weer in de bergen. Overdag kan de temperatuur op veel plekken met gemak tot een graad of 26ºC stijgen in Kirgizië. Houd daar dus  rekening mee met het inpakken van je koffer, want luchtige zomerkleding komt zeker weten van pas op je rondreis. 

Aan de andere kant is ook een goed regenpak, een warme broek en een dikke trui aan te raden. Onze reizen gaan langs verschillende hoogtes en dus kunnen de temperaturen wisselen, ook in de ochtend, avond en nacht. Maak je een paardrijtocht of ga je mountainbiken of fietsen? Reserveer dan wat ruimte in je koffer voor een paar handschoenen en een muts. Ook een slaapzak die bij -5 ºC nog comfortabel is, is geen overbodige luxe voor de nachten in Kirgistan.

De reizen van Kleine Wereldreiziger zitten tussen de 1600 en 2400 meter hoogte. Zelfs met een uitschieter tot 3000 meter als dat mogelijk is. De diversiteit van de reis is daardoor groot en de ervaring uniek voor gezinnen.
- Mireille (eigenaresse Kleine Wereldreiziger)
Kirgistan kind Song Kul

Gewoonten en gebruiken, typisch Kirgizisch

Zoals je in Azië vaker tegenkomt, vinden ook Kirgiziërs het moeilijk om iets te weigeren of om een antwoord te geven dat tot teleurstelling leidt. Een ontwijkend antwoord kun je dus beschouwen als 'nee'. Wat wij zelf meemaakten in China, kan je in Kirgizië ook gebeuren: als je iemand de weg vraagt en die persoon weet het antwoord niet, dan sturen ze je de verkeerde kant op in plaats van toe te geven dat ze het antwoord niet weten. Nog wat meer beleefdheidsregels:

 • Maak geen foto's van begraafplaatsen, want volgens de Kirgiziërs moet de geest van de overledene kunnen rusten. 
 • Vreemden worden in Kirgizië altijd gastvrij ontvangen en behandeld en dit gebaar zullen ze zeer waarderen.
 • Bij je eerste begroeting met iemand zeg je 'Salam Aleikum'. Je hoeft dit alleen bij de eerste ontmoeting te zeggen, daarna voldoet een ‘hallo’. Bedankt is ‘rakhmat’.
 • Ga je een moskee of kerk binnen in Kirgizië? Dan dien je als vrouw je hoofd en schouders te bedekken.
Kirgistan met kinderen in de natuur

Een aantal ongeschreven regels...

Je toont respect voor de bevolking en hun gastvrijheid door de volgende dingen in acht te nemen als je door Kirgizië reist met je gezin:

 • Draag geen schoenen in yurts/joerten, huizen en hotels, neem slippers of sloffen mee.
 • Als je ergens binnen stapt, doe dat dan het eerst met je rechter voet (tenzij het een toilet is, dan juist met je linker voet).
 • Vraag om toestemming als je een foto van iemand maakt.
 • Geef onderweg geen pennen, snoep of geld aan kinderen op straat. Dit werkt bedelen in de hand.
 • Gooi nooit wc-papier in de toilet, gebruik je emmer naast het toilet, ook in hotels met ‘westerse’ toiletten.
 • Onderhandel niet agressief over de prijs. Wees tevreden met 5% korting en accepteer dat een fixed price ook echt een fixed price is, dan ga je niet in onderhandeling.
 • Breek brood met je handen, snij het niet met een mes.

Kirgizië met kinderen, 100% maatwerk

Regel je gezinsreis met Kleine Wereldreiziger en een lokale expert

Arendjagen in Kirgizië

#1 Kennismaken met de lokale bevolking

Wat reizen in Kirgizië zo ontzettend bijzonder maakt is juist het contact met de lieve bevolking. Ze laten je echt toe in hun gezin en willen je graag laten zien hoe zij leven. In praktijk spelen kinderen vaak met elkaar en is er geen enkele taalbarrière. Een persoonlijke ontmoeting met de arendjagers van Kirgizië mag absoluut niet ontbreken tijdens een gezinsreis door Kirgizië. Tegenwoordig is het jagen niet meer essentieel voor de nomaden, maar het jagen met de steenarenden (de  dodelijkste jagers in de lucht) is zeer indrukwekkend om te zien voor kinderen. De Kirgizische naam voor de steenarend is “berkut ”, de jagers worden "berkutchi" genoemd.
Slapen in een yurt met je gezin in Kirgizië

#2 Slapen in een yurt/joert met je gezin

De droom van veel kinderen: slapen in zo'n sprookjesachtige yurt! In Kirgizië zijn de yurt aangekleed met vrolijke tapijten en kleuren. Het verblijf is eenvoudig, maar ontzettend sfeervol. Is het 's nachts koud? Dan zorgt de familie waar je logeert voor een warm vuurtje in jullie yurt. In een yurt of joert worden geen schoenen gedragen, dus neem sloffen of slippers mee uit respect voor de gewoonten en gebruiken in Kirgizië.

Paardrijden in Son-Kul met kinderen

#3 Paardrijden in Son-Kul met kinderen

Er zijn  yurt camps in Kirgizië die niet met de auto bereikbaar zijn. Als dat niet avontuurlijk is!? Het laatste stuk moet je dus zelf (bergop) lopen of met het paard afleggen. De ultieme ervaring voor kinderen, inclusief een  geweldige uitzicht voor het hele gezin!

Verder is er bij een aantal yurt camps de mogelijkheid om te gaan paardrijden in de omgeving. Deze ervaring hangt uiteraard samen met de leeftijd van je kinderen en waar je je als ouder prettig bij voelt, veiligheid staat voorop.

Kirgizië met een peuter

Gezondheid, hygiëne en hoogteziekte

Een veelgestelde vraag: is Kirgizië qua gezondheid veilig voor kinderen? Het korte antwoord is: ja, Kirgizië is veilig. Mits je natuurlijk een aantal zaken in acht neemt. Drink alleen zuiver drinkwater uit flessen of gekookt water. Gidsen weten gegarandeerd wanneer je water wel of niet moet drinken. Je gids brengt je tijdens je reis enkel naar plekken waar je veilig kunt eten met je kinderen.  In de joertenkampen is altijd goed drinkwater aanwezig en in de hoofdstad  Bishkek kun je op de meeste plekken zelfs uit de kraan drinken. Desinfecterende  handgel is zeker slim om mee op reis te nemen.

Weet je van jezelf dat je last hebt van hoogteziekte? Neem dit niet te licht op en luister naar je lichaam. Neem dit ook zeker bij kinderen zeer serieus en zorg dat je geacclimatiseerd bent met je gezin voor je verder reist . Wanneer hoogteziekte optreedt, is de enige remedie om zo snel mogelijk af te dalen naar een lager gelegen gebied. Hoogteziekte is o.a. te herkennen aan hoofdpijn, slapeloosheid, slechte eetlust, misselijkheid en slecht kunnen plassen. Neem voor vragen en vaccinaties contact op met GGD of www.thuisvaccinatie.nl

Kirgizië met kinderen, 100% maatwerk

Boek je gezinsreis via Kleine Wereldreiziger en een lokale expert