Klimpark in België met een kleuter
Belgische Ardennen
Mireille Steegmans
Belgische Ardennen
04/06/2022
10 min

Klimpark in de Ardennen met een 5-jarige? Go Wavre!

04/06/2022
10 min

Onze zoon wil van jongs af aan naar een klimpark en waar kun je beter naar een klimpark met een kleuter dan in de Belgische Ardennen? Wij vonden hét ultieme klimpark voor een kind van 5 jaar.

Klimpark met kinderen in de Belgische Ardennen

Het lijkt nu alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat je met een kleuter van 5 jaar naar een klimpark kunt, maar dat is het zeker niet. We waren dus ook erg happy toen we Adventurepark Wavre hadden gevonden waar Lucas hoger mocht klimmen dan 2 of 3 meter. En het lag ook nog eens binnen een redelijke rijafstand van ons huisje bij Les Lacs de l’Eau d’Heure. Als je in de Ardennen bent met je gezin dan wil je klimmen – wij wel in ieder geval – en daarom rijden we naar Wavre. Daar hebben we geen seconde spijt van gehad!

Ardennen met een kind van 5 jaar

Voor de allerkleinsten al volop mogelijkheden

Voor kinderen tot 5 jaar zijn er bij het Avonturenpark in Wavre al volop klim- en klautermogelijkheden, maar tot en met 4 jaar is er zeker ook wel wat te doen in Adventureparc Wavre. Deze kids komen niet hoger dan 2 tot 3 meter op leuke en uitdagende parcoursen en moeten ook al een overall aan. Dat alleen al maakt dat ze echt het idee hebben dat het avontuurlijk wordt. De kids kunnen slingeren aan een touw, klimmen, salto’s maken en door een touwendoolhof gaan. In totaal zijn er 5 uitdagingen en de allerkleinsten kunnen zich hier zeker een dik uur vermaken. Als ouder kun je overigens gewoon meedoen, ik wurmde mezelf ook door dit parcours heen tijdens de warming up!

Al van kleins af aan droomde onze zoon van avonturen in de hoogte, en waar beleef je die beter dan in een klimpark in de adembenemende Belgische Ardennen? We hebben het perfecte klimparadijs ontdekt voor vijfjarigen - een plek waar kleine avonturiers enorm blij worden!

Klimpark Ardennen met klein kind

Vanaf 5 jaar kun je maximaal op avontuur

Als je 5 jaar bent dan gaat er echt een wereld vol klimavonturen voor je open! De allerkleinsten – en wij ook – beginnen met de warming up bij de speeltuin mini-kids. Om vervolgens door te gaan naar het witte parcours, de Tyro cursus. Omdat ik zelf ook geen echte held ben op grotere hoogte en omdat ik niet echt bekend ben met het zwieren aan een touw ga ik mee in het kidstempo. Mijn advies is sowieso om een hele dag naar dit supervette klimpark toe te gaan. Dan kun je namelijk overal de tijd voor nemen en alles rustig opbouwen. Erg fijn ook voor een moeder die dit nog nooit heeft gedaan!

Klimpark België met 5 jarige kleuter

Het Avonturenpark in Wavre opent een wereld van klimplezier voor de allerkleinsten. Met een scala aan klim- en klauteruitdagingen biedt dit park zelfs voor de jonge avonturiers tot 4 jaar oud een onvergetelijke ervaring."

Klimpark Ardennen 5-jarige

Full equipment en maximale beveiliging

Voordat je het parcours opgaat, krijg je het juiste klimmateriaal mee. Een overall met afsluitbare zakken krijg je al bij binnenkomst en je kunt jezelf omkleden in de kleedkamer. Er zijn kluisjes (€ 1 inwerpen, deze krijg je terug) om vervolgens al je spullen in te kunnen bewaren. Als je hebt bepaald wat je allemaal wilt doen, ga je naar het huisje buiten waar al het materiaal ligt. Hier krijg je een ontkoppelbare katrol om alle parcoursen veilig te kunnen afleggen. Je krijgt ook handschoenen en kinderen krijgen een helm op. De beveiliging in klimpark Wavre is op en top in orde, dagelijks worden alle punten gecontroleerd. Er komt dus nogal wat bij kijken om 60.000 bezoekers jaarlijks veilig te laten genieten in dit gave park in de Ardennen. Wij zijn fan en willen alweer terug!

Klimpark Belgie met kinderen

Witte parcours vol met uitdagingen en meer

Ik trotseer samen met Lucas het witte parcours terwijl Gijs als echte militair begint met het rode parcours. Ieder zijn ding. Het witte parcours heeft 15 uitdagingen en gaat maximaal 2 meter hoog. Een prima starter dus voor moeder en kind die allebei nog nooit aan een zipline hebben gehangen. Het systeem met de katrollen is eenvoudig, ook voor kinderen. Voor iedere attractie plug je eigenlijk je katrol in aan een ijzeren draad: beveiliging ten top. In het begin is het nog een beetje onwennig. Stel je voor: je bent 5 jaar en ineens moet je jezelf laten bungelen aan een lijntje. En stel je voor dat je 35 jaar bent en toch wat lichte hoogtevrees hebt.

Tokkelen in de Ardennen met kinderen

Gelukkig is er overal goede begeleiding in het witte parcours, dus je kunt makkelijk en snel een hulplijn inschakelen. In totaal zijn wij meer dan een uur bezig op het witte parcours. Het is rustig, we hebben geen haast en het is bovendien een warme dag. Na het witte parcours is het tijd voor meer kidsfun op 12 meter hoogte: kinderen mogen in een net maximaal spelen met ballen en maken lol.

Adventure Parc Wavre België

Kun je als ouder mee in het klimpark voor kinderen?

We hebben dikke fun samen op het witte parcours. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me soms wel heel creatief door wat gaten moet wurmen, maar dat lukt als ouder uiteindelijk ook. Je kunt als ouder dus gewoon meedoen in het klimpark voor de kleinsten als je rond de 80 kilo weegt. Het is ontzettend warm en het zweet gutst inmiddels wel van ons voorhoofd af. Tussendoor drinken is een must. Helaas zijn er geen watertappunten in het park om even een slok water te nemen. Onze tip zou zijn om bezoekers een avontuurlijke drinkfles te verkopen die een x aantal keren bijgevuld kan worden tijdens de dag. Wat hadden we soms een dorst, maar steeds gaan zitten voor een consumptie wilden we eigenlijk ook niet.

Avonturenpark België

Tyro kids voor avontuurlijke kids van 5 tot 9 jaar

Heb je de smaak van het hangen aan ziplines te pakken en even geoefend op het witte parcours? Dan wil je het parcours van Tyro kids zeker weten doen in dit klimpark. Meer dan 300 meter aan ziplines op 5 meter hoogte. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor ouders prima te doen, al merk je wel dat het allemaal eigenlijk voor kids is gemaakt. Dat nemen wij voor lief, dan doen we er maar wat langer over om ons door de kleine buis naar boven te wurmen voordat we kunnen gaan ziplinen. Dit is gewoon echt heel leuk met z’n drietjes: quality time met ons gezin ten top!

Beveiliging Klimparken

Tyro Tour vanaf 10 jaar: net weer een graadje moeilijker

De activiteiten in Adventure Parc Wavre zijn perfect opgebouwd. Voor iedere leeftijdscategorie en ieder ‘daredevil-niveau’ is hier wat te vinden. De oudere kinderen kunnen de Tyro Tour doen. Hier heb je net wat meer spierkracht nodig voor het klimmen in touwen en de activiteiten zijn hoger. Spelenderwijs leren kinderen zo echt steeds meer. Wij hebben dit parcours zelf niet gedaan met onze 5-jarige avonturier, al zag hij het zelf wel zitten om dit te gaan doen. Het zag er supertof uit!

Leuke uitjes met kinderen in België

De Fly-line is leuk met het hele gezin

De Ardennen met kinderen is geweldig voor wie een beetje van avontuur en gezelligheid houdt! We klimmen naar boven en lopen over een aantal touwbruggen op flinke hoogte voordat we de fly-line bereiken. Deze fly-line is trouwens de enige fly-line in België op het moment van schrijven. Ik had gedacht dat mijn kleuter de hoogte van de enorme bruggen wat spannend zou vinden, het zijn toch aardig wat meters. Maar niets is minder waar en zelfs ikzelf met lichte hoogtevrees heb absoluut geen probleem met de hoogte. Dat komt denk ik vooral doordat de beveiliging in dit adventureparc gewoon goed is. Dat geeft een veilig gevoel. Na het tokkelen, klimmen als een aap en sprongen in het diepe is de hoogte geen enkel probleem meer.

In totaal duurt de beleving van de fly-line ongeveer een kwartier, een beetje afhankelijk van de drukte. Je hangt met een katrol aan een enorm dikke buis en gaat meer dan 300 meter in een relax tempo langs de bomen van het klimpark. Genoeg tijd dus om lekker rond te kijken en te genieten. Kleine kinderen gaan altijd onder begeleiding van een ouder naar beneden. In totaal duurt dit ritje ongeveer 2 minuten en ga je 10 km/u.

Bungee jumpen in Ardennen

Klimpark Wavre is ook voor ouders ontzettend leuk

Ouders die net als wij van wat spanning en sensatie houden kunnen in Wavre hun hartje ophalen. Je begint met het groene parcours en gaat dan verder naar het rode en zwarte parcours. Als je kinderen nog op het andere parcours zijn dan is het dus leuk om een dag te hebben in dit klimpark in de Ardennen, anders zie je elkaar nauwelijks. De afstanden in het klimpark zijn overigens klein. Ook bij de parcoursen voor volwassenen wordt de moeilijkheidsgraad opgevoerd. Zie jij jezelf bij het zwarte parcours al met een fiets over een wiebelbrug fietsen? Ik weet niet of ik het zou durven eerlijk gezegd…

Het nadeel van het groene parcours vonden wij dat er veel mensen zijn die dit niet regelmatig doen. Dat kost dus wat meer tijd en het gevolg is dat Gijs een klein stukje van het groene parcours heeft gedaan in de tijd dat ik met Lucas samen het volledige kinderparcours deed. Daarom nogmaals: ga een hele dag naar dit Adventureparc in de Ardennen.

In Klimpark Wavre staat veiligheid hoog in het vaandel. Elke dag wordt het park zorgvuldig gecontroleerd om te garanderen dat elk van onze 60.000 jaarlijkse bezoekers een veilige en spannende ervaring heeft. Zo zorgen we ervoor dat avontuur en veiligheid hand in hand gaan.

Tyro kids Klimpark

Space Jump: voor ouders die nog net wat meer willen

Gijs had al direct besloten om de Space Jump te doen, ik zelf twijfelde nog en besloot uiteindelijk toch overstag te gaan. Bij de Space Jump wordt je als het ware gelanceerd, regelrecht de lucht in dus tussen de boomtoppen. Degene die dit begeleidt, vraagt aan onze kleuter of hij zijn papa en mama wil lanceren. Ja! Natuurlijk! En zo geschiedde…

We worden om de beurt de lucht in gelanceerd door onze eigen zoon. Gijs schreeuwt het uit en vindt het supergaaf. Ik haal pas weer adem als ik het hoogste punt na lancering heb bereikt en maak dan een vreugdekreet. Dit is awesome!

Klimmen in de Ardennen

Adventureparc Wavre: één grote familie met hart voor de zaak

Dit leuke klimpark in de Belgische Ardennen bestaat inmiddels 14 jaar en als je kijkt wat er in die tijd is opgebouwd, dan snappen wij dat de eigenaar trots is. Ondertussen zijn ook zijn twee zonen actief in het bedrijf, of zij het klimpark uiteindelijk gaan overnemen is niet bekend. Wij hopen van wel, dan zal de kwaliteit gegarandeerd blijven. De mensen die hier werken hebben allemaal duidelijk een passie voor actief zijn. Je wordt vriendelijk geholpen, niets is teveel gevraagd en iedereen let goed mee op. Dat is echt fijn als je als ouder met kind of kinderen in een adventure park rondloopt. Wil je trouwens zelf niet het avontuur opzoeken, dan kun je het park ook binnen om alleen te kijken.

Handige tips voor je bezoek aan het klimpark

Ik heb een aantal handige tips om je bezoek aan Aventure Parc Wavre nog fijner te maken:

  • Neem een strakke korte broek mee voor onder je overall
  • Zorg voor een luchtig shirt onder je overall. Het was bij ons zo warm dat we het bovenste gedeelte van de overall los hadden hangen.
  • Neem een flinke fles water mee, je zult hem nodig hebben na alle inspanning!

Ardennen met kinderen Tyro kids

Dit moet je weten voor je bezoek aan de Ardennen met kinderen

Plan je een dagje, weekend of vakantie naar de Ardennen met je gezin? Deze tips helpen je tijdens de voorbereiding:

Klimpark-Belgische Ardennen met kinderen

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met één van onze partners. Dit betekent dat de reis, het product of de inhoud van dit artikel gesponsord kan zijn of onderdeel uitmaakt van een betaalde samenwerking, waardoor we jou kunnen voorzien van gratis reisverhalen en tips op Kleine Wereldreiziger. Wij werken alleen samen met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.