Kristiansand met kinderen tips
Zuid-Noorwegen
Angreni Hilaul
Zuid-Noorwegen
01/08/2024
11 min

Kristiansand in de winter, kerstsfeer en volop gezelligheid

01/08/2024
11 min

Bij een bezoek aan Zuid-Noorwegen kom je heel hoogstwaarschijnlijk met de boot aan in Kristiansand met je gezin. Het zou zonde zijn om hier niet een dag of twee te verblijven, want Kristiansand met kinderen is leuk! In de winter transformeert deze havenstad tot een magische kerststad. Een kerstmarkt, schaatsbaan op het kerkplein en een lichtshow op de grote kathedraal met muziek, wij maken het allemaal en nog meer mee en vertellen je erover.

Kristiansand in de kerstvakantie met kinderen

Kom in de kerstsfeer in de straten van Kristiansand

We zien het al een beetje wanneer we vanaf de boot het centrum van Kristiansand inrijden naar ons hotel. De straten zijn feestelijk verlicht en bij elke winkel of restaurant staan wel enkele kerstbomen met lichtjes. Als je nog niet in de kerstsfeer was, duurt het hier zeker niet lang om erin te komen!

De Markens Gate is de hoofdstraat in het centrum van Kristiansand. Onze tiener Fleur wil hier graag meteen naartoe. Niet alleen voor de verlichtte straten, maar vooral om nog even te kunnen winkelen. Grote kledingwinkelketens, maar ook leuke kleine winkeltjes, restaurants en knusse koffiecafeetjes zijn hier allemaal te vinden. Wij hebben hier nog twee uur om te winkelen tot de winkels tot na de kerstdagen sluiten. Winkel in en weer uit is deze keer niet vervelend. Buiten is het min één graad en zo kunnen we allemaal steeds even opwarmen.

Kerst in Kristiansand Noorwegen

Snoep lokale lekkernijen of koop een laatste cadeautje op de knusse kerstmarkt

Wij arriveren in Kristiansand op de dag voor kerstavond, de belangrijkste kerstdag die in Noorwegen gevierd wordt, en maken gelukkig nog een laatste deel van de kerstmarkt mee die tot kerst gehouden wordt in de buurt van de kathedraal. Vanuit verschillende plekken komt de geur van warme lokale snacks ons tegemoet. Er zijn daarnaast verschillende kraampjes waar je bijzondere cadeautjes of bijvoorbeeld een warme sjaal of pantoffels kan kopen. Zeker geen overbodige luxe in Zuid-Noorwegen in de winter!

De kerstmarkt in Kristiansand is al vanaf eind november tot en met 23 december geopend en staat op het grote plein bij de kathedraal en is niet te missen wanneer je in het centrum loopt.

Kerstmarkt Kristiansand Noorwegen

Een filmpje kijken op de kerktoren?

Jazeker! Dat doen wij tijdens de lichtshow die dagelijks op vaste tijden getoond wordt op de kathedraal in het centrum van Kristiansand. Naast bijzondere afbeeldingen en filmpjes die getoond worden, is er ook mooie muziek te horen. De hele lichtshow duurt ongeveer een kwartier en is zeker leuk om te bekijken wanneer je de kerstmarkt bezoekt. Hierna zou je meteen door kunnen lopen naar de schaatsbaan, die naast de kathedraal staat. Voor ons is het echter etenstijd en wij gaan naar één van de vele restaurants die in de Markens Gate straat te vinden zijn.

Tip: Wil je tijdens de kerstdagen een grappige en toepasselijke kerstfilm kijken over de Noorse kersttradities, kijk dan met zijn allen naar het op waarheid gebaseerde verhaal van Thea en Jashan in “Christmas as Usual” . Over de Noorse Thea die haar Indiase verloofde meeneemt naar de kerstviering(en) bij haar thuis. Zo kwamen wij erachter dat in Noorwegen “Lille Julaften” (Kleine Kerstavond) gevierd wordt op 23 december.

Kristiansand met kinderen in winter

Schaatsen op het plein voor de kathedraal

Als je vanaf de Markens Gate de kerstmarkt op loopt, dat kun je de ijsbaan eigenlijk niet missen. Omringd door gezellig verlichte bomen en tegen het decor van het Rådhus en de kathedraal, is deze ijsbaan vrij toegankelijk. Je mag erop met eigen schaatsen of wanneer je deze niet meegenomen hebt, dan kun je schaatsen huren. Voor de kleintjes en natuurlijk ook ouderen die nog niet zo goed kunnen schaatsen, zijn eventueel de opvallende oranje schaatshulpen in de vorm van een zeeleeuw te gebruiken.

Op het moment dat wij in de gelegenheid zijn om de schaatsbaan kunnen bezoeken, regent het en hebben we er al een ochtend in de dierentuin op zitten. We hebben daarom meer zin in een lekkere kop warme thee en een kerstkoekjes op de hotelkamer. Bij de ingang van de schaatsbaan is ook nog een kleine curlingbaan neergelegd, zeker leuk om een keer te proberen.

Tips Kristiansand met kinderen

Op safari bij Dyreparken Kristiansand

Wat wij wel doen in Kristiansand is op safari gaan. En daarbij zien we verrassend veel wilde dieren van heel dichtbij! Natuurlijk gaan we niet echt op safari, maar dat gevoel krijgen we wel wanneer we het Afrika deel van Dyreparken Kristiansand bezoeken ook al is het midden in de winter en heeft het die ochtend zowaar gesneeuwd. We kunnen plaatsnemen in een jeep en door de ramen de leeuwen in het “wild” zien spelen. Nog nooit zagen wij in een dierentuin deze prachtige dieren van zo dichtbij in hun grote territorium. Je kunt zelfs in een tunnel van tralies onder het gebied doorlopen, waardoor de leeuwen letterlijk over je heen kunnen lopen.

Kristiansand Noorwegen met gezin

Onze tiener vindt dat heel gaaf en rent enthousiast door de tunnel als ze denkt dat er een leeuw loopt. Ook de andere dieren dieren in deze groot aangelegde dierentuin hebben grote gebieden waar ze vrij rond kunnen lopen.

Dyreparken, Kristiansand Zoo

Wij houden persoonlijk niet heel erg van dierentuinen in verband met het welzijn van de dieren, maar hier krijgen we oprecht het gevoel dat ze het goed hebben en we zien dieren geen gefrustreerde rondjes lopen in kleine verblijven. Ondanks het feit dat niet alle dieren buiten zijn in de winter hebben we veel dieren van dichtbij gezien en is het een zeer geslaagd bezoek. Ontzettend leuk is ook dat er één Noors gedeelte is, waar je onder andere prachtige wolven kunt zien. Wij zagen er wel vier, die rustig in de sneeuw lagen. Dit schijnt nog vrij bijzonder te zijn. Vaak zien bezoekers ze niet, omdat ze zich verstoppen ergens op hun grote terrein.

Deze dierentuin biedt nog veel meer dan alleen dieren die je kunt bekijken. Zo is er ook een waterpark, rodelbaan en zelfs een spookhuis en nog veel meer attracties. Je kunt je hier met het gezin van jong tot oud heel goed een hele dag of meer vermaken. Het is dan ook niet verrassend dat ze in 2024 een nieuw hotel openen direct bij de ingang met uitzicht op het park! Bekijk de website van Dyreparken voor meer informatie over de dierentuin, attracties, openingstijden en overnachtingsmogelijkheden. Vanuit het centrum van Kristiansand is het een klein kwartier rijden.

Kristiansand Zoo Noorwegen

Nog niet genoeg (kerst)lichtjes gezien?

Omdat wij de dierentuin bezoeken op 24 december, de belangrijkste kerstdag in Noorwegen, is deze maar tot 13.00 uur geopend. Na twee uur relaxen en opwarmen op de hotelkamer, gaan we er weer op uit. Deze keer doen we een binnenactiviteit. Omdat we geen genoeg krijgen van alle mooie kerstverlichting op straat, gaan we glow golfen! Op tien minuten met de auto vanaf het hotel vinden we de Glowing Golf Kristiansand vinden. Parkeren doen we direct naast het pand in de parkeergarage.

Het is voor ons alweer een paar jaar geleden dat we dit gedaan hebben en we krijgen voor ons idee een 2.0 golfervaring op deze manier. We krijgen 3D brillen om de experience nog meer bijzonder te maken. Punten houden we niet bij met pen en papier, maar via de app, waarbij je meteen kunt zien wie er bovenaan staat en waarmee je per baan eventueel nog een challenge kan krijgen. Op deze manier is het een leuke activiteit om te doen met kleine, maar zeker ook de oudere kinderen in het gezin. En als je klaar bent, open dan de grote kluis naast de uitgang voor een leuke verrassing! Bekijk de website van Glowing Golf Kristiansand voor actuele informatie over prijzen en openingstijden.

Glow Golf Kristiansand met kinderen

Op jacht naar de perfecte kabeljauw voor het kerstdiner

Op eerste kerstdag doen we iets heel bijzonders, wat we alle drie nog nooit gedaan hebben. Met visser Ryan van Anglerpilot, gaan we er op zijn vissersboot op uit om de perfecte kabeljauw voor het kerstdiner te vangen. Dat staat in sommige delen van Noorwegen namelijk op het menu, in plaats van “ribbe” (varkensrib) of “pinnekjøtt” (lamsrib).

We hebben geluk met een heldere dag en de zon schijnt heerlijk, maar het waait wel waardoor het op het water een paar graden kouder is. Ryan heeft voor iedereen warme overalls mee, die ons niet alleen warm houden, maar waarmee we ook blijven drijven als we in het water zouden vallen.

Vistrip in Zuid-Noorwegen met kids

Dit gebeurt gelukkig niet! We varen rustig langs de kust van Kristiansand terwijl Ryan vertelt over zijn vissersboot en ons bijzondere plekken laat zien, zoals een eiland met grote bunker, een heuse waterval en het grootste kanon van Noorwegen. We overleggen samen wat we gaan doen en Ryan geeft duidelijk aan dat we allemaal aan mogen geven wanneer we toch iets anders willen, zoals een extra stop op één van de eilandjes bijvoorbeeld. Wij gaan mee met het idee van Ryan en na enkele minuten varen bereiken we de eerste visstop. We vangen niets, maar er zijn later nog andere opties. We leggen eerst aan bij een eiland waar we wat te drinken maken en lekkers eten. We hebben koffie, thee en ook de Scandinavische specialiteit Gløgg. Dit is een soort glühwein, maar dan zonder alcohol. Het warmt ons lekker op! Daarnaast zijn er mandarijnen en de Noorse kerstlekkernij “Kakemann” mee. Die gaat er bij Fleur gied in! We genieten in de zon van deze picknick en nadat Fleur en ik een klein rondje gelopen hebben over het eiland varen we verder. Nog steeds op jacht naar de perfecte kabeljauw voor het kerstdiner. Op de tweede plek hebben we ook geen geluk, maar op de derde stop is het raak. Léon vangt een koolvis. Het is dan wel geen kabeljauw, maar toch een goede vangst! We zijn op dat moment vier uur onderweg en gaan terug naar de haven. Het is een geweldige belevenis om Kristiansand vanaf het water te zien en ervaren. Ben je in de gelegenheid om op een vistrip te gaan, dan kan je meer informatie vinden op de website van Anglerpilot.

Kristiansand met een tiener

Slapen met uitzicht op het strand van Kristiansand

Wij gaan zoals gezegd niet naar de ijsbaan, maar na een regenachtig bezoek aan Dyreparken Kristiansand naar onze heerlijke familiekamer in het Scandic Kristiansand Bystranda. Op de kamer staan een fijne bank en hebben we de mogelijkheid om koffie en thee te zetten, zelf hebben we wat lekkers bij ons dat we hebben meegenomen van thuis. We hebben een onwijs mooi uitzicht over het strandje van Kristiansand, de marina en de grote haven waar de ferries en ook grote cruiseschepen aanleggen. Op het moment dat wij er zijn, ligt net het bekende en enorm grote cruiseschip de Aida voor anker.

Onder het hotel zit het Aquarama zwembad. We zien mensen in de verwarmde zwembaden zwemmen, maar ook hele groepen kinderen die een snelle duik nemen in de zee. Ook een typische Noorse gewoonte. Super leuk om te zien, terwijl we zelf warm binnen zitten. Jammer genoeg is het zwembad tijdens de kerstdagen gesloten, anders zouden we er zeker naartoe gaan. Bekijk de website van Aquarama voor de actuele openingstijden.

Kristiansand met een tiener

Uit eten gaan met kerst is een uitdaging...

In Kristiansand is het notabene Deense restaurant Skagen altijd geopend met kerst. Op 24 december serveren ze een beperkt menu, op 25 december kun je weer gewoon van de kaart kiezen. Het is echter een pub dus met kinderen ben je er de andere dagen niet welkom, wij mogen na overleg met de eigenaar naar binnen met Fleur tot 21.00 uur.

Uit eten in Kristiansand met kinderen

Tip: Wanneer je op 24 en 25 december in Noorwegen bent, hou er dan rekening mee dat vrijwel alle restaurants gesloten zijn. Zelfs die in je hotel, op het ontbijt na. Kies er daarom eventueel voor om in een appartement te verblijven waar je zelf kan koken of zoek vooraf uit waar je uit eten kan gaan.

Beste manier om in Kristiansand te komen vanuit Nederland

Op 950 kilometer vanaf Utrecht gaat dagelijks een ferry van Fjord Line vanuit Hirtshals in Denemarken naar Kristiansand in Zuid-Noorwegen. Je komt dan binnen vier uur direct in het centrum van Kristiansand aan. Aan boord gaat de tijd snel. Er is zowel binnen als buiten een kindergedeelte waar je kan spelen en er is een speurtocht. Op die manier kunnen kinderen zelf of met hun ouders op verschillende verdiepingen het grote schip verkennen. Zelf zaten we relaxed in één van de zitjes met uitzicht naar buiten en hebben we wat gewerkt, gelezen en zelfs even geslapen. Zo hebben we meteen weer wat extra energie om Kristiansand in kerstsfeer te ontdekken! Een echte aanrader om te beginnen of eindigen wanneer je in Zuid-Noorwegen op (ski)vakantie gaat!

Ferry Fjord Line Kristiansand

Dit artikel is  tot stand gekomen door een samenwerking met één van onze partners. Dit betekent dat de reis, het product of de inhoud van dit artikel gesponsord kan zijn of onderdeel uitmaakt van een betaalde samenwerking, waardoor we jou kunnen voorzien van gratis reisverhalen en tips op KleineWereldreiziger.nl. Wij werken alleen samen met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.